Ουίλιαμ Τσάμης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ουίλιαμ Τσάμις
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση13  Μαρτίου 1961
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακιθαρίστας
Οικογένεια
ΣύζυγοςVidonne Sayre-Riemenschneider

Ο Ουίλιαμ Τσάμης (William "Bill" John Tsamis, 13 Μαρτίου 1961 - 13 Μάϊου 2021) ήταν κιθαρίστας, συνθέτης, στιχουργός και συνιδρυτής του αμερικανικού χέβι μέταλ συγκροτήματος Warlord, το οποίο δημιούργησε με τον ντράμερ Μάρκ Ζόντερ. Μετά τη διάλυση των Warlord στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ο Τσάμης ασχολήθηκε με διάφορα μουσικά σχήματα, μέχρι την επανένωση του συγκροτήματος το 2002.

Πρώιμα Χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ουίλιαμ Τσάμης γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάρτιο του 1961 και είχε ελληνική καταγωγή, με ρίζες από την Νεμέα.[1] Στην ηλικία των οκτώ ετών ξεκίνησε να παίζει κιθάρα. Mε την παρότρυνση του πατέρα του, συνέχισε να παίζει ακόμα και όταν, στα 11 του χρόνια, ένιωσε ότι ήθελε να σταματήσει.[2] Έχει αποφοιτήσει από το Trinity College της Φλόριντα με Batchelor of Arts in Pastoral[3] και το βασικό του επάγγελμα ήταν καθηγητής φιλοσοφίας και θεολογίας.

Το 1978 γνωρίστηκε με τον Mάρκ Ζόντερ έξω από ένα κατάστημα δίσκων βινυλίου. Ο Zόντερ έπαιζε τότε τύμπανα στην πρώτη του μπάντα, τους Russian Roulette. Μετά την γνωριμία τους, ο Τσάμης έδειξε τις συνθέσεις του στον Zόντερ και λίγο καιρό μετά δημιούργησαν τους Warlord.[1] Στις μουσικές επιρροές του συγκαταλέγονται οι Rainbow, UFO, Judas Priest, Black Sabbath, Scorpions, Iron Maiden, Rush και Angel Witch.[4]

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1981 δημιούργησε τους Warlord μαζί με τον Μάρκ Ζόντερ στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια. Το σχήμα παρουσίασε την πρώτου του κυκλοφορία μετά από συνεργασία με την Metal Blade Records. O Τσάμης αναφέρει πως τo 1982 διάβασε σε ένα τοπικό ροκ περιοδικό ότι ο Μπράιαν Σλέιγκελ είχε ξεκινήσει την λειτουργία μιας δισκογραφικής με το όνομα Metal Blade Records και κατόπιν τον επισκέυτηκε στον εργασιακό του χώρο. Αφότου ο Σλέιγκελ άκουσε την κασέτα με το ντέμο των Warlord (στο οποίο περιλαμβανόταν το κομμάτι "Winds of Thor"), τους προσέφερε μία θέση στην συλλογή κομματιών Metal Massacre την οποία είχε ξεκινήσει να συγκροτεί. Ο Τσάμης σκέφτηκε, αρχικά, να αναλάβει την θέση των φωνητικών για το κομμάτι "Child of the Damned", η οποία όμως τελικά δόθηκε στον Jack Rucker, που υπήρξε και ο πρώτος τραγουδιστής του συγκροτήματος. Ο Rucker τραγούδησε τελικά στο κομμάτι "Lucifer’s Hammer", το οποίο κυκλοφόρησε στο Metal Massacre II, μετά από αίτημα των Warlord. Μετά από θετικές κριτικές, το συγκρότημα εμφανίστηκε πάλι στο Metal Massacre III με το κομμάτι "Mrs Victoria" και το 1983 υπέγραψε συμβόλαιο με την Metal Blade, με το οποίο κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ, Deliver Us.[4] Εκείνη την περίοδο το lineup αποτελούνταν από τους Τσάμης (κιθάρες), Ζόντερ (τύμπανα), Ρικ Φοξ (μπάσο) και την Νταϊάν Κόρναρενς (πλήκτρα).

Το συγκρότημα κυκλοφόρησε τον δίσκο And the cannons of destruction have begun... τον Οκτώβριο του 1984, ο οποίος συνοδευόταν από μία κασέτα VHS με ζωντανή παρουσίαση του δίσκου στο Raymond Theater. Περιείχε δύο νέα κομμάτια, το "Soliloquy" και το "MCMLXXXIV", όπως και επιπλέον υλικό από τα σίνγκλ "Lost And Lonely Days" / "Aliens" 12" που είχαν κυκλοφορήσει νωρίτερα τον ίδιο χρόνο. Σε αυτό τον δίσκο, οι Τσάμης, Ζόντερ και Κόρναρενς συνεργάστηκαν με τον μπασίστα Ντέιβ Γουάτρι και τον τραγουδιστή Ρικ Κάνινγκχαμ. Η αδυναμία του συγκροτήματος να εξασφαλίσει σταθερό lineup οδήγησε στην διάλυσή του το 1986. Κατόπιν, ο Τσάμης μετακόμισε από την Καλιφόρνια στην Φλόριντα και άρχισε να ασχολείται με την πνευματικότητα και τον χριστιανισμό.

Πέρα από τους Warlord, ο Τσάμης ασχολήθηκε με δύο προσωπικά project, τους Lordian Winds και τους Lordian Guard. Το σχήμα Lordian Guard, το οποίο δημιούργησε με την γυναίκα του, Βιντόν Σέιρ Ρίμενσναϊντερ στα φωνητικά, κυκλοφόρησε δύο άλμπουμ που θεωρούνται από τους πιο μοναδικούς δίσκους χέβι μέταλ της δεκαετίας του 1990, παρά τους περιορισμένους πόρους που διατέθηκαν για την παραγωγή τους.[5] Το 1996, o Τσάμης κυκλοφόρησε με δικά του έξοδα το Sea of Tranquility, μία συλλογή από ορχηστρικά κομμάτια για πλήκτρα που ηχογραφήθηκε από το 1993 μέχρι το 1994. Το άλμπουμ επανακυκλοφόρησε σε remaster και με εκτεταμένες σημειώσεις επένδυσης από τον ίδιο ως CD από την No Remorse Records τον Δεκέμβριο του 2012. Κατασκευάστηκαν μόνο 500 αντίγραφα.[6]

Οι Warlord ανασυστάθηκαν το 2002, με το lineup να αποτελείται από τον Τσάμης, τον Ζόντερ και τον τραγουδιστή των Hammerfall Γιοακίμ Κάνς. Επανηχογράφησαν μερικά κομμάτια των Lordian Guard στο στυλ των Warlord και το ίδιο έτος εμφανίστηκαν ζωντανά στο φεστιβάλ Wacken Open Air μαζί με μέλη της μπάντας Black Jester.[7] Το συγκρότημα παρέμεινε ανενεργό μέχρι το 2011, όποτε και ανακοινώθηκε ότι θα επέστρεφε στο στούντιο. Το 2012 κυκλοφόρησε το τραγούδι "Night of the fury" και το 2013 το άλμπουμ The Holy Empire με τον Ρικ Άντερσον στα φωνητικά.[8] Την ίδια χρονιά έδωσαν δύο συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ την επόμενη πραγματοποίησαν ευρωπαϊκή περιοδεία.

Τον Μάιο του 2021 ο Ουίλιαμ Τσάμης έφυγε από την ζωή σε ηλικία 60 ετών έπειτα από μάχη με χρόνια προβλήματα υγείας, τα οποία τον είχαν αναγκάσει να εγκαταλείψει και την καριέρα του ως καθηγητή.

Προσωπική Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τσάμης ήταν παντρεμένος με την τραγουδίστρια και ηθοποιό Βιντόν Σέιρ Ρίμενσναϊντερ μέχρι τον θάνατό της το 2015[9],με την οποία είχε αποκτήσει μία κόρη. Δήλωνε συνδεδεμένος με την ελληνική του καταγωγή και είχε γνώσεις ελληνικών, από τον πατέρα του, ο οποίος τον έφερε και σε επαφή με την ελληνική παραδοσιακή μουσική. Όταν πέθανε, έγραψε το τραγούδι "Father" και προσπάθησε να το κάνει να "ακούγεται όσο ελληνικό γίνεται" ως φόρο τιμής στη μνήμη του πατέρα του.[10]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ξενάκης, Αντώνης (23 Μαΐου 2021). «WILLIAM J. TSAMIS: Ένα αντίο στον "Destroyer" της καρδιάς μας». ROCKWAY (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2023. 
  2. Bill Tsamis presents Warlord and speaks to greek audience in greek, https://www.youtube.com/watch?v=y1UFwkzcXR8, ανακτήθηκε στις 2023-04-23 
  3. «trinity college» (PDF). 
  4. 4,0 4,1 A, Andreas (14 Αυγούστου 2011). «Crystal Logic: WARLORD / LORDIAN GUARD - William J Tsamis interview». Crystal Logic. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2023. 
  5. «The Official Tribute Album to William J Tsamis - Pitch Black Records». www.pitchblackrecords.com (στα Αγγλικά). 13 Μαρτίου 2022. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2023. 
  6. «William J Tsamis - Encyclopaedia Metallum: The Metal Archives». www.metal-archives.com. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2023. 
  7. «Warlord (band)» (στα αγγλικά). Wikipedia. 2023-04-14. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Warlord_(band)&oldid=1149796776. 
  8. «Warlord - The Holy Empire - Encyclopaedia Metallum: The Metal Archives». www.metal-archives.com. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2023. 
  9. «Vidonne Sayre-Riemenschneider - Encyclopaedia Metallum: The Metal Archives». www.metal-archives.com. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2023. 
  10. WARLORD INTERVIEW EXCLUSIVE @ TV WAR, https://www.youtube.com/watch?v=0pIuNyu0LkE, ανακτήθηκε στις 2023-04-23