Πύργος του Δημαρχείου (Κρακοβία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 50°3′41.3″N 19°56′11.3″E / 50.061472°N 19.936472°E / 50.061472; 19.936472

Πύργος του Δημαρχείου (Κρακοβία)
Χάρτης
Είδοςπύργος και κεκλιμένος πύργος
Αρχιτεκτονικήγοτθική αρχιτεκτονική
ΔιεύθυνσηRynek Główny w Krakowie 1
Γεωγραφικές συντεταγμένες50°3′41″N 19°56′11″E
Διοικητική υπαγωγήΚρακοβία
ΤοποθεσίαΚεντρική Πλατεία της Κρακοβίας
ΧώραΠολωνία
Έναρξη κατασκευής14ος αιώνας
Ύψος70 μέτρα
Προστασίααμετακίνητο μνημείο[1]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Ο Πύργος Δημαρχείου στην Κρακοβία της Πολωνίας (πολωνικά: Wieża ratuszowa w Krakowie) είναι ένα από τα κύρια σημεία εστίασης της Κεντρικής Πλατείας Αγοράς στην περιοχή της Παλιάς Πόλης της Κρακοβίας.

Ο Πύργος είναι το μόνο εναπομένον τμήμα του παλιού Δημαρχείου της Κρακοβίας (Ratusz «Ράτους», δείτε τον πίνακα παρακάτω), όπου κατεδαφίστηκε το 1820 ως μέρος του σχεδίου της πόλης για άνοιγμα της Κεντρικής Πλατείας. Τα κελάρια του κάποτε στέγαζαν μια φυλακή πόλης με ένα μεσαιωνικό θάλαμο βασανιστηρίων.

Το 1967, μετά από μια πολύπλοκη συντήρηση που υπογράμμισε τη γοτθική καταγωγή του, δόθηκε αντικείμενο στο Ιστορικό Μουσείο της Κρακοβίας για τη διαχείριση του.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τούβλινο Δημαρχείο με τον λευκό προπύργιο να εξακολουθεί να στέκεται, σε έναν πίνακα του 1797 του Φραντσίσεκ Σμουγκλέβιτς.

Χτισμένος από πέτρα και τούβλα στα τέλη του 14ου αιώνα, ο τεράστιος γοτθικός πύργος του πρώιμου Δημαρχείου έχει ύψος 70 μέτρα και κλίνει μόλις 55 εκατοστά, αποτέλεσμα μιας καταιγίδας το 1703.[2] Ο τελευταίος όροφος του πύργου με κατάστρωμα παρατήρησης είναι ανοιχτός για τους επισκέπτες.[3]

Λεπτομέρεια του στέμματος.

Το αρχικό γοτθικό κράνος που κοσμεί τον πύργο καταστράφηκε από φωτιά που προκλήθηκε από κεραυνό το 1680. Η επακόλουθη ανοικοδόμηση του πύργου πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1683 και 1686. Το έργο πραγματοποιήθηκε από τον βασιλικό αρχιτέκτονα Πιότρ Μπέμπερ, ο οποίος σχεδίασε το νέο και επιβλητικό μπαρόκ κράνος, το οποίο επέζησε μόνο μέχρι το 1783. Εκείνη την εποχή, το κράνος άρχισε να καταρρέει και αντικαταστάθηκε από μια μικρότερη δομή (δεξιά) που χρηματοδοτήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Καγέταν Σόουτικ.

Η είσοδος στον πύργο φυλάσσεται από ένα ζευγάρι πέτρινα λιοντάρια σκαλισμένα στις αρχές του 19ου αιώνα. Μεταφέρθηκαν στην Κρακοβία από το κλασικιστικό παλάτι της οικογένειας Μόρστιν στο Πουαβοβίτσε κατά τη διάρκεια των ανακαινίσεων του 1961-1965, κατά τη διάρκεια των οποίων τα παράθυρα με προεξοχή στον δεύτερο όροφο του πύργου ανακατασκευάστηκαν λανθασμένα από μια ντόπια τηλεοπτική προσωπικότητα, τον αρχιτέκτονα Βίκτορ Ζιν. Πάνω από την είσοδο βρίσκεται η αρχική γοτθική πύλη με το οικόσημο της πόλης και το έμβλημα της Πολωνίας. Για πολλά χρόνια το υπόγειο κάτω από τον πύργο χρησιμοποιείται ως χώρος παραστάσεων που ονομάζεται Σκηνή κάτω από το Δημαρχείο, του διάσημου Λαϊκού Θεάτρου.

Ο πύργος χρησιμεύει ως ένα από τα πολλά παραρτήματα του Ιστορικού Μουσείου της Κρακοβίας, με μόνιμη προβολή φωτογραφιών της Έκθεσης της Κεντρικής Πλατείας.

Ο Πύργος του Δημαρχείου σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πύργος του Δημαρχείου είναι σήμερα ένα από τα κεντρικά σημεία της Κεντρικής Πλατείας της Κρακοβίας.

Από τον ψηλότερο όροφο, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν την υπέροχη πανοραμική θέα της Κρακοβίας. Επιπλέον, στη μέση του καταστρώματος, υπάρχει ένας παλιός μηχανισμός ρολογιού που οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν από το εσωτερικό του. Ο μηχανισμός του ρολογιού ελέγχεται από ραδιοκύματα που λαμβάνουν τα σήματα από τον πομπό του Μάινφλινγκεν, το οποίο του δίνει την ακρίβεια του προτύπου ατομικού χρόνου. Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, το ρολόι σταματά και επανέρχεται αυτόματα στη σωστή ώρα όταν η τροφοδοσία επανέλθει. Επίσης, το ρολόι ρυθμίζει την ίδια ώρα αλλαγής σύμφωνα με τη θερινή ώρα.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. register of objects of cultural heritage in Poland. www.nid.pl/pl/Informacje_ogolne/Zabytki_w_Polsce/rejestr-zabytkow/zestawienia-zabytkow-nieruchomych/. Ανακτήθηκε στις 22  Νοεμβρίου 2022.
  2. Krakow attractions at TripAdvisor.com
  3. «Krakow attractions at InYourPocket.com». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Νοεμβρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2021. 
  4. «Town Hall Tower». Krakow.wiki (στα Αγγλικά). 15 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Town Hall Tower in Kraków στο Wikimedia Commons