Απολλοφάνης της Ινδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Απολλοφάνης της Ινδίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος0ος αιώνας π.Χ. (πιθανώς)
Ματουρά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναΣτράτων Β΄
ΓονείςΖωίλος Β΄ της Ινδίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Νόμισμα του Απολλοφάνους. Επιγραφή σε γραφή Χαρόσι: «Maharajasa Tratarasa Aplaphanasa» (Βασιλεύς Σωτήρ Απολλοφάνης).

Ο Απολλοφάνης ο Σωτήρ (βασίλευσε π. 35 - 25 π.Χ.) ήταν Ινδο-Έλληνας βασιλιάς στην περιοχή του ανατολικού και κεντρικού Πουντζάμπ (σύγχρονη Ινδία και Πακιστάν).

Η βασιλεία του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λίγα είναι γνωστά γι'αυτόν, εκτός από μερικά διασωθέντα νομίσματά του. Η χρονολόγηση της βασιλείας του είναι του Όσμπουντ Μποπεαράχχι, αλλά και ο R.C. Senior προτείνει περίπου τις ίδιες ημερομηνίες. Παλαιότεροι μελετητές, όπως ο καθηγητής Ahmed Hasan Dani, ο W.W. Tarn και ο A.K. Narain χρονολογούν τον Απολλοφάνη πολύ νωρίτερα, αλλά η τεχνοτροπία και οι θέσεις που βρέθηκαν τα νομίσματά του καθιστούν σαφές, ότι ανήκε στην τελευταία σειρά των ανατολικών ινδο-ελλήνων βασιλέων, λίγο πριν υπερκεραστούν εντελώς από την πίεση των Ινδο-Σκυθών.

Μπορεί να ήταν συγγενής του Απολλοδότου Β΄ Σωτήρος, καθώς και οι δύο βασιλείς μοιράζονται το επίθετο Σωτήρας, έχουν ονόματα που σχετίζονται με τον Απόλλωνα και χρησιμοποιούν στην οπίσθια όψη των νομισμάτων τους της παλλάδα Αθηνά.

Νομίσματα του Απόλλωνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επάνω δεξιά εικονιζόμενη αργυρή δραχμή έχει στην εμπρόσθια όψη τη μορφή του με κράνος και την επιγραφή ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΑΠΟΛΛΟΦΑΝΟΥ[Σ]. Στην οπίσθια όψη η παλλάδα Αθηνά κρατεί την αιγίδα στο αριστερό και κεραυνό στο δεξί· επιγραφή σε γραφή Καρόστι: MAHARAJASA TRATARASA APALAVINASA (βασιλιάς σωτήρας Απολλοφάνης).

Ο Απολλοφάνης έκοψε μερικές αργυρές δραχμές του τύπου που φαίνεται παραπάνω, χτυπημένες με ένα μόνο μονόγραμμα και με χαμηλή καλλιτεχνική ποιότητα. Φαίνεται να ήταν ένας μη σημαντικός τοπικός κυβερνήτης. Ο Απολλοφάνης φοράει ένα κράνος, που φαίνεται να είναι Μακεδονικού τύπου, τέτοιο όπως είναι στο Μωσαϊκό του Αλεξάνδρου. Ήταν ο τελευταίος Ινδο-Έλληνας κυβερνήτης που το χρησιμοποίησε.

Ο Απολλοφάνης χρησιμοποίησε αποκλειστικά ένα μόνο έμβλημα νομισματοκοπείου (ένα τετράγωνο με μερικές γραμμές), όπως και οι άλλοι ύστεροι Ινδο-Έλληνες βασιλείς. [1]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Jakobsson, J (2010). «A Possible New Indo-Greek King Zoilos III, and an Analysis of Realism on Indo-Greek Royal Portraits». Numismatic Chronicle. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Οι Έλληνες στη Βακτρία και την Ινδία, WW Tarn, Cambridge University Press.
  • The Bactrian and Indus Greeks, Ahmed Hasan Dani, Μουσείο Λαχόρη
  • The Indo-Greeks - Revisited and Supplemented, AK Narain, BR Publishing Corporation
  • Monnaies Gréco-Bactriennes et Indo-Grecques, Osmund Bopearachchi, Bibliothèque Nationale de France.
Προκάτοχος
Ζωίλος Β΄ της Ινδίας
Ινδο-Έλληνας ηγεμόνας
στο ανατολ. Παντζάμπ
Διάδοχος
Στράτων Β΄ της Ινδίας
Στράτων Γ΄ της Ινδίας

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]