Πατριαρχική Εξαρχία Λιθουανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πατριαρχική Εξαρχία Λιθουανίας
Γενικές πληροφορίες
Ίδρυση2024
XώραΛιθουανία
ΈδραΒίλνιους
ΥπαγωγήΟικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως
Ενορίες10
Ιστοσελίδαortodoksas.lt
Ιεραρχία
Έξαρχοςιερομόναχος Ιουστίνος (Κιβιλού)
Εφημέριοι6
Διάκονοι2

Η Πατριαρχική Εξαρχία Λιθουανίας είναι νεοσύστατη εκκλησιαστική επαρχία που υπάγεται στην δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και περιλαμβάνει την επικράτεια του κράτους της Λιθουανίας.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Ορθόδοξοι της Λιθουανίας ανήκουν στην Μητρόπολη Βίλνιους και Λιθουανίας του Πατριαρχείου Μόσχας. Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, πέντε ιερείς που δήλωσαν την αντίθεσή τους σε αυτήν καθαιρέθηκαν από τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο. Αυτοί, κάνοντας χρήση του «εκκλήτου», προσέφυγαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο τους δικαίωσε και τους αποκατέστησε στον ιερατικό τους βαθμό τον Φεβρουάριο του 2023[1]. Τον Μάρτιο του 2023, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Λιθουανία[2]. Κατά τη διάρκειά της, ο Πατριάρχης συνάντησε τους πέντε αποκαταστηθέντες ιερείς[3] και υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση της Λιθουανίας, η οποία προέβλεπε τη δημιουργία εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας στη χώρα υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο[4].

Κατόπιν αυτών, ορίστηκε Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Λιθουανία ο ιερομόναχος της Εσθονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Ιουστίνος Κιβιλού[5], ο οποίος τέλεσε την πρώτη Θεία Λειτουργία στο Βίλνιους την ημέρα των Θεοφανίων, 6 Ιανουαρίου 2024[6]. Τον Φεβρουάριο του 2024, η λιθουανική κυβέρνηση αποφάνθηκε ότι η Πατριαρχική Εξαρχία πληροί τις απαιτήσεις για την εγγραφή της στο Μητρώο Νομικών Προσώπων, ως μιάς εκ των εννέα παραδοσιακών θρησκευτικών κοινοτήτων στην χώρα[7].

Η Εξαρχία είναι σε διαδικασία οργάνωσης και περιλαμβάνει δέκα ενορίες που λειτουργούν στα λιθουανικά, λευκορωσικά, ουκρανικά και ρωσικά[6].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο περί της εκκλήτου προσφυγής κληρικών από την Λιθουανία που είχαν καθαιρεθεί από το Πατριαρχείο Μόσχας». Ορθοδοξία News Agency. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2024. 
  2. «Οικουμενικό Πατριαρχείο: Ένα βήμα πιο κοντά στην ίδρυση Εξαρχίας στη Λιθουανία (φωτ.)». Μακεδονία. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2024. 
  3. «Οικ. Πατριάρχης: Συνάντησε τους πέντε ιερείς που είχαν καθαιρεθεί από τον Πατριάρχη Μόσχας». Πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων Δόγμα. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2024. 
  4. «Στη Λιθουανία μεταφέρεται η σύγκρουση Πατριαρχείου Μόσχας και Οικουμενικού Πατριαρχείου». Παραπολιτικά. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2024. 
  5. «Estonian priest Justinus Kiviloo to lead new Orthodox Church exarchate in Lithuania» (στα Αγγλικά). The Baltic Times. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2024. 
  6. 6,0 6,1 Фролова, Наталья. «Экзарх Константинопольского патриарха в Литве: мы открыты для тех, кто хочет молиться в мире с совестью» (στα Ρωσικά). Delfi. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2024. 
  7. «Νομική αναγνώριση της Πατριαρχικής Εξαρχίας Λιθουανίας από τις Κρατικές Αρχές της χώρας». orthodoxianewsagency.gr. 11 Φεβρουαρίου 2024. 

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]