Nissan

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Nissan Motor Corporation
Νομική μορφήΌμιλος
ΚλάδοςΑυτοκινητοβιομηχανία
Ίδρυση26 Δεκεμβρίου 1933
ΙδρυτήςΜπιγκ Γκαρι Περν
Κεντζίρο Ντεν
Ροκούρο Αογιάμα
Μειτάρο Τακεούτσι
Γιοσισκούκ Αικάγουα
Γουίλιαμ Γκόρχαμ
ΈδραΓιοκοχάμα και Μοντινί-λε-ΜπρετονέΝισίκου, Γιοκοχάμα, Ιαπωνία
Περιοχές δραστηρ.παγκόσμιο
Σημαντικά πρόσωπαΚάρλος Γκόσν
Χιρότο Σαικάγουα
ΠροϊόνταΚατασκευές επαγγελματικών, πολυτελών και ιδιωτικών οχημάτων
ΙδιοκτήτηςRenault[1]
Daimler[1]
Υπάλληλοι136.134 (2020)
ΜητρικήRenault και Renault–Nissan–Mitsubishi Alliance
Τμήματα
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube
Commons page Πολυμέσα

Η Νissan Motors είναι μια ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία παλαιότερα κατασκεύαζε αυτοκίνητα με την επωνυμία Datsun, και είναι μια από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες παγκοσμίως.

Τα κεντρικά γραφεία τις εταιρείας βρίσκονται στην Γκίνζα, κοντά στο Τόκιο, αλλά τα σχέδια της εταιρείας είναι να μετακινήσει τα κεντρικά της γραφεία στην Καναγκάβα (Kanagawa) της Γιοκοχάμα μέχρι το 2010, με την κατασκευή του καινούργιου κτιρίου που ξεκίνησε το 2007.

Το 1999, ένα μερίδιο της εταιρίας εξαγοράστηκε από τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault S.A.

Η Nissan βρίσκεται ανάμεσα στις τρεις μεγαλύτερες ιαπωνικές εταιρίες που διεκδικούν το μεγάλο αγοραστικό κοινό των ΗΠΑ.

Οι κινητήρες VQ της Nissan σε συστοιχία V6 έχουν ψηφιστεί μέσα στους δέκα καλύτερους κινητήρες της χρονιάς σε έναν ετήσιο διαγωνισμό τον Ward's 10 Best Engines που διοργανώνει το περιοδικό αυτοκινήτου Ward's AutoWorld.[2]

Η αρχή της DAT[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1911 ο Μασουχίρο Χασιμότο ιδρύει την Kwaishinsha Motorcar Works. Το εργοστάσιο της εταιρείας ξεκίνησε την εγχώρια παραγωγή αυτοκινήτων, η οποία έγινε ο πρόδρομος της εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ιαπωνία.

Τρία χρόνια αργότερα, το 1914, ολοκληρώνεται η κατασκευή του πρώτου DAT αυτοκινήτου, το οποίο πήρε το όνομα του από τους:

  • Kenjiro Den
  • Rokuro Aoyama
  • Meitaro Takeuchi

που επένδυσαν στην Kwaishinsha Motorcar Works.

Το 1918 η Kwaishinsha Motorcar Works έχει μεγαλώσει πλέον σε μέγεθος έχοντας 600.000 yen κεφάλαιο και 60 υπαλλήλους. Το επόμενο έτος (1919) κυκλοφόρησε στην αγορά και το DAT 41 που εφοδιαζόταν με τον πρώτο τετρακύλινδρο κινητήρα κατασκευασμένο με μονή χύτευση στην Ιαπωνία.

Το 1925 η Kwaishinsha Motorcar Works σε συνεργασία με την Jitsuyo Jidosha Seizo Co. δημιουργούν την DAT Jidosha & Co., Ltd. προκειμένου να τονώσουν τις πωλήσεις τους. Ένα χρόνο αργότερα, το 1926, η Jitsuyo Jidosha Seizo Co., Ltd μετονομάζεται σε DAT Jidosha Seizo Co., Ltd. και συγχωνεύεται με την DAT Jidosha Trading Company.

Το 1931 η DAT Jidosha Seizo γίνεται θυγατρική εταιρία της Tobata Casting Co., Ltd. μιας εταιρείας που μέχρι πρότινος κατασκεύαζε κομμάτια αυτοκινήτων, προκειμένου η Tobata Casting Co., Ltd να εισαχθεί και αυτή στη βιομηχανία αυτοκινήτου. Μετά τη συνένωση η DAT Jidosha Seizo Co., Ltd άλλαξε το όνομα της σε «Datson», δηλαδή «Son of DAT» (Γέννημα της DAT). Λίγο αργότερα, το 1932, το «son» άλλαξε σε «sun», επειδή το «son» έμοιαζε με τη λέξη «μειονέκτημα» η «απώλεια» στα ιαπωνικά.

Το Μάρτιο του 1933 η Tobata Casting Co. LTD. εγκαινιάζει το τμήμα αυτοκινήτου της εταιρείας και ξεκινάει τη μεθοδευμένη παραγωγή αυτοκινήτων. Τον Οκτώβριου του ίδιου έτος η εταιρία αγόρασε πάνω από 66.000 τετραγωνικά μέτρα γης στην περιοχή της Shinkoyasu στην ακτή της πόλης Yokohama, περιοχή όπου μέχρι και σήμερα βρίσκεται το εργοστάσιο της εταιρείας.

Το ίδιο έτος (1933), στις 26 Δεκεμβρίου, ο Yoshisuke Aikawa ιδρυτής και κάτοχος των Tobata Casting και Nihon Sangyo ιδρύει την Jidosha Seizo Co., Ltd. [3]

Η αρχή της Nissan[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1928 ο Yoshisuke Aikawa ίδρυσε την εταιρία Nihon Sangyo. Το όνομα Nissan προήλθε από το Nihon(ή Nippon)Sangyo. Εκείνη την εποχή θυγατρικές της εταιρίας ήταν η Hitachi και η Tobata Casting καθώς και άλλες εταιρίες σχετικές με την αυτοκινητοβιομηχανία, χωρίς όμως η Nissan να έχει εμπλακεί η ίδια στην παραγωγή αυτοκινήτων, τουλάχιστον μέχρι το 1933.

Η Nissan συνεχώς επεκτεινόταν, σε σημείο να συμπεριλαμβάνονται σε αυτή 74 εταιρίες, πράγμα που την τοποθέτησε ανάμεσα στις πέντε μεγαλύτερες εταιρίες της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και συγκεκριμένα στην τέταρτη θέση.

Τον Ιούνιο του 1934 ο Yoshisuke Aikawa αγόρασε το 100% των μετοχών της Jidosha Seizo Co., Ltd και η εταιρία μετονομάστηκε σε Nissan, αυτή ήταν και η αρχή της ως αυτοκινητοβιομηχανία.[3] [4]

Οι πρώτες σχέσεις της Nissan με την Αμερική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασικό ρόλο στην ιστορία της Nissan έπαιξαν ο Ουίλιαμ Γκόρχαμ (William R. Gorham), διευθυντής του τμήματος σχεδίασης της DAT Motors, καθώς και η επίσκεψη του Aikawa το 1908 στο Ντιτρόιτ.

Κύριος στόχος του Aikawa ήταν η χρησιμοποίηση τελευταίας τεχνολογίας από τις ΗΠΑ στα αυτοκίνητα που κατασκεύαζε και σε αυτό τον βοήθησε ο Γκόρχαμ. Όλα τα μηχανήματα, καθώς και τα σχέδια των αυτοκινήτων, αλλά και μηχανικά μέρη, εισάγονταν από τις ΗΠΑ, πολλά εκ των οποίων προέρχονταν από το εργοστάσιο Γκράχαμ (Graham), εργοστάσιο το οποίο ήταν το πρότυπο της Nissan για την κατασκευή φορτηγών καθώς επίσης επέβλεπε και την παραγωγή αυτών.

Τα μηχανήματα εισάγονταν στην Ιαπωνία από τη Mitsubishi για λογαριασμό της Nissan τα οποία και πήγαιναν στο πρώτο εργοστάσιο στη Γιοκοχάμα (Yokohama).[5]

Δεσμοί με την Austin Motor Company[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η Nissan βρισκόταν σε κακή κατάσταση όπως και οι περισσότερες επιχειρήσεις της Ιαπωνίας. Το εργοστάσιο στη Γιοκοχάμα είχε βομβαρδιστεί λίγο πριν το τέλος του πολέμου ενώ η παραγωγή είχε σταματήσει.

Όταν τελείωσε ο πόλεμος, οι Αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο της κυβέρνησης καθώς και των εργοστασίων για αρκετά χρόνια και ήταν αυτοί που επέβλεψαν την ανακατασκευή του εργοστασίου της Γιοκοχάμα.

Το εργοστάσιο ξεκίνησε πάλι να παράγει το 1946 περιορισμένο όμως στην παραγωγή μόνο φορτηγών αυτοκινήτων, όμοιων με αυτά που κατασκεύαζε πριν τον πόλεμο, καθώς οι ανάγκες για ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον πόλεμο απαιτούσαν μεγάλο αριθμό βαρέων οχημάτων. Τον Ιούνιο του 1947 άρθηκε μερικώς η απαγόρευση για κατασκευή επιβατικών αυτοκινήτων και τον Οκτώβριο του 1949 η απαγόρευση άρθηκε πλήρως επιτρέποντας τη μαζική παραγωγή επιβατικών οχημάτων.

Παρότι η απαγόρευση δεν ίσχυε πλέον και η Nissan είχε ένα λειτουργικό εργοστάσιο, τα οικονομικά της εταιρίας δεν ήταν σε καλή κατάσταση, επιτρέποντας της να κατασκευάζει αυτοκίνητα σε μαζική παραγωγή αλλά παλαιάς τεχνολογίας, δηλαδή όμοια με αυτά που κατασκεύαζε πριν τον πόλεμο, χωρίς να έχει τη δυνατότητα εξέλιξης και δημιουργίας νέων μοντέλων. Μπορεί τα αυτοκίνητα που κατασκεύαζε η Nissan να ήταν ανθεκτικά και καλής ποιότητας ήταν όμως αρκετά πίσω τεχνολογικά, μην μπορώντας να ανταγωνιστούν τους υπόλοιπους κατασκευαστές σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρόμοιες ήταν και οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου, με τα αυτοκίνητα να είναι σχεδόν χειροποίητα, ενώ κεντρικός φωτισμός δεν υπήρχε, αναγκάζοντας τους εργάτες να κρατούν λάμπες χειρός προκειμένου να δουλεύουν, πράγμα που έκανε την κατασκευή οχημάτων χρονοβόρα και αρκετά δαπανηρή.

Βλέποντας την κατάσταση της επιχείρησης, ο Genshichi Asahara, πρόεδρος της Nissan το έτος 1951, αποφάσισε πως προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η εταιρία έπρεπε να κατασκευάσει αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας με την άδεια μίας άλλης εταιρίας. Με αυτό τον τρόπο η εταιρία θα μυούνταν σε νέες τεχνικές, έχοντας επίσης τη δυνατότητα να πωλήσει ένα εγχώρια κατασκευασμένο και συνάμα τεχνολογικά εξελιγμένο αυτοκίνητο. Ο Asahara ξεκίνησε να αναζητάει τον κατάλληλο συνεργάτη και μετά από μερικές συζητήσεις με την Volkswagen οι οποίες δεν απέδωσαν, κυρίως γιατί μια κοινοπραξία δυο πρώην εχθρών κατά τον πόλεμο δεν θα είχε θετική ανταπόκριση από το κοινό, βρήκε τον συνεργάτη που έψαχνε στο πρόσωπο της Αγγλικής Austin Motor Company.

Να σημειωθεί ότι η Austin ιδρύθηκε το 1905 από τον Herbert Austin και κατάφερε να αποκτήσει παγκόσμια φήμη με το προπολεμικό Austin 7 ενώ συνέχισε τη φήμη και μετά τον πόλεμο με τα Austin 16 hp και Austin A40.

Σημαντικός παράγοντας για επιλογή της Austin ως συνεργάτη έπαιξε το ότι η Austin είχε δημιουργήσει κάλο όνομα στην αγορά της Ιαπωνίας για τα ανθεκτικά αυτοκίνητα της τα οποία δοκιμάστηκαν στους κακοτράχαλους δρόμους της χώρας μετά τον πόλεμο. Μέχρι το 1952 η Austin είχε πουλήσει 1.288 αυτοκίνητα στην Ιαπωνία.

Μετά από μια σειρά συναντήσεων η συμφωνία με τη βρετανική εταιρία έκλεισε στις 4 Δεκεμβρίου του 1952 με τη Nissan να αποκτά το δικαίωμα παραγωγής επιβατικών αυτοκινήτων Austin για τα επόμενα 7 χρόνια. Η συμφωνία ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρη από τη μεριά της Austin. Η Nissan θα αγόραζε τα εξαρτήματα από την Austin προκειμένου να συναρμολογεί το Austin A40 Somerset και δεν θα πλήρωνε τίποτα επιπλέον για τον πρώτο χρόνο. Για τον δεύτερο χρόνο η Nissan υποχρεούνταν να πληρώνει το 2% της λιανικής τιμής πώλησης στην Αγγλική εταιρεία με ελάχιστο όριο πληρωμής τις 10.000 λίρες Αγγλίας. Για το τρίτο χρόνο η Nissan υποχρεούνταν να πληρώνει το 3,5 % της λιανικής τιμής πώλησης στην Austin με ελάχιστο όριο πληρωμής τις 20.000 λίρες Αγγλίας ενώ για τον τέταρτο χρόνο μέχρι και τέλος της συμφωνίας το ποσοστό της πληρωμής ανερχόταν στο 5% της λιανικής τιμής πώλησης με ελάχιστο όριο πληρωμής τις 30.000 λίρες Αγγλίας. Η Nissan δεν είχε δικαίωμα να εξάγει Austin A40 και οι πωλήσεις της περιορίζονταν μόνο εντός του Ιαπωνικού κράτους.

Ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι της συμφωνίας ήταν ότι η Nissan θα μπορούσε σταδιακά και μετά από έλεγχο και έγκριση της Αγγλικής εταιρίας να κατασκευάζει η ίδια τα κομμάτια των Austin καθώς επίσης και να χρησιμοποιήσει τον κινητήρα του Austin 40 σε δικά της οχήματα. Η ρήτρα αυτή ήταν προς μεγάλο όφελος για τη Nissan μιας και η επόμενη γενιά είναι κινητήρων της Ιαπωνικής φίρμας ήταν όλοι βασισμένη στην αρχιτεκτονική των κινητήρων Austin B. Οι κινητήρες αυτοί που εξέλιξε η Nissan συνέχισαν να χρησιμοποιούνται μέχρι και τη δεκαετία του 1980 σε μικρά επαγγελματικά και περονοφόρα οχήματα.

Η παραγωγή του Austin 40 Somerset ξεκίνησε το 1953 υπό την επίβλεψη δύο βρετανών μηχανικών και σταμάτησε τον Νοέμβριο του 1954. Το Somerset ήταν ένα τετράθυρο αυτοκίνητο που ανήκε στη μεσαία κατηγορία και κινούνταν από ένα κινητήρα 1198 κ.ε. με απόδοση 42 ίππων. Όλα τα Somerset κατασκευάστηκαν με κομμάτια εισηγμένα από τη Βρετανία.

Τον Δεκέμβριο του 1954 η Nissan ξεκίνησε τη συναρμολόγηση του Austin A50 Cambridge ενός αυτοκινήτου που ανήκε στη μεσαία κατηγορία και στην Αγγλία ήταν διαθέσιμο με δύο κινητήρες έναν 1198 κ.ε. και έναν 1489 κ.ε. Για την Ιαπωνική αγορά επιλέχτηκε μόνο ο μεγαλύτερος κινητήρας ο οποίος παρήγαγε 50 ίππους. Όπως και με το Austin 40 Somerset έτσι και με Austin A50 Cambridge αρχικά όλο τα μέρη του αυτοκινήτου έρχονταν από την Αγγλία. Σταδιακά όμως η Nissan άρχισε να κατασκευάζει μόνη της τα κομμάτια του αυτοκίνητου όπου μετά από έλεγχο ποιότητας και αξιοπιστίας της Βρετανικής εταιρίας άρχισαν να αντικαθιστούν τα εισαγόμενα κομμάτια. Είδη από το 1956 είχαν αρχίσει να κατασκευάζονται οι πρώτοι κινητήρες της Nissan οι οποίοι ήταν βασισμένοι στους κινητήρες της Austin. Μέχρι το 1957 το Austin A50 Cambridge κατασκευαζόταν εξολοκλήρου στην Ιαπωνία ενώ χαρακτηριστική είναι η αναφορά των βρετανών μηχανικών που αξιολογούν τα Ιαπωνικά κομμάτια ίδιας ή και ακόμα καλύτερης ποιότητας σε σχέση με τα Βρετανικά.

Οι κινητήρες της Nissan που βασίστηκαν στα σχέδια της Austin άρχισαν να χρησιμοποιούνται σε οχήματα της Ιαπωνικής εταιρίας το 1956 και κυρίως σε μικρά φορτηγά οχήματα. Τα πρώτα οχήματα που χρησιμοποίησαν τους κινητήρες αυτούς ήταν το Nissan Junior B40 και το Nissan Junior Caball C40. Εκείνη την εποχή η Ιαπωνική φίρμα προσέλαβε και ένα Αμερικάνο μηχανικό προκειμένου να εξελίξει τον είδη υπάρχον κινητήρα της Austin. To όνομα του μηχανικού ήταν Donald Stone. Οι βελτιώσεις στις κινητήρα ήταν πολλές με κύρια την προσθήκη ενός rope type seal στο πίσω μέρος του στροφαλοφόρου άξονα προκειμένου να αποφεύγεται η διαρροή λαδιού πράγμα για το οποίο οι κινητήρες της Austin είχαν άσχημη φήμη. Η νέα αυτή γενιά κινητήρων βαφτίστηκε C και έλυσε μια για πάντα το πρόβλημα με τη διαρροή λαδιών της σειράς Β. Προς τιμήν του μηχανικού οι κινητήρες αυτοί λέγονταν και "Stone engines" μέσα στους κύκλους της Nissan ενώ αποτέλεσαν βάση για τις επόμενες γενιές E και J που πρωταγωνίστησαν τις επόμενες δεκαετίες.

Η συμφωνία Nissan και Austin έληξε τον Δεκέμβριο του 1959 και το Austin Cambridge αντικαταστάθηκε από το ολοκαίνουργιο Nissan Cedric. Παρόλο που η συμφωνία αυτή επέφερε πολλά οφέλη για τη Nissan δεν συνέβη το ίδιο και για την Austin. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 η Austin αποτελούσε μια μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία ενώ η Nissan μια μικρή εταιρία που μόλις είχε αρχίσει να εξάγει αυτοκίνητα σε μικρές ποσότητες. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 όμως η Nissan έχει γίνει μια από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες παγκοσμίως εξάγοντας αυτοκίνητα εξαιρετικής ποιότητας σε περισσότερες από 100 χώρες. Η Austin από την άλλη βρίσκεται σε κακή οικονομική κατάσταση και εξαγοράζεται από την British Leyland.

Συνολικά η Nissan κατασκεύασε 21.859 Austin μεταξύ 1953 και 1960.

Βλέποντας τη ραγδαία ανάπτυξη της Nissan και άλλες Ιαπωνικές εταιρίες θέλησαν να συνεργαστούν με μεγαλύτερες εταιρείες προκειμένου να αποκτήσουν και αυτές τεχνογνωσία. Έτσι η Hino συνεργάστηκε με τη Renault στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ενώ η Isuzu συνεργάστηκε με την Hillman στα τέλη του 1950.[6]

Η συγχώνευση της Prince Motor[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Prince Motor ιδρύθηκε το 1947 και το 1966 συγχωνεύτηκε με τη Nissan Motor Company. Αυτή η συγχώνευση επέφερε στη Nissan νέα μοντέλα όπως το Skyline και το Gloria. Εν τέλει το όνομα Prince εγκαταλείφθηκε και τα παραπάνω μοντέλα κυκλοφόρησαν ως μοντέλα της Nissan. Παρόλα αυτά το όνομα Prince χρησιμοποιείται ακόμα από μερικούς αντιπροσώπους της εταιρείας.[7]

Εξάπλωση στην Αμερική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Yutaka Katayama ήταν ένα διευθύνων στέλεχος της Nissan το οποίο έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην προώθηση της εταιρίας στις ΗΠΑ. Ο Katayama όντας φανατικός της αυτοκίνησης ήταν αυτός που δημιούργησε την πρώτη λέσχη αυτοκινήτου στη μεταπολεμική Ιαπωνία το 1951, ενώ πάντα ονειρευόταν να φτιάξει το δικό του σπορ αυτοκίνητο.

Το 1958 πρότεινε τη συμμετοχή της εταιρίας στο Australian Mobilgas Trial rally έναν δύσκολο αγώνα 16.000 χιλιομέτρων προκειμένου να διαφημίσει τα Datsun τα οποία μειονεκτούσαν μεν σε ιπποδύναμη αλλά ήταν στιβαρά και αξιόπιστα. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας αρχικά δεν είδε καθόλου θετικά την ιδέα αυτή φοβούμενοι πως μια ήττα θα επέφερε κακή φήμη τόσο για την Datsun όσο και για τη μητρική εταιρία. Εν τέλει το ναι δόθηκε και οι συμμετοχές στον αγώνα ήταν δύο. Παρότι και οι δύο ομάδες της Datsun δεν είχαν αγωνιστική εμπειρία κατάφεραν να τερματίσουν κερδίζοντας μάλιστα την πρώτη και την τέταρτη θέση στην κατηγορία τους. Τα αποτελέσματα του αγώνα είχαν πολύ θετικές επιπτώσεις για την εταιρία δημιουργώντας καλές εντυπώσεις στο κοινό πράγμα που έκανε τον Katayama εθνικό ήρωα.

Έχοντας ως έναυσμα τη νίκη της αυτή, η Nissan ξεκίνησε τις σκέψεις για μεγαλύτερες εξαγωγές σε άλλες χώρες. Μια από τις χώρες ‘στόχους’ ήταν και οι ΗΠΑ όπου η Nissan τον πρώτο χρόνο (1958) κατάφερε να πουλήσει λιγότερα από εκατό Datsun 1200. Έτσι αποφάσισε το 1960 να στείλει τον Katayama στην Καλιφόρνια για να κάνει μια έρευνα αγοράς για την εταιρία. Το 1959 κυκλοφόρησε το Datsun Truck στην Αμερικανική αγορά με κινητήρα 1.000 κ.ε. και 37 ίππους, καταφέρνοντας ωστόσο να ανταγωνιστεί τους αρκετά δυνατότερους αντιπάλους του. 6 μήνες μετά την άφιξή του στις ΗΠΑ οι Ιάπωνες προτείνουν στον Katayama τη θέση του γενικού διευθυντή πωλήσεων στον τομέα της Αμερικής και αυτός δέχεται. Ο Katayama δημιούργησε ένα μικρό δίκτυο κυρίως από εμπόρους μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και συνεργεία τα οποία είχαν υποτιμηθεί εξαιτίας των μεγάλων φραντσάιζ επιχειρήσεων.

Το πρώτο γραφείο της εταιρίας βρισκόταν στον 7ο όροφο της Mobil Oil, ο Katayama όμως το μετέφερε στον πρώτο όροφο ενός κτηρίου στην πόλη Gardena της Καλιφόρνια λέγοντας ότι : Τα αυτοκίνητα κινούνται στο έδαφος, άρα πώς μπορείς να τα δεις από τον 7ο όροφο?

Η αγάπη του για τα αυτοκίνητα ήταν αυτή που τον έκανε να ξεχωρίζει καθώς επίσης και ότι άκουγε τα προβλήματα των πελατών αλλά και των πωλητών του προκειμένου να βελτιώσει τις υπηρεσίες που παρείχε. Δημιουργώντας καλή φήμη στην Αμερική ο Katayama έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό ως Mr. K.

Το 1960 στην αγορά των ΗΠΑ κυκλοφόρησε το Datsun SPL 210 το οποίο ήταν βασισμένο στο Βρετανικό Austin A40 και ήταν το πρώτο σπορ Datsun αυτοκίνητο που κυκλοφόρησε στην Αμερική. Από μηχανικής άποψης το Datsun 210 δεν φαινόταν να ικανοποιεί το αμερικανικό κοινό, καθώς ο κινητήρας του ήταν μόλις 1.200 κ.ε. και με απόδοση 48 ίππων δυσκολευόταν στους απότομους λόφους της περιοχής. Αργότερα ο κινητήρας αυτός αντικαταστάθηκε από έναν 85 ίππων.

To 1962 δύο νέα μοντέλα παρουσιάστηκαν το Datsun Bluebird και το Datsun Patrol. Το πρώτο εφοδιαζόταν με ένα φουλ συγχρονιζέ κιβώτιο ταχυτήτων 3 σχέσεων, και ήταν το πρώτο Datsun που χρησιμοποιούσε τέτοιο κιβώτιο, ενώ είχε χρώμα δυο τόνων και προαιρετικά καθίσματα τύπου μπάκετ. Το Patrol από την άλλη παρουσιάστηκε ως το δυνατότερο και πιο τεχνολογικά εξελιγμένο 4×4 της εποχής εφοδιαζόμενο με κινητήρα 4000 κ.ε. και απόδοσης 145 ίππων. Χαρακτηριστική ήταν η διαφήμιση του που ανέφερε ότι έχει αρκετή ροπή ώστε να σκαρφαλώσει ακόμα και σε δέντρα.

Το 1966 το πρώτο αυτοκίνητο Nissan κατασκευασμένο στις ΗΠΑ βγαίνει από το εργοστάσιο ενώ ένα χρόνο αργότερα κυκλοφορεί το Datsun 2000 roadster ένα από τα πιο περιζήτητα αυτοκίνητα από συλλέκτες και το πρώτο Ιαπωνικό αυτοκίνητο με 5 ταχύτητες. Συνολικά κυκλοφόρησαν μόλις 1000 Datsun 2000 roadster ενώ τα πρώτα 10 κατασκευάστηκαν ειδικά και μόνο για αγωνιστικούς σκοπούς. Το 2000 roadster κέρδισε 10 Διεθνή πρωταθλήματα SCCA μεταξύ 1967 και 1987.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως του Katayama ήταν τα ίδια τα αυτοκίνητα. Βλέποντας τις ανάγκες των Αμερικανών ζήτησε από το διοικητικό συμβούλιο ένα πιο γρήγορο και πιο σπορ αυτοκίνητο για να μπορέσει να ανταγωνιστεί τους αντιπάλους του στην αμερικανική αγορά. Παρόλες της πιέσεις του όμως η Nissan, εκείνη την εποχή, δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να εξελίξει αυτοκίνητα μόνο και μόνο για την Αμερικανική αγορά. Επιπλέον τα περισσότερα Ιαπωνικά αυτοκίνητα εκείνη την εποχή είχαν περιοριστή ταχύτητας στα 65χλμ/ώρα ενώ οι μπαταρίες δεν ήταν αξιόπιστες για τους ψυχρούς χειμώνες της ανατολικής Αμερικής κάνοντας ακόμα δυσκολότερη τη δουλειά του Katayama ο οποίος προσπαθούσε να στήσει ένα καλό δίκτυο πωλήσεων αλλά του έλειπε το σωστό προϊόν.

Μούσα του Katayama αποτέλεσε το BMW 1600-2 το οποίο παρουσιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και έλαβε πάρα πολύ καλές κριτικές από τον αυτοκινητιστικό τύπο της εποχής. Τόσο από άποψη επιδόσεων όσο και από άποψη εξοπλισμού και οδηγικής συμπεριφοράς το BMW 1600-2 αποτέλεσε το παράδειγμα για το αυτοκίνητο που επιζητούσε ο Katayama από τη Nissan. Και ενώ οι προσπάθειες του να πείσει τους μετόχους φαινόντουσαν άκαρπες ο Katayama βρήκε ένα σύμμαχο στα μάτια του Seiichi Matsumura. Ο Mr. K έγραψε μια επιστολή στον Matsumura προκειμένου να του εξηγήσει γιατί πίστευε πως ένα δυνατότερο αυτοκίνητο ήταν αυτό που χρειάζονταν η αγορά της Αμερικής και αυτός με τη σειρά του το προώθησε στους ανωτέρους του. Με τη βοήθεια του Matsumura το σχέδιο εγκρίθηκε και το 1968 παρουσιάστηκε το Datsun 510 sedan ένα αυτοκίνητου σχεδιασμένο ειδικά για την αγορά των ΗΠΑ.

Το Datsun 510(Datsun 1600 για την Αυστραλία) εφοδιαζόταν με ένα κινητήρα 1.600 κυβικών για την Αμερική ο οποίος απέδιδε 96 ίππους και 13,5 κιλά ροπή. Για τα 100 χλμ/ώρα από στάση το 510 χρειαζόταν 13,5 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική του ταχύτητα άγγιζε τα 160 χλμ/ώρα. Ο Katayama είχε επιτέλους το αυτοκίνητο που χρειαζόταν και όπως ήταν αναμενόμενο οι πωλήσεις ανέβηκαν κατακόρυφα φτάνοντας τις 33.000 οχήματα για το 1967, τις 58.000 για το 1968, ενώ το 1969 οι πωλήσεις έφτασαν τις 90.000 οχήματα, με μεγάλο ποσοστό αυτόν να οφείλεται στο Datsun 510.

Η παραγωγή του 510 σταμάτησε το 1972 και μέχρι τότε είχαν πωληθεί 400.000 Datsun 510 στην Αμερικανική Ήπειρο.[8] [9] [10] [11] [12]

Παγκόσμια εξάπλωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Οκτώβριο του 1973 η πρώτη πετρελαϊκή κρίση ώθησε τους καταναλωτές να στραφούν σε πιο μικρά και οικονομικά αυτοκίνητα. Τότε η Nissan έκανε κάτι το οποίο αργότερα αποδείχτηκε σωστή απόφαση, δηλαδή να δώσει ένα πιο σπορ χαρακτήρα στα μικρά και οικονομικά αυτοκίνητα της.

Την ίδια εποχή, οι ΗΠΑ επέβαλαν υψηλούς φόρους στα εισαγόμενα οχήματα. Συγκεκριμένα το 1964 επέβαλαν ένα φόρο της τάξεως του 25% γνωστός ως Chicken Τax. Ως απάντηση σε αυτή τη φορολογία, πολλές εταιρίες όπως η Nissan, η Toyota και η Honda ξεκίνησαν την κατασκευή εργοστασίων στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 1980.[13] Η Nissan έχτισε επίσης εργοστάσια στην Ταϊβάν το 1959,[14] το Μεξικό το 1961,[15] την Αυστραλία (Clayton) το 1976[16][17] και τη Νότια Αφρική.

Η εταιρία, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, κατασκεύασε ένα εργοστάσιο συναρμολόγησης αυτοκινήτων στην πόλη Σμύρνα (Smyrna) του Τενεσή, το οποίο αρχικά συναρμολογούσε μόνο φορτηγά και οχήματα SUV, όπως τα Datsun 720, Hardbody, και Pathfinder, αλλά έπειτα επεκτάθηκε στην παραγωγή αρκετών άλλων μοντέλων. Το πρώτο αυτοκίνητο παρήχθηκε το 1983.[18]

Ακολούθησε ένα ακόμα εργοστάσιο στο Ντέσερντ (Decherd) του Τενεσή και, πιο πρόσφατα, ένα εργοστάσιο στο Καντόν (Canton) της πολιτείας Μισισίπι.

Προκειμένου να αποφύγει τα υψηλά μεταφορικά τέλη και τους φόρους εισαγωγής, η Nissan αποφάσισε να δημιουργήσει ένα εργοστάσιο και στην Ευρώπη.

Μετά από εκτεταμένες έρευνες, επιλέχθηκε η περιοχή Σάντερλαντ του Ηνωμένου Βασιλείου λόγω του υψηλά εκπαιδευμένου εργατικού δυναμικού αλλά και λόγω γεωγραφικής θέσης, επειδή βρισκόταν κοντά σε αρκετά μεγάλα λιμάνια. Το εργοστάσιο ολοκληρώθηκε το 1986, χρονολογία κατά την οποία δημιουργήθηκε και το Αγγλικό τμήμα της Nissan, με την επωνυμία "Nissan Motor Manufacturing (UK) Ltd".[19]

Από τότε έχει καταφέρει να κατακτήσει των τίτλο του πιο παραγωγικού εργοστασίου στην Ευρώπη κατασκευάζοντας περίπου 400.000 αυτοκίνητα ετησίως. Συγκεκριμένα το 2008 είχαν συναρμολογηθεί 386.555 οχήματα και το 2010 έσπασαν αυτό το ρεκόρ κατασκευάζοντας 423.262 νέα οχήματα.[20]

Οικονομικές δυσκολίες στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ανάγκασαν τη Nissan να σταματήσει την παραγωγή στην Αυστραλία. Τα προβλήματα αυτά δημιουργήθηκαν από ένα πρόγραμμα που επέβαλε η κυβέρνηση της Αυστραλίας στα μέσα της δεκαετίας του 1980 γνωστό με την ονομασία Button Plan, σύμφωνα με το οποίο αυτοκίνητα τα οποία παρήγαγε η Nissan αλλά και άλλες εταιρίες δεν πωλούνταν αποκλειστικά από τη Nissan αλλά και από άλλες εταιρίες αλλάζοντας απλώς το όνομα του αυτοκινήτου. Τέτοια παραδείγματα ήταν το Nissan Pulsar μετονομαζόμενο σε Holden Astra από την General Motors - Holden και το Nissan Bluebird μετονομαζόμενο σε Ford Corsair.[21]

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η Nissan παρουσίασε μία νέα εταιρία με πολυτελή αυτοκίνητα, τα οποία και κυκλοφόρησαν στην Αμερική, το όνομα της οποίας είναι Infiniti. Από το 2008 η Infiniti άρχισε να κυκλοφορεί και σε ορισμένα κράτη της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.[22]

To 2001 η Ιαπωνική φίρμα κατασκεύασε ένα εργοστάσιο στη Βραζιλία ενώ το 2008 εγκαινιάστηκε το εργοστάσιο στην Oragadam της Ινδίας.[23] Για το έτος 2009 η Νissan πώλησε στην Ιαπωνία και μόνο 520,000 νέα οχήματα

Η μονάδα παραγωγής στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη δεκαετία του 1970 ιδρύθηκε στο Βόλο η Teokar/Teocar (Θεοχαράκης και Nissan Car) που κατασκεύαζε αυτοκίνητα Nissan.Το 1980, το πρώτο αυτοκίνητο είχε βγει από τη γραμμή παραγωγής και ακολούθησαν 170.000 ακόμα Ι.Χ και επαγγελματικά. Το εργοστάσιο αυτοκινήτων έκλεισε τον Mάιο του 1995 ενώ δίπλα στο εργοστάσιο είχε φτιαχτεί μια ακόμη μονάδα, που κατασκεύαζε καθίσματα και μεταλλικά μέρη αυτοκινήτων.[24]

Nissan και Οικολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Nissan Tama του 1947.

Η Nissan παρήγαγε το πρώτο ηλεκτροκίνητο όχημα στην ιστορία της (Nissan Tama) το 1947, εντείνοντας όμως την παραγωγή της τη δεκαετία του 1960, όταν και πούλησε αρκετά από αυτα.

To 1997 η Νissan παρήγαγε το Prairie Joy EV, το πρώτο ηλεκτροκίνητο όχημα με μπαταρίες ιόντων λιθίου. Στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκυο, το 2005, παρουσιάστηκε το πρωτότυπο Pivo και το 2007 στην ίδια διοργάνωση παρουσιάστηκε το Pivo 2, το οποίο είχε και μεγαλύτερη εμβέλεια κίνησης. Στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκυο, το 2011, αποκαλύφθηκε το Pivo 3, το οποίο είχε και σύστημα ικανό για αυτόματη στάθμευση, επιλογή του καταλληλότερου σημείου στάθμευσης και μνήμη των προηγούμενων σημείων στάθμευσης.

Επίσης, τον Αύγουστο του 2009 η Νissan ανακοίνωσε την παραγωγή του Leaf, το οποίο ξεκίνησε την εμπορική του καριέρα στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία τον Δεκέμβριο του 2010 και στην Ευρώπη το 2011, με σκοπό την παγκόσμια διάθεσή του εντός του 2012.

Συνεργασία Nissan - Ford[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1993 έως και το 2002 η Nissan και η Ford συνεργάστηκαν προκειμένου να σχεδιάσουν και να παράγουν ενα μίνι-βαν. Τα όνοματά τους ήταν Mercury Villager και Nissan Quest για τη Ford και τη Nissan αντίστοιχα. Τα δυο αυτοκίνητα μηχανικά ήταν πανομοιότυπα και οι μόνες διαφορές που εντοπίζονται είναι στην εξωτερική τους εμφάνιση. Η παραγωγή και των δυο οχημάτων γίνοταν στις εγκαταστάσεις της Ford στη λίμνη Avon του Οχαιο.[25]

Το 2002 η Ford σταμάτησε την παραγωγή του Villager δίνοντας βάση σε επόμενα μοντέλα όπως τα Freestar και Monterey σε αντίθεση με τη Nissan που το 2004 παρουσίασε την τρίτη γενιά του αυτοκινήτου η οποία ήταν σχεδιασμένη από το μηδέν.

Το 1992 η Nissan παρήγαγε το τετρακίνητο Terrano, του οποίου το δικαίωμα παραγωγής είχε δώσει και στη Ford.To Terrano ήταν μηχανικά και εμφανισιακά όμοιο με το Ford Maverick ενώ και τα δύο αυτοκίνητα παράγονταν στο εργοστάσιο της Nissan στην Ισπανία. Η παραγωγή του τότε Ford Maverick σταμάτησε το 1998, λόγω του ότι δεν υπήρξαν οι προσδοκούμενες πωλήσεις. Σε αντίθεση, το Nissan Terrano, το οποίο απεδείχθη δυνατό χαρτί στις πωλήσεις της εταιρίας έμεινε στις γραμμές παραγωγής μέχρι το 2005 όπου και αντικαταστάθηκε από το Nissan Pathfinder.

Συμμαχία με τη Renault[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προς το τέλος του 20ού αιώνα, με τη Nissan να αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, η εταιρεία συνήψε εταιρική συμμαχία με τη γαλλική Renault (Renault S.A. France).

Υπογεγραμμένη στις 27 Μαρτίου 1999, η συμφωνία Renault-Nissan ήταν η μοναδική του είδους της αφού περιλάμβανε μια ιαπωνική και γαλλική επιχείρηση, κάθε μία με τη δική της πολιτική και νοοτροπία.

Το ίδιο έτος, η Renault διόρισε τον βραζιλιάνο Κάρλος Γκον (Carlos Ghosn), ως διευθυντή της Nissan και πήρε ένα μερίδιο 22,5% από τη Nissan. Αργότερα εκείνο το έτος η Nissan απέλυσε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας.

Η συμμαχία Renault-Nissan είναι μοναδική, επειδή δυο εταιρίες παγκόσμιας εμβέλειας συνεργάστηκαν για κοινό όφελος. Η Renault κατέχει το 44,3% των μετοχών της Nissan, ενώ η Nissan μόλις το 15% των μετοχών της Renault.

Στο πλαίσιο του «σχεδίου αναγέννησης της Nissan» υπό τον πρόεδρο Carlos Ghosn, η επιχείρηση ανανεώθηκε. Πολλοί κορυφαίοι οικονομολόγοι θεωρούν αυτή την αλλαγή μία από τις πιο θεαματικές εταιρικές ανανεώσεις στην ιστορία, με τη Nissan να καταγράφει υψηλά κέρδη. Παρά την «αναγέννηση», οι πωλήσεις της Infiniti δεν είναι οι προσδοκώμενες.[26]

Συνοπτική ιστορία της Nissan[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τον Δεκέμβριο του 1933 ιδρύεται η εταιρία “Jidosha Seizo Co., Ltd.” με έδρα τη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας.
  • Τον Ιούνιο του 1934 η “Jidosha Seizo Co., Ltd.” με έδρα την Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας μετονομάζεται σε “Nissan Motor Co., Ltd.” καθώς επίσης εξάγονται και τα πρώτα 44 αυτοκίνητα με το όνομα Datsun στην Ασία, την κεντρική και τη νότια Αμερική. Την ίδια χρονιά ολοκληρώνεται και η κατασκευή του εργοστασίου στην πόλη Γιοκοχάμα.
  • Τον Απρίλιο του 1935 κατασκευάζεται το Datsun Type 15 σε μαζική παραγωγή. Ήταν το πρώτο μοντέλο που κατασκευάστηκε με αυτόν τον τρόπο. Την ίδια χρονιά τον Μάιο η Nissan επιλέγει το σήμα της, το οποίο και διατηρεί μέχρι σήμερα.
  • Τον Αύγουστο 1943 ένα ακόμα εργοστάσιο κατασκευάζεται στην πόλη Yoshiwara. Τέσσερις μήνες αργότερα τον Δεκέμβριο ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος αναγκάζει τη Nissan να διακόψει την παραγωγή επιβατικών και φορτηγών.
  • Τον Σεπτέμβριο του 1944 μετονομάζεται η εταιρία σε “Nissan Heavy Industries, Ltd.”
  • Τον Νοέμβριο του 1945 παράγεται το πρώτο μεταπολεμικό μοντέλο.
  • Τον Αύγουστο του 1949 η εταιρία αποκτά και πάλι την επωνυμία “Nissan Motor Co., Ltd.”
  • Τον Δεκέμβριο του 1952 η εταιρία συνάπτει συνεργασία με τη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία Austin Motor.
  • Τον Απρίλιο του 1953 ξεκινά η δραστηριοποίηση της εταιρίας στον τομέα σχεδίασης και εξέλιξης κινητήρων για πυραύλους.
  • Τον Αύγουστο του 1957 ξεκινά η παραγωγή περονοφόρων οχημάτων.
  • Τον Ιούνιο του 1958 ξεκινά η εξαγωγή επιβατικών μοντέλων στις ΗΠΑ.
  • Τον Σεπτέμβριο του 1958 μοντέλα Datsun συμμετέχουν για πρώτη φορά στον αυστραλιανό αγώνα “Mobilgas Trial” και ένα από αυτά κατατάσσεται πρώτο.
  • Τον Μάρτιο του 1959 ξεκινά η παραγωγή στο εργοστάσιο της Ταϊβάν, το πρώτο εργοστάσιο της εταιρίας που βρίσκεται εκτός Ιαπωνίας.
  • Τον Ιούνιο του 1960 ιδρύεται η “Nissan Motor Corporation” στις ΗΠΑ.
  • Τον Σεπτέμβριο του 1961 ιδρύεται η “Nissan Mexicana, S.A.”
  • Τον Μάρτιο του 1962 ολοκληρώνεται η κατασκευή του εργοστασίου στην πόλη Oppama.
  • Τον Μάϊο του 1965 ολοκληρώνεται η κατασκευή του εργοστασίου στην πόλη Zama.
  • Τον Νοέμβριο του 1969 οι συνολικές εξαγωγές της εταιρίας ξεπερνούν το 1.000.000 μονάδες.
  • Τον Μάρτιο του 1970 ξεκινά η δραστηριοποίηση της εταιρίας στον τομέα σχεδίασης και εξέλιξης κινητήρων που προορίζονται για σκάφη.
  • Τον Μάρτιο του 1971 ολοκληρώνεται η κατασκευή του εργοστασίου στην πόλη Tochigi.
  • Τον Απρίλιο του 1974 καθιερώνεται το “Nissan Science Foundation”.
  • Τον Απρίλιο του 1977 ολοκληρώνεται η κατασκευή του εργοστασίου στην πόλη Κιουσού.
  • Τον Απρίλιο του 1979 ξεκινάει η λειτουργία του “Nissan Design International” στις ΗΠΑ.
  • Τον Ιούλιο του 1980 ιδρύεται η θυγατρική “Nissan Motor Manufacturing Corporation USA” στις ΗΠΑ. Το πρώτο φορτηγό Datsun και πρώτο όχημα της Nissan που κατασκευάζεται επί αμερικάνικου εδάφους, παράγεται στο εργοστάσιο αυτό τον Ιούνιο του 1983 και το πρώτο επιβατικό Sentra (γνωστό και ως Sunny) τον Μάρτιο του 1985.
  • Τον Ιούλιο του 1981 πραγματοποιείται η μετονομασία όλων των μοντέλων της εταιρίας παγκοσμίως σε Nissan. Επίσης υιοθετείται νέα, ενιαία εταιρική ταυτότητα και εικόνα.
  • Τον Νοέμβριο του 1981 ολοκληρώνεται η κατασκευή του “Nissan Technical Center”.
  • Τον Απρίλιο του 1982 η Nissan πραγματοποιεί την τέταρτη συνεχόμενη νίκη της στο ράλι Σαφάρι, που θεωρείται το πλέον δύσκολο του παγκόσμιου πρωταθλήματος.
  • Τον Δεκέμβριο του 1982 η Nissan υιοθετεί νέο εταιρικό σήμα.
  • Τον Ιανουάριο του 1983 ξεκινά η παραγωγή του θρυλικού τετρακίνητου μοντέλου Nissan Patrol στην Ισπανία (Nissan Motor Iberica, S.A.).
  • Τον Απρίλιο του 1984 ιδρύεται η θυγατρική "Nissan Motor Manufacturing, Ltd." στη Μεγάλη Βρετανία.
  • Τον Νοέμβριο του 1984 ολοκληρώνεται η κατασκευή της προβλήτας στο εργοστάσιο της πόλης Οπάμα (Oppama).
  • Το 1985 η Nissan δημιουργεί τμήμα βελτίωσης των αυτοκινήτων της ονομαζόμενο NISMO.
  • Τον Δεκέμβριο του 1986 ανακοινώνεται νέα εταιρική φιλοσοφία και νέες αρχές.
  • Τον Ιούνιο του 1988 ιδρύεται το “Nissan European Technology Center” στη Μεγάλη Βρετανία.
  • Τον Ιανουάριο του 1989 το μοντέλο Silvia κατακτά το βραβείο “Japanese Car of the Year”.
  • Τον Απρίλιο του 1989 ιδρύεται η εταιρία Nissan Europe N.V. με έδρα την Ολλανδία.
  • Τον Ιανουάριο του 1990 ιδρύεται η εταιρία Nissan North America, Inc. με έδρα τις ΗΠΑ.
  • Τον Φεβρουάριο του 1990 το σπορ μοντέλο Nissan 300ΖΧ κατακτά το βραβείο “Import Car of the Year” (Εισαγόμενο Αυτοκίνητο της Χρονιάς) στις ΗΠΑ.
  • Τον Σεπτέμβριο του 1990 καθιερώνεται η κοινοπραξία “Tokyo Design Network”, μεταξύ της Nissan και των εταιριών Canon, Sony, NEC και Hitachi.
  • Τον Μάρτιο του 1991 ιδρύεται νέα εταιρεία διανομής στη Μεγάλη Βρετανία (Nissan Motor (GB) Ltd.).
  • Τον Αύγουστο του 1991 ξεκινά η εξαγωγή της 5θυρης έκδοσης του μοντέλου Primera, που κατασκευάζεται στη Μεγάλη Βρετανία, στην Ιαπωνία.
  • Τον Ιούνιο του 1992 ξεκινάει η παραγωγή του μοντέλου Altima (Bluebird) στο εργοστάσιο των ΗΠΑ.
  • Τον Ιούλιο του 1992 ξεκινάει η πώληση στις ΗΠΑ του MPV Quest, που αποτελεί συμπαραγωγή με τη Φορντ.
  • Τον Αύγουστο του 1992 ξεκινάει η παραγωγή του μοντέλου Micra στο εργοστάσιο της Μεγάλης Βρετανίας.
  • Τον Νοέμβριο του 1992 ιδρύεται το “Nissan Design Europe GmbH” στη Γερμανία.
  • Τον Δεκέμβριο του 1992 το March η αλλιώς Micra κατακτά το βραβείο “Japanese Car of the Year.
  • Τον Φεβρουάριο του 1993 αρχίζει η παραγωγή του τετρακίνητου μοντέλου Terrano II που προορίζεται για την ευρωπαϊκή αγορά, στο εργοστάσιο της εταιρίας στην Ισπανία.
  • Τον Οκτώβριο του 1993 ιδρύεται η εταιρία “Nissan Logistics Corporation” στις ΗΠΑ.
  • Τον Νοέμβριο του 1993 το μοντέλο Micra κατακτά το βραβείο “Car Of the Year 1993” στην Ευρώπη (το πρώτο ιαπωνικό μοντέλο που κατακτά το βραβείο αυτό).
  • Τον Απρίλιο του 1994 ξεκινά η εξαγωγή στην Ιαπωνία του Terrano (Mistral). Την ίδια χρονιά υπογράφεται συμφωνία με την εταιρία Samsung Heavy Industries Co., Ltd. της Νότιας Κορέας, για την κατασκευή επιβατικών αυτοκινήτων.
  • Τον Ιούνιο του 1994 ιδρύεται η Nissan Motor (China) Ltd.
  • Τον Μάϊο του 1995 αρχίζει η εξαγωγή του Micra που κατασκευάζεται στη Μ. Βρετανία, στην Αυστραλία.
  • Τον Μάϊο του 1997 η Nissan εξελίσσει ένα υβριδικό μοντέλο (Hybrid Electric Vehicle, HEV) με στόχο τη μαζική παραγωγή του.
  • Τον Ιούνιο του 1997 ιδρύεται το κέντρου “Nissan European Technology center (Espana) S.A.
  • Τον Σεπτέμβριο του 1997 αρχίζει η πώληση των μοντέλων Primera και Bluebird με σύστημα μετάδοσης συνεχούς μεταβαλλόμενης κίνησης (CVT).
  • Τον Ιανουάριο του 1998 ανοίγει της πόρτες του το κέντρου εκπαίδευσης ασφαλούς οδήγησης “Nissan Driving Park”, στο εργοστασιακό συγκρότημα της πόλης Murayama.
  • Τον Ιούνιο του 1998 η Nissan κατακτά την τρίτη θέση στον φημισμένο 24ωρο αγώνα του Le Mans. Το ίδιο έτος παρουσιάζεται το μοντέλο Presage, που εφοδιάζεται με κινητήρες πετρελαίου άμεσου ψεκασμού.
  • Τον Μάρτιο του 1999 η Nissan και η Renault υπογραφούν συμφωνία συνεργασίας, με ταυτόχρονη αμοιβαία αγορά μετοχών.
  • Τον Οκτώβριο του 1999 ξεκινάει η εφαρμογή του σχεδίου “Nissan Revival Plan”.
  • Τον Φεβρουάριο του 2000 αρχίζει η πώληση του μοντέλου Sentra “super ultra low emission vehicle” στην πολιτεία Καλιφόρνια των ΗΠΑ.
  • Τον Απρίλιο του 2000 αρχίζει η πώληση του υβριδικού Tino μέσω του διαδικτύου και το ίδιο έτος πραγματοποιείται η συγχώνευση της “Nissan Motor Manufacturing Corporation USA” και της “Nissan North America, Inc.
  • Τον Ιανουάριο του 2001 παρουσιάζεται το νέο Primera στην Ιαπωνική αγορά.
  • Τον Μάρτιο του 2001 αυξάνεται η επένδυσης της Nissan στην Ταϊλάνδη.
  • Τον Απρίλιο του 2001 αρχίζει η κατασκευή νέου εργοστασίου συναρμολόγησης στις ΗΠΑ.
  • Τον Μάϊο του 2001 ανακοινώνονται κέρδη ρεκόρ για το οικονομικό έτος 2000.
  • Το 2002 η Toyota και η Nissan συμφώνησαν να ενώσουν τις υβριδικές τους τεχνολογίες.
  • Τον Φεβρουάριο του 2002 παρουσιάζεται το νέο March ή αλλιώς Micra στην αγορά της Ιαπωνίας.
  • Τον Μάρτιο του 2002 εφαρμόζεται τηλεματική τεχνολογία στα μοντέλα Infiniti.
  • Τον Ιούνιο του 2002 επεκτείνεται το εργοστασίου στο Canton των ΗΠΑ.
  • Τον Ιούλιο του 2002 τo Primera κερδίζει το βραβείο σχεδίασης “Red Dot”.Την ίδια χρονιά παρουσιάζεται το Fairlady Z στην αγορά της Ιαπωνίας.
  • Τον Σεπτέμβριο του 2002 η Nissan επιστρέφει στους αγώνες αντοχής “Rally Raid”.
  • Τον Οκτώβριο του 2002 αυξάνεται το λειτουργικό κέρδους της εταιρίας κατά 84%.
  • Τον Νοέμβριος του 2002 ο Carlos Ghosn και ο Tony Blair εγκαινιάζουν τη γραμμή παραγωγής του νέου Micra.
  • Τον Ιανουάριο του 2003 εγκαινιάζεται το νέο κέντρο σχεδίασης της Nissan στο Λονδίνο.
  • Τον Απρίλιο του 2003 ανακοινώνεται κερδοφορία ρεκόρ για το οικονομικό έτος 2002.
  • Τον Ιούλιο του 2003 το εργοστάσιο του Sunderland βραβεύεται ως το πλέον παραγωγικό στην Ευρώπη για έβδομη συνεχή χρονιά.
  • Τον Οκτώβριο του 2003 παρουσιάζεται το Fairlady Z Roadster.
  • Τον Απρίλιο του 2004 ανακοινώνονται κέρδη ρεκόρ για το οικονομικό έτος 2003.
  • Τον Ιούνιος του 2004 παρουσιάζεται το πρωτότυπου υβριδικό μοντέλο Altima.
  • Τον Σεπτέμβριο του 2004 παρουσιάζονται έξι νέα μοντέλα για την αγορά της Ιαπωνίας.
  • Τον Φεβρουάριο του 2005 η Nissan εισέρχεται επίσημα στην αγορά του Πακιστάν.
  • Τον Απρίλιο του 2005 ανακοινώνονται οικονομικά αποτελέσματα ρεκόρ για το οικονομικό έτος 2004. Το ίδιο έτος ανακοινώνεται το σχέδιο ανάπτυξης Nissan Value Up.
  • Τον Ιούνιο του 2005 ξεκινάει το λανσάρισμα της πλήρους γκάμας της Infiniti στην αγορά της Ταϊβάν. Επίσης εγκαινιάζεται στο Ομάν το μεγαλύτερο showroom της Nissan στον κόσμο.
  • Τον Φεβρουάριο του 2006 ξεκινά η παραγωγή των κινητήρων HR και MR στο νέο εργοστάσιο της Nissan στην Κίνα.
  • Τον Απρίλιο του 2006 η Nissan ανακοινώνει τα σχέδιά της, για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στη Ρωσία. Το ίδιο έτος η Infiniti ανακοινώνει το λανσάρισμά της στην Ευρώπη το 2008.
  • Τον Ιούνιο του 2006 συμπληρώνεται η παραγωγή 100 εκατομμυρίων μονάδων από την ίδρυση της εταιρίας.
  • Τον Δεκέμβριο του 2006 ανακοινώνεται το περιβαλλοντικό πρόγραμμα NISSAN GREEN PROGRAM 2010. Επίσης εγκαινιάζεται νέο κέντρο σχεδίασης στην Ιαπωνία.
  • Τον Μάρτιο του 2007 ολοκληρώνεται η κατασκευή της πίστας δοκιμών, αποκλειστικά τετρακίνητων μοντέλων στην Ιαπωνία.
  • Το 2008 η θυγατρική μάρκα πολυτελείας Infiniti λανσάρεται στις περισσότερες αγορές της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

Τα μοντέλα της Nissan ανά έτος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[27][28]

Όπου EV = Electric Vehicle (Ηλεκτροκίνητο Όχημα)

2011

2011 Nissan 370Z (Fairlady Z Z34)

2011 Nissan 370Z (Fairlady Z Roadster Z34)

2011 Nissan Altima

2011 Nissan Armada

2011 Nissan cube

2011 Nissan GT-R R35

2011 Nissan JUKE

2011 Nissan LEAF

2011 Nissan Maxima

2011 Nissan Micra

2011 Nissan Murano

2011 Nissan Pathfinder

2011 Nissan Quest

2011 Nissan Rogue

2011 Nissan Sentra

2011 Nissan Versa

2011 Nissan Xterra

2010

2010 Nissan 370Z (Fairlady Z Z34)

2010 Nissan 370Z (Fairlady Z Roadster Z34)

2010 Nissan AD Expert VY12

2010 Nissan AD Van VY11

2010 Nissan AD Van VY12

2010 Nissan Atlas F24

2010 Nissan Atlas H43

2010 Nissan Bluebird Sylphy G11

2010 Nissan Caravan E25

2010 Nissan Cima F50

2010 Nissan Civilian W41

2010 Nissan Clipper U71/U72

2010 Nissan Cube Z12

2010 Nissan Dualis J10

2010 Nissan Elgrand E51

2010 Nissan Elgrand E52

2010 Nissan Fuga Hybrid HY51

2010 Nissan Fuga Y51

2010 Nissan GT-R R35

2010 Nissan Juke F15

2010 Nissan Kix PAO

2010 Nissan Lafesta B30

2010 Nissan Latio SC11

2010 Nissan Leaf ZE0 EV

2010 Nissan March(Micra) K12

2010 Nissan March(Micra) K13

2010 Nissan Micra C+C ZK12

2010 Nissan Moco SA1

2010 Nissan Murano Z51

2010 Nissan Note E11

2010 Nissan Pino TA0

2010 Nissan President PF50

2010 Nissan Roox VA0

2010 Nissan Serena C25

2010 Nissan Serena C26

2010 Nissan Skyline Crossover J50

2010 Nissan Skyline V36

2010 Nissan Teana J32

2010 Nissan Tiida C11

2010 Nissan Vanette NV200 M20

2010 Nissan Vanette S21

2010 Nissan Wingroad Y12

2010 Nissan X-TRAIL T31

2009

2009 Nissan 370Z (Fairlady Z Z34)

2009 Nissan 370Z (Fairlady Z Roadster Z34)

2009 Nissan AD Expert VY12

2009 Nissan AD Van VY11

2009 Nissan AD Van VY12

2009 Nissan Atlas F24

2009 Nissan Atlas H43

2009 Nissan Bluebird Sylphy G11

2009 Nissan Caravan E25

2009 Nissan Cima F50

2009 Nissan Civilian W41

2009 Nissan Clipper U71/U72

2009 Nissan Crew K30

2009 Nissan Cube Z12

2009 Nissan Dualis J10

2009 Nissan Elgrand E51

2009 Nissan Fuga Y50

2009 Nissan Fuga Y51

2009 Nissan GT-R R35

2009 Nissan Kix PAO

2009 Nissan Lafesta B30

2009 Nissan Latio SC11

2009 Nissan March(Micra) K12

2009 Nissan Micra C+C ZK12

2009 Nissan Moco SA1

2009 Nissan Murano Z51

2009 Nissan Note E11

2009 Nissan Pino TA0

2009 Nissan President PF50

2009 Nissan Roox VA0

2009 Nissan Serena C25

2009 Nissan Skyline Crossover J50

2009 Nissan Skyline V36

2009 Nissan Teana J32

2009 Nissan Tiida C11

2009 Nissan Vanette NV200 M20

2009 Nissan Vanette S21

2009 Nissan Wingroad Y12

2009 Nissan X-TRAIL T31

2008

2008 Nissan 350Z (Fairlady Z Z33)

2008 Nissan 370Z (Fairlady Z Z34)

2008 Nissan AD Expert VY12

2008 Nissan AD Van VY11

2008 Nissan AD Van VY12

2008 Nissan Atlas F24

2008 Nissan Atlas H43

2008 Nissan Bluebird Sylphy G11

2008 Nissan Caravan E25

2008 Nissan Cima F50

2008 Nissan Civilian W41

2008 Nissan Clipper U71/U72

2008 Nissan Crew K30

2008 Nissan Cube Cubic GZ11

2008 Nissan Cube Z11

2008 Nissan Cube Z12

2008 Nissan Dualis J10

2008 Nissan Elgrand E51

2008 Nissan Fuga Y50

2008 Nissan GT-R R35

2008 Nissan Kix PAO

2008 Nissan Lafesta B30

2008 Nissan Latio SC11

2008 Nissan March(Micra) K12

2008 Nissan Micra C+C ZK12

2008 Nissan Moco SA1

2008 Nissan Murano Z50

2008 Nissan Murano Z51

2008 Nissan Note E11

2008 Nissan Pino TA0

2008 Nissan Presage U31

2008 Nissan President PF50

2008 Nissan Serena C25

2008 Nissan Skyline V36

2008 Nissan Teana J31

2008 Nissan Teana J32

2008 Nissan Tiida C11

2008 Nissan Vanette S21

2008 Nissan Wingroad Y12

2008 Nissan X-TRAIL T31

2007

2007 Nissan 350Z (Fairlady Z Z33)

2007 Nissan AD Expert VY12

2007 Nissan AD Van VY11

2007 Nissan AD Van VY12

2007 Nissan Atlas F23

2007 Nissan Atlas F24

2007 Nissan Atlas H42

2007 Nissan Atlas H43

2007 Nissan Bluebird Sylphy G11

2007 Nissan Caravan E25

2007 Nissan Cima F50

2007 Nissan Civilian W41

2007 Nissan Clipper U71/U72

2007 Nissan Crew K30

2007 Nissan Cube Cubic GZ11

2007 Nissan Cube Z11

2007 Nissan Dualis J10

2007 Nissan Elgrand E51

2007 Nissan Fuga Y50

2007 Nissan GT-R R35

2007 Nissan Lafesta B30

2007 Nissan Latio SC11

2007 Nissan March(Micra) K12

2007 Nissan Micra C+C ZK12

2007 Nissan Moco SA1

2007 Nissan Murano Z50

2007 Nissan Note E11

2007 Nissan Pino TA0

2007 Nissan Presage U31

2007 Nissan President PF50

2007 Nissan Safari Y61

2007 Nissan Serena C25

2007 Nissan Skyline V36

2007 Nissan Stagea M35

2007 Nissan Teana J31

2007 Nissan Tiida C11

2007 Nissan Vanette S21

2007 Nissan Wingroad Y12

2007 Nissan X-TRAIL T30

2007 Nissan X-TRAIL T31

2006

2006 Nissan 350Z (Fairlady Z Z33)

2006 Nissan AD Expert VY12

2006 Nissan AD Van VY11

2006 Nissan AD Van VY12

2006 Nissan AD Van Y11

2006 Nissan Atlas F23

2006 Nissan Atlas H42

2006 Nissan Bluebird Sylphy G11

2006 Nissan Caravan E25

2006 Nissan Cima F50

2006 Nissan Civilian W41

2006 Nissan Clipper U71/U72

2006 Nissan Crew K30

2006 Nissan Cube Cubic GZ11

2006 Nissan Cube Z11

2006 Nissan Elgrand E51

2006 Nissan Expert W11

2006 Nissan Fuga Y50

2006 Nissan Lafesta B30

2006 Nissan Latio SC11

2006 Nissan March(Micra) K12

2006 Nissan Moco MG21S

2006 Nissan Moco SA1

2006 Nissan Murano Z50

2006 Nissan Note E11

2006 Nissan Otti H91W

2006 Nissan Otti NA1

2006 Nissan Presage U31

2006 Nissan President PF50

2006 Nissan Pulsar(Almera) N16

2006 Nissan Safari Y61

2006 Nissan Serena C25

2006 Nissan Skyline V35

2006 Nissan Skyline V36

2006 Nissan Stagea M35

2006 Nissan Teana J31

2006 Nissan Tiida C11

2006 Nissan Vanette S21

2006 Nissan Wingroad Y12

2006 Nissan X-TRAIL T30

2005

2005 Nissan 350Z (Fairlady Z Z33)

2005 Nissan AD Van Y11

2005 Nissan Atlas F23

2005 Nissan Atlas H42

2005 Nissan Avenir W11

2005 Nissan Bluebird Sylphy G10

2005 Nissan Bluebird Sylphy G11

2005 Nissan Caravan E25

2005 Nissan Cima F50

2005 Nissan Civilian W41

2005 Nissan Clipper U71/U72

2005 Nissan Crew K30

2005 Nissan Cube Cubic GZ11

2005 Nissan Cube Z11

2005 Nissan Elgrand E51

2005 Nissan Expert W11

2005 Nissan Fuga Y50

2005 Nissan Lafesta B30

2005 Nissan Latio SC11

2005 Nissan March(Micra) K12

2005 Nissan Moco MG21S

2005 Nissan Murano Z50

2005 Nissan Note E11

2005 Nissan Otti H91W

2005 Nissan Presage U31

2005 Nissan President PF50

2005 Nissan Primera P12

2005 Nissan Pulsar(Almera) N16

2005 Nissan Safari Y61

2005 Nissan Serena C24

2005 Nissan Serena C25

2005 Nissan Skyline V35

2005 Nissan Stagea M35

2005 Nissan Teana J31

2005 Nissan Tiida C11

2005 Nissan Vanette S21

2005 Nissan Wingroad Y11

2005 Nissan Wingroad Y12

2005 Nissan X-TRAIL T30

2004

2004 Nissan 350Z (Fairlady Z Z33)

2004 Nissan AD Van Y11

2004 Nissan Atlas F23

2004 Nissan Atlas H42

2004 Nissan Avenir W11

2004 Nissan Bluebird Sylphy G10

2004 Nissan Caravan E25

2004 Nissan Cedric Hardtop Y34

2004 Nissan Cima F50

2004 Nissan Civilian W41

2004 Nissan Clipper U71/U72

2004 Nissan Crew K30

2004 Nissan Cube Cubic GZ11

2004 Nissan Cube Z11

2004 Nissan Elgrand E51

2004 Nissan Expert W11

2004 Nissan Fuga Y50

2004 Nissan Gloria Hardtop Y34

2004 Nissan Lafesta B30

2004 Nissan Latio SC11

2004 Nissan March(Micra) K12

2004 Nissan Moco MG21S

2004 Nissan Murano Z50

2004 Nissan Prairie Liberty M12

2004 Nissan Presage U31

2004 Nissan President PF50

2004 Nissan Primera P12

2004 Nissan Pulsar(Almera) N16

2004 Nissan Safari Y61

2004 Nissan Serena C24

2004 Nissan Skyline V35

2004 Nissan Stagea M35

2004 Nissan Sunny B15

2004 Nissan Teana J31

2004 Nissan Tiida C11

2004 Nissan Vanette S21

2004 Nissan Wingroad Y11

2004 Nissan X-TRAIL T30

2003

2003 Nissan 350Z (Fairlady Z Z33)

2003 Nissan AD Van Y11

2003 Nissan Atlas F23

2003 Nissan Atlas H42

2003 Nissan Avenir W11

2003 Nissan Bassara JU30

2003 Nissan Bluebird Sylphy G10

2003 Nissan Caravan E25

2003 Nissan Cedric Hardtop Y34

2003 Nissan Cima F50

2003 Nissan Civilian W41

2003 Nissan Clipper U71/U72

2003 Nissan Crew K30

2003 Nissan Cube Cubic GZ11

2003 Nissan Cube Z11

2003 Nissan Elgrand E51

2003 Nissan Expert W11

2003 Nissan Gloria Hardtop Y34

2003 Nissan Hypermini EA0

2003 Nissan March(Micra) K12

2003 Nissan Moco MG21S

2003 Nissan Prairie Liberty M12

2003 Nissan Presage U30

2003 Nissan Presage U31

2003 Nissan President PF50

2003 Nissan Primera P12

2003 Nissan Pulsar(Almera) N16

2003 Nissan Safari Y61

2003 Nissan Serena C24

2003 Nissan Skyline V35

2003 Nissan Stagea M35

2003 Nissan Sunny B15

2003 Nissan Teana J31

2003 Nissan Tino V10

2003 Nissan Vanette S21

2003 Nissan Wingroad Y11

2003 Nissan X-TRAIL T30

2002

2002 Nissan 350Z (Fairlady Z Z33)

2002 Datsun D22

2002 Nissan AD Van Y11

2002 Nissan Atlas F23

2002 Nissan Atlas H42

2002 Nissan Avenir W11

2002 Nissan Bassara JU30

2002 Nissan Bluebird Sylphy G10

2002 Nissan Caravan E25

2002 Nissan Cedric Hardtop Y34

2002 Nissan Cefiro A33

2002 Nissan Cima F50

2002 Nissan Civilian W41

2002 Nissan Crew K30

2002 Nissan Cube Z10

2002 Nissan Cube Z11

2002 Nissan Elgrand E50

2002 Nissan Elgrand E51

2002 Nissan Expert W11

2002 Nissan Gloria Hardtop Y34

2002 Nissan Hypermini EA0

2002 Nissan Laurel C35

2002 Nissan March(Micra) K11

2002 Nissan March(Micra) K12

2002 Nissan Moco MG21S

2002 Nissan Prairie Liberty M12

2002 Nissan Presage U30

2002 Nissan President JG50

2002 Nissan Primera P12

2002 Nissan Pulsar(Almera) N16

2002 Nissan Safari Y61

2002 Nissan Serena C24

2002 Nissan Silvia S15

2002 Nissan Skyline GT-R R34

2002 Nissan Skyline V35

2002 Nissan Stagea M35

2002 Nissan Sunny B15

2002 Nissan Terrano R50

2002 Nissan Terrano Regulus JR50

2002 Nissan Tino V10

2002 Nissan Vanette S21

2002 Nissan Wingroad Y11

2002 Nissan X-TRAIL T30

2001

2001 Datsun D22

2001 Nissan AD Van Y11

2001 Nissan Atlas F23

2001 Nissan Atlas H42

2001 Nissan Avenir W11

2001 Nissan Bassara JU30

2001 Nissan Bluebird Sylphy G10

2001 Nissan Bluebird U14

2001 Nissan Caravan E24

2001 Nissan Caravan E25

2001 Nissan Cedric Hardtop Y34

2001 Nissan Cefiro A33

2001 Nissan Cima F50

2001 Nissan Cima FY33

2001 Nissan Civilian W41

2001 Nissan Crew K30

2001 Nissan Cube Z10

2001 Nissan Elgrand E50

2001 Nissan Expert W11

2001 Nissan Gloria Hardtop Y34

2001 Nissan Hypermini EA0

2001 Nissan Laurel C35

2001 Nissan March(Micra) K11

2001 Nissan Prairie Liberty M12

2001 Nissan Presage U30

2001 Nissan President JG50

2001 Nissan Primera P11

2001 Nissan Primera P12

2001 Nissan Pulsar(Almera) N16

2001 Nissan Safari Y61

2001 Nissan Serena C24

2001 Nissan Silvia S15

2001 Nissan Skyline GT-R R34

2001 Nissan Skyline R34

2001 Nissan Skyline V35

2001 Nissan Stagea M35

2001 Nissan Stagea WC34

2001 Nissan Sunny B15

2001 Nissan Terrano R50

2001 Nissan Terrano Regulus JR50

2001 Nissan Tino V10

2001 Nissan Vanette S21

2001 Nissan Wingroad Y11

2001 Nissan X-TRAIL T30

2001 Nissn R’nessa N30

2000

2000 Datsun D22

2000 Nissan 300ZX(Fairlady Z Z32)

2000 Nissan AD Van Y11

2000 Nissan Atlas F23

2000 Nissan Atlas H42

2000 Nissan Avenir Cargo

2000 Nissan Avenir W11

2000 Nissan Bassara JU30

2000 Nissan Bluebird Sylphy G10

2000 Nissan Bluebird U14

2000 Nissan Caravan E24

2000 Nissan Cedric Hardtop Y34

2000 Nissan Cefiro A33

2000 Nissan Cima FY33

2000 Nissan Civilian W41

2000 Nissan Crew K30

2000 Nissan Cube Z10

2000 Nissan Elgrand E50

2000 Nissan Expert W11

2000 Nissan Gloria Hardtop Y34

2000 Nissan Hypermini EA0

2000 Nissan Laurel C35

2000 Nissan March(Micra) K11

2000 Nissan Prairie Liberty M12

2000 Nissan Presage U30

2000 Nissan Presea R11

2000 Nissan President JG50

2000 Nissan Primera P11

2000 Nissan Pulsar(Almera) N15

2000 Nissan Pulsar(Almera) N16

2000 Nissan Pulsar(Almera) S-RV N15

2000 Nissan Rasheen RB14

2000 Nissan Safari Y61

2000 Nissan Serena C24

2000 Nissan Silvia S15

2000 Nissan Skyline GT-R R34

2000 Nissan Skyline R34

2000 Nissan Stagea WC34

2000 Nissan Sunny B15

2000 Nissan Terrano R50

2000 Nissan Terrano Regulus JR50

2000 Nissan Tino V10

2000 Nissan Vanette S21

2000 Nissan Wingroad Y11

2000 Nissan X-TRAIL T30

2000 Nissn R’nessa N30

1999

1999 Datsun D22

1999 Nissan 300ZX(Fairlady Z Z32)

1999 Nissan AD Van Y10

1999 Nissan AD Van Y11

1999 Nissan Atlas F23

1999 Nissan Atlas H42

1999 Nissan Avenir Cargo

1999 Nissan Avenir W11

1999 Nissan Bassara JU30

1999 Nissan Bluebird U14

1999 Nissan Caravan E24

1999 Nissan Cedric Hardtop Y33

1999 Nissan Cedric Hardtop Y34

1999 Nissan Cefiro A33

1999 Nissan Cima FY33

1999 Nissan Civilian W40

1999 Nissan Civilian W41

1999 Nissan Crew K30

1999 Nissan Cube Z10

1999 Nissan Elgrand E50

1999 Nissan Expert W11

1999 Nissan Gloria Hardtop Y33

1999 Nissan Gloria Hardtop Y34

1999 Nissan Homy E24

1999 Nissan Largo W30

1999 Nissan Laurel C35

1999 Nissan Leopard JY33

1999 Nissan Lucino B14(2-door Sunny Coupe)

1999 Nissan March(Micra) K11

1999 Nissan Mistral R20

1999 Nissan Prairie Liberty M12

1999 Nissan Presage U30

1999 Nissan Presea R11

1999 Nissan President JG50

1999 Nissan Primera P11

1999 Nissan Pulsar(Almera) N15

1999 Nissan Pulsar(Almera) S-RV N15

1999 Nissan Rasheen RB14

1999 Nissan Safari Y61

1999 Nissan Serena C23

1999 Nissan Serena C24

1999 Nissan Silvia S14

1999 Nissan Silvia S15

1999 Nissan Skyline GT-R R33

1999 Nissan Skyline GT-R R34

1999 Nissan Skyline R34

1999 Nissan Stagea WC34

1999 Nissan Sunny B14

1999 Nissan Sunny B15

1999 Nissan Sunny California Wingroad Y10

1999 Nissan Terrano R50

1999 Nissan Terrano Regulus JR50

1999 Nissan Tino V10

1999 Nissan Vanette S20

1999 Nissan Vanette S21

1999 Nissan Wingroad Y11

1999 Nissn R’nessa N30

1998

1998 Datsun D22

1998 Nissan 180SX RS13

1998 Nissan 300ZX(Fairlady Z Z32)

1998 Nissan AD Van Y10

1998 Nissan Atlas F23

1998 Nissan Atlas H42

1998 Nissan Avenir Salut W10

1998 Nissan Avenir W11

1998 Nissan Bluebird U14

1998 Nissan Caravan E24

1998 Nissan Cedric Hardtop Y33

1998 Nissan Cefiro A32

1998 Nissan Cefiro A33

1998 Nissan Cima FY33

1998 Nissan Civilian W40

1998 Nissan Crew K30

1998 Nissan Cube Z10

1998 Nissan Elgrand E50

1998 Nissan Gloria Hardtop Y33 1998 Nissan Homy E24

1998 Nissan Largo W30

1998 Nissan Laurel C35

1998 Nissan Leopard JY33

1998 Nissan Lucino B14(2-door Sunny Coupe)

1998 Nissan March(Micra) K11

1998 Nissan Mistral R20

1998 Nissan Prairie Liberty M11

1998 Nissan Prairie Liberty M12

1998 Nissan Presage U30

1998 Nissan Presea R11

1998 Nissan President JG50

1998 Nissan Primera P11

1998 Nissan Pulsar(Almera) N15

1998 Nissan Pulsar(Almera) S-RV N15

1998 Nissan Rasheen RB14

1998 Nissan Safari Y61

1998 Nissan Serena C23

1998 Nissan Silvia S14

1998 Nissan Skyline GT-R R33

1998 Nissan Skyline R33

1998 Nissan Skyline R34

1998 Nissan Stagea WC34

1998 Nissan Sunny B14

1998 Nissan Sunny California Wingroad Y10

1998 Nissan Terrano R50

1998 Nissan Terrano Regulus JR50

1998 Nissan Vanette S20

1998 Nissn R’nessa N30

1997

1997 Datsun D21

1997 Datsun D22

1997 Nissan 180SX RS13

1997 Nissan 300ZX(Fairlady Z Z32)

1997 Nissan AD Van Y10

1997 Nissan Atlas F23

1997 Nissan Atlas H42

1997 Nissan Avenir Salut W10

1997 Nissan Bluebird U14

1997 Nissan Caravan E24

1997 Nissan Cedric Hardtop Y33

1997 Nissan Cefiro A32

1997 Nissan Cima FY33

1997 Nissan Civilian W40

1997 Nissan Crew K30

1997 Nissan Elgrand E50

1997 Nissan Gloria Hardtop Y33

1997 Nissan Homy E24

1997 Nissan Largo W30

1997 Nissan Laurel C34

1997 Nissan Laurel C35

1997 Nissan Leopard JY33

1997 Nissan Lucino B14(2-door Sunny Coupe)

1997 Nissan March(Micra) K11

1997 Nissan Mistral R20

1997 Nissan Prairie Liberty M11

1997 Nissan Presea R11

1997 Nissan President JG50

1997 Nissan Primera P11

1997 Nissan Pulsar(Almera) N15

1997 Nissan Pulsar(Almera) S-RV N15

1997 Nissan Rasheen RB14

1997 Nissan Safari Y60

1997 Nissan Safari Y61

1997 Nissan Serena C23

1997 Nissan Silvia S14

1997 Nissan Skyline GT-R R33

1997 Nissan Skyline R33

1997 Nissan Stagea WC34

1997 Nissan Sunny B14

1997 Nissan Sunny California Wingroad Y10

1997 Nissan Terrano R50

1997 Nissan Terrano Regulus JR50

1997 Nissan Vanette S20

1997 Nissn R’nessa N30

1996

1996 Datsun D21

1996 Infiniti Q45 G50

1996 Nissan 180SX RS13

1996 Nissan 300ZX(Fairlady Z Z32)

1996 Nissan AD Van Y10

1996 Nissan Atlas F23

1996 Nissan Atlas H42

1996 Nissan Avenir Salut W10

1996 Nissan Bluebird U14

1996 Nissan Caravan E24

1996 Nissan Cedric Hardtop Y33

1996 Nissan Cefiro A32

1996 Nissan Cima FY32

1996 Nissan Cima FY33

1996 Nissan Civilian W40

1996 Nissan Crew K30

1996 Nissan Gloria Hardtop Y33

1996 Nissan Homy E24

1996 Nissan Largo W30

1996 Nissan Laurel C34

1996 Nissan Leopard J. Ferie JY32

1996 Nissan Leopard JY33

1996 Nissan Lucino B14(2-door Sunny Coupe)

1996 Nissan March(Micra) K11

1996 Nissan Mistral R20

1996 Nissan Prairie Liberty M11

1996 Nissan Presea R11

1996 Nissan President JG50

1996 Nissan Primera P11

1996 Nissan Pulsar(Almera) N15

1996 Nissan Pulsar(Almera) S-RV N15

1996 Nissan Rasheen RB14

1996 Nissan Safari Y60

1996 Nissan Serena C23

1996 Nissan Silvia S14

1996 Nissan Skyline GT-R R33

1996 Nissan Skyline R33

1996 Nissan Stagea WC34

1996 Nissan Sunny B14

1996 Nissan Sunny California Wingroad Y10

1996 Nissan Terrano R50

1996 Nissan Terrano Regulus JR50

1996 Nissan Vanette S20

1995

1995 Datsun D21

1995 Infiniti Q45 G50

1995 Nissan 180SX RS13

1995 Nissan 300ZX(Fairlady Z Z32)

1995 Nissan AD Van Y10

1995 Nissan Atlas F23

1995 Nissan Atlas H41

1995 Nissan Atlas H42

1995 Nissan Avenir Salut W10

1995 Nissan Avenir W10

1995 Nissan Bluebird U13

1995 Nissan Bluebird U14

1995 Nissan Caravan E24

1995 Nissan Cedric Hardtop Y32

1995 Nissan Cedric Hardtop Y33

1995 Nissan Cefiro A32

1995 Nissan Cima FY32

1995 Nissan Civilian W40

1995 Nissan Crew K30

1995 Nissan Gloria Hardtop Y32

1995 Nissan Gloria Hardtop Y33

1995 Nissan Homy E24

1995 Nissan Largo W30

1995 Nissan Laurel C34

1995 Nissan Leopard J. Ferie JY32

1995 Nissan Lucino B14(2-door Sunny Coupe)

1995 Nissan March(Micra) K11

1995 Nissan Mistral R20

1995 Nissan Prairie Liberty M11

1995 Nissan Presea R10

1995 Nissan Presea R11

1995 Nissan President JG50

1995 Nissan Primera P10

1995 Nissan Primera P11

1995 Nissan Pulsar(Almera) N15

1995 Nissan Pulsar(Sunny) N14

1995 Nissan Rasheen RB14

1995 Nissan Safari Y60

1995 Nissan Serena C23

1995 Nissan Silvia S14

1995 Nissan Skyline GT-R R32

1995 Nissan Skyline GT-R R33

1995 Nissan Skyline R33

1995 Nissan Sunny B14

1995 Nissan Sunny California Wingroad Y10

1995 Nissan Terrano R50

1995 Nissan Terrano WD21

1995 Nissan Vanette S20

1994

1994 Datsun D21

1994 Infiniti Q45 G50

1994 Nissan 180SX RS13

1994 Nissan 300ZX(Fairlady Z Z32)

1994 Nissan AD Van Y10

1994 Nissan Atlas F23

1994 Nissan Atlas H41

1994 Nissan Avenir W10

1994 Nissan Bluebird U13

1994 Nissan Caravan E24

1994 Nissan Cedric Hardtop Y32

1994 Nissan Cefiro A31

1994 Nissan Cefiro A32

1994 Nissan Cima FY32

1994 Nissan Civilian W40

1994 Nissan Crew K30

1994 Nissan Gloria Hardtop Y32

1994 Nissan Homy E24

1994 Nissan Largo W30

1994 Nissan Laurel C34

1994 Nissan Leopard J. Ferie JY32

1994 Nissan Lucino B14(2-door Sunny Coupe)

1994 Nissan March(Micra) K11

1994 Nissan Mistral R20

1994 Nissan Prairie Liberty M11

1994 Nissan Presea R10

1994 Nissan President JG50

1994 Nissan Primera P10

1994 Nissan Pulsar(Sunny) N14

1994 Nissan Rasheen RB14

1994 Nissan Safari Y60

1994 Nissan Serena C22

1994 Nissan Serena C23

1994 Nissan Silvia S14

1994 Nissan Skyline GT-R R32

1994 Nissan Skyline R33

1994 Nissan Sunny B13

1994 Nissan Sunny B14

1994 Nissan Sunny California Wingroad Y10

1994 Nissan Sunny Truck B122

1994 Nissan Terrano WD21

1994 Nissan Vanette S20

1993

1993 Datsun D21

1993 Infiniti Q45 G50

1993 Nissan 180SX RS13

1993 Nissan 300ZX(Fairlady Z Z32)

1993 Nissan AD Van Y10

1993 Nissan Atlas F23

1993 Nissan Atlas H40

1993 Nissan Atlas H41

1993 Nissan Avenir W10

1993 Nissan Bluebird U13

1993 Nissan Caravan E24

1993 Nissan Cedric Hardtop Y32

1993 Nissan Cefiro A31

1993 Nissan Cima FY32

1993 Nissan Civilian W40

1993 Nissan Crew K30

1993 Nissan Gloria Hardtop Y32

1993 Nissan Homy E24

1993 Nissan Largo W30

1993 Nissan Laurel C34

1993 Nissan Leopard J. Ferie JY32

1993 Nissan March(Micra) K11

1993 Nissan Maxima J30

1993 Nissan Prairie Liberty M11

1993 Nissan Presea R10

1993 Nissan President JG50

1993 Nissan Primera P10

1993 Nissan Pulsar(Sunny) N14

1993 Nissan Safari Y60

1993 Nissan Serena C22

1993 Nissan Serena C23

1993 Nissan Silvia S13

1993 Nissan Silvia S14

1993 Nissan Skyline GT-R R32

1993 Nissan Skyline R32

1993 Nissan Skyline R33

1993 Nissan Sunny B13

1993 Nissan Sunny California Wingroad Y10

1993 Nissan Sunny Truck B122

1993 Nissan Terrano WD21

1992

1992 Datsun D21

1992 Infiniti Q45 G50

1992 Nissan 180SX RS13

1992 Nissan 300ZX(Fairlady Z Z32)

1992 Nissan AD Van Y10

1992 Nissan Atlas F22

1992 Nissan Atlas F23

1992 Nissan Atlas H40

1992 Nissan Atlas H41

1992 Nissan Avenir W10

1992 Nissan Bluebird U13

1992 Nissan Caravan E24

1992 Nissan Cedric Hardtop Y32

1992 Nissan Cefiro A31

1992 Nissan Cima FY32

1992 Nissan Civilian W40

1992 Nissan Gloria Hardtop Y32

1992 Nissan Homy E24

1992 Nissan Laurel C33

1992 Nissan Laurel C34

1992 Nissan Leopard J. Ferie JY32

1992 Nissan March(Micra) K10

1992 Nissan March(Micra) K11

1992 Nissan March(Micra) Super Turbo K10

1992 Nissan Maxima J30

1992 Nissan Prairie Liberty M11

1992 Nissan Presea R10

1992 Nissan President JG50

1992 Nissan Primera P10

1992 Nissan Pulsar(Sunny) N14

1992 Nissan Safari Y60

1992 Nissan Serena C22

1992 Nissan Serena C23

1992 Nissan Silvia S13

1992 Nissan Skyline GT-R R32

1992 Nissan Skyline R32

1992 Nissan Sunny B13

1992 Nissan Sunny California Wingroad Y10

1992 Nissan Sunny Truck B122

1992 Nissan Terrano WD21

1992 Nissan Vanette Largo GC20

1991

1991 Datsun D21

1991 Infiniti Q45 G50

1991 Nissan 180SX RS13

1991 Nissan 300ZX(Fairlady Z Z32)

1991 Nissan AD Van Y10

1991 Nissan Atlas F22

1991 Nissan Atlas H40

1991 Nissan Atlas H41

1991 Nissan Avenir W10

1991 Nissan Bluebird U12

1991 Nissan Bluebird U13

1991 Nissan Caravan E24

1991 Nissan Cedric Cima FY31

1991 Nissan Cedric Hardtop Y32

1991 Nissan Cedric Y31

1991 Nissan Cefiro A31

1991 Nissan Cima FY32

1991 Nissan Civilian W40

1991 Nissan Gloria Cima FY31

1991 Nissan Gloria Hardtop Y32

1991 Nissan Gloria Y31

1991 Nissan Homy E24

1991 Nissan Laurel C33

1991 Nissan Leopard F31

1991 Nissan Leopard J. Ferie JY32

1991 Nissan March(Micra) K10

1991 Nissan March(Micra) Super Turbo K10

1991 Nissan Maxima J30

1991 Nissan Prairie Liberty M11

1991 Nissan Presea R10

1991 Nissan President JG50

1991 Nissan Primera P10

1991 Nissan Pulsar(Sunny) N14

1991 Nissan Safari Y60

1991 Nissan Serena C22

1991 Nissan Serena C23

1991 Nissan Silvia S13

1991 Nissan Skyline GT-R R32

1991 Nissan Skyline R32

1991 Nissan Sunny B13

1991 Nissan Sunny California Wingroad Y10

1991 Nissan Sunny Truck B122

1991 Nissan Terrano WD21

1991 Nissan Vanette Largo GC20

1990

1990 Datsun D21

1990 Infiniti Q45 G50

1990 Nissan 180SX RS13

1990 Nissan 300ZX(Fairlady Z Z32)

1990 Nissan AD Van

1990 Nissan AD Van Y10

1990 Nissan Atlas F22

1990 Nissan Atlas H40

1990 Nissan Avenir W10

1990 Nissan Bluebird U12

1990 Nissan Caravan E24

1990 Nissan Cedric Cima FY31

1990 Nissan Cedric Y31

1990 Nissan Cefiro A31

1990 Nissan Civilian W40

1990 Nissan Gloria Cima FY31

1990 Nissan Gloria Y31

1990 Nissan Homy E24

1990 Nissan Laurel C33

1990 Nissan Leopard F31

1990 Nissan March(Micra) K10

1990 Nissan March(Micra) Super Turbo K10

1990 Nissan Maxima J30

1990 Nissan Prairie Liberty M11

1990 Nissan Presea R10

1990 Nissan President 250

1990 Nissan President JG50

1990 Nissan Primera P10

1990 Nissan Pulsar(Sunny) N13

1990 Nissan Pulsar(Sunny) N14

1990 Nissan Safari Y60

1990 Nissan Serena C22

1990 Nissan Silvia S13

1990 Nissan Skyline GT-R R32

1990 Nissan Skyline R32

1990 Nissan Sunny B12

1990 Nissan Sunny B13

1990 Nissan Sunny California Wingroad Y10

1990 Nissan Sunny Truck B122

1990 Nissan Terrano WD21

1990 Nissan Vanette Largo GC20

1989

1989 Datsun D21

1989 Infiniti Q45 G50

1989 Nissan 180SX RS13

1989 Nissan 300ZX(Fairlady Z Z31)

1989 Nissan 300ZX(Fairlady Z Z32)

1989 Nissan AD Van

1989 Nissan Atlas F22

1989 Nissan Atlas H40

1989 Nissan Bluebird U12

1989 Nissan Caravan E24

1989 Nissan Cedric Cima FY31

1989 Nissan Cedric Y31

1989 Nissan Cefiro A31

1989 Nissan Civilian W40

1989 Nissan Gloria Cima FY31

1989 Nissan Gloria Y31

1989 Nissan Homy E24

1989 Nissan Laurel C32

1989 Nissan Laurel C33

1989 Nissan Leopard F31

1989 Nissan March(Micra) K10

1989 Nissan March(Micra) Super Turbo K10

1989 Nissan Maxima J30

1989 Nissan Prairie Liberty M11

1989 Nissan President 250

1989 Nissan Pulsar(Sunny) N13

1989 Nissan Safari Y60

1989 Nissan Serena C22

1989 Nissan Silvia S13

1989 Nissan Skyline GT-R R32

1989 Nissan Skyline R31

1989 Nissan Skyline R32

1989 Nissan Sunny B12

1989 Nissan Sunny Truck B122

1989 Nissan Terrano WD21

1989 Nissan Vanette Largo GC20

1988

1988 Datsun D21

1988 Nissan 300ZX(Fairlady Z Z31)

1988 Nissan AD Van

1988 Nissan AD VB11

1988 Nissan Atlas F22

1988 Nissan Atlas H40

1988 Nissan Bluebird U12

1988 Nissan Caravan E24

1988 Nissan Cedric Cima FY31

1988 Nissan Cedric Y31

1988 Nissan Cefiro A31

1988 Nissan Civilian W40

1988 Nissan Fairlady Z Z31

1988 Nissan Gloria Cima FY31

1988 Nissan Gloria Y31

1988 Nissan Homy E24

1988 Nissan Laurel C32

1988 Nissan Leopard F31

1988 Nissan March(Micra) K10

1988 Nissan Maxima J30

1988 Nissan Maxima U11

1988 Nissan Prairie Liberty M10

1988 Nissan Prairie Liberty M11

1988 Nissan President 250

1988 Nissan Pulsar(Sunny) N13

1988 Nissan Safari Y60

1988 Nissan Serena C22

1988 Nissan Silvia S12

1988 Nissan Silvia S13

1988 Nissan Skyline R31

1988 Nissan Sunny B12

1988 Nissan Sunny Truck B122

1988 Nissan Terrano WD21

1988 Nissan Vanette Largo GC20

1987

1987 Datsun D21

1987 Nissan 300ZX(Fairlady Z Z31)

1987 Nissan AD VB11

1987 Nissan Atlas F22

1987 Nissan Atlas H40

1987 Nissan Bluebird Maxima U11

1987 Nissan Bluebird U11

1987 Nissan Bluebird U12

1987 Nissan Caravan E24

1987 Nissan Cedric Y30

1987 Nissan Cedric Y31

1987 Nissan Civilian W40

1987 Nissan Gloria Y30

1987 Nissan Gloria Y31

1987 Nissan Homy E24

1987 Nissan Laurel C32

1987 Nissan Leopard F31

1987 Nissan March(Micra) K10

1987 Nissan Maxima U11

1987 Nissan Prairie Liberty M10

1987 Nissan President 250

1987 Nissan Pulsar(Sunny) N13

1987 Nissan Safari 160

1987 Nissan Safari Y60

1987 Nissan Serena C22

1987 Nissan Silvia S12

1987 Nissan Skyline R31

1987 Nissan Sunny B12

1987 Nissan Sunny Truck B122

1987 Nissan Terrano WD21

1987 Nissan Vanette Largo GC20

1986

1986 Datsun D21

1986 Datsun Sunny Truck B120

1986 Nissan 300ZX(Fairlady Z Z31)

1986 Nissan AD VB11

1986 Nissan Atlas F22

1986 Nissan Atlas H40

1986 Nissan Bluebird Maxima U11

1986 Nissan Bluebird U11

1986 Nissan Caravan E23

1986 Nissan Caravan E24

1986 Nissan Cedric Y30

1986 Nissan Civilian W40

1986 Nissan Gloria Y30

1986 Nissan Homy E23

1986 Nissan Homy E24

1986 Nissan Laurel C32

1986 Nissan Leopard F30

1986 Nissan Leopard F31

1986 Nissan March(Micra) K10

1986 Nissan Prairie Liberty M10

1986 Nissan President 250

1986 Nissan Pulsar N12

1986 Nissan Pulsar(Sunny) N13

1986 Nissan Safari 160

1986 Nissan Serena C22

1986 Nissan Silvia S12

1986 Nissan Skyline R31

1986 Nissan Sunny B12

1986 Nissan Sunny Truck B122

1986 Nissan Terrano WD21

1986 Nissan Vanette GC22

1986 Nissan Vanette Largo GC20

1985

1985 Datsun D21

1985 Datsun Sunny Truck B120

1985 Datsun Truck 720

1985 Datsun Vanette GC22

1985 Nissan 300ZX(Fairlady Z Z31)

1985 Nissan AD VB11

1985 Nissan Atlas F22

1985 Nissan Atlas H40

1985 Nissan Bluebird Maxima U11

1985 Nissan Bluebird U11

1985 Nissan Caravan E23

1985 Nissan Cedric Y30

1985 Nissan Civilian W40

1985 Nissan Gloria Y30

1985 Nissan Homy E23

1985 Nissan Laurel C32

1985 Nissan Leopard F30

1985 Nissan March(Micra) K10

1985 Nissan Prairie Liberty M10

1985 Nissan President 250

1985 Nissan Pulsar N12

1985 Nissan Safari 160

1985 Nissan Silvia S12

1985 Nissan Skyline R30

1985 Nissan Skyline R31

1985 Nissan Sunny B11

1985 Nissan Sunny B12

1985 Nissan Sunny Vanette C120

1985 Nissan Vanette C120

1984

1984 Datsun Sunny Truck B120

1984 Datsun Truck 720

1984 Datsun Vanette C120

1984 Nissan 300ZX(Fairlady Z Z31)

1984 Nissan AD VB11

1984 Nissan Atlas F22

1984 Nissan Atlas H40

1984 Nissan Bluebird Maxima U11

1984 Nissan Bluebird U11

1984 Nissan Caravan E23

1984 Nissan Cedric Y30

1984 Nissan Civilian W40

1984 Nissan Gloria Y30

1984 Nissan Homy E23

1984 Nissan Laurel C31

1984 Nissan Laurel C32

1984 Nissan Leopard F30

1984 Nissan March(Micra) K10

1984 Nissan Prairie Liberty M10

1984 Nissan President 250

1984 Nissan Pulsar N12

1984 Nissan Safari 160

1984 Nissan Silvia S12

1984 Nissan Skyline R30

1984 Nissan Sunny B11

1984 Nissan Sunny Vanette C120

1983

1983 Datsun 280ZX(Fairlady Z S130)

1983 Datsun Bluebird 910

1983 Datsun Sunny Truck B120

1983 Datsun Truck 720

1983 Datsun Vanette C120

1983 Nissan 300ZX(Fairlady Z Z31)

1983 Nissan AD VB11

1983 Nissan Atlas F22

1983 Nissan Atlas H40

1983 Nissan Bluebird U11

1983 Nissan Caravan E23

1983 Nissan Cedric 430

1983 Nissan Cedric Y30

1983 Nissan Civilian W40

1983 Nissan Gloria 430

1983 Nissan Gloria Y30

1983 Nissan Homy E23

1983 Nissan Laurel C31

1983 Nissan Leopard F30

1983 Nissan March(Micra) K10

1983 Nissan Prairie Liberty M10

1983 Nissan President 250

1983 Nissan Pulsar N12

1983 Nissan Safari 160

1983 Nissan Silvia S110

1983 Nissan Silvia S12

1983 Nissan Skyline R30

1983 Nissan Sunny B11

1983 Nissan Sunny Vanette C120

1982

1982 Datsun 280ZX(Fairlady Z S130)

1982 Datsun Bluebird 910

1982 Datsun Sunny Truck B120

1982 Datsun Truck 720

1982 Datsun Vanette C120

1982 Nissan AD VB11

1982 Nissan Atlas F22

1982 Nissan Atlas H40

1982 Nissan Caravan E23

1982 Nissan Cedric 430

1982 Nissan Civilian GC340

1982 Nissan Civilian W40

1982 Nissan Gloria 430

1982 Nissan Homy E23

1982 Nissan Junior 140

1982 Nissan Laurel C31

1982 Nissan Leopard F30

1982 Nissan March(Micra) K10

1982 Nissan Prairie Liberty M10

1982 Nissan President 250

1982 Nissan Pulsar N10

1982 Nissan Pulsar N12

1982 Nissan Safari 160

1982 Nissan Silvia S110

1982 Nissan Skyline R30

1982 Nissan Sunny B11

1982 Nissan Sunny Vanette C120

1981

1981 Datsun 280ZX(Fairlady Z S130)

1981 Datsun Bluebird 910

1981 Datsun Sunny B310

1981 Datsun Sunny Truck B120

1981 Datsun Truck 720

1981 Datsun Vanette C120

1981 Nissan Atlas F22

1981 Nissan Atlas H40

1981 Nissan Cabstar/Homer F20

1981 Nissan Caravan E23

1981 Nissan Cedric 430

1981 Nissan Civilian GC340

1981 Nissan Gloria 430

1981 Nissan Homy E23

1981 Nissan Junior 140

1981 Nissan Laurel C31

1981 Nissan Leopard F30

1981 Nissan President 250

1981 Nissan Pulsar N10

1981 Nissan Safari 160

1981 Nissan Silvia S110

1981 Nissan Skyline C210

1981 Nissan Skyline R30

1981 Nissan Sunny B11

1981 Nissan Sunny Vanette C120

1980

1980 Datsun 280ZX(Fairlady Z S130)

1980 Datsun Bluebird 910

1980 Datsun Sunny B310

1980 Datsun Sunny Truck B120

1980 Datsun Truck 720

1980 Datsun Vanette C120

1980 Nissan Atlas H40

1980 Nissan Caball/Clipper Caball C340

1980 Nissan Cabstar/Homer F20

1980 Nissan Caravan E20

1980 Nissan Caravan E23

1980 Nissan Cedric 430

1980 Nissan Civilian GC340

1980 Nissan Gloria 430

1980 Nissan Homy E20

1980 Nissan Homy E23

1980 Nissan Junior 140

1980 Nissan Laurel C230

1980 Nissan Laurel C31

1980 Nissan Leopard F30

1980 Nissan Patrol 60

1980 Nissan President 250

1980 Nissan Pulsar N10

1980 Nissan Safari 160

1980 Nissan Silvia S110

1980 Nissan Skyline C210

1980 Nissan Sunny Vanette C120

1979

1979 Datsun 280ZX(Fairlady Z S130)

1979 Datsun Bluebird 810

1979 Datsun Bluebird 910

1979 Datsun Sunny B310

1979 Datsun Sunny Truck B120

1979 Datsun Truck 620

1979 Datsun Truck 720

1979 Nissan Caball/Clipper Caball C340

1979 Nissan Cabstar/Homer F20

1979 Nissan Caravan E20

1979 Nissan Cedric 330

1979 Nissan Cedric 430

1979 Nissan Civilian GC340

1979 Nissan Gloria 330

1979 Nissan Gloria 430

1979 Nissan Homy E20

1979 Nissan Junior 140

1979 Nissan Laurel C230

1979 Nissan Patrol 60

1979 Nissan President 250

1979 Nissan Pulsar N10

1979 Nissan Silvia S10

1979 Nissan Silvia S110

1979 Nissan Skyline C210

1979 Nissan Sunny Vanette C120

1978

1978 Datsun 280ZX(Fairlady Z S130)

1978 Datsun Bluebird 810

1978 Datsun Sunny B310

1978 Datsun Sunny Truck B120

1978 Datsun Truck 620

1978 Nissan Caball/Clipper Caball C340

1978 Nissan Cabstar/Homer F20

1978 Nissan Caravan E20

1978 Nissan Cedric 330

1978 Nissan Cherry Cab C20

1978 Nissan Cherry FII F10

1978 Nissan Civilian GC340

1978 Nissan Fairlady Z S30

1978 Nissan Gloria 330

1978 Nissan Homy E20

1978 Nissan Junior 140

1978 Nissan Laurel C230

1978 Nissan Patrol 60

1978 Nissan President 250

1978 Nissan Pulsar N10

1978 Nissan Silvia S10

1978 Nissan Skyline C210

1978 Nissan Sunny Cab C20

1978 Nissan Sunny Vanette C120

1977

1977 Datsun Bluebird 810

1977 Datsun Sunny B210

1977 Datsun Sunny B310

1977 Datsun Sunny Truck B120

1977 Datsun Truck 620

1977 Nissan Caball/Clipper Caball C340

1977 Nissan Cabstar/Homer F20

1977 Nissan Caravan E20

1977 Nissan Cedric 330

1977 Nissan Cherry Cab C20

1977 Nissan Cherry FII F10

1977 Nissan Civilian GC340

1977 Nissan Fairlady Z S30

1977 Nissan Gloria 330

1977 Nissan Homy E20

1977 Nissan Junior 140

1977 Nissan Laurel C130

1977 Nissan Laurel C230

1977 Nissan Patrol 60

1977 Nissan President 250

1977 Nissan Silvia S10

1977 Nissan Skyline C110

1977 Nissan Skyline C210

1977 Nissan Sunny Cab C20

1976

1976 Datsun Bluebird 610

1976 Datsun Bluebird 810

1976 Datsun Cabstar A320

1976 Datsun Sunny B210

1976 Datsun Sunny Truck B120

1976 Datsun Truck 620

1976 Nissan 780 Truck

1976 Nissan Caball C240

1976 Nissan Caball/Clipper Caball C340

1976 Nissan Cabstar A321

1976 Nissan Cabstar/Homer F20

1976 Nissan Caravan E20

1976 Nissan Cedric 330

1976 Nissan Cherry Cab C20

1976 Nissan Cherry FII F10

1976 Nissan Civilian GC240

1976 Nissan Civilian GC340

1976 Nissan Clipper T40

1976 Nissan Fairlady Z S30

1976 Nissan Gloria 330

1976 Nissan Homer B640

1976 Nissan Homer T20

1976 Nissan Homy E20

1976 Nissan Junior 140

1976 Nissan Laurel C130

1976 Nissan Light Coach GHWT40

1976 Nissan Patrol 60

1976 Nissan President 250

1976 Nissan Silvia S10

1976 Nissan Skyline C110

1976 Nissan Sunny Cab C20

1975

1975 Datsun Bluebird 610

1975 Datsun Cabstar A320

1975 Datsun Sunny B210

1975 Datsun Sunny Truck B120

1975 Datsun Truck 620

1975 Nissan 780 Truck

1975 Nissan Caball C240

1975 Nissan Cabstar A321

1975 Nissan Caravan E20

1975 Nissan Cedric 230

1975 Nissan Cedric 330

1975 Nissan Cherry Cab C20

1975 Nissan Cherry FII F10

1975 Nissan Civilian GC240

1975 Nissan Clipper T40

1975 Nissan Fairlady Z S30

1975 Nissan Gloria 230

1975 Nissan Gloria 330

1975 Nissan Homer B640

1975 Nissan Homer T20

1975 Nissan Junior 140

1975 Nissan Laurel C130

1975 Nissan Light Coach GHWT40

1975 Nissan Patrol 60

1975 Nissan President 250

1975 Nissan Silvia S10

1975 Nissan Skyline C110

1975 Nissan Sunny Cab C20

1974

1974 Datsun Bluebird 610

1974 Datsun Cabstar A320

1974 Datsun Sunny B210

1974 Datsun Sunny Truck B120

1974 Datsun Truck 620

1974 Nissan 780 Truck

1974 Nissan Caball C240

1974 Nissan Cabstar A321

1974 Nissan Caravan E20

1974 Nissan Cedric 230

1974 Nissan Cherry Cab C20

1974 Nissan Cherry E10

1974 Nissan Cherry FII F10

1974 Nissan Civilian GC240

1974 Nissan Clipper T40

1974 Nissan Fairlady Z S30

1974 Nissan Gloria 230

1974 Nissan Homer B640

1974 Nissan Homer T20

1974 Nissan Junior 140

1974 Nissan Laurel C130

1974 Nissan Light Coach GHWT40

1974 Nissan Patrol 60

1974 Nissan President 250

1974 Nissan Skyline C110

1973

1973 Datsun Bluebird 610

1973 Datsun Cabstar A320

1973 Datsun Sunny B110

1973 Datsun Sunny B210

1973 Datsun Sunny Truck B120

1973 Datsun Truck 620

1973 Nissan 780 Truck

1973 Nissan Caball C240

1973 Nissan Cabstar A321

1973 Nissan Caravan E20

1973 Nissan Cedric 230

1973 Nissan Cherry Cab C20

1973 Nissan Cherry E10

1973 Nissan Civilian GC240

1973 Nissan Clipper T40

1973 Nissan Clipper T631

1973 Nissan Fairlady Z S30

1973 Nissan Gloria 230

1973 Nissan Homer B640

1973 Nissan Homer T20

1973 Nissan Junior 140

1973 Nissan Laurel C130

1973 Nissan Light Coach GHWT40

1973 Nissan Patrol 60

1973 Nissan President 150

1973 Nissan President 250

1973 Nissan Skyline C110

1973 Prince Light Coach B632-4

1972

1972 Datsun Bluebird 510

1972 Datsun Bluebird 610

1972 Datsun Cabstar A320

1972 Datsun Sunny B110

1972 Datsun Sunny Truck B120

1972 Datsun Truck 520

1972 Datsun Truck 620

1972 Nissan 690 Bus

1972 Nissan 780 Truck

1972 Nissan Caball C240

1972 Nissan Cabstar A321

1972 Nissan Cedric 230

1972 Nissan Cherry Cab C20

1972 Nissan Cherry E10

1972 Nissan Civilian GC240

1972 Nissan Clipper T631

1972 Nissan Fairlady Z S30

1972 Nissan Gloria 230

1972 Nissan Homer B640

1972 Nissan Homer T20

1972 Nissan Junior 140

1972 Nissan Laurel C130

1972 Nissan Laurel C30

1972 Nissan Patrol 60

1972 Nissan President 150

1972 Nissan Skyline 2000GT-R C10

1972 Nissan Skyline 2000GT-R C110

1972 Nissan Skyline C10

1972 Nissan Skyline C110

1972 Prince Homer T640

1972 Prince Light Coach B632-4

1971

1971 Datsun Bluebird 510

1971 Datsun Cabstar A320

1971 Datsun Sunny B110

1971 Datsun Sunny Truck B120

1971 Datsun Sunny Truck B20

1971 Datsun Truck 520

1971 Nissan 690 Bus

1971 Nissan 780 Truck

1971 Nissan Caball C240

1971 Nissan Cabstar A321

1971 Nissan Cedric 130

1971 Nissan Cedric 230

1971 Nissan Cherry Cab C20

1971 Nissan Cherry E10

1971 Nissan Civilian GC240

1971 Nissan Clipper T631

1971 Nissan Echo GC240

1971 Nissan Fairlady Z S30

1971 Nissan Gloria 230

1971 Nissan Gloria A30

1971 Nissan Homer B640

1971 Nissan Junior 140

1971 Nissan Laurel C30

1971 Nissan Patrol 60

1971 Nissan President 150

1971 Nissan Skyline 2000GT-R C10

1971 Nissan Skyline C10

1971 Prince Homer T640

1971 Prince Light Coach B632-4

1970

1970 Datsun Bluebird 510

1970 Datsun Cabstar A320

1970 Datsun Sunny B10

1970 Datsun Sunny B110

1970 Datsun Sunny Cab C20

1970 Datsun Sunny Truck B20

1970 Datsun Truck 520

1970 Nissan 690 Bus

1970 Nissan 780 Truck

1970 Nissan Caball C240

1970 Nissan Cabstar A320

1970 Nissan Cabstar A321

1970 Nissan Cedric 130

1970 Nissan Cherry Cab C20

1970 Nissan Cherry E10

1970 Nissan Clipper T631

1970 Nissan Echo GC240

1970 Nissan Fairlady Z S30

1970 Nissan Gloria A30

1970 Nissan Homer B640

1970 Nissan Junior 140

1970 Nissan Junior 40

1970 Nissan Laurel C30

1970 Nissan Patrol 60

1970 Nissan President 150

1970 Nissan Skyline 2000GT-R C10

1970 Nissan Skyline C10

1970 Prince Homer T640

1970 Prince Light Coach B632-4

1970 Prince Miller T446

1969

1969 Datsun Bluebird 510

1969 Datsun Cabstar A320

1969 Datsun Fairlady SPL310

1969 Datsun Sunny B10

1969 Datsun Sunny Cab C20

1969 Datsun Sunny Truck B20

1969 Datsun Truck 520

1969 Nissan 680 Truck

1969 Nissan 690 Bus

1969 Nissan 780 Truck

1969 Nissan Caball C240

1969 Nissan Cabstar A320

1969 Nissan Cedric 130

1969 Nissan Clipper T631

1969 Nissan Echo GC240

1969 Nissan Fairlady Z S30

1969 Nissan Gloria A30

1969 Nissan Homer B640

1969 Nissan Junior 40

1969 Nissan Laurel C30

1969 Nissan Patrol 60

1969 Nissan President 150

1969 Nissan Skyline 2000GT-R C10

1969 Nissan Skyline C10

1969 Prince Homer T640

1969 Prince Light Coach B632-4

1969 Prince Miller T446

1968

1968 Datsun Bluebird 510

1968 Datsun Cablight A220

1968 Datsun Cabstar A320

1968 Datsun Fairlady SPL310

1968 Datsun Sunny B10

1968 Datsun Sunny Truck B20

1968 Datsun Truck 520

1968 Nissan 680 Truck

1968 Nissan 690 Bus

1968 Nissan Caball C240

1968 Nissan Cabstar A320

1968 Nissan Cedric 130

1968 Nissan Clipper T631

1968 Nissan Echo GC240

1968 Nissan Gloria A30

1968 Nissan Homer B640

1968 Nissan Junior 40

1968 Nissan Laurel C30

1968 Nissan Patrol 60

1968 Nissan President 150

1968 Nissan Silvia CSP311

1968 Nissan Skyline C10

1968 Prince Homer T640

1968 Prince Light Coach B632-4

1968 Prince Miller T446

1968 Prince Skyline S50

1967

1967 Datsun Bluebird 410

1967 Datsun Bluebird 510

1967 Datsun Cablight A220

1967 Datsun Fairlady SPL310

1967 Datsun Sunny B10

1967 Datsun Sunny Truck B20

1967 Datsun Truck 520

1967 Nissan 680 Truck

1967 Nissan 690 Bus

1967 Nissan Caball C240

1967 Nissan Cedric 130

1967 Nissan Clipper T631

1967 Nissan Echo GC240

1967 Nissan Gloria A30

1967 Nissan Homer B640

1967 Nissan Junior 40

1967 Nissan Patrol 60

1967 Nissan President 150

1967 Nissan Silvia CSP311

1967 Prince Gloria S40

1967 Prince Homer T640

1967 Prince Light Coach B632-4

1967 Prince Miller T446

1967 Prince Skyline S50

1966

1966 Datsun Bluebird 410

1966 Datsun Cablight A220

1966 Datsun Fairlady SPL310

1966 Datsun Sunny B10

1966 Datsun Truck 520

1966 Nissan 680 Truck

1966 Nissan 690 Bus

1966 Nissan Caball C140

1966 Nissan Caball C240

1966 Nissan Cedric 130

1966 Nissan Clipper T631

1966 Nissan Echo GC240

1966 Nissan Homer B640

1966 Nissan Junior 40

1966 Nissan Patrol 60

1966 Nissan President 150

1966 Nissan Silvia CSP311

1966 Prince Gloria S40

1966 Prince Homer T640

1966 Prince Light Coach B632-4

1966 Prince Miller T430

1966 Prince Skyline S50

1965

1965 Datsun Bluebird 410

1965 Datsun Cablight A220

1965 Datsun Fairlady SPL310

1965 Datsun Truck 320

1965 Datsun Truck 520

1965 Nissan 680 Truck

1965 Nissan 690 Bus

1965 Nissan Caball C140

1965 Nissan Cedric 130

1965 Nissan Cedric 30

1965 Nissan Clipper T631

1965 Nissan Echo GC240

1965 Nissan Homer B640

1965 Nissan Junior 40

1965 Nissan Patrol 60

1965 Nissan President 150

1965 Nissan Silvia CSP311

1965 Prince Gloria S40

1965 Prince Homer T640

1965 Prince Light Coach B632-4

1965 Prince Miller T430

1965 Prince Skyline S50

1964

1964 Datsun Bluebird 410

1964 Datsun Cablight A120

1964 Datsun Cablight A220

1964 Datsun Fairlady SPL310

1964 Datsun Truck 320

1964 Nissan 680 Truck

1964 Nissan 690 Bus

1964 Nissan Caball C140

1964 Nissan Cedric 30

1964 Nissan Cedric Special 50

1964 Nissan Clipper T631

1964 Nissan Echo GC240

1964 Nissan Junior 40

1964 Nissan Patrol 60

1964 Nissan President 150

1964 Prince Gloria S40

1964 Prince Homer T640

1964 Prince Light Coach B632-4

1964 Prince Miller T430

1964 Prince Skyline S50

1963

1963 Datsun Bluebird 310

1963 Datsun Bluebird 410

1963 Datsun Cablight A120

1963 Datsun Fairlady SPL310

1963 Datsun Truck 320

1963 Nissan 680 Truck

1963 Nissan 690 Bus

1963 Nissan Caball C140

1963 Nissan Cedric 30

1963 Nissan Cedric Special 50

1963 Nissan Clipper T631

1963 Nissan Echo GC140

1963 Nissan Echo GC240

1963 Nissan Junior 40

1963 Nissan Patrol 60

1963 Prince Cabover truck AQTI

1963 Prince Gloria BLSI

1963 Prince Gloria S40

1963 Prince Light Coach B632-4

1963 Prince Miller T430

1963 Prince Skyline ALSI

1963 Prince Skyline S50

1962

1962 Datsun Bluebird 310

1962 Datsun Cablight A120

1962 Datsun Fairlady SPL212

1962 Datsun Fairlady SPL310

1962 Datsun Truck 320

1962 Nissan 680 Truck

1962 Nissan 690 Bus

1962 Nissan Caball C140

1962 Nissan Cedric 30

1962 Nissan Cedric Special 50

1962 Nissan Echo GC140

1962 Nissan Junior 40

1962 Nissan Junior B40

1962 Nissan Patrol 60

1962 Prince Cabover truck AQTI

1962 Prince Gloria BLSI

1962 Prince Light Coach B632-4

1962 Prince Light Coach BQVH-2

1962 Prince Miller ARTH

1962 Prince Miller T430

1962 Prince Skyline ALSI

1961

1961 Datsun 220 Truck

1961 Datsun Bluebird 310

1961 Datsun Cablight A120

1961 Datsun Cablight A20

1961 Datsun Cablight A20

1961 Datsun Fairlady SPL212

1961 Datsun Truck 320

1961 Nissan 680 Truck

1961 Nissan 690 Bus

1961 Nissan Caball C140

1961 Nissan Cedric 30

1961 Nissan Echo GC140

1961 Nissan Junior B40

1961 Nissan Patrol 60

1961 Prince Cabover truck AQTI

1961 Prince Gloria BLSI

1961 Prince Light Coach BQVH-2

1961 Prince Miller ARTH

1961 Prince Skyline ALSI

1960

1960 Datsun 211

1960 Datsun 220 Truck

1960 Datsun Bluebird 310

1960 Datsun Cablight A20

1960 Datsun Cablight A20

1960 Datsun Fairlady SPL212

1960 Datsun Sports 211

1960 Nissan 680 Truck

1960 Nissan 690 Bus

1960 Nissan Caball C140

1960 Nissan Cedric 30

1960 Nissan Echo GC140

1960 Nissan Junior B40

1960 Nissan Patrol 4W60

1960 Nissan Patrol 60

1960 Prince Cabover truck AQTI

1960 Prince Gloria BLSI

1960 Prince Light Coach BQVH-2

1960 Prince Miller ARTH

1960 Prince Skyline ALSI

1959

1959 Datsun 110

1959 Datsun 210

1959 Datsun 220 Truck

1959 Datsun Bluebird 310

1959 Datsun Cablight A20

1959 Datsun Sports 211

1959 Nissan 580 Truck

1959 Nissan 590 Bus

1959 Nissan 680 Truck

1959 Nissan 690 Bus

1959 Nissan Caball C40

1959 Nissan Junior B40

1959 Nissan Patrol 4W60

1959 Prince Cabovertruck AQTI

1959 Prince Gloria BLSI

1959 Prince Miller ARTH

1959 Prince Skyline ALSI

1958

1958 Datsun 110

1958 Datsun 210

1958 Datsun 220 Truck

1958 Datsun Cablight A20

1958 Nissan 580 Truck

1958 Nissan 590 Bus

1958 Nissan Caball C40

1958 Nissan Junior B40

1958 Nissan Patrol 4W60

1958 Prince Cabovertruck AKTG

1958 Prince Cabovertruck AQTI

1958 Prince Miller ARTH

1958 Prince Skyline ALSI

1957

1957 Datsun 110

1957 Datsun 120 Truck

1957 Datsun 210

1957 Datsun 220 Truck

1957 Nissan 580 Truck

1957 Nissan 590 Bus

1957 Nissan Junior B40

1957 Nissan Patrol 4W60

1957 Prince AFTF Truck

1957 Prince AISH

1957 Prince Cabovertruck AKTG

1957 Prince Miller ARTH

1957 Prince Skyline ALSI

1956

1956 Datsun 110

1956 Datsun 120 Truck

1956 Nissan 480 Truck

1956 Nissan 490 Bus

1956 Nissan 580 Truck

1956 Nissan 590 Bus

1956 Nissan Junior B40

1956 Nissan Patrol 4W60

1956 Prince AFTF Truck

1956 Prince AISH

1956 Prince Cabovertruck AKTG

1955

1955 Datsun 110

1955 Datsun 1121 Truck

1955 Datsun 120 Truck

1955 Datsun DB

1955 Datsun DS

1955 Nissan 480 Truck

1955 Nissan 490 Bus

1955 Nissan Patrol 4W60

1955 Prince AFTF Truck

1955 Prince AISH

1955 Prince Cabovertruck AKTG

1954

1954 Datsun 1121 Truck

1954 Datsun DB

1954 Datsun DS

1954 Nissan 480 Truck

1954 Nissan 490 Bus

1954 Nissan Patrol 4W60

1954 Prince AFTF Truck

1954 Prince AISH

1954 Prince Cabovertruck AKTG

1953 1953 Datsun 1121 Truck

1953 Datsun DB

1953 Datsun DS

1953 Nissan 380 Truck

1953 Nissan 390 Bus

1953 Nissan 480 Truck

1953 Nissan 490 Bus

1953 Nissan Patrol 4W60

1953 Prince AFTF Truck

1953 Prince AISH

1952

1952 Datsun 1121 Truck

1952 Datsun DB

1952 Datsun DS

1952 Nissan 180 Truck

1952 Nissan 290 Bus

1952 Nissan 380 Truck

1952 Nissan 390 Bus

1952 Nissan Patrol 4W60

1952 Prince AFTF Truck

1952 Prince AISH

1952 Prince Tama E4S/EMS (EV)

1951

1951 Datsun 1121 Truck

1951 Datsun DS

1951 Datsun DB

1951 Nissan 180 Truck

1951 Nissan 290 Bus

1951 Nissan Patrol 4W60

1951 Prince Tama E4S/EMS (EV)

1950

1950 Datsun 1121 Truck

1950 Datsun DA

1950 Datsun DB

1950 Datsun DS

1950 Nissan 180 Truck

1950 Nissan 290 Bus

1950 Prince Tama E4S/EMS (EV)

1949

1949 Datsun 1121 Truck

1949 Datsun DA

1949 Datsun DB

1949 Nissan 180 Truck

1949 Nissan 190 Bus

1949 Nissan 290 Bus

1949 Prince Tama E4S/EMS (EV)

1948

1948 Datsun 1121 Truck

1948 Datsun DA

1948 Datsun DB

1948 Nissan 180 Truck

1948 Nissan 190 Bus

1948 Prince Tama E4S/EMS (EV)

1947

1947 Datsun 1121 Truck

1947 Datsun DA

1947 Nissan 180 Truck

1947 Nissan 190 Bus

1947 Prince Tama E4S/EMS (EV)

1946

1946 Datsun 1121 Truck

1946 Nissan 180 Truck

1946 Nissan 190 Bus

1945

1945 Nissan 180 Truck

1945 Nissan 190 Bus

1944

1944 Datsun 17

1944 Nissan 180 Truck

1944 Nissan 190 Bus

1943

1943 Datsun 17

1943 Nissan 180 Truck

1943 Nissan 190 Bus

1943 Nissan 70

1942

1942 Datsun 17

1942 Nissan 180 Truck

1942 Nissan 190 Bus

1942 Nissan 70

1941

1941 Datsun 17

1941 Nissan 180 Truck

1941 Nissan 190 Bus

1941 Nissan 70

1941 Nissan 80

1941 Nissan 90 Bus

1940

1940 Datsun 17

1940 Nissan 70

1940 Nissan 80 Truck

1940 Nissan 90 Bus

1939

1939 Datsun 17

1939 Nissan 70

1939 Nissan 80 Truck

1939 Nissan 90 Bus

1938

1938 Datsun 16

1938 Datsun 17

1938 Nissan 70

1938 Nissan 80 Truck

1938 Nissan 90 Bus

1937

1937 Datsun 15

1937 Datsun 16

1937 Nissan 70

1937 Nissan 80 Truck

1937 Nissan 90 Bus

1936

1936 Datsun 14

1936 Datsun 15

1935

1935 Datsun 13

1935 Datsun 14

1934

1934 Datsun 12

1934 Datsun 13

1933

1933 Datsun 11

1933 Datsun 12

1932

1932 Datson 10

1932 Datsun 11

1931

1931 Datson 10

1930

1930 Datson 10

1929

1929 Datson (DAT 91) Prototype

1926

1926 DAT 51 Torpedo

1925

1925 DAT 41

1925 DAT 51 Torpedo

1924

1924 DAT 41

1924 DAT 51 Torpedo

1923

1923 DAT 41

1923 DAT 51 Torpedo

1922

1922 DAT 41

1921

1921 DAT 41

1920

1920 DAT 41

1919

1919 DAT 41

1918

1918 DAT 41

1917

1917 DAT 41

1916

1916 DAT 31

1916 DAT 41

1915

1915 DAT 31

1914

1914 DAT 31

Οι πρόεδροι της Nissan[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 www.nissan-global.com/EN/DOCUMENT/PDF/FR/2016/fr2016.pdf.
  2. «Ward's 10 Best Engines Winners Reflect Fuel-Economy Focus | News & Analysis content from WardsAuto». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Αυγούστου 2008. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2011. 
  3. 3,0 3,1 «NISSAN | CORPORATE INFORMATION | Outline of Company|Company Development, Heritage | First half of the history of Nissan». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2011. 
  4. Japanese Automobile Industry: Technology and Management at Nissan and Toyota (Harvard East Asian Monographs) (ISBN 0-674-47255-1 / 0-674-47255-1 ) σελ 28-30
  5. «JAPAN: Awful - TIME». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2011. 
  6. «earlydatsun.com». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2011. 
  7. «earlydatsun.com». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2011. 
  8. The Strange Odyssey of Yutaka Katayama: The Datsun 510 and the Rise of Japanese Cars in America - Ate Up With Motor
  9. Yutaka Katayama | Hemmings Motor News
  10. «Nissan Vehicle History | Nissan USA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2011. 
  11. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2011. 
  12. «Classic Datsun Trucks History in the U.S». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2011. 
  13. To Outfox the Chicken Tax, Ford Strips Its Own Vans - WSJ
  14. «NISSAN | CORPORATE INFORMATION | Outline of Company|Company Development, Heritage | 1950's». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Μαρτίου 2011. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2011. 
  15. «NISSAN | CORPORATE INFORMATION | Outline of Company|Company Development, Heritage | 1960's». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2011. 
  16. «NISSAN | CORPORATE INFORMATION | Outline of Company|Company Development, Heritage | 1970's». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2011. 
  17. «The History of Nissan Australia». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2011. 
  18. Nissan Celebrates 30-Year, $3.5 Billion Commitment to State of Tennessee With Installation... - FRANKLIN, Tenn., May 23, 2011 /PRNewswire/
  19. «NISSAN | CORPORATE INFORMATION | Outline of Company|Company Development, Heritage | 1980's». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2011. 
  20. «Ρεκόρ παραγωγής για το 2010 στο εργοστάσιο Νissan στο Σάντερλαντ - Express.gr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2019. 
  21. Australian manufacturing boomed, then busted in the 1980s | Manufacturers Monthly[νεκρός σύνδεσμος]
  22. Εντυπωσιακή η υποδοχή της Infinity στην Ελλάδα - Αυτοκίνητο - Ειδήσεις - Ελλάδα - in.gr
  23. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2011. 
  24. «50 χρόνια Nissan | κοσμικα, αστεροσκονη | womenonly.gr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2011. 
  25. Nissan Quest Review - Research New & Used Nissan Quest Models | Edmunds
  26. «NISSAN | CORPORATE INFORMATION | Outline of Company|Company Development, Heritage | 1990's». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2011. 
  27. «Nissan - Yahoo Autos». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2011. 
  28. «NISSAN | CORPORATE INFORMATION | Outline of Company | Company Development, Heritage | Model Changes in Japan». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]