Πύλη:Αμερική/Βόρεια Αμερική/Εισαγωγή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δορυφορικός χάρτης της Βόρειας Αμερικής

Η Βόρεια Αμερική είναι ήπειρος στο βόρειο και δυτικό ημισφαίριο της Γης. Βρέχεται στο Βορρά από τον Αρκτικό Ωκεανό, ανατολικά από τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, νοτιοανατολικά από την Καραϊβική Θάλασσα, και στη δυτική της πλευρά από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Προς το νότο βρίσκεται η Νότια Αμερική. Καλύπτει έκταση περίπου 24.490.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, περίπου 4,8% της συνολικής επιφάνειας του πλανήτη ή περίπου 16,4% της ξηράς. Μαζί με την Νότια Αμερική, αποτελούν την Αμερικανική ήπειρο.

Η βόρεια περιοχή της Βορείου Αμερικής, περιλαμβάνει τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες (από τις 50 πολιτείες που αποτελούν τις ΗΠΑ, οι 49 βρίσκονται στην Βόρεια Αμερική - εξαίρεση αποτελεί η πολιτεία της Χαβάης, που, γεωγραφικά, ανήκει στην Ωκεανία), το Μεξικό, καθώς και τη Γροιλανδία. Η τελευταία ανήκει πολιτικά στην Ευρώπη, καθώς είναι Δανική περιοχή με αυτοδιάθεση.

Η νότια περιοχή της Βορείου Αμερικής, είναι η επονομαζόμενη Κεντρική Αμερική. Ξεκινά νοτίως του Κόλπου του Μεξικού (η ακριβής τοποθεσία ορίζεται ποικιλοτρόπως) και καταλήγει στα σύνορα μεταξύ Παναμά και Κολομβίας. Μπορεί επίσης να οριστεί με γεωγραφικούς όρους ως ένας μεγάλος ισθμός, και υπό αυτή την έννοια, εμπερικλείει το μέρος αυτό του Μεξικού, ανατολικά του Ισθμού του Τεχουαντεπέκ. Σχηματίστηκε μετά από την η σύγκρουση της Καραϊβικής και της Ειρηνικής Πλάκας. Στο σημείο εκείνο εμφανίστηκαν ηφαίστεια, που με τη σειρά τους οδήγησαν στην ανάδυση αρκετών νησιών, που αποτέλεσαν ένα αρχιπέλαγος. Τα κενά μεταξύ των νησιών γέμισαν από υλικά που προήλθαν από τη διάβρωση των πετρωμάτων της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, καθώς και από επιπλέον ηφαιστειακό υλικό, δημιουργώντας έτσι την Κεντρική Αμερική.

Ανατολικά της Κεντρικής Αμερικής, βρίσκεται η περιοχή της Βορείου Αμερικής που ονομάζεται Καραϊβική. Περιλαμβάνει την Καραϊβική Θάλασσα και ένα σύμπλεγμα τροπικών νησιών με 13 χώρες και 12 κτήσεις. Εκτείνεται από το Μεξικό έως τη Βενεζουέλα. Το μεγαλύτερο, πληθυσμιακά, κράτος είναι η Κούβα, ενώ το κύριο παραγόμενο προϊόν είναι η ζάχαρη. Η Καραϊβική είναι η περιοχή που ανακάλυψε ο Χριστόφορος Κολόμβος. Τα νησιά της Καραϊβικής αποκαλούνται και Δυτικές Ινδίες. Την ονομασία αυτή την οφείλουν στη λάθος εκτίμηση του Χριστόφορου Κολόμβου, ο οποίος όταν τις ανακάλυψε το 1492, πίστεψε πως επρόκειτο για την Ινδία (στην Ασία).

Περισσότερα, στα λήμματα Βόρεια Αμερική, Κεντρική Αμερική και Καραϊβική