Σαργκεμίν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 49°6′38″N 7°4′2″E / 49.11056°N 7.06722°E / 49.11056; 7.06722

Σαργκεμίν
Σαργκεμίν

Σημαία

Έμβλημα
Διοίκηση
ΧώραΓαλλία
Διοικητική υπαγωγήΜοζέλ, Bezirk Lothringen και διαμέρισμα του Σαργκεμίν
 • Δήμαρχος του ΣαργκεμίνMarc Zingraff (από 2020)
Ταχυδρομικός κώδικας57200[1]
Κωδικός Κοινότητας57631[2]
Πληθυσμός20.624 (1  Ιανουαρίου 2021)[3]
Έκταση29,67 km²[4]
Υψόμετρο192 μέτρα και 293 μέτρα
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Σαργκεμίν
49°6′38″N 7°4′2″E
Ιστότοποςhttp://www.sarreguemines.fr[5]
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Instagram Σελίδα στο Linkedin

Η κοινότητα Σαργκεμίν (γαλλικά: Sarreguemines) είναι γαλλική κοινότητα, υπονομαρχία του νομού Μοζέλ, στη διοικητική περιοχή Γκραντ-Εστ, στα ανατολικά της Γαλλίας, στα γαλλογερμανικά σύνορα.

Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται σε 20.944 κατοίκους (2016) και είναι το κέντρο ευρύτερης αστικής περιοχής με 44.956 κατοίκους (2015).

Βρίσκεται στην ιστορική και πολιτιστική περιοχή της Λωρραίνης. Η πόλη έχει μακρά παράδοση στην παραγωγή φαγιεντιανών και κεραμικών προϊόντων.

Οι κάτοικοι αναφέρονται ως Σαργκεμινουά (ζ).[6]

Τοπωνυμία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη αναφορά της πόλης σε επίσημο κείμενο ανάγεται στο 777 όπου αναφέρεται ως Gaimundia. Το 1577 η πόλη αναφέρεται ως Sargemünt. Στην τοπική διάλεκτο των γαλλικών του Ρήνου ονομάζεται Saargemìnn και σημαίνει Συμβολή στον ποταμό Σαρ.

Το γερμανικό όνομα της πόλης είναι Saargemünd.

Γεωγραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ποταμός Σαρ στο Σαργκεμίν

Η κοινότητα Σαργκεμίν βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού Μοζέλ, στα γαλλογερμανικά σύνορα. Είναι χτισμένη στη συμβολή των ποταμών Σαρ και Μπλις, σε υψόμετρο 192 έως 293 μέτρων. Η έκτασή της είναι περίπου 30 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Είναι η μία από τις τέσσερις υπονομαρχίες του νομού, οι άλλες είναι οι κοινότητες Φορμπάκ, Τιονβίλ και Σαρμπούρ.

Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 20.944 κατοίκους (2016) [7]και είναι το κέντρο ευρύτερης αστικής περιοχής με 44.956 κατοίκους (2015). Αποτελεί τμήμα της Ευρωπαϊκής περιοχής Σαρ-Μοζέλ, η οποία συγκεντρώνει διασυνοριακά περίπου 700.000 κατοίκους.

Bρίσκεται 75 χιλιόμετρα οδικώς ανατολικά του Μετς, [8]104 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Στρασβούργου [9] και στη συμβολή των γραμμών προς Τριρ και Ζάαρμπουργκ. Παραδοσιακά, η Σαργκεμίν ήταν το κύριο λιμάνι στη ναυσιπλοΐα του ποταμού Σαρ.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κλίμα είναι ζεστό και εύκρατο. Το Σαργκεμίν είναι μια πόλη με σημαντική βροχόπτωση. Ακόμα και κατά τον ξηρότερο μήνα σημειώνονται έντονες βροχοπτώσεις. Η τοποθεσία ταξινομείται ως Cfb στην Κλιματική ταξινόμηση Κέππεν. Η μέση θερμοκρασία είναι 9,5 ° C. Κατά μέσο όρο, πέφτουν 722 mm βροχοπτώσεων ανά έτος.[10]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συντριβάνι και η εκκλησία Βελφερντίν

Χάρη στη γεωγραφική θέση της η Gaemundia, αρχικά ρωμαϊκός οικισμός, αναπτύχθηκε σε πόλη: Τον 8ο αιώνα, ήταν ακόμη ένας οικισμός στη συμβολή των ποταμών Σαρ και Μπλις. Όμως η παρουσία ενός περάσματος (gué) στον ποταμό και η κατασκευή ενός δρόμου κατέστησαν τον οικισμό σημείο διέλευσης μεταξύ βορρά και νότου, ανατολής και δύσης, άρα έγινε στρατηγικός χώρος. Έτσι, ο οικισμός γρήγορα αναπτύχθηκε πριν χτιστεί το κάστρο που δέσποζε στην κοιλάδα του Σαρ μέχρι τον 13ο αιώνα.

Η πόλη απέκτησε πολιτικά δικαιώματα στις αρχές του 13ου αιώνα. Το 1297 παραχωρήθηκε από τον κόμη του Σααρμπρύκεν στον δούκα της Λωρραίνης και πέρασε με τη Λωρραίνη το 1766 στη Γαλλία.[11]

Μετά τον ατυχή για τη Γαλλία Γαλλο-Πρωσικό πόλεμο, προσαρτήθηκε από τη Γερμανία το 1871, με τη Συνθήκη της Φρανκφούρτης. Από το 1871 έως το 1918 αποτελούσε μέρος της γερμανικής αυτοκρατορικής επαρχίας Αλσατία-Λωρραίνη. Η οικονομία άκμασε και στην πόλη κατασκευάζονταν είδη από βελούδο, δέρμα, πορσελάνη, φαγεντιανή καθώς και πήλινα σκεύη και χαρτοκιβώτια, τα οποία χρησιμοποιούσαν ως επί το πλείστον καπνοβιομηχανίες. Επιστράφηκε στη Γαλλία μετά τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στις 21-23 Δεκεμβρίου 1944, η 44η μονάδα πεζικού των συμμαχικών δυνάμεων (Ηνωμένες Πολιτείες) απέτρεψε τρεις προσπάθειες των Γερμανών να διασχίσουν τον ποταμό Μπλις. Μια επιθετική υπεράσπιση της περιοχής του Σαργκεμίν συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο και το μεγαλύτερο μέρος του Μαρτίου του 1945.

Βιομηχανία κεραμικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σερβίτσια φαγεντιανής του Σαργκεμίν

Η κεραμική βιομηχανία, που ιδρύθηκε στο Σαργκεμίν από το τέλος του 18ου αιώνα, απέκτησε φήμη και το εργοστάσιο περιλαμβάνονταν στην πρώτη θέση των κατασκευαστών ειδών κεραμικής: από τον 19ο αιώνα, το εργοστάσιο διέθετε παγκοσμίως μια μεγάλη συλλογή από σερβίτσια, πήλινα σκεύη, αγγεία, γλάστρες, τοιχογραφίες, τζάκια κ.ά.

Μετά από μεγάλη περίοδο ευημερίας και επέκτασης, η βιομηχανία κεραμικών μείωσε τη δραστηριότητά της και τελικά έκλεισε τον Φεβρουάριο του 2007.

Μεθανοποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2015 η μονάδα μεθανοποίησης Méthavos1 χρησιμοποιεί το βιοαέριο από την αναερόβια ζύμωση των πράσινων αποβλήτων από τα εργοστάσια αποβλήτων Moselle-Est και Alsace Bossue.[12] Λειτουργεί σε ξηρή διαδικασία και εγχέει βιομεθάνιο στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου.[13]

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο μύλος στον ποταμό Μπλις

Η πόλη είναι γνωστή για την ακμάζουσα κεραμική παραγωγή της. Ο χώρος παραγωγής του παλιού εργοστασίου κεραμικών γύρω από τον παλιό μύλο στον ποταμό Μπλις έχει μετατραπεί σε μουσείο.

Μετά την αναδιάρθρωσή του, ο κήπος στον πρώην εργοστασιακό χώρο προστέθηκε στο σύνολο Κήπων χωρίς σύνορα στην ευρύτερη περιοχή. Στην πόλη υπάρχουν κτίρια από την εποχή του αρ νουβώ. Ένα ιδιαίτερο αξιοθέατο είναι το Καζίνο. Αυτό το κτίριο ήταν χώρος ανάπαυσης που χτίστηκε για τους εργάτες του εργοστασίου κεραμικών. Περιλαμβάνει αίθουσα για πολιτιστικές εκδηλώσεις καθώς και εστιατόριο. Η πρόσοψη είναι διακοσμημένη με κεραμικές εικόνες.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]