Νικουλίτζας Δελφινάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νικουλίτζας Δελφινάς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση11ος αιώνας
Λάρισα
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός

Ο Nικουλίτζας Δελφινάς[α] ήταν Βυζαντινός μεγιστάνας του 11ου αι. και τοπικός άρχοντας της Λάρισας στη Θεσσαλία. Έλαβε μέρος σε μια εξέγερση, που ξεκίνησαν οι Βλάχοι της Θεσσαλίας το 1066.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν εγγονός του Νικουλίτσα, κυβερνήτη στα Σέρβια και άρχοντα των Βλάχων της Ελλάδος[1]. Ο νεότερος Νικουλίτζας έφερε τον βαθμό του πρωτοσπαθάριου, αλλά δεν είναι γνωστό, ότι είχε κάποια επίσημη θέση[2].

Ο Νικουλίτζας είχε δικό του φρούριο με φρουρά ανδρών και ήταν ένας από τους ισχυρότερους άρχοντες της Θεσσαλίας[3]. Οι Βλάχοι και οι Σλάβοι της περιοχής άρχισαν να σχεδιάζουν μια εξέγερση το 1065, με αφορμή τις αυξήσεις της φορολογίας και τη διαφθορά στην ίδια περιοχή. Όταν ο Νικουλίτζας το άκουσε αυτό από τους κατασκόπους του[4], πήγε στην Κωνσταντινούπολη για να ειδοποιήσει τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Ι΄ Δούκα, αλλά ο Αυτοκράτορας τον απέλυσε και δεν ελήφθησαν μέτρα[3].

Επιστρέφοντας στη Λάρισα ο Νικουλίτζας είδε την αυξανόμενη κίνηση και προσπάθησε να αποτρέψει τους εξεγερμένους. Επέμεναν να γίνει αρχηγός τους ο Νικουλίτζας, καθώς είχε δικό του οχυρό και ιδιωτικό στρατό. Ο Νικουλίτζας αρνήθηκε, καθώς οι δύο γιοι του βρίσκοντο στην Κωνσταντινούπολη, φοβούμενος ότι θα του έβγαινε σε κακό. Οι επαναστάτες όμως ανάγκασαν τον Νικουλίτζα να πάρει ηγετική θέση και η εξέγερση άρχισε[3].

Η εξέγερση έληξε με διαπραγματεύσεις, αλλά ο Αυτοκράτορας αιχμαλώτισε τον Νικουλίτζα και τον φυλάκισε στην Αμάσεια, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας της Μ. Ασίας[1]. Γαμπρός του ήταν ο συγγραφέας Κεκαυμένος, του οποίου το Στρατηγικόν είναι η μόνη πηγή γι' αυτόν και την εξέγερση[1][5].

Υποσημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το μικρό του όνομα είναι εξελληνισμός του σλαβικού Nikulitsa ή Nikolitsa. Άλλες παραλλαγές του επωνύμου του είναι το Delphinus και η συντομευμένη εκδοχή Delphin.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Curta 2006, σελ. 280.
  2. Cheynet 1996, σελ. 72.
  3. 3,0 3,1 3,2 Fine 1991, σελ. 216.
  4. The Scottish review, τόμ. 29, σελ. 50
  5. Cheynet 1996, σελίδες 168, 392.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]