Τριρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Τριρ
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Βασικές πληροφορίες
Χώρα:Γερμανία
Δήμαρχος:Wolfram Leibe
Πληθυσμός:112.195[1]
Υψόμετρο:125 και 135
Τηλ. κωδικός:651
Ταχ. κώδικας:54290, 54292, 54293, 54294, 54295 και 54296
Πιν. κυκλοφορίας:TR
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Όρια ευρύτερης διοικητικής οντότητας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Τριρ ή Τριέρη (Trier, παλαιότερα αναφερόμενη ως Τρέβηροι) είναι πόλη στο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο της Γερμανίας. Η πόλη των 103.000 κατοίκων βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Μοζέλλα. Η πόλη ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους με το όνομα Augusta Treverorum και μέχρι σήμερα έχουν διατηρηθεί πολλά κτίρια όπως τα λουτρά και η βασιλική. Στην πόλη γεννήθηκε ο Γερμανός φιλόσοφος, κοινωνιολόγος, δημοσιογράφος, ιστορικός, πολιτικός οικονομολόγος και θεμελιωτής του κομμουνισμού Καρλ Μαρξ και το σπίτι του είναι σήμερα μουσείο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προϊστορική εποχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχαιολογικά ευρήματα στο έδαφος της πόλης δείχνουν ότι υπήρχαν οικισμοί του πολιτισμού της γραμμικής ταινιωτής κεραμικής τέχνης από τα βάθη της νεολιθικής εποχής που σημαίνει ότι ο τόπος κατοικείτο από την τρίτη χιλιετία π.Χ. Οι οικισμοί αυτοί όμως δεν φέρουν χαρακτηριστικά πόλης.

Τους τελευταίους π.Χ. αιώνες εγκαταστάθηκαν Τριβίριοι Κέλτες στην περιοχή αυτή.

Ένας μύθος περί της ιδρύσεως της Τριρ καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1105 στο μεσαιωνικό κείμενο Πράξεις Τριβιρίων. Σύμφωνα με αυτόν τον μύθο, ο Τρήβητος, που ήταν γιος του βασιλιά της Ασσυρίας Νίνου και ο οποίος αναφέρεται σε κείμενα της Ελληνιστικής περιόδου, ίδρυσε την Τριρ 1300 χρόνια πριν από την Ρώμη. Τον μύθο αυτό αποδίδει και μια επιγραφή που χρονολογείται στο έτος 1684 και διακοσμεί το λεγόμενο «κόκκινο σπίτι» στην κεντρική πλατεία της Τριρ και φέρει το κείμενο: «ANTE ROMAM TREVERIS STETIT ANNIS MILLE TRECENTIS» (προ της Ρώμης η Τριρ κτίσθηκε χρόνια χίλια τριακόσια).

Ρωμαϊκή εποχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους. Το 30 π.Χ., λειτούργησε ρωμαϊκό στρατόπεδο στο βουνό Πέτρισμπεργκ (παλιά Μάρτινσμπεργκ) για μερικούς μήνες και μετά καταργήθηκε. Πάνω στην ίδια τοποθεσία χτίστηκε το 16 π.Χ. η πόλη Αυγούστα Τρεβερόρουμ (λατ. Augusta Treverorum, Πόλη του Αυτοκράτορα Αυγούστου στην χώρα των Τριβίριων) που έγινε πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής επαρχίας Βελγική Γαλατία. Αργότερα, στην εποχή του Αυτοκράτορα Κλαύδιου, η πόλη ονομάστηκε Κολωνία Αυγούστα Τρεβερόρουμ.

Στο δεύτερο ήμισυ του τρίτου μ.Χ. αιώνα, η Τριρ έγινε έδρα μητροπολίτη, με πρώτο μητροπολίτη τον Ευχάριο. Από το 271 μέχρι το 274 είχε εκεί τα ανάκτορά του ο Ρωμαίος σφετεριστής Γάιος Τέτριχος (Gaius Tetricus), ο οποίος εξουσίαζε τη Γαλατική αυτοκρατορία.

Το 275 η Τριρ αλώθηκε από τους Αλεμάνους. Από το 293 έως το 392, φιλοξενούσε ένα από τα αυτοκρατορικά παλάτια στο δυτικό τμήμα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Ο Μέγας Κωνσταντίνος επανίδρυσε την πόλη και έκτισε πολλά κτίρια, μεταξύ των οποίων τα αυτοκρατορικά θερμά λουτρά και την ομώνυμη βασιλική. Το 326 τμήματα του παλατιού μετατράπηκαν σε εκκλησιαστικούς χώρους τα οποία σήμερα είναι ερείπια στην μητρόπολη της Τριρ και στην εκκλησία Λιμπφραουενκίρχε.

Από το 318 η Τριρ ήταν έδρα της Γαλατικής διοίκησης, η οποία ήταν μία από τις δύο ανώτερες διοικητικές διαιρέσεις της δυτικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Από το 328 μέχρι το 340 ήταν έδρα του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Β'. Από το 367 ως το 392 ήταν έδρα του αυτοκράτορα Βαλεντινιανού, του Γρατιανού, του Μάγνου Μάξιμου και του Βαλεντινιανού Β', και ήταν η μεγαλύτερη πόλη βόρεια των Άλπεων, αφού αριθμούσε 80.000 με 100.000[εκκρεμεί παραπομπή] κάτοικους.

Το 407, λίγο πριν αλώσουν την πόλη οι Βάνδαλοι, οι Αλανοί και οι Σουάβοι, η Γαλατική διοίκηση μεταφέρθηκε στην πόλη Αρλ, στον ποταμό Ροδανό. Τον 5ο αιώνα η Τριρ άλλαξε διαδοχικά πολλές φορές χέρια αφού την κατέλαβαν το 413 και το 421 οι Φράγκοι, το 451 οι Ούννοι του Αττίλα, και το 475 τελικά πάλι οι Φράγκοι.

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συντεταγμένες: 49°45′13″N 6°38′47″E / 49.75361°N 6.64639°E / 49.75361; 6.64639