Παΐσιος Αλεξανδρείας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πατριάρχης Παΐσιος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1610
Θάνατος1678
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής

Ο Παΐσιος διετέλεσε Πατριάρχης Αλεξανδρείας μεταξύ των ετών 1657 και 1678.

Ως Πατριάρχης πήγε στη Μόσχα κατόπιν πρόσκλησης του Τσάρου Αλεξίου, όπου έλαβε μέρος σε Σύνοδο η οποία καταδίκασε τον Πατριάρχη Μόσχας Νίκωνα για υπέρβαση καθηκόντων. Διέμεινε χρόνια στη Ρωσία και εξασφάλισε σημαντική οικονομική βοήθεια για το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας από τον Τσάρο.

Η μακρά διαμονή του στη Ρωσία, χώρα μη φιλική προς την Οθωμανική Αυτοκρατορία (ακολούθησε μεταξύ τους πόλεμος), οδήγησε σε δυσφορία των αρχών, και πιέσεις προς το Πατριαρχείο για αντικατάστασή του[1]. Έτσι, τον Νοέμβριο του 1665, Συνοδική Απόφαση επί Πατριάρχη Παρθενίου Δ΄ τον καθαίρεσε από τον θρόνο του[2], επικαλούμενος την πολυετή απουσία του από την Αίγυπτο. Η απόφαση καθαίρεσης όμως δεν έγινε δεκτή από το ποίμνιο και με τη βοήθεια της ρωσικής διπλωματίας επανήλθε[3].

Το 1678 παραιτήθηκε από τον Πατριαρχικό Θρόνο λόγω γήρατος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αποστολόπουλος, Δημήτρης Γ. (1987). Η Νομική Συναγωγή Του Δοσιθέου. Μία Πηγή Και Ένα Τεκμήριο. Αθήνα: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών. σελ. 167. 
  2. «Υπόμνημα της Ιεραρχίας του Ιεροσολυμιτικού Πατριαρχείου». Γρηγόριος ο Παλαμάς ΜΘ: 679. Ιανουάριος 1920. http://digital.lib.auth.gr/record/139966/files/5076_1.pdf. Ανακτήθηκε στις 1 Μαΐου 2022. 
  3. АЛЕКСАНДРИЙСКАЯ ПРАВОСЛАВНАЯ ЦЕРКОВЬ (АЛЕКСАНДРИЙСКИЙ ПАТРИАРХАТ)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


τίτλοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Προκάτοχος
Ιωαννίκιος
Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής
1657-1678
Διάδοχος
Παρθένιος Α΄