Ρωσοβυζαντινή Συνθήκη (907)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Α΄ Ρωσο-Βυζαντινή Συνθήκη, σύμφωνα με το Πρώτο Χρονικό, συνομολογήθηκε το 907, ως αποτέλεσμα της επιδρομής του Όλεγκ εναντίον της Κωνσταντινούπολης (βλέπε Ρωσο-Βυζαντινός Πόλεμος του 907 για λεπτομέρειες). Οι μελετητές γενικά θεωρούν το έγγραφο που υπογράφτηκε, ως προκαταρτικό για τη Β΄ Ρωσο-Βυζαντινή Συνθήκη του 911.

Οι εμπορικοί οδοί των Βαράγγων με μωβ.

Το κείμενο της συνθήκης, όπως διασώθηκε μέσα στο χρονικό του Κιέβου, ξεκινά με έναν κατάλογο από υπογράφοντες εκ μέρους των Ρως: Κάρλυ, Φάρλαφ, Βερεμούντ, Ρούλαβ, Στέμιρ. Ο ιστορικός Αλεκσέι Σακμάτοφ σχολιάζει ότι ο κατάλογος των πόλεων είναι αυθαίρετος και πως μερικές από αυτές μάλλον παρεμβλήθηκαν από μετέπειτα αντιγραφείς.

Πιο σίγουρα, η συνθήκη ρυθμίζει το καθεστώς της αποικίας των Βαράγκων εμπόρων στην Κωνσταντινούπολη. Το κείμενο μαρτυρεί πως εγκαταστάθηκαν στη συνοικία του Αγ. Μάμα. Οι Βάραγγοι έπρεπε να εισέρχονται στην Κωνσταντινούπολη από μία συγκεκριμένη πύλη, χωρίς όπλα, συνοδευόμενοι από έναν αυτοκρατορικό φρουρό, όχι πιο πολύ από 50 άτομα τη φορά. Με την άφιξή τους εγγραφόταν από τις αυτοκρατορικές αρχές, με σκοπό να εφοδιαστούν με φαγητό και μηνιαία τροφοδοσία για μισό έτος το πολύ.

Στις καταληκτικές γραμμές της συνθήκης, αναφέρεται ότι οι Ρωμαίοι ασπάστηκαν έναν σταυρό, ενώ οι Βάραγγοι ορκίστηκαν στα όπλα τους επικαλούμενοι αυτό που το Πρώτο Χρονικό καλεί Περούν και Βέλες.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Fyodor Uspensky. The History of the Byzantine Empire, vol. 2. Moscow: Mysl, 1997.
  • Lind, John H (2004). "Varangians in Europe's Eastern and Northern Periphery". ennen & nyt (4). ISSN 1458-1396. Retrieved 2009-03-13.