Πύλη:Αμερική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αυτή η σελίδα είναι Πύλη και εξυπηρετεί ως είσοδος σε σελίδες σχετικές με την ήπειρο της Αμερικής.
Κύρια Σελίδα Βόρεια Αμερική Νότια Αμερική Τι μπορείτε να κάνετε


π • ε Εισαγωγή
Πολιτικός χάρτης Αμερικης.

Η Αμερική είναι ήπειρος του Δυτικού Ημισφαιρίου, που αποτελείται από τη Βόρεια και Νότια Αμερική, τα εξαρτώμενα εδάφη και τις κτήσεις τους. Η Αμερική καταλαμβάνει 8,3% της συνολικής επιφάνειας του πλανήτη και 28,4% της στεριάς, και φιλοξενεί περίπου το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού (περίπου 900 εκατομμύρια ανθρώπους). Βρίσκεται μεταξύ του Ατλαντικού και του Ειρηνικού Ωκεανού. Χωρίζεται σε δύο υποηπείρους, την Βόρεια και την Νότια Αμερική. Το κεντρικό τμήμα της (Κεντρική Αμερική) που συνδέει της δύο περιοχές, από γεωγραφικής άποψης, αποτελεί το νότιο τμήμα της Βόρειας Αμερικής. Η Νότια Αμερική αποσπάστηκε από το δυτικό μέρος της υπερηπείρου Γκοντβάνα περίπου πριν 135 εκατομμύρια χρόνια, μεταβαλλόμενη σε αυτόνομη ήπειρο. Η Αμερική πήρε την σημερινή της μορφή πριν από περίπου 3 εκατομμύρια χρόνια, όταν η Βόρεια και Νότια Αμερική ενώθηκαν εκεί που βρίσκεται η Διώρυγα του Παναμά, σχηματίζοντας έτσι μια ήπειρο.

Η θέση της Αμερικής στον παγκόσμιο χάρτη.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν πως η παρουσία του ανθρώπου στην ήπειρο είχε διαδοθεί γύρω στο 10.000 π.Χ. , ενώ σύμφωνα με διάφορα μοντέλα υποστηρίζεται πως έκαναν την πρώτη εμφάνισή τους στην ήπειρο ήδη από το 40.000 π.Χ.. Σε όλη την περιοχή αναπτύχθηκαν διάφοροι αξιόλογοι πολιτισμοί. Η Αμερική είναι γνωστή και ως "Νέος Κόσμος", λόγω της ανακάλυψής της από τους Ευρωπαίους τον 15ο αιώνα, αν και είχαν προηγηθεί ήδη οι Βίκινγκς στα τέλη του τον 10ου αιώνα, ενώ ένα κύμα μετανάστευσης εκείνη την εποχή είχε φέρει και τους Ινουίτ στην Βόρεια Αμερική. Μετά τα ταξίδια του Χριστόφορου Κολόμβου το 1492 ξεκίνησε ο μαζικός αποικισμός της από Ευρωπαίους και Αφρικανούς, ενώ παράλληλα προκλήθηκε μια μεγάλη σε έκταση καταστροφή των ιθαγενών πληθυσμών της ηπείρου.

Στην Αμερική υπάρχουν ένα πλήθος κρατών τα οποία δημιουργήθηκαν στη θέση αποικιών των Ευρωπαϊκών κρατών. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ζει στην Βόρεια Αμερική (συμπεριλαμβανομένης και της Κεντρικής). Οι περιοχές στις οποίες κυριαρχούν ως γλώσσες τα Ισπανικά και τα Πορτογαλικά χαρακτηρίζονται με τον όρο Λατινική Αμερική, ενώ στις πιο βόρειες περιοχές κυριαρχούν τα Αγγλικά (και κατά δεύτερο λόγο τα Γαλλικά). Από αύτη την σκοπιά οι περισσότεροι κάτοικοι ζουν στην Λατινική Αμερική. Συνολικά υπάρχουν 35 ανεξάρτητες χώρες στην Αμερική, ενώ υπάρχει και ένα πλήθος εξαρτημένων εδαφών που ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο (Κοινοπολιτεία των Εθνών) και την Γαλλία. Επίσης δύο περιοχές είναι εξαρτημένες στην Ολλανδία, η Γροιλανδία (που γεωγραφικά θεωρείται μέρος της Αμερικής αλλά πολιτικά μέρος της Ευρώπης) είναι εξαρτημένη από την Δανία και δύο περιοχές (Πουέρτο Ρίκο και Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι) από τις ΗΠΑ. (περισσότερα για την Αμερική)



Κατάλογος κρατών και εξαρτημένων περιοχών της Αμερικής
Ανεξάρτητα Κράτη

Εξαρτημένα Εδάφη


Υπερπόντια διαμερίσματα και εδαφικές επικράτειες της Γαλλίας
Περιοχές με εξάρτηση από την Δανία
Γροιλανδία Γροιλανδία
Υπερπόντια Εδάφη του Ηνωμένου Βασιλείου
Εξαρτημένες περιοχές και κτήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών
Συστατικές χώρες και ειδικοί δήμοι του Βασιλείου της Ολλανδίας

* :πρώην Ολλανδικές Αντίλλες

π • ε Επιλεγμένη περιοχή
Σημαία της Δομινικανής Δημοκρατίας

H Δομινικανή Δημοκρατία ή κοινώς Άγιος Δομίνικος, είναι κράτος της Καραϊβικής στο νησί Ισπανιόλα. Συνορεύει με την Αϊτή και καταλαμβάνει τα ανατολικά 2/3 του νησιού. Έχει έκταση 48.730 km² και πληθυσμό 9,6 εκατομμύρια κάτοικους (κατατάσσεται 82η στον κόσμο), με βάση εκτιμήσεις για το 2009. Πρωτεύουσά της είναι ο Άγιος Δομίνικος, ή αλλιώς Σάντο Ντομίγκο. Αποσχίστηκε από την Αϊτή και έγινε ανεξάρτητο κράτος το 1844. Επίσημη γλώσσα της χώρας είναι τα ισπανικά. Το πολίτευμα της χώρας είναι Προεδρική Δημοκρατία, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι και αρχηγός της Κυβέρνησης. (περισσότερα για την Δομινικανή Δημοκρατία)


π • ε Επιλεγμένη εικόνα

Τα ερείπια του αποικιακού νοσοκομείου San Nicolás de Bari, στο Σάντο Ντομίνγκο.

(περισσότερες επιλεγμένες εικόνες)



Σχετικά λήμματα

Σχετικες Πύλες

Κύρια Πύλη

Γεωγραφία


Θυγατρικές πύλες για άλλες ηπείρους, της Πύλης Γεωγραφίας
Ασία Αφρική
Ευρώπη Ωκεανία
Πύλες για κράτη της Αμερικής


Κατηγορίες

Σε αδελφικά εγχειρήματα