Νικόλαος Νικολαΐδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλα πρόσωπα με το όνομα Νικόλαος Νικολαΐδης, δείτε: Νικόλαος Νικολαΐδης (αποσαφήνιση).
Νικόλαος Νικολαΐδης
Ο Νικόλαος Νικολαΐδης στο Άστυ (1889)
Γέννηση1826
Τρίπολη
Θάνατος29 Ιουνίουιουλ. / 11  Ιουλίου 1889γρηγ.
Αθήνα
ΥπηκοότηταΕλλάδα
ΣπουδέςΣτρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και Πανεπιστήμιο του Παρισιού
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςμαθηματικά
Ιδιότηταδιδάσκων πανεπιστημίου, μαθηματικός και στρατιωτικός

Ο Νικόλαος Νικολαΐδης (1830 - 1889) ήταν Έλληνας καθηγητής Μαθηματικών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο.[1]

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε περίπου το 1826 στην Τρίπολη. Ο πατέρας του Χριστόδουλος, ο οποίος καταγόταν από την Φιλιππούπολη, είχε μεταβεί στην Ελβετία και γύρισε στην Ελλάδα με την έναρξη της επανάστασης του 1821.

Σε νεαρή ηλικία κατατάχθηκε στην Στρατιωτική Σχολή των Ευελπίδων και, αφού αποφοίτησε με άριστα μετέβη με υποτροφία στο Παρίσι για να συμπληρώσει τις σπουδές του[2]. Φοίτησε στην Πολυτεχνική Σχολή και στην σχολή των Γεφυροδοποιών και με την διατριβή του απέσπασε την προσοχή και τον έπαινο των καθηγητών του, αν και αποχώρησε από το σχολή των Γεφυροδοποιών λόγω διαφωνίας του με καθηγητή του. Εξέδωσε επίσης μόνος του το περιοδικό σύγγραμμα « Analectes du memoires et notes sur diverses parties des mathematiques »[3], του οποίου τουλάχιστον είκοσι τεύχη τυπώθηκαν με δημόσια δαπάνη στο Εθνικό Τυπογραφείο.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα έλαβε τον βαθμό αξιωματικού του μηχανικού, και διορίστηκε καθηγητής στην Σχολή των Ευελπίδων. Με την έκρηξη της Κρητικής επανάστασης το 1866 ήταν ο πρώτος που παρουσιάστηκε στον πόλεμο. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες και επανήλθε στην Αθήνα. Παραιτήθηκε από το βαθμό του και πήγε εθελοντής στη Γαλλία, όπου του ανατέθηκε η διοίκηση του 174ού Τάγματος των Εθνοφυλάκων της Βελβίλλης. Μετά την λήξη του Γαλλοπρωσικού Πολέμου επέστρεψε στην Ελλάδα και συνέχισε τις επιστημονικές του μελέτες.

Διορίστηκε τακτικός καθηγητής των μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο στις 29 Ιουνίου 1871, απαλλάχτηκε όμως το 1881 λόγω ασθενείας, και συνταξιοδοτήθηκε.

Συνέγραψε κυρίως μαθηματικές επιστημονικές εργασίες.

Απεβίωσε στις 29 Ιουνίου 1889 στο Πολιτικό Νοσοκομείο της Αθήνας, όπου νοσηλεύονταν εξαιτίας τραύματος που προήλθε από τυχαία πτώση του στον σιδηρόδρομο.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]