Ολιβέ (Λουαρέ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 47°51′47″N 1°53′59″E / 47.86306°N 1.89972°E / 47.86306; 1.89972

Ολιβέ

Σημαία

Σφραγίδα

Έμβλημα
ΧώραΓαλλία
Διοικητική υπαγωγήΛουαρέ και διαμέρισμα της Ορλεάν
Ταχυδρομικός κώδικας45160[1]
Κωδικός Κοινότητας45232[2]
Πληθυσμός22.855 (1  Ιανουαρίου 2021)[3]
Έκταση23,39 km²[4]
Υψόμετρο150 μέτρα
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Ολιβέ
47°51′47″N 1°53′59″E
Ιστότοποςhttp://www.olivet.fr[5]
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Linkedin

Το Ολιβέ (γαλλ. Olivet) είναι πόλη της Γαλλίας, η οποία βρίσκεται στον νομό του Λουαρέ και την περιοχή του Κέντρου (Région Centre).

Η πόλη βρίσκεται στην περιοχή της Κοιλάδας του Λίγηρα που είναι εγγεγραμμένη στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO[6].

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη βρίσκεται στις όχθες του Λουαρέ, στα νότια της Ορλεάν και της μεγάλης διακλάδωσης του Λίγηρα – ο οποίος διασχίζει την Ορλεάν από τα ανατολικά προς τα δυτικά και στα βόρεια σύνορα της φυσικής περιοχής της Σολόνι. Η πόλη βρίσκεται στην τρίτη θέση εντός της Αστικής κοινότητας Ορλεάν Βαλ ντε Λουάρ όσον αφορά τον πληθυσμό της.

Η πόλη εκτείνεται σε 2339 εκτάρια εντός της αστικής περιοχής και της αστικής ένωσης της Ορλεάν. Έχει μέγεθος 6,5 χιλιόμετρα από τα ανατολικά προς τα δυτικά και 5,5 από τον βορρά προς τον νότο. Η γεωγραφική θέση του Ολιβέ οφείλει την ιδιαιτερότητά της στον ποταμό του Λουαρέ, μήκους 13 χιλιομέτρων, που είναι στην ουσία ένας παραπόταμος του Λίγηρα. Ο ποταμός παίρνει διαδοχικά την μορφή ενός υδρόβιου δάσους, μιας λίμνης, και στη συνέχεια άγριου χειμάρρου προτού "ανταμώσει" με τον Λίγηρα (Loire) στην Πουάντ ντε Κουρπέν στο χωριό Σαιν-Πριβέ-Σαιν-Μεμέν.

Οι όχθες του ποταμού φροντίζονται από ένα συνδικάτο κατοίκων της περιοχής, το ASRL, από το 1858[7].

Ορισμένες διαδρομές περιπάτων στις όχθες του Λουαρέ δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να δει ένα σπάνιο είδος κωνοφόρου δένδρου, το ταξόδιο το δίστιχο (Taxodium distichum).

Ένα μεγάλο μήμα της έκτασης του Ολιβέ έχει κατηγοριοποιηθεί ως ευαίσθητο στις πλημύρες, κι αυτό παρά το γεγονός πως η τελευταία πλημμύρα που έπληξε την πόλη ανάγεται στον 19ο αιώνα.

Γεωλογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ολιβέ βρίσκεται στο νότιο τμήμα της παρισινής λεκάνης (Bassin parisien).

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ολιβέ διαθέτει εύκρατο κλίμα εξασθενημένου ωκεάνιου τύπου, το οποίο χαρακτηρίζεται από ήπιους χειμώνες (3 με 4 °C) και πολλές βροχές, και δροσερά καλοκαίρια (16 με 18 °C) και σχετικά υγρά. Η μέση θερμοκρασία είναι 10 με 11 °C ετησίως.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πρώτα ερείπια ανέρχονται στην εποχή των Μεροβιγγίων. Οι πρώτοι νερόμυλοι στην περιοχή χτίστηκαν κατά τον 10ο αιώνα μ.Χ. από μοναχούς του Αββαείου Σαιν-Μεμέν ντε Μισί.

Η πρώτη ονομασία του χωριού, τον 11ο αιώνα, ήταν Σαιν-Μαρτέν-ντυ-Λουαρέ. Το Ολιβέ προέρχεται πιθανώς ως όνομα από το mont des oliviers (όρος των ελαιών). Το θέρετρο θα υποστεί μεγάλες καταστροφές κατά την πολιορκία της Ορλεάν στη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου.

Στις αρχές του 17ου αιώνα, χτίζεται το κάστρο του Poutyl στο οποίο θα διαμένει ο ταξίαρχος-στρατοπεδάρχης του Ερρίκου Δ', με τον τελευταίο να επισκέπτεται αρκετές φορές το συγκεκριμένο κάστρο. Ήταν έτσι, κρυφός τόπος συναντήσεων μεταξύ του βασιλιά και μιας ευνοούμενής του, της Ανριέτας του Αντραίγκ. Αργότερα, ο Λουδοβίκος ΙΓ΄, συνοδεύοντας την Μαρία των Μεδίκων, θα επισκεφτεί το κάστρο το 1614.

Προτού εξυπηρετηθεί από την Γραμμή Α' του τραμ της Ορλεάν, η πόλη χρησιμοποιούσε, μεταξύ 1899 και 1938, την γραμμή 1 του παλιού τραμ της Ορλεάν

Κατά τη διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα, οι όχθες του Λουαρέ μεταμορφώνονται, καθώς γίνονται πλέον μια περιοχή ιδιωτικών επαύλεων. Οι νερόμυλοι σταδιακά αντικαθίστανται από κατοικίες.

Μετά το πέρας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Αμερικανοί θα εγκαταστήσουν στην περιοχή μια στρατιωτική βάση, η οποία όμως θα εγκαταλειφθεί από αυτούς όταν η Γαλλία θα αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ. Φιλοξενεί σήμερα το 6ο-12ο Σύνταγμα θωρακοφόρων με ετοιμοπόλεμους άνδρες.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ολιβέ βρίσκεται στην Ακαδημία της Ορλεάν-Τουρ και στην περιφέρεια Orléans Sud-Ouest. Η πόλη διαθέτει έξι νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, τρία γυμνάσια και ένα επαγγελματικό λύκειο[8].

Μνημεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η εκκλησία Σαιν-Μαρτέν αποτελεί ένα από τα επίσημα καταγεγραμμένα ιστορικά μνημεία από τις 20 Μαρτίου 2008[9]. Η κατασκευή της ανάγεται μεταξύ του 12ου και του 19ου αιώνα, με ένα αλτάριο του 18ου αιώνα στο οποίο περιλαμβάνεται και ένας πίνακας του Νοέλ Αλέ με αναπαράσταση του Αγίου Μαρτίνου ;
  • Η 'Horloge Fleurie : παρτέρι λουλουδιών στο οποίο βρίσκεται θαμμένος και ένας ορολογιακός μηχανισμός ;
  • Το Chalet Suisse : Το ελβετικό περίπτερο της Διεθνούς Έκθεσης του 1900 στο Παρίσι. Αποσυναρμολογήθηκε και μεταφέρθηκε στις όχθες του Λουαρέ.
  • Πολλές διαδρομές περιπάτων σχεδιάστηκαν κατά μήκος του Λουαρέ, απ'όπου είναι ορατοί ορισμένοι νερόμυλοι (ιδιωτικές κατοικίες οι οποίες δεν είναι επισκέψιμες : Moulin des Béchets, Moulin de Saint-Samson, Moulin de la Motte, Moulin du bac, Moulin de Saint-Julien) και χώροι στάθμευσης πλοίων. Ένας από αυτούς τους χώρους στάθμευσης κατασκευάστηκε από τον Σαρλ Γκαρνιέ, τον αρχιτέκτονα της Όπερας Γκαρνιέ στο Παρίσι ;
  • Το Λουαρέ περιβάλλεται επίσης από αρκετά κάστρα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι ιδιωτικά, ανάμεσά τους το κάστρο του Πουτίλ, που ανάγεται στα τέλη του 16ου αιώνα, όταν και αγοράστηκε από τον Πιέρ Φουγκέ ντ'Εσκύρ, ταξίαρχο-στρατοπεδάρχη του Ερρίκου Δ' και ιδιοκτησία του Δήμου από το 1941. Περιλαμβάνει ένα ικρό θέατρο καθώς και ένα μεγάλο πάρκο ; το Κάστρο του Λα Φονταίν, το κάστρο του Μποσεζούρ, το κάστρο του Μποβουάρ, το κάστρο του Ιζαμπέρ, το κάστρο της Λορέτ (κατεδαφίστηκε το 1969, αφήνοντας την θέση στο « Clos de Lorette »), το κάστρο του Κουανόν (κατεδαφίστηκε το 1942, με το παρεκκλήσι Impasse du Château να παραμένει στην θέση του), το κάστρο της Κετονιέρ, το κάστρο της Βιλμπουρζόν,
  • Η πύλη του κάστρου του Ροντόν, στη οδό Général-de-Gaulle, αποτελεί επίσημα καταγεγραμμένο ιστορικό μνημείο από τις 28 Απριλίου 1964.
  • Γέφυρες : του Στρατάρχη Λεκλέρ και της A71 πάνω από το Λουαρέ, του Σολόνι, η πεζογέφυρα Μπελ-Κρουά, η γέφυρα Κοτέλ, η γέφυρα Μπουσέ.
  • Venelles : στο Ολιβέ μπορούμε να εντοπίσουμε αρκετές τέτοιες γέφυρες, αυτή που συνδέει την είσοδο του κάστρου του Μποσεζούρ στο pont Bouchet είναι τυπική αυτών των περασμάτων για πεζούς.

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ποδόσφαιρο : USM Olivet[10]
  • Μπάσκετ : η ομάδα Μπάσκετ του Ολιβέ αριθμεί 298 εργαζομένους, 8 ανδρικές ομάδες, 12 ομάδες νέων (μεταξύ 11-17 ετών) και 5 ομάδες μίνι-μπάσκετ (κάτω των 11 ετών) ; 14 ομάδες ανδρών, 10 ομάδες γυναικών, μια μικτή ομάδα και μια ομάδα baby ; 1 ομάδα σε πρωτάθλημα Γαλλίας (κορασίδες), 10 ομάδες σε τοπικό πρωτάθλημα ; 5 διαιτητές και 4 επίσημοι γραμματείς-εραγζόμενοι στον σύλλογο.
  • Η Red Castors Baseball Club d'Olivet, ομάδα μπέιζμπολ που αγωνίζεται στο Ολιβέ, στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ντονζόν[11]
  • Πινγκ-Πονγκ : USM Olivet TT[1], που διαθέτει και μια ομάδα που αγωνίζεται στην Nationale 2 για την σεζόν 2012-2013, στην πρώτη φάση, και μια ομάδα στην pré-nationale
  • Καράτε : Union Sportive Municipale Olivetaine de Karate η οποία ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 80[12].

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το Ωδείο του Ολιβέ (Υβρεμόν) προσφέρει μουσική εκπαίδευση, σε όργανα και φωνή με περίπου 380 μαθητές στις τάξεις του, εκ των οποίων οι 70 είναι ενήλικες, ενώ διαθέτι και 18 καθηγητές το 2010.
  • Η Harmonie d'Olivet[13]: ιδρύθηκε το 2003, και αποτελείται από εξήντα περίπου εθελοντές μουσικούς το 2010 και αναλαμβάνει την μουσική κάλυψη των επίσημων εκδηλώσεων.

Γαστρονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το τυρί του Ολιβέ : το Olivet Bleu και το Olivet Cendré ;
  • Η Poire d'Olivet : αλκοόλ του φρούτου, το οποίο παράγεται με απόσταξη από την δεκαετία του 1960 και παρουσιάζεται παραδοσιακά με ένα αχλάδι στο μπουκάλι.

Προσωπικότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεταξύ των ατόμων που σχετίζονται με την πόλη, είναι άξιοι αναφοράς οι :

Αδελφοποιήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη του Ολιβέ έχει αδελφοποιηθεί με τις [14]:

Φεστιβάλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Festival des Arts τον Ιούνιο, από το 1990.

Βιοτικό Επίπεδο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανθισμένη πόλη : τέσσερα λουλούδια της δόθηκαν από το Εθνικό Συμβούλιο των Ανθισμένων Πόλεων και Χωριών της Γαλλίας στον Διαγωνισμό Ανθισμένων Πόλεων και Χωριών[15].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Base officielle des codes postaux» La Poste. 1  Οκτωβρίου 2018.
  2. (Γαλλικά) Code INSEE.
  3. «Populations légales 2021» Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών. 28  Δεκεμβρίου 2023.
  4. 4,0 4,1 répertoire géographique des communes. Institut national de l'information géographique et forestière. Ανακτήθηκε στις 26  Οκτωβρίου 2015.
  5. Annuaire de service-public.fr. Ανακτήθηκε στις 23  Σεπτεμβρίου 2023.
  6. Val de Loire entre Sully-sur-Loire et Chalonnes, UNESCO Centre du patrimoine mondial, 2000, Nations Unis, whc.unesco.org, 15 décembre 2009 & Val de Loire - Périmètre du site inscrit au patrimoine mondial de l'UNESCO Αρχειοθετήθηκε 2010-04-04 στο Wayback Machine., Mission Val de Loire, 2006, Régions Centre et Pays de Loire, www.valdeloire.org, 15 décembre 2009
  7. ASRL, syndicat de riverains des rives du Loiret.
  8. Éducation : liste des écoles de la circonscription d'Orléans Sud-Ouest[νεκρός σύνδεσμος], liste des collèges du Loiret Αρχειοθετήθηκε 2010-07-21 στο Wayback Machine. et liste des lycées du Loiret Αρχειοθετήθηκε 2010-04-24 στο Wayback Machine. sur le site de l'inspection académique d'Orléans.
  9. « L'église Saint-Martin d'Olivet classée monument historique », La République du Centre, édition Orléans, 18 avril 2008, p 13.
  10. Fiche de l'USM Olivet sur le site du district de football du Loiret και site officiel du club
  11. «Site de l'équipe de baseball des Red Castors d'Olivet». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιουλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2012. 
  12. «USMO KARATE». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2019. 
  13. Harmonie d'Olivet : Site officiel de l'orchestre d'harmonie
  14. Jumelages[νεκρός σύνδεσμος]
  15. Palmarès des villes et villages fleuris dans le Loiret Αρχειοθετήθηκε 2009-02-13 στο Wayback Machine.. Consultation : janvier 2009.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]