Παλιατζήδικα Πειραιά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Παλιατζήδικα)
Κυριακάτικο παζάρι στα Παλιατζήδικα

Τα Παλιατζήδικα είναι μια μικρή συνοικία του Πειραιά σε μια στενή ζώνη περίπου 1 χιλιομέτρου γύρω από τις γραμμές της γραμμής 1 από την Καπνοβιομηχανία του Κεράνη έως την είσοδο του Αμαξοστασίου του Μετρό και την πλατεία Ιπποδάμειας γνωστή για το μεγάλο Κυριακάτικο παζάρι.

Θέση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βορειοδυτικά: Παπαστράτος Βόρεια: Λεύκα Βορειοανατολικά: Λεύκα
Δυτικά: Λεμονάδικα Παλιατζήδικα Ανατολικά: Γούβα του Βάβουλα
Νοτιοδυτικά: Δημοτική αγορά Νότια: Δημοτική αγορά Νοτιοανατολικά: Γούβα του Βάβουλα

Συνορεύουν βόρεια με την Λεύκα, νότια με την Δημοτική αγορά, ανατολικά με την Γούβα του Βάβουλα και δυτικά με τα Λεμονάδικα. Τα όρια της περιοχής είναι η Οδός Ομηρίδου Σκυλίτση στα βόρεια και η Οδός Αλιπέδου στα νότια στο μέσο διασχίζεται από τις γραμμές της γραμμής 1 του Μετρό.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οδός Ομηρίδου Σκυλίτση στα Παλιατζήδικα
Είσοδος Αμαξοστασίου Μετρό Παλιατζήδικα

Η περιοχή είναι αρκετά υποβαθμισμένη στην Οδό Αλιπέδου κυριαρχούν οι παλιές εγκαταλελειμμένες κυρίως βιομηχανίες κατά μήκος των γραμμών του Ηλεκτρικου ενώ στην Οδό Ομηρίδου Σκυλίτση κυριαρχούν τα παλαιοπωλεία και τα μικρά καταστήματα. Το μεγάλο παζάρι του Πειραιά το οποίο γινόταν μέχρι το 1968 στην Δημοτική Αγορά μετά την κατεδάφιση της από τον δήμαρχο Σκυλίτση μεταφέρθηκε στα Παλιατζίδικα. Το παζάρι πραγματοποιείται κάθε Κυριακή με μεγάλη συγκέντρωση κόσμου για φθηνές αγορές μεταχειρισμένων ειδών, συμμετέχουν άνθρωποι ιδιαίτερα από τις κατώτερες λαϊκές τάξεις και αλλοδαποί. Κομβικό σημείο της συνοικίας είναι η πλατεία Ιπποδάμειας με την είσοδο του Αμαξοστασίου του Ηλεκτρικού στο οποίο βρίσκεται ο Τερματικός σταθμός.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Φωτογραφικό Λεύκωμα "Νεοκλασσικά σπίτια της Αθήνας και του Πειραιά", Στέλιου Σκοπελίτη

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]