Νατάλια Τσακόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νατάλια Τσακόν
Πρώτη Κυρία του Μεξικού
Περίοδος
1 Δεκεμβρίου 1924 – 2 Ιουνίου 1927
ΠρόεδροςΠλούταρκο Ελίας Κάγιες
ΠροκάτοχοςΜαρία Κλάουδια Τάπια
ΔιάδοχοςΚάρμεν Γκαρσία Γκονσάλες
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση1 Δεκεμβρίου 1879 (1879-12-01), Μαζατλάν, Σιναλόα, Μεξικό
Θάνατος2 Ιουνίου 1927 (47 ετών)
Λος Άντζελες, Καλιφόρνια, Η.Π.Α
ΕθνότηταΜεξικανική
ΣύζυγοςΠλούταρκο Ελίας Κάγιες
(1899-1927)
Παιδιά12
ΣυγγενείςΑντρές Τσακόν
(πατέρας)
Μπουεναβεντούρα Αμαρίγιας (μητέρα)
ΘρήσκευμαΚαθολικισμός

H Νατάλια Τσακόν Αμαρίγιας (Natalia Chacón Amarillas, 1 Δεκεμβρίου 1879 - 2 Ιουνίου 1927) ήταν η πρώτη σύζυγος του Προέδρου του Μεξικού Πλούταρκο Ελίας Κάγιες.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου 1879 στο Μαζατλάν, και ήταν κόρη του Αντρές Τσακόν και της Μπουεναβεντούρα Αμαρίγιας.

Η Νατάλια γνώρισε τον δάσκαλο και στρατηγό Πλούταρκο Ελίας Κάγιες στο λιμάνι του Γκουάγμας και παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο στις 24 Αυγούστου 1899. Η Νατάλια και ο Πλούταρκο δεν έκαναν θρησκευτικό γάμο, λόγω ότι ο Πλούταρκο ήταν αντικληρικός. Παρά το γεγονός ότι η Νατάλια ήταν ασθματική, το οποίο της προκάλεσε έντονο βήχα, απέκτησε 12 παιδιά, από τα οποία μόνο τα εννέα επέζησαν.

Το 1913, ενώ ο σύζυγός της πολεμούσε τις δυνάμεις του Βικτοριάνο Ουέρτα, εκείνη και τα παιδιά της κατέφυγαν στην Αριζόνα. Στη συνέχεια, πήγαν να στη Νογκάλες, όπου παρέμειναν μέχρι το 1920. Ο Πλούταρκο επισκεπτόταν σπάνια την οικογένεια του, με κυριότερο εμπόδιο τα στρατιωτικά και πολιτικά του καθήκοντα. Η Νατάλια σε κάθε της αλληλογραφία κατηγορούσε τον Πλούταρκο ότι εξαιτίας του, έμειναν οκτώ χρόνια χωριστά.

Μετά την Άγουα Πριέτα της Σονόρα, η Ναταλία πήγε με τον σύζυγό της στην πρωτεύουσα και λίγο αργότερα, ο Πλούταρκο ανέλαβε την προεδρία της δημοκρατίας. Την εποχή που η Νατάλια ήταν η Πρώτη Κυρία αφιερώθηκε στο να κάνει έργα κοινωνικής πρόνοιας. Η Νατάλια έκανε κάτι που δεν είχε κάνει ποτέ μια πρώτη κυρία, οργάνωνε δεξιώσεις και εγκαινίασε τη πρώτη τραπεζαρία για φτωχά παιδιά στο Μεξικό που λειτούργησε χάρη με δική της πρωτοβουλία.

Λόγω της κακής υγείας της, είχε πάντα λίγο χρόνο για τα καθήκοντα της, επειδή ήταν πάντα πολύ άρρωστη και από διάφορους παράγοντες (πυρετό, πόνους και αϋπνία). Το γεγονός ότι είχε τόσα πολλά παιδιά ήταν ο κύριος λόγος που την έκανε εύθραυστη. Σταμάτησε να παρευρίσκεται στις τελετές Κραυγής της Ανεξαρτησίας, καθώς και σε άλλες επίσημες εκδηλώσεις στις οποίες παρευρισκόταν συνήθως η σύζυγος του προέδρου.

Το Μάιο του 1927 η Νατάλια υπέστη πνευμονική εμβολή. Μεταφέρθηκε στο Λος Άντζελες και εισήχθη στο Λουθηρανικό νοσοκομείο. Εκεί, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στις 23 Μαΐου 1927 αλλά, λόγω επιπλοκών στη χοληδόχο κύστη, μετά από έντεκα ημέρες, πέθανε στις 2 Ιουνίου 1927 σε ηλικία 47 ετών. Είναι θαμμένη Πάνθεον Ντολόρες στην Πόλη του Μεξικού.

Επίτιμοι τίτλοι
Προκάτοχος
Μαρία Κλάουδια Τάπια ντε Ομπρεγόν
Πρώτη Κυρία του Μεξικού
1924-1927
Διάδοχος
Κάρμεν Γκαρσία Γκονσάλες ντε Πορτές Χιλ