Ακτή Ξαβερίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ξαβέρη)

Η Ακτή Ξαβερίου ή Ξαβέρη αποτελεί προέκταση της Ακτής Μιαούλη στα δυτικά της Πειραικής χερσονήσου, στον προλιμένα Πειραιώς βόρεια της συνοικίας του Χατζηκυριακείου, ξεκινάει από την Πύλη Ε12 ή Πύλη του Λέοντα μέχρι περίπου τα κεντρικά γραφεία του ΟΛΠ στα Καρβουνιάρικα, εκεί μετονομάζεται σε Ακτή Μιαούλη. Στην περιοχή κυριαρχεί το αντίγραφο του λέοντος του Πειραιά που βρίσκεται στο κέντρο της ακτής γύρω από αυτό υπάρχει και το ομώνυμο εστιατόριο για τους επισκέπτες και η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής που ανήκει στο Χατζηκυριάκειο.

Το αντίγραφο του λιονταριού του Πειραιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πραγματικό λιοντάρι του Πειραιά είχε βρεθεί το 1328 από τον Γενοβέζο Πέτρο Βισκόντι, είναι άγνωστη η ημερομηνία κατασκευής του το σίγουρο είναι ότι προϋπήρχε το 1000 μ.Χ. Το μαρμάρινο λιοντάρι κλάπηκε από τον Βενετό Μοροζίνι το 1688 μαζί με πολλά άλλα αρχαία κειμήλια, μεταφέρθηκε στην Βενετία εκεί κοσμεί το κεντρικό λιμάνι της Βενετίας σαν σύμβολο της πόλης. Οι Βενετοί έχουν οικειοποιηθεί το λιοντάρι σαν δικό τους, έχουν γίνει από τότε πολλές προσπάθειες να επανέλθει το λιοντάρι στην φυσική του θέση στον Πειραιά αλλά όλες χωρίς αποτέλεσμα. Ο πρώην δήμαρχος Πειραιά Στέλιος Λογοθέτης έδωσε εντολή στον γλύπτη Γιώργο Μέγκουλα την κατασκευή μαρμάρινου αντιγράφου του λιονταριού στο κέντρο της ακτής Ξαβερίου με θέα από την οδό Μαριγώς Χατζηκυριακού απέναντι από την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής. Το μαρμάρινο αντίγραφο του λέοντα είναι σήμερα το μεγαλύτερο αξιοθέατο του σημερινού Πειραιά σε περίοπτη θέση στην ακτή και είναι ορατό σε ολόκληρο το λιμάνι.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή κατοικήθηκε το 1858 από τον Ιταλό Ξαβέριο Στέλλα που έφτασε τότε σε ηλικία 22 ετών από την Απουλία κοντά στο Μπάρι και έδωσε το όνομα του στην ακτή. Ο Ξαβέριος εργαζόταν στην Πειραϊκή ακτή ως προμηθευτής πλοίων ενώ ο γιος του Νικόλαος οικοδόμησε στην ακτή μεγάλη ταβέρνα ονομαστή στον Πειραιά του 19ου αιώνα, εκτός από την ταβέρνα υπήρχε βιομηχανία κονιάκ του Καμπά και οικόπεδο ιδιοκτησίας του εφοπλιστή Λαιμού. Ο οικογενειακός τάφος της οικογένειας Ξαβερίου βρίσκεται στο Καθολικό κοιμητήριο μέσα στο νεκροταφείο της Ανάστασης. Στην περιοχή σταδιακά εγκαταστάθηκε πλήθος φτωχών προσφύγων δημιουργώντας ξύλινα παραπήγματα σε έναν ενιαίο οικισμό χωριάτικης μορφολογίας στην ευρύτερη περιοχή που περιλαμβάνει το Ξαβέριο και τα γειτονικά Καρβουνιάρικα. Ο οικισμός αυτός καλύφθηκε με την κατασκευή της μεγάλης γέφυρας - αυτοκινητόδρομου που συνδέει την ακτή Μιαούλη με το Χατζηκυριάκειο, η γέφυρα αυτή ονομάστηκε Ακτή Ξαβερίου. Ο παλιός οικισμός εξακολουθεί να υπάρχει παρ'όλα αυτά ακόμα και σήμερα κατοικήσιμος, διακρίνεται κάτω από την γέφυρα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]