Παμπόροβο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 41°39′18″N 24°41′38″E / 41.65500°N 24.69389°E / 41.65500; 24.69389

Παμπόροβο
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Παμπόροβο
41°38′51″N 24°41′20″E
ΧώραΒουλγαρία
Διοικητική υπαγωγήΔήμος του Σμόλιαν
Υψόμετρο1.620 μέτρα
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Παμπόροβο (βουλγαρικά: Пампорово) είναι ένα δημοφιλές χιονοδρομικό κέντρο στην επαρχία Σμόλιαν, στη νότια Βουλγαρία, ένα από τα πιο γνωστά στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Βρίσκεται μέσα σε δάση ερυθρελάτης και δέχεται επισκέπτες κυρίως τον χειμώνα για σκι και σνόουμπορντ. Είναι επίσης δημοφιλές τουριστικό θέρετρο το καλοκαίρι. Είναι οικογενειακό θέρετρο και κατάλληλο για αρχάριους και μέτριας εμπειρίας σκιέρ.

Θέση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τουριστικό θέρετρο του Παμπόροβο βρίσκεται στη νότια Ροδόπη, σε υψόμετρο 1.620 μέτρων. 260 χλμ από τη Σόφια, 85 χλμ από τη Φιλιππούπολη και 15 χλμ από το Σμόλιαν. Η υψηλότερη κορυφή στην περιοχή, Σνέζανκα, με υψόμετρο 1.928 μέτρα, είναι μερικές εκατοντάδες μέτρα πάνω από το Παμπόροβο.

Σκι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το θέρετρο διαθέτει πίστες σκι 38 χλμ. που εξυπηρετούνται από 18 ανελκυστήρες, με συνολική χωρητικότητα 13.000 ατόμων ανά ώρα. Ορισμένες νέες διαδρομές έχουν δημιουργηθεί και υπάρχει τώρα σε λειτουργία ένα νέο τσερλίφτ.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

A mountain landscape
Από αέρος άποψη του Παμπόροβο το καλοκαίρι

Το θέρετρο είναι γνωστό ως ένα από τα πιο ηλιόλουστα θέρετρα στη Βουλγαρία. Η μέση θερμοκρασία αέρα είναι 8,5°С και το ύψος του χιονιού είναι 140-150 εκ. Στο Παμπόροβο δεν υπάρχουν απότομες αλλαγές στις καιρικές συνθήκες. Οι χειμώνες τείνουν να είναι ήπιοι, αλλά έχουν περίπου 150 ημέρες χιονόπτωσης κάθε χρόνο. Ο συνδυασμός αυτός επιτρέπει στο χιονοδρομικό μια μακρά σεζόν για σκι. Το Παμπόροβο είναι γνωστό για το μεγάλο αριθμό ηλιόλουστων ημερών κατά τη διάρκεια του χειμώνα, φτάνοντας συχνά τις 120 ημέρες από τον Δεκέμβριο ως τον Μάιο. Η μέση θερμοκρασία τον Ιανουάριο είναι 3°С.

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεγάλο μέρος της παλαιότερης ανάπτυξης του Παμπόροβο βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Σνέζανκα. Υπάρχουν σχέδια για την κατασκευή δύο γηπέδων γκολφ και την επέκταση της όλης περιοχής για σκι στο όρος Πέρελικ.

Τον Ιανουάριο του 2010 ένα επιπλέον σημείο διέλευσης των συνόρων άνοιξε μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας, που είναι μόλις μισή ώρα με το αυτοκίνητο από το Παμπόροβο. Αυτό έτυχε μεγάλης προσοχής από τους τουρίστες και τα μέσα ενημέρωσης για το θέρετρο, ως το μοναδικό στην Ευρώπη που επιτρέπει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα τη μετάβαση από το σκι στη θάλασσα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]