Σοπντέτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σοπντέτ
Η Σοπντέτ με κόκκινο φόρεμα, και αστέρι στο κεφάλι της
Πληροφορίες ασχολίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
M44t
Σοπντέτ σε ιερογλυφικά

Στην Αιγυπτιακή μυθολογία, η Σοπντέτ είναι η θεοποίηση του Σώθι (Σώθις), αστεριού που από σχεδόν όλους τους αιγυπτιολόγους θεωρείται ότι είναι ο Σείριος. Το όνομα Σοπντέτ στα αιγυπτιακά σημαίνει "(αυτή που είναι) λαμπερή", αναφορά στο Σείριο, ο οποίος είναι το λαμπρότερο αστέρι στο νυχτερινό ουρανό. Απεικονίζεται με γυναίκα που έχει στο κεφάλι της ένα αστέρι με πέντε ακτίνες[1].

Αμέσως μετά που ο Σείριος εμφανίζεται στον ουρανό τον Ιούλιο (ηλιακή εμφάνιση), αρχίζει η ετήσια πλημμύρα του Νείλου, και έτσι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν συνδέσει τα δύο γεγονότα. Κατά συνέπεια η Σοπντέτ ταυτιζόταν με τη θεά της γονιμότητας της γης, που έφερνε η πλημμύρα του Νείλου. Η σημασία που είχε η τελευταία για τους αρχαίους Αιγυπτίους, τους έκανε να βασίσουν το ημερολόγιό τους στην ηλιακή ανατολή του Σείριου[2][3].

Η Σοπντέτ είναι η σύζυγος του Sah, ο αστερισμός του Ωρίωνα, κοντά στον οποίον εμφανίζεται στον νυχτερινό ουρανό ο Σείριος, και η Αφροδίτη κάποιες φορές θεωρείται παιδί τους. Ο Ωρίωνας λόγω του σχήματός του ως ανθρώπινης μορφής, τελικά ταυτίστηκε με την μορφή του Ώρου, και έτσι εκτός από θεά της γονιμότητας της γης η Σοπντέτ άρχισε να θεωρείται έκφανση της Ίσιδας.

Μετά την εμφάνιση του Σείριου αρχίζει η ζέστη του καλοκαιριού, κάτι που αναφερόταν ως Sopdu, που σημαίνει "(αυτός που είναι) με τον Sopd", Sopd όντας απλώς το αρσενικό και η ρίζα της λέξης Sopdet. Καθώς η ζέστη άρχιζε μετά την εμφάνιση του Σείριου, θεωρούνταν ότι η Σοπντέτ τη "γεννούσε", και έτσι ο Σοπντού ήταν παιδί της, καθώς και παιδί του Sah.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Wilkinson, Richard H. (2003). The complete gods and goddesses of ancient EgyptΑπαιτείται δωρεάν εγγραφή. London: Thames & Hudson. ISBN 0-500-05120-8. 
  2. «Ηλιακή ανατολή του Σείριου». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2012. 
  3. «Ντοκιμαντέρ. Ποταμός Νείλος». 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Sopdet στο Wikimedia Commons