Εκείνος κι εκείνος (σειρά)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Εκείνος κι εκείνος ήταν ο τίτλος μιας σατιρικής τηλεοπτικής σειράς, που προβλήθηκε στο ΕΡΤ από τις 19 Ιουνίου 1972 έως τις 9 Φεβρουαρίου 1974. Το σενάριο ήταν του Κώστα Μουρσελά, ενώ πέρασαν τρεις σκηνοθέτες και δύο τηλεσκηνοθέτες από τη σειρά. Η σειρά ήταν σατιρική, σε μορφή βίντεο, και ολοκληρώθηκε σε δύο κύκλους με 103 δεκαπεντάλεπτα επεισόδια. Ημέρα προβολής ήταν στον πρώτο κύκλο η Δευτέρα και στον δεύτερο το Σάββατο. Πρωταγωνιστές της σειράς ήταν ο Βασίλης Διαμαντόπουλος και ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λουκάς (Βασίλης Διαμαντόπουλος) και ο Σόλων (Γιώργος Μιχαλακόπουλος) είναι δύο απλοί άνθρωποι, που σατιρίζουν τα κακώς κείμενα της κοινωνίας και προσπαθούν με σχόλια, απόψεις, συζητήσεις να κατανοήσουν τον παραλογισμό και τον προβληματισμό της σημερινής κοινωνίας. Είναι σαν δύο κλασικοί «Ρωμιοί», που προσπαθούν να καταλάβουν την κοινωνία των τελευταίων χρόνων της Χούντας.

Συντελεστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηθοποιοί: Βασίλης Διαμαντόπουλος (Λουκάς), Γιώργος Μιχαλακόπουλος (Σόλων), Νίκος Κούρος, Ελπίδα Μαζαράκη, Βάντα Καρακατσάνη, Στέλιος Λιονάκης, Δημήτρης Μπικηρόπουλος, Βασίλης Τσιβιλίκας, Άννα Κυριακού, Τζούλια Αργυροπούλου.

Σενάριο: Κώστας Μουρσελάς

Σκηνοθεσία: Κωστής Ζώης (15 επεισόδια), Βασίλης Διαμαντόπουλος (43 επεισόδια), Φώτης Λαζαρίδης (45 επεισόδια)

Τηλεσκηνοθεσία: Βασίλης Βλαχοδημητρόπουλος (52 επεισόδια), Μιχάλης Παπανικολάου (51 επεισόδια)

Παραγωγός: Νίκος Νικολαρέας

Εταιρεία παραγωγής: Τομή (78 επεισόδια), T.V.-R.C. (25 επεισόδια)

Μουσική: Κωστής Ζώης

Σκηνικά: Μανώλης Μαριδάκις

Φωτογραφία: Γιώργος Μακρινός

Μουσική τίτλων: "Baba O' Riley" του ροκ συγκροτήματος "The Who" του 1971.

Ριμέικ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά "Εκείνος και εκείνος" ξαναγυρίστηκε το 1989, με σκηνοθέτη τον Κώστα Κουτσομύτη, διότι η αρχική σειρά δεν είχε διασωθεί, παρά μόνο ένα απόσπασμα από το επεισόδιο "Το αυγό". Δεκατρία από τα σενάρια του Κώστα Μουρσελά ξαναμεταφέρθηκαν από την ΕΤ2, στην τηλεόραση με το αρχικό δίδυμο (Βασίλης Διαμαντόπουλος και Γιώργος Μιχαλακόπουλος), αλλά με άλλους συμπρωταγωνιστές (Μαρί Κωνσταντάτου, Τάσος Κωστής, Σταμάτης Τζελέπης, Τίμος Περλέγκας, Δημήτρης Κατσιμάνης, Χρήστος Κόκκινος και Τσιμάρας Τζανάτος) και σκηνογράφο (Μικές Καραπιπέρης). Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε στις 9 Μαρτίου 1989 με ημέρα προβολής Πέμπτη. Η σειρά ολοκληρώθηκε σε 13 ημίωρα επεισόδια.

Το ριμέικ ήταν αξιόλογο, αλλά πάντως όχι τόσο επίκαιρο όσο το αρχικό έργο. Επαναπροβλήθηκε από την ΕΤ2 το 1990, το 1991, το 1992 και το 1999. Επίσης, το ριμέικ είναι το μόνο που διασώζεται.

Λίστα επεισοδίων του ριμέικ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. Στάση λεωφορείου

2. Το αυγό

3-4. Ταυτότητα

5. Ο τροχός

6. Μια δουλειά αλλιώτικη από τις άλλες

7. Η σφραγίδα

8. Τα δόντια

9. Ελένη

10-11. Ο θαυμαστός κύριος Κλήμης

12-13. Συζήτηση περί παραλόγου

Ενδιαφέροντα στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το ριμέικ κυκλοφόρησε σε 10 DVD από τη Ραδιοτηλεόραση τον Αύγουστο του 2008.
  • Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος ως Σόλων, ξεχώριζε από τα γυαλιά του.