Περιφέρεια Τζαμπίλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θέση στο χάρτη του Καζακστάν

Η περιφέρεια Τζαμπίλ (καζακικά: Жамбыл облысы, Jambyl oblysy, جامبىل وبلىسى) είναι μια περιφέρεια του Καζακστάν. Πρωτεύουσά του είναι το Ταράζ. Ο πληθυσμός της περιφέρειας ανέρχεται στα 1.000.000 άτομα, με τους 335.000 να κατοικούν στην πρωτεύουσα. Η περιφέρεια συνορεύει με τη Κιργιζία, και φτάνει πολύ κοντά στο Ουζμπεκιστάν (στο νότο). Συνορεύει επίσης με άλλες τρεις περιέρειες: Περιφέρεια Καραγκάντα (βόρεια), Περιφέρεια Νότιου Καζακστάν (δυτικά) και Περιφέρεια Αλμάτι (ανατολικά). Η συνολική έκταση είναι 144.200 τ.χλμ. Η περιφέρεια συνορεύει με τη Λίμνη Μπαλκάς προς τα βορειοανατολικά. Η περιφέρεια (και η πρωτεύουσά της, κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής εποχής) πήρε το όνομά της από τον Καζάκο ακίν (λαϊκό τραγουδιστή) Τζαμπίλ Τζαμπάγιεφ.

Πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτιμάται ότι 1.2 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν στην επαρχία το 2010. Ο πληθυσμός αποτελείται από περισσότερες από 100 εθνικές ομάδες. Οι Καζάκοι αποτελούν περίπου το 65% του πληθυσμού. Το χαμηλότερο ποσοστό των Καζάκων βρίσκεται στο Ταράζ (Ντζαμπούλ) αν και το μερίδιό τους στην πόλη έχει αυξηθεί από 23% το 1989 στο 60% το 2009.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βλέπε το λήμμα Ταράζ για μια λεπτομερή περιγραφή της ιστορίας της περιφερειακής πρωτεύουσας.

Διοικητικές διαιρέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επαρχία διαιρείται διοικητικά σε δέκα επαρχία και την πόλη του Ταράζ.[1]

  1. Επαρχία Μπαϊζάκ, με διοικητικό κέντρο το αουίλ του Σαρικεμέρ,
  2. Επαρχία Τζαμπίλ, με διοικητικό κέντρο το αουίλ του Άσι,
  3. Επαρχία Κορντάι, με διοικητικό κέντρο το αουίλ του Κορντάι,
  4. Επαρχία Μέρκι, με διοικητικό κέντρο το αουίλ του Μέρκι,
  5. Επαρχία Μοϊινκούμ, με διοικητικό κέντρο το αουίλ του Μοϊινκούμ,
  6. Επαρχία Σαρίσου, με διοικητικό κέντρο τη πόλη του Τζανατάς,
  7. Επαρχία Σου, με διοικητικό κέντρο το αουίλ του Τόλε Μπι,
  8. Επαρχία Ταλάς, με διοικητικό κέντρο τη πόλη του Καρατάου,
  9. Επαρχία Τουράρ Ρισκούλοφ, με διοικητικό κέντρο το αουίλ του Κουλάν,
  10. Επαρχία Ζουάλι, με διοικητικό κέντρο το αουίλ του Μπαουιρτζάν Μομισούλι,

Το Τζανατάς, το Καρατάου, το Σου και το Ταράζ έχουν το διοικητικό καθεστώς της πόλης.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις σημαντικές βιομηχανίες περιλαμβάνουν την εξόρυξη φωσφορικού βράχου (γύρω από το Καρατάου). Η κοιλάδα του ποταμού Τσου είναι μια από τις σημαντικές περιοχές της αρδευόμενης γεωργίας στο Καζακστάν.

Ο πυρήνας του σιδηροδρομικού δικτύου στην περιφέρεια βασίζεται στη σιδηροδρομική γραμμή Turksib με κατεύθυνση ανατολή προς δύση, η οποία περνά μέσα από το Ταράζ και το Τσου προς το Αλμάτι, και τη γραμμή Τρανσκαζακστάν με γραμμή βορρά προς νότο, η οποία κατευθύνεται βόρεια από το Τσου προς την Αστανά. Ο Αυτοκινητόδρομς των ΚΑΚ M39 (όπου σε αυτή τη περιφέρεια αποτελεί τμήμα της Ευρωπαϊκής οδού E40) έρχεται από την Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν και πηγαίνει προς το Σιμκέντ (πρωτεύουσα της γειτονικής περιφέρειας του Νότιου Καζακστάν) και μετά πηγαίνει στο Μπισκέκ του Κιργιστάν μέσω της περιφερειακής πρωτεύουσας Ταράζ. Ύστερα, μπαίνει και πάλι στην περιφέρεια Τζαμπίλ μέσω της συνοριακής διέλευσης Κορντάι και συνεχίζει ανατολικά προς Αλμάτι.

Γκαλερί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Характеристика» (στα Russian). The official portal of akimat of Jambyl Region. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2013. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]