Νέα Γωνιά Χαλκιδικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°21′44″N 23°05′45″E / 40.36222°N 23.09583°E / 40.36222; 23.09583

Νέα Γωνιά
Νέα Γωνιά is located in Greece
Νέα Γωνιά
Νέα Γωνιά
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΝέας Προποντίδας
Γεωγραφία
ΝομόςΧαλκιδικής
Υψόμετρο150

Η Νέα Γωνιά είναι ημιορεινό χωριό του νομού Χαλκιδικής με 444 κατοίκους το 2021 και ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Νέας Προποντίδας.

Ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό ιδρύθηκε από πρόσφυγες προερχόμενους από την Ανατολική Θράκη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Οι Γωνιάτες έφεραν στο νέο τους τόπο και τη γνώση της αμπελοκαλλιέργειας όπως επίσης και τα ανατολίτικα φαγητά. Στα τελευταία εντάσσεται και το παραδοσιακό ντολμαδάκι "γιαλαντζί" με αμπελόφυλλα[1].

Πολιτιστικά δραστηριοποιούνται ένας εκπολιτιστικός-μορφωτικός και ένας πολιτιστικός σύλλογος. Πολλά κτίσματα συνεχίζουν να διατηρούν το παραδοσιακό χρώμα του οικισμού, όπως ο καλά διατηρημένος ανεμόμυλος, που τον λένε "Μύλο", στις βόρειες παρυφές του χωριού. Πριν την είσοδο στο χωριό, στην περιοχή Γυαλάκια, υπάρχει η παραδοσιακή λίθινη Μεγάλη Βρύση. Στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου τελείται κάθε χρόνο πανηγύρι, στις ανατολικές παρυφές του χωριού.


Έχει υγρό και εύκρατο κλίμα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκεί πολλές παραθεριστικές κατοικίες. Στον οικισμό είναι κτισμένες τρεις εκκλησίες (ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην οποία τελούνται λειτουργίες, ο Ιερός Ναός Γεννήσεως της Θεοτόκου και ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου).

Τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και το χωριό δεν διαθέτει τουριστικές υποδομές (ξενοδοχεία ή πανδοχεία), ωστόσο αποτελεί γαστρονομικό και εκπαιδευτικό προορισμό όλο το χρόνο. Με πρωτοβουλία του Αμπελουργικού Οίκου Καζάκη και της ομάδας γυναικών "ΓΩΝΙΑΤΙΣΣΕΣ", κάθε χρόνο επισκέπτονται το χωριό περίπου 4500 μαθητές δημοτικού από τις γειτονικές περιοχές και τη Θεσσαλονίκη. Προσφέρονται 3 διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα, με επίκεντρο τα προϊόντα του χωριού, δηλαδή τα αμπελόφυλλα και σταφύλια, τις ελιές και το αλεύρι (προϊόντα ζύμης). Τα παιδιά επισκέπτονται τα αμπέλια και τους ελαιώνες, βλέπουν πώς γίνεται η συγκομιδή των καρπών και διδάσκονται την παρασκευή της βρώσιμης ελιάς. Στο πρόγραμμα με το αλεύρι, φτιάχνουν μόνα τους το ψωμάκι.

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από αθλητική άποψη ενεργή είναι η ποδοσφαιρική ομάδα ΑΟ Νέας Γωνιάς, που αγωνίζεται στην Δ΄ Εθνική Ερασιτεχνική. Υπάρχει ακόμα ομάδα τάε κβο ντο. Στη Νέα Γωνιά εδρεύει και ο Παλαιστικός Σύλλογος της Νέας Καλλικράτειας. Υπάρχει επίσης πίστα μότοκρος[2] για μοτοσικλετιστές. Κύρια ασχολία είναι η γεωργία. Το χωριό είναι ονομαστό για τα αμπελόφυλλά του.

Δ.Δ. Νέας Γωνιάς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Νέας Γωνιάς, που έχει συνολικά 480 κατοίκους το 2001, υπάγονται οι οικισμοί:

  • η Νέα Γωνιά [ 454 ], έδρα
  • το Νεοχωράκι [ 26 ]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ιστορία των Αμπελόφυλλων της Νέας Γωνιάς». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Απριλίου 2008. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2008. 
  2. «Φωτογραφίες αγώνων μότοκρος από το χωριό». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Οκτωβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2008. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]