Νικίας της Ινδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νικίας της Ινδίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση2ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος1ος αιώνας π.Χ.
Πληροφορίες ασχολίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Νόμισμα του βασιλιά Νικία (περ. 90-85 π.Χ.)
Εμπρόσθια όψη: Προτομή του Νικία με την επιγραφή ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΝΙΚΙΟΥ.
Οπίσθια όψη: Ο βασιλιάς με πανοπλία, κρατά κλάδο φοίνικα (δηλωτικό νίκης) στο αριστερό του χέρι και κάνει μία χειρονομία ευλογίας με το δεξί του χέρι, παρόμοια με τη βουδιστική βιτάρκα μούντρα. Επιγραφή σε γλώσσα Kharoshti: MAHARAJA TRATARASA NIKIASA, δηλ. βασιλέως Σωτήρος Νικία.

Ο Νικίας ήταν Ινδο-Έλληνας βασιλιάς, που κυβέρνησε στην Παροπαμισάδα. Τα περισσότερα από τα σχετικά λίγα νομίσματά του έχουν βρεθεί στο βόρειο Πακιστάν, υποδεικνύοντας ότι κυβερνούσε μία μικρότερη επαρχία γύρω από την κοιλάδα της Καμπούλ. Ήταν πιθανώς συγγενής του Μενάνδρου Α΄.

Η περίοδος της βασιλείας του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο νομισματολόγος Μποπεαράχχι προτείνει ότι ο Nicias κυβέρνησε π. 90-85 π.Χ. Η τελευταία ημερομηνία υποστηρίζεται από την απουσία νομισμάτων Αττικού τύπου (δείτε παρακάτω).

Από την άλλη πλευρά, ο R.C. Senior τον τοποθετεί ως διάδοχο του Μενάνδρου Α΄, π. 135–125 π.Χ., σύμφωνα με την ερμηνεία του σχετικά με τα ευρήματα συνόλων νομισμάτων ("θησαυρών").

Ανεξάρτητα από το ποια περίοδος είναι η σωστή, το γεγονός ότι ο Νικίας ηλικιώνεται ορατά στα νομίσματά του, φαίνεται να δείχνει κάποια μακρά διάρκεια στην εξουσία του.

Η νομισματοκοπία του Νικία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νικίας με στρατιωτική στολή κάνει χειρονομία ευλογίας.
Νόμισμα του Νικία, με τον βασιλιά να κάνει χειρονομία ευλογίας (στην πίσω όψη).

Ο Νικίας έκοψε Ινδικές αργυρές δραχμές, όπου στην εμπρόσθια όψη τους φέρει διάδημα (ταινία νικητή) ή κράνος. Η πίσω όψη είναι τριών τύπων:

  • Ένας όρθιος βασιλιάς με πανοπλία, που κάνει μία χειρονομία ευλογίας, βρέθηκε σε πολλές δραχμές.
  • Μία προτομή σε κατατομή (en face) της Αθηνάς με κεραυνό. Βρέθηκε σε ένα μοναδικό τετράδραχμο.
  • Στον 3ο τύπο οπίσθιας όψης, ο βασιλιάς ιππεύει άλογο που αναπηδά. Η απεικόνιση χρησιμοποιήθηκε από τον Αντίμαχο Β΄ της Ινδίας, που βρέθηκε σε μία μόνο δραχμή.

Τα χάλκινά του παριστούν Δία (ή δελφίνι) με τον βασιλιά σε άλογο που αναπηδά. Ορισμένες παραλλαγές είναι τραχιές, με ημισεληνοειδή σίγμα και τετράγωνα όμκρον. Παρόλο που ο Νικίας κυβέρνησε στα δυτικά της Ινδο-Ελληνικής σφαίρας, δεν βρέθηκαν νομίσματα Αττικού τύπου.

Τα μονογράμματά του γενικά ταιριάζουν με εκείνα των βασιλέων Θεοφίλου και Φιλοξένου. Τα ίδια μοιράζεται και με τον Θράσωνα, τον βραχύβιο γιο του Μενάνδρου Α΄.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το σχήμα της αρχαίας σκέψης. Συγκριτικές μελέτες ελληνικής και ινδικής φιλοσοφίας από τον Thomas McEvilley (Allworth Press and the School of Visual Arts, 2002)(ISBN 1-58115-203-5)
  • Οι Έλληνες στη Βακτρία και την Ινδία, WW Tarn, Cambridge University Press.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προκάτοχος
Θεόφιλος των Παροπαμισάδων
Ινδο-Έλληνας ηγεμόνας
των Παροπαμισάδων
90-85 π.Χ.
Διάδοχος
Ερμαίος της Ινδίας