Πύλη:Ωκεανία/Χώρες εισαγωγή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στην Ωκεανία υπάρχουν 15 διαφορετικά κράτη. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η Ινδονησία, καθώς ένα μέρος του νησιού της Νέας Γουινέας ανήκει σε αυτήν. Επίσης υπάρχουν αρκετά νησιά τα οποία ανήκουν στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και η Χαβάη, που αποτελεί την 50ή πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Επίσης, ένα μεγάλος αριθμός νησιών αποτελούν απομακρισμένα εδάφη της Γαλλίας ενώ τα νησιά Πίτκαιρν ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τέλος, το Νησί του Πάσχα (μαζί με την ακατοίκητη νήσο Σάλας και Γκόμεζ) ανήκουν στην Χιλή.

Χάρτης της Ωκεανίας

Η κύρια χρήση του όρου Ωκεανία είναι να περιγράψει μια ηπειρωτική περιοχή σαν την Ευρώπη ή την Αφρική που βρίσκεται μεταξύ της Ασίας και της Αμερικής, με την Αυστραλία ως κύρια μάζα γης. Το όνομα Ωκεανία χρησιμοποιείται για τη γεωγραφική διατύπωση περισσότερο από τον όρο Αυστραλία, γιατί αντίθετα με άλλα ηπειρωτικά συμπλέγματα είναι ο ωκεανός παρά η ηπειρωτική γη ο ενωτικός παράγοντας των διαφορετικών γαιών. Χρησιμοποιείται περισσότερο, επίσης, από τον όρο Αυστραλασία, που δηλώνει την περιοχή του ΝΔ Ειρηνικού Ωκεανού που περιλαμβάνει την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νέα Γουινέα και πολλά μικρότερα νησιωτικά συμπλέγματα - αρχιπελάγη της περιοχής αυτής, τα περισσότερα των οποίων βρίσκονται νότια - νοτοανατολικά (Ν.ΝΑ.) της Ινδονησίας, αλλά διαφοροποιεί την περιοχή από την Πολυνησία και τον νοτιοανατολικό Ειρηνικό.

Ο όρος Πολυνησία, (που λήφθηκε από την ελληνική ως περιοχή πολλών νήσων), χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Σαρλ ντε Μπρος το 1756, και αρχικά αποδόθηκε για όλα τα νησιά του Ειρηνικού. Το 1831 ο Ζυλ Ντουμόντ ντ'Ουρβίλλ σε μία διάλεξη του στη Γεωγραφική Εταιρεία του Παρισιού, πρότεινε έναν περιορισμό της χρήσης του όρου, και εισήγαγε επίσης τους όρους Μικρονησία και Μελανησία. Ο διαχωρισμός αυτός των νήσων του Ειρηνικού σε τρεις διακριτές υπο-κατηγορίες παραμένει σε ευρεία χρήση και σήμερα. Με τους όρους αυτούς ο Ντουμόντ ήθελε να δηλώσει μια εθνική και γεωγραφική ομαδοποίηση των νησιών, που διαφοροποιούνταν από την Πολυνησία. Σήμερα η φυλετική ταξινόμηση του ντ'Ουρβίλλ είναι γνωστό πως είναι ανακριβής, γιατί αποκρύπτει την πολιτιστική, γλωσσολογική και γενετική ποικιλία των δύο νέων περιοχών. Αν και προτιμάται η χρήση των όρων Εγγύς Ωκεανία και Άπω Ωκεανία, ο διαχωρισμός των περιοχών όπως έγινε από τον ντ'Ουρβίλλ είναι πιο πολύ διαδεδομένος.