Ποπ φεμινισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο ποπ φεμινισμός είναι μια έννοια που έχουν δημιουργήσει κινήματα αντιφεμινιστών με σκοπό την αποδυνάμωση του φεμινιστικού κινήματος. Οι δημιουργοί του υποστηρίζουν πως οι συνήγοροί του «ποπ φεμινισμού» πιστεύουν στην ηθική ή άλλη ανωτερότητα του γυναικείου φύλου και την παραθέτουν για να προωθήσουν κοινωνικές θέσεις που προωθούν μια μητριαρχική κοινωνία, παραβλέποντας το γεγονός πως η μητριαρχία ήταν υπάρχουσα ιστορική περίοδος. Ομάδες αντιφεμινιστών και ακτιβιστών για τα δικαιώματα των αντρών πιστεύουν πως ο «ποπ φεμινισμός» έχει ήδη προκαλέσει την δημιουργία νόμων που μεροληπτούν εναντίον των αντρών, ιδιαίτερα στα πεδία του ποινικού και οικογενειακού δικαίου και των αστικών κωδίκων σεξουαλικής παρενόχλησης.

Για παράδειγμα, η τηλεοπτική σειρά Buffy the Vampire Slayer προβάλει έναν ηρωϊκό γυναικείο βασικό χαρακτήρα που μάχεται εναντίον κακών χαρακτήρων που είναι κυρίως αντρικοί.

Στον τομέα της διασκέδασης που έχει επηρεαστεί από τον «ποπ φεμινισμό», οι άντρες τυπικά απεικονίζονται ως ένας συνδυασμός παθολογικά βίαιων, παραλόγων, ανίκανων, αλαζόνων, χωρίς αρχές και κυριαρχούμενων από σεξουαλικές ορμές. Ιδιαίτερα αρνητική μεταχείριση λαμβάνουν συχνά οι πατέρες, Σε ενατίθεση με τα παραδοσιακά μέσα όπου οι γυναίκες έχουν συχνά απεικονιστεί στερεοτυπικά ως αβοήθητες αλλά τείνουν να απεικονιστούν επίσης ως θεμελιωδώς καλές ή αθώες, στον ποπ φεμινισμό παρουσιάζονται ως δυναμικές, επιθετικές (αλλά όχι εχθρικές ή φιλοπόλεμες), με υψηλή νοημοσύνη και ακόμη και εξαιρετικά ικανές σωματικά και διανοητικά (ιδιαίτερα σε ρόλους ηρωίδας).

Σύμφωνα με την θεωρία των δημιουργών του «ποπ φεμινισμού» η γυναικεία ομορφιά είναι μια μορφή δύναμης, και η επιμελής προσοχή στην εμφάνιση αποφέρει έλεγχο επί των αντρών.

Παραδείγματα από τον χώρο της διασκέδασης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]