Πρόεδρος του Μεξικού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρόεδρος των
Ηνωμένων Πολιτειών του Μεξικού
Presidente de los Estados Unidos Mexicanos
Προεδρικό έμβλημα
Κάτοχος
Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ

από 1 Δεκεμβρίου 2018
ΠροσφώνησηΕξοχότατε Πρόεδρε της Δημοκρατίας
ΚατοικίαΕθνικό Μέγαρο του Μεξικού
Διορισμός απόΟμοσπονδιακό Εκλογικό Δικαστήριο (επιβεβαίωση)
, εκ μέρους του λαού του Μεξικού (Άμεση Λαϊκή Ψήφος)
Διάρκεια θητείας6 έτη, μη ανανεώσιμη[1]
Αρχικός κάτοχοςΓουαδαλούπε Βικτόρια
Δημιουργία10 Οκτωβρίου 1824
Μισθός108.570,92 MXN$ ανά μήνα , πριν τους φόρους.[2]
ΙστοσελίδαGovernment of Mexico

Ο Πρόεδρος του Μεξικού (ισπανικά: Presidente de México‎‎), επίσημα γνωστός ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών του Μεξικού (ισπανικά: Presidente de los Estados Unidos Mexicanos‎‎)[3], είναι ο αρχηγός του κράτους και της κυβέρνησης του Μεξικού. Βάσει του Συντάγματος, ο πρόεδρος ηγείται των Μεξικανικών ενόπλων δυνάμεων. Από την 1η Δεκεμβρίου 2018 Πρόεδρος είναι ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ μετά την νίκη του στις μεξικανικές προεδρικές εκλογές την 1η Ιουλίου 2018.

Επί του παρόντος, το αξίωμα του Προέδρου θεωρείται επαναστατικό, καθώς οι αρμοδιότητες της θέσης προέρχονται από το Επαναστατικό Σύνταγμα του 1917. Άλλη μια κληρονομιά της Επανάστασης είναι η απαγόρευση επανεκλογής. Οι Μεξικανοί Πρόεδροι περιορίζονται σε μία μόνο εξαετή θητεία, που ονομάζεται sexenio.[1] Κανένας που κατέχει ή κατείχε τη θέση στο παρελθόν, ακόμη και σε υπηρεσιακή βάση, δεν έχει το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα εκ νέου. Το σύνταγμα και το γραφείο του Προέδρου παρακολουθεί στενά το προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης.

Προϋποθέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Είναι πολίτης του Μεξικού από γεννήσεως ("mexicano por nacimiento") και είναι σε θέση να ασκήσει πλήρως τα δικαιώματα ιθαγένειας, με τουλάχιστον ένα γονέα που είναι γεννημένος πολίτης του Μεξικού.
  • Είναι κάτοικος του Μεξικού για τουλάχιστον είκοσι (20) χρόνια.
  • Είναι τριάντα πέντε ετών ή άνω κατά τη στιγμή των εκλογών.
  • Είναι κάτοικος του Μεξικού για ένα ολόκληρο το έτος πριν τις εκλογές (με δικαίωμα απουσίας 30 ημερών ή λιγότερων).
  • Δεν είναι επισήμως ιερέας οποιοσδήποτε εκκλησίας ή θρησκευτικής αρχής.
  • Δεν ήταν σε ενεργό στρατιωτική υπηρεσία για τουλάχιστον έξι μήνες πριν τις εκλογές.
  • Δεν κατείχε το αξίωμα του υπουργού, υφυπουργού εισαγγελέα, κυβερνήτη Πολιτείας, ή επικεφαλής της κυβέρνησης της Πόλης του Μεξικού, για τουλάχιστον έξι μήνες πριν τις εκλογές.
  • Δεν έχει διατελέσει Πρόεδρος στο παρελθόν ακόμα και προσωρινά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Η ακριβής θητεία είναι 5 έτη και 10 μήνες (μειωμένη κατά δύο μήνες από την συνταγματική εντολή εξαιτίας της αλλαγής στην ημερομηνία ορκωμοσίας από το 2014 και μετά).
  2. «Portal de Obligaciones de Transparencia». 16 Οκτωβρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2012. 
  3. Άρθρο 80, Σύνταγμα του Μεξικού. «Constitución Política de los Estados Unidos Mexicanos» (PDF) (στα Ισπανικά). Cámara de Diputados. σελ. 55. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 2 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2011. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]