Προδομένος λαός - Μαντώ Μαυρογένους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Προδομένος λαός - Μαντώ Μαυρογένους ήταν ο τίτλος ελληνικής βιογραφικής τηλεοπτικής σειράς, γνωστής και ως Μαντώ Μαυρογένους, η οποία προβλήθηκε απ' την ΕΡΤ το 1983.

Ιστορικό σημείωμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά προήλθε απ' το ομότιτλο μυθιστόρημα του Γεωργίου Ρούσσου και αρχικά ήταν προγραμματισμένο να προβληθεί σε 24 επεισόδια. Επειδή όμως δεν είχε την τηλεθέαση που ήθελαν και ανέμεναν οι υπεύθυνοι της ΕΡΤ, προβλήθηκαν μόνο τα μισά απ' αυτά, δηλαδή 12. Η μέρα προβολής του ήταν η Τετάρτη. Το 1ο επεισόδιο προβλήθηκε στις 8 Ιουνίου 1983 και το 12ο και τελευταίο στις 7 Σεπτεμβρίου. Το γεγονός ότι η σειρά δεν σημείωσε υψηλά ποσοστά τηλεθέασης, οφειλόταν στο ότι προβλήθηκε στη διάρκεια του Καλοκαιριού και πολλοί δεν μπορούσαν να μεταφέρουν την τηλεόρασή τους στον τόπο όπου παραθέριζαν.

Σημειωτέον ότι όπως ανέφεραν δημοσιεύματα της εποχής, επρόκειτο για υπερπαραγωγή, η οποία στη συνέχεια εξελίχθηκε σε απλή παραγωγή, καθώς το κάθε επεισόδιο κόστισε στην ΕΡΤ 1.400.000 δραχμές. Η εταιρεία που είχε αναλάβει τα δικαιώματα παραγωγής της σειράς ήταν η Δυάς TV και μόλις το κανάλι αποφάσισε να διακόψει την προβολή της σειράς στο 12ο επεισόδιο, επέστρεψε σε αυτό τα σκηνικά και τα κουστούμια, τα οποία σε όλες τις υπόλοιπες σειρές που είχαν προβληθεί, έμεναν στην Εταιρεία Παραγωγής.

Διαθεσιμότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά διασώζεται στο Αρχείο της ΕΡΤ.

Υπόθεση του έργου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρισκόμαστε στην Τεργέστη το 1815. Εκεί τότε υπήρχε μια πολύ μεγάλη Ελληνική παροικία.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]