Περιφέρεια Νότιου Καζακστάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 43°0′N 68°30′E / 43.000°N 68.500°E / 43.000; 68.500

Περιφέρεια Τουρκιστάν

Έμβλημα
ΧώραΚαζακστάν
Διοικητική υπαγωγήΚαζακστάν
Γεωγραφική υπαγωγήSouthern Kazakhstan
ΠρωτεύουσαΤουρκιστάν
Διοίκηση
 • Äkim of Turkistan RegionZhanseit Tuymenbayev και d:Q18238547[1]
Έκταση116.902 km²
Πληθυσμός1.929.000 (Ιουνίου 2018)
Ταχυδρομικός κώδικας160000
Γεωγραφικές συντεταγμένες43°0′0″N 68°30′0″E
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Η Περιφέρεια Νοτίου Καζακστάν (καζακικά: Оңтүстік Қазақстан облысы‎‎ Oñtüstik Qazaqstan oblısı, وڭتٷستئك قازاقستان وبلىس) ρωσικά: Южно-Казахстанская область‎‎Yuzhno-Kazakhstanskaya oblast' / Južno-Kazachstanskaja oblastj) είναι η νοτιότερη περιφέρεια του Καζακστάν. Ο πληθυσμός της περιφέρειας ήταν 2.469.367 άτομα στην απογραφή του 2009,[2] αυξημένος από τα 1.978.339 άτομα στην απογραφή του 1999.[2] Η πρωτεύουσα είναι το Σιμκέντ με 603.500 κατοίκους. Άλλες πόλεις στην περιφέρεια είναι το Τουρκεστάν, Σαϊράμ, Κεντάου, Αρίς, Σαρντάρα, Ζετισάι, Σαριαγκάς και Λένγκερ. Το Νότιο Καζακστάν και η περιφέρεια Ατιράου καταλαμβάνοθν και οι δύο μαζί 117.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το Νότιο Καζακστάν συνορεύει με το Ουζμπεκιστάν (και είναι πολύ κοντά στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, την Τασκένδη), καθώς και τις περιφέρειες Καραγκάντα, Κυζυλόρντα και Ζαμπίλ. Ο ποταμός Συρ Ντάρια περνά μέσα από την περιοχή, στο πορεία του για τη λίμνη Αράλη. Επίσης, ένας αγωγός πετρελαίου από το Τουρκμεναμπάτ του Τουρκμενιστάν στο Ομσκ της Ρωσίας (όπου θα συνδέεται με μεγαλύτερο Σιβηριακό αγωγό) περνάει από το Νότιο Καζακστάν. Το πετρέλαιο, ο μόλυβδος και ο ψευδάργυρος επεξεργάζονται σε βιομηχανικές μονάδες στην περιφέρεια. 

Δημογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιφέρεια Νοτίου Καζακστάν είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιφέρεια του Καζακστάν. Αυτό έχει να κάνει με το ήπιο κλίμα της περιφέρειας, καλύτερο αρδευτικό σύστημα και η εγγύτητα με ιστορικά κέντρα (τη πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, Τασκένδη και πόλεις του δρόμου του μεταξιού όπως η Σαμαρκάνδη και η Μπουχάρα). Η περιφέρεια είναι η πιο αναπτυσσόμενη του Καζακστάν, λόγω δύο κύριων λόγων: ότι υπάρχουν πολλές Καζακικές και Ουζμπεκικές οικογένειες που έχουν εφτά ή οχτώ παιδιά, και η είσοδος εργατών από το Ουζμπεκιστάν στην περιφέρεια. 

Επίσης, το Νότιο Καζακστάν είναι η μόνη περιφέρεια που η Ρώσοι δεν είναι πρώτοι ή δεύτεροι σε πληθυσμό. Οι απογραφές είναι παλιές και χρησιμοποιούσαν σοβιετικές μεθόδους που έκαναν προπαγάνδα, αλλά τοποθετούν τους Καζάκους πρώτους, ακολουθούμενοι από τους Ουζμπέκους με μικρή διαφορά και τρίτοι είναι οι Ρώσοι. 

Ο πληθυσμός του Νοτίου Καζακστάν, αποτελείται κατά 72% από Καζάκους. Κατά 18% αποτελείται από Ουζμπέκους που ζουν σε πόλεις όπως το Σάουρις, Τουρκεστάν, Ακσουκέντ και Ικάν. Οι Ρώσοι ζουν κυρίως στο Σιμκέντ όπου μειώθηκαν από παραπάνω από 23% το 1980 σε περίπου 6% σήμερα. Ακόμη Τατζίκοι, Κούρδοι και Κορεάτες ζούν εκεί. Οι κύριες γλώσσες είναι τα Καζακικά, τα Ουζμπεκικά και τα Ρώσικα (που αποτελούν αντικείμενο διεθνή διαλόγου). Λόγω του υψηλού πληθυσμού της, στην περιφέρεια υπάρχουν επαρχίες με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων που ακολουθούν αυξητική πορεία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιφέρεια έχει προσφέρει αρκετά πράγματα στην ιστορία της χώρας. Περίπου 2.500 χρόνια πριν, η περιφέρεια ήταν το βόρειο σύνορο της περσικής Αυτοκρατορίας. Έχει πολύ ιστορία στην ανάμειξη του Περσικού πολιτισμού με αυτό των Τουρκομογγολικών φυλών. Το Νότιο Καζακστάν ήταν η σατραπεία της Σογδιανής

Σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος είναι το Τουρκεστάν, το Οτράρ και το Σαϊράμ. Το τελευταίο ήταν το σημείο γέννησης του Αχμέντ Γιασάβι (1103 - 1166), ένας Σουφικός σχολαστικός που έζησε και δούλεψε στην κεντρική Ασία. Τάφηκε στο μαυσωλείο που στέκει σήμερα στο Τουρκεστάν, και ονομάστηκε σημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Ουνέσκο. Ο Ταμερλάνος κατέκτησε την περιοχή. Το μαυσωλείο χτίστηκε από Πέρσες, αλλά έμεινε ατελείωτο μετά τον θάνατό του. 

Διοικητική διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιφέρεια διαιρείται σε έντεκα επαρχίες και τις πόλεις Σιμκέντ, Αρίς, Κεντάου και Τουρκεστάν.[3]

  1. Επαρχία Μπαϊντιμπέκ, διοικητικό κέντρο το χωριό Σαγιάν.
  2. Επαρχία Καζιγκούρτ, χωριό του Καζιγκούρτ
  3. Επαρχία Μακτααράλ, πόλη του Ζετισάι
  4. Επαρχία Ορνταμπάσι, χωριό του Τεμιρλάν
  5. Επαρχία Οτιράρ, χωριό του Σαουλντίρ
  6. Επαρχία Σαργιαγκάς, πόλη του Σαργιαγκάς
  7. Επαρχία Σαϊράμ, χωριό του Ακσουκέντ
  8. Επαρχία Σαρντάρα, πόλη του Σαρντάρα
  9. Επαρχία Σοζάκ, χωριό του Σολακκοργκάν
  10. Επαρχία Τόλε Μπι, πόλη του Λένγκερ
  11. Επαρχία Τουλκιμπάς, χωριό του Τουράρ Ρισκούλοφ 

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]