Ρενενουτέτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρενενουτέτ
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναNeper
Νεχεμπκαού
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ρενενουτέτ (επίσης μεταγλωττισμένο Ernūtet και Renenet) ήταν μια θεά της τροφής και της συγκομιδής στην αρχαία αιγυπτιακή θρησκεία. Η σημασία της συγκομιδής προκάλεσε τους ανθρώπους να κάνουν πολλές προσφορές στο Renenutet κατά τη διάρκεια της συγκομιδής. Αρχικά, η λατρεία της είχε επικεντρωθεί στην Τερενούθη. Η Ρενενουτέτ απεικονίστηκε, ιδιαίτερα στην τέχνη, ως κόμπρα ή ως γυναίκα με το κεφάλι κόμπρας.

Τα ρήματα «χαϊδεύω, φροντίζω ή ανατρέφω» βοηθούν να εξηγήσουν το όνομα της Ρενενουτέτ. Αυτή η θεά ήταν μια «νοσοκόμα» που φρόντισε τον Φαραώ από τη γέννηση μέχρι το θάνατο του.

Ήταν ο γυναικείος ομόλογός του Shai, "πεπρωμένο", που αντιπροσώπευε τη θετική μοίρα του παιδιού. Εκτός αυτού, η Ρενενουτέτ ήταν επίσης η Thermouthis, ή Hermouthis στα ελληνικά. Ενέτεινε τη γονιμότητα των αγρών και ήταν η προστάτιδα του βασιλικού γραφείου και της εξουσίας.

Μερικές φορές, όπως η θεά της τροφής, η Ρενενουτέτ θεωρήθηκε ως σύζυγος του Sobek. Εκπροσωπήθηκε ως ο ποταμός του Νείλου, η ετήσια πλημμύρα του οποίου κατέθεσε το εύφορο λάσπη που επέτρεψε άφθονες συγκομιδές. Ο ναός του Medinet Madi είναι αφιερωμένος τόσο στον Sobek όσο και στην Renenutet. Είναι ένα μικρό και διακοσμημένο κτίριο στο Faiyum.

Συνήθως, η Ρενενουτέτ θεωρήθηκε ως η μητέρα του Nehebkau, ο οποίος περιστασιακά εκπροσωπήθηκε και ως φίδι. Όταν θεωρήθηκε η μητέρα του Nehebkau, η Ρενενουτέτ θεωρήθηκε ότι είχε σύζυγο τον Geb, ο οποίος εκπροσώπησε τη Γη.

Ήταν η μητέρα του θεού Nepri.

Αργότερα, ως θεά-φίδι που λατρευόταν σε ολόκληρη την Κάτω Αίγυπτο, η Ρενενουτέτ συνδέεται ολοένα και περισσότερο με τον ισχυρό προστάτη της Wadjet, τον ισχυρό προστάτη της Κάτω Αιγύπτου και μια άλλη θεά φιδιού που εκπροσωπείται ως κόμπρα. Τελικά η Ρενενουτέτ αναγνωρίστηκε ως μια εναλλακτική μορφή της Wadjet, της οποίας το βλέμμα λέγεται ότι σφάζει τους εχθρούς. Η Wadjet ήταν η κόμπρα που εμφανίζεται στο στέμμα των Φαραώ.

Ύμνος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ύμνος της Ρενενουτέτ λέει:

Θα κάνω το Νείλο να φουσκώσει για σας,
χωρίς να υπάρχει εκεί ένα έτος έλλειψης και εξάντλησης σε ολόκληρη τη γη,
έτσι τα φυτά θα ανθίσουν, κάμπτοντας κάτω από τα φρούτα τους.
Η γη της Αιγύπτου θα αρχίσει να ανθίζει και πάλι,
οι ακτές λάμπουν υπέροχα,
και ο πλούτος και η ευημερία κατοικούν μαζί τους,
όπως είχαν προηγουμένως.