Ομοσπονδία Ασιατικών Αγώνων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ομοσπονδία Ασιατικών Αγώνων
ΣυντομογραφίαΟΑΑ
ΦράσηΠάντα προς τα Εμπρός
ΔιάδοχοςΟλυμπιακό Συμβούλιο της Ασίας
Ίδρυση13 Φεβρουαρίου 1949
Διάλυση16 Νοεμβρίου 1982
ΤύποςΑθλητική ομοσπονδία
ΣκοπόςΔιοργάνωση των Ασιατικών Αγώνων
Περιοχή δράσηςΑσία
ΜέληΑσιατική Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή

Η Ομοσπονδία Ασιατικών Αγώνων (OAA) ήταν το διοικητικό σώμα των αθλημάτων στην Ασία από το 1949 έως το 1982. Η ομοσπονδία διαλύθηκε στις 16 Νοεμβρίου 1982 στο Νέο Δελχί και την διαδέχθηκε το Ολυμπιακό Συμβούλιο της Ασίας. Η ΟΑΑ ήταν υπεύθυνη για τη διοργάνωση των Ασιατικών Αγώνων από το 1951 έως το 1982.[1][2] Η Ομοσπονδία ιδρύθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1949, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Πατιάλα του Νέου Δελχί.

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάρτιο του 1947, ο Τζαβαχαρλάλ Νεχρού, ο οποίος αργότερα έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της Ινδίας, διοργάνωσε τη Διάσκεψη Ασιατικών Σχέσεων στο Νέο Δελχί - μια συνάντηση με μια προοπτική να θέσει την πιθανότητα των Ασιατικών Αγώνων υπό την προσοχή των συμμετεχουσών χωρών.[3] Πριν από το συνέδριο, ο Γκουρού Ντατ Σοντχί, που ήταν εκπρόσωπος της Ινδίας στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, ενθάρρυνε τον Γιανταβίντρα Σινγκ, τον Μαχαραγιά της Πατιάλα και τον τότε πρόεδρο της Ινδικής Ολυμπιακής Ομοσπονδίας (IOΟ), να επικοινωνήσουν με τους συμμετέχοντες στις συνεδριάσεις για την ίδρυση της Ομοσπονδίας Ασιατικών Αγώνων.[4] Η πρόταση δεν αναγνωρίστηκε από ορισμένους εκπροσώπους και οι υπόλοιποι, οι οποίοι ενέκριναν, αρνήθηκαν να δεσμευτούν.

Τον Ιούλιο του 1947, η ΔΟΕ, η οποία αρχικά υποστήριζε τη διοργάνωση των Αγώνων, παραιτήθηκε της υποστήριξής της για άγνωστους λόγους. Ο Σοντχί βρήκε μια εναλλακτική λύση. Αντί να διοργανώσει μια πολυαθλητική διοργάνωση, για την οποία χρειαζόταν την έγκριση της IOΟ, επέλεξε ένα πρωτάθλημα μεμονωμένου γεγονότος με τίτλο «Ασιατικό Πρωτάθλημα Στίβου - μία διοργάνωση με αθλήματα στίβου. Ο Σοντχί, ο οποίος ήταν επίσης πρόεδρος της Ινδικής Ερασιτεχνικής Ομοσπονδίας Στίβου (ΙΕΟΣ) (τώρα Ινδική Ομοσπονδία Στίβου), έλαβε τη συναίνεση της ομοσπονδίας τον Φεβρουάριο του 1948. Ο Γιανταβίντρα, κατόπιν αιτήματος του Σοντχί, έγινε πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής για το Πρωτάθλημα και ο Σοντχί ανέλαβε τη θέση του προέδρου. Στις αρχές Ιουλίου, στάλθηκαν επίσημες προσκλήσεις σε διάφορες ασιατικές χώρες, με την επιστολή της ΙΕΟΣ. Αλλά η απάντηση δεν ήταν θετική, καθώς υπήρχε μια σύγκρουση προγραμματισμού με τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948, οι οποίοι είχαν προγραμματιστεί από τις 29 Ιουλίου.[5]

Συνάντηση στο Λονδίνο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1948, ο Σοντχί πραγματοποίησε μία συνάντηση στις 8 Αυγούστου 1948, στο ξενοδοχείο Mount Royal στο Λονδίνο. Οι προσκλήσεις στάλθηκαν σε όλες τις ασιατικές Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές που ήταν παρούσες στο Λονδίνο εκείνη την εποχή. Διευθυντές της Κορέας, της Κίνας, των Φιλιππίνων, της Σιγκαπούρης, της Βιρμανίας, της Κεϋλάνης, της Ινδίας, του Πακιστάν, του Αφγανιστάν, του Ιράν, του Ιράκ, του Λιβάνου και της Συρίας κλήθηκαν για τη συνάντηση, αλλά μόνο εκπρόσωποι από τη Βιρμανία, την Κεϋλάνη, την Κίνα, την Ινδία, τις Φιλιππίνες και την Κορέα παρευρέθηκαν.[5] Ο Σοντχί υπέβαλε δύο προτάσεις: πρώτον, τη διοργάνωση ενός Ασιατικού Πρωταθλήματος Στίβου το Φεβρουάριο του 1949 στο Νέο Δελχί και δεύτερον, την ίδρυση της Ομοσπονδίας Ασιατικών Αγώνων, βάσει του μοντέλου της ΔΟΕ. Ο ιδρυτής της Ερασιτεχνικής Ομοσπονδίας Στίβου των Φιλιππίνων και το πρώτο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής των Φιλιππίνων, Χόρχε Μπ. Βάργκας, υποστήριξε ένθερμα τη δεύτερη πρόταση και η πρώτη πρόταση έγινε δεκτή από τους παρευρισκόμενους με μια τροπολογία. Για την περαιτέρω ανάπτυξη της ομοσπονδίας, αποφασίστηκε η διεξαγωγή συνάντησης κατά τη διάρκεια του Πρωταθλήματος στο Νέο Δελχί τον Φεβρουάριο του 1949, και μια υποεπιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους από τέσσερα έθνη, ορίστηκε για τη σύνταξη του συντάγματος και των διατάξεων της ομοσπονδίας.[6][3]

Συνάντηση στο Δελχί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ασιατικό Πρωτάθλημα Στίβου δεν πραγματοποιήθηκε λόγω «άστατων συνθηκών» και οικονομικών δυσκολιών των συμμετεχόντων εθνών, αλλά οργανώθηκε μια συνάντηση στην Πατιάλ του Δελχί, μεταξύ των εκπροσώπων εννέα ασιατικών εθνών, στις 12 και 13 Φεβρουαρίου 1949. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Αφγανιστάν, της Βιρμανίας, της Κεϋλάνης, της Ινδίας, της Ινδονησίας, του Νεπάλ, του Πακιστάν, των Φιλιππίνων και της Ταϊλάνδης. Το προσχέδιο του συντάγματος, που παρουσιάστηκε από την υποεπιτροπή, αναθεωρήθηκε και πάλι σύμφωνα με τον Ολυμπιακό Χάρτη - το Σύνταγμα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής - και πιστοποιήθηκε. Για να αποφευχθεί η ασάφεια που δημιουργείται από την κυριολεκτική έννοια του όρου «αθλητική», η υποεπιτροπή διόρθωσε τον πρωταρχικά προτεινόμενο τίτλο της ομοσπονδίας από την Ασιατική Ερασιτεχνική Αθλητική Ομοσπονδία στην Ομοσπονδία Ασιατικών Αγώνων. Το Αφγανιστάν, η Βιρμανία, η Ινδία, το Πακιστάν και οι Φιλιππίνες έγιναν τα πρώτα πέντε μέλη της Ομοσπονδίας Ασιατικών Αγώνων μετά την υπογραφή του συντάγματος στους πλήρους όρους του. Οι άλλοι τέσσερις παρευρισκόμενοι το υπέγραψαν, αλλά χρειάζονταν ακόμη την επικύρωση από τις κυβερνήσεις τους ή τις Εθνικούς Αθλητικές Ομοσπονδίες τους. Η ομοσπονδία εξέλεξε τον Γιανταβίντρα Σινγκ ως πρόεδρο, τον Χόρχε Μπ. Βάργκας ως αντιπρόεδρο και τον Γκουρού Ντατ Σοντχί ως ταμία.[5]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Council – OCA History». ocasia.org. Olympic Council of Asia. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2012. 
  2. «Games – Asian Games – New Delhi 1982». ocasia.org. Ολυμπιακό Συμβούλιο της Ασίας. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιουνίου 2010. Ανακτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2012. 
  3. 3,0 3,1 «The Asian Games: A short history – The beginnings» (PDF). la84foundation.org. LA84 Foundation. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 8 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2012. 
  4. Θορπ, Έντγκαρ (2011). The Pearson General Knowledge Manual 2011. Dorling Kindersley. σελ. 202. ISBN 978-81-317-5640-9. 
  5. 5,0 5,1 5,2 «The First Asian Games Championships will be held in March 1951 at New Delhi» (PDF). la84foundation.org. Ίδρυμα LA84. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 7 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2012. 
  6. «History of the POC». olympic.ph. Ολυμπιακή Επιτροπή των Φιλιππίνων. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2013. Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2012.