Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Ομάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Ομάν
ΔιοργανωτήςΠοδοσφαιρική Ομοσπονδία Ομάν
Ίδρυση1976, πριν 48 έτη (1976)
ΧώραΟμάν
Αριθμός ομάδων14
Επίπεδο1
ΥποβιβασμόςΠρώτη Κατηγορία Ομάν
Τοπικά κύπελλαΚύπελλο Ομάν
Σούπερ Καπ Ομάν
Προκρίνει σεΑΦΚ Καπ
Τρέχων κάτοχοςΑλ Σιίμπ Κλαμπ (1ος τίτλος) 2019–20
Περισ. κατακτήσειςΝτοφάρ Κλαμπ (11 τίτλοι)
Τηλεοπτική κάλυψηOman Sports TV
Ιστοσελίδαhttp://www.opl.om/
2020-21

Το Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Ομάν (αραβικά: دوري المحترفين عمان), γνωστό και ως Προφέσιοναλ Λιγκ Ομάν (για λόγους χορηγίας Omantel Προφέσιοναλ Λιγκ Ομάν), είναι η κορυφαία κατηγορία του συστήματος πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου ανδρών του Ομάν. Διοικείται από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Ομάν και δημιουργήθηκε επίσημα το 1976. Επί του παρόντος, η πιο επιτυχημένη ομάδα στο πρωτάθλημα είναι η Ντοφάρ Κλαμπ, με συνολικά έντεκα τίτλους.

Εξέλιξη σε επαγγελματικό πρωτάθλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2010, κατά τη διάρκεια της ετήσιας κλήρωσης για το Κύπελλο Ομάν, ο Σουλτάνος Καμπούς μπιν Σαΐντ, Σουλτάνος του Ομάν, χορήγησε στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Ομάν (ΠΟΟ) 2,6 εκατομμύρια ριάλ (περίπου 6,7 εκατομμύρια δολάρια) ετησίως μέχρι το έτος 2015 για να ενισχύσει περαιτέρω την ανάπτυξη του πρωταθλήματος. Η κίνηση έγινε για να αναπτυχθεί το ποδόσφαιρο νέων του Ομάν και να δημιουργήσει υψηλότερες ελπίδες για την πρόκριση του Ομάν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014. Η συμφωνία είναι επιπλέον του 1,6 εκατομμυρίου ριάλ ετησίως που δίνει ο Σουλτάνος στην ΠΟΟ.

Παρόλο που ήταν πολύ δημοφιλές στην τοπική κοινότητα, κατατάχθηκε σύμφωνα με την Ασιατική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου ως πρωτάθλημα Κατηγορίας Δ έως τη σεζόν 2012–13. Ο Σεΐχης Καλίντ μπιν Χάμιντ Αλ Μπουσαϊντί, Πρόεδρος της ΠΟΟ, είχε ήδη ανακοινώσει το σχέδιο της οργάνωσής του να μετατρέψει την Φούτμπολ Λιγκ Ομάν σε επαγγελματικό πρωτάθλημα έως το 2012 και επίσης ανακοίνωσε να αλλάξει το όνομα του πρωταθλήματος σε Oman Mobile League. Το ενδιαφέρον από πολλές εταιρείες όπως η Nissan, η Shell και η Oman Mobile, ήταν ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους το πρωτάθλημα αναμενόταν να μεταμορφωθεί, υπό την ηγεσία του Σειχη Καλίντ.[1]

Το συμβόλαιο παρατάθηκε και πάλι για την σεζόν 2011–12 για άλλα τρία χρόνια, για να γίνει γνωστό ως Omantel Elite League.

Το 2013, πριν από τη σεζόν 2013-14, ανακοινώθηκε ότι το πρωτάθλημα είχε κάνει τα πρώτα βήματα για να γίνει πλήρως επαγγελματικό.[2] Η Φούτμπολ Λιγκ Ομάν πήρε τη σφραγίδα έγκρισης ως επαγγελματικό πρωτάθλημα την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και στο εξής θα ονομαζόταν Omantel Προφέσιοναλ Λιγκ Ομάν. [3]

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2014, μία ημέρα πριν από τον πρώτο αγώνα της σεζόν 2014–15, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Ομάν ανακοίνωσε την επέκταση της υποστήριξης της Omantel για τον επαγγελματικό πρωτάθλημα της χώρας ως χορηγός τίτλου.[4]

Στις 30 Απριλίου 2016, η ΠΟΟ και η Δημόσια Αρχή Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης (ΔΑΡΤ) κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τα δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης όλων των αγώνων και διοργανώσεων που διοργανώνει η ΠΟΟ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την Προφέσιοναλ Λιγκ και οποιεσδήποτε άλλες διοργανώσεις και αγώνες για τρεις σεζόν.[5][6]

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2016, ο κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης στο Σουλτανάτο, ο Όμιλος Νοσοκομείων Badr Al Samaa ανανέωσε τη συνεργασία τους με την ΠΟΟ για τη σεζόν 2016-17.[7] Στις 8 Σεπτεμβρίου 2016, η ΠΟΟ επιβεβαίωσε ότι η Omantel θα ανανεώσει το συμβόλαιό της ως χορηγός τίτλου της Προφέσιοναλ Λιγκ για τα επόμενα τρία χρόνια, ξεκινώντας από την σεζόν 2016-17 έως την σεζόν 2018-19.[8]

Αξιοσημείωτα επιτεύγματα από ομάδες του Ομάν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μοναδικό τρόπαιο που κέρδισε μία ομάδα του Ομάν σε περιφερειακό ή ηπειρωτικό επίπεδο ήταν από τη Φάνγια Σ.Κ. στο Τσάμπιονς Λιγκ Κυπέλλου του Κόλπου 1989. Η Φάνγια νίκησε την Αλ Μουχάρακ Σ.Κ. του Μπαχρέιν στη διαδικασία των πέναλτι, μετά την ισοπαλία με 1-1 στην κανονική διάρκεια του αγώνα. Η Φάνγια συμμετείχε τέσσερις φορές στη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Στο Πρωτάθλημα Συλλόγων Ασίας 1993-94, η Ομάν Κλαμπ κατέλαβε τη δεύτερη θέση, μετά την ήττα στον τελίκό από την ταϊλανδική Τάι Φάρμερς Μπανκ Φ.Κ..

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1996, η Ντοφάρ Κλαμπ προσπάθησε να κερδίσει το Τσάμπιονς Λιγκ Κυπέλλου του Κόλπου, όπως έκανε η Φάνγια το 1989, αλλά ηττήθηκε στον τελικό αγώνα εναντίον της Αλ Νασρ Ριάντ από τη Σαουδική Αραβία και τερμάτισε στη δεύτερη θέση.

Πιο πρόσφατα, η Αλ Νάχντα Κλαμπ αγωνίστηκε στο ΑΦΚ Καπ 2008, αλλά ηττήθηκε στους ημιτελικούς από την τελική πρωταθλήτρια της διοργάνωσης, την Αλ Μουχάρακ, στο συνολικό σκορ.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «His Highness Sayyid Khalid Hamad Hamoud al Busaidi, chairman and president, Oman Football Association shares his plans to professionalise football in Oman». OER Oman Economic Review. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Νοεμβρίου 2009. 
  2. «Oman football to enter a new phase tomorrow». Times of Oman. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2014. 
  3. «Professional League launched». Times of Oman. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Φεβρουαρίου 2014. 
  4. «OFA extends league tie-up with Omantel». Oman Observer. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Σεπτεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2020. 
  5. «OFA, PART reach TV coverage deal». Oman Observer. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2020. 
  6. «شراكة تسويقية بين اتحاد القدم والتليفزيون لـ 3 مواسم». azamn.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2020. 
  7. «Oman FA, Badr Al Samaa renew partnership». Times of Oman. 
  8. «Omantel Renew as Title Sponsors of Omantel Professional League». opl.om. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]