Νικόλαος Παρίσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νικόλαος Παρίσης
Γέννηση1855
Ύδρα (πόλη)
Θάνατος1918
Αθήνα
ΥπηκοότηταΕλλάδα
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πανεπιστήμιο του Παρισιού
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςΕσωτερική παθολογία
Ιδιότηταδιδάσκων πανεπιστημίου, ιατρός και μη μυθοπλαστικός συγγραφέας

Ο Νικόλαος Παρίσης (1855-1918), ήταν Έλληνας, παθολόγος ιατρός, καθηγητής πανεπιστημίου και συγγραφέας.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Ύδρα το 1855. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου αριστεύσας συνέχισε με υποτροφία σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού προς συμπλήρωση των σπουδών του. Μετά από μια πενταετία επιστρέφοντας στην Ελλάδα ανέλαβε υφηγητής της γενικής παθολογίας και θεραπευτικής στο Πανεπιστήμιο διδάσκοντας μέχρι το 1884.

Εξέδωσε πρώτος στην Αθήνα μετάφραση του έργου «Ιστορία της Ιατρικής» του Buillet, καθώς και τη «Γενική Παθολογία» του Hallopeau. Επίσης πολλές πρωτότυπες εργασίες όπως «Περί αιμορραγιών» και στη γαλλική «Περί της νήσου Ύδρας υπό ιατρικήν έποψιν».

Το 1855 ο Αυτοκράτορας της Αβησσυνίας Νεγκούς Ιωάννης ζήτησε από τον Βασιλέα των Ελλήνων Γεώργιο τον Α΄ γιατρό προς θεραπεία του όπου και απεστάλη ο Νικόλαος Παρίσης ο οποίος και με την κατάλληλη αγωγή που πρόσφερε στον Αυτοκράτορα αυτός θεραπεύτηκε σε σύντομο χρόνο. Τούτο είχε ως αποτέλεσμα ο Ιωάννης να του απονείμει τον βαθμό του Ρας (αντίστοιχο τότε του Μπέη) και να τον διορίσει ανώτατο λειτουργό της χώρας σε θέματα υγείας και στην οργάνωση των νοσοκομείων.

Με την ευκαιρία της εκεί παραμονής του ο Παρίσης συνέγραψε και εξέδωσε ένα περίφημο έργο ιστορικό και λαογραφικό με τίτλο «Αιθιοπικά» το οποίο μόλις ένα χρόνο από την έκδοσή του είχε ήδη μεταφραστεί στην ιταλική, ρωσική, γαλλική, γερμανική και αγγλική γλώσσα.

Ο Νικόλαος Παρίσης είχε τιμηθεί με πλήθος παρασήμων και διακρίσεων, και απεβίωσε στην Αθήνα το 1918.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια Δρανδάκη, τόμ. ΙΘ΄, σελ. 705.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]