Νάνσι Σπούνγζεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νάνσι Σπούνγζεν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση27  Φεβρουαρίου 1958[1][2]
University City
Θάνατος12  Οκτωβρίου 1978[1][2]
Chelsea
Αιτία θανάτουτραύμα από μαχαίρι
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
Τόπος ταφήςΠενσιλβάνια
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Σπουδέςπανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόουλντερ
Devereux Glenholme School
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταέμπορος ναρκωτικών
ιερόδουλη
Περίοδος ακμής1977
Οικογένεια
ΣύντροφοςΣιντ Βίσιους
ΓονείςΝτέμπορα Σπούνγζεν

Η Νάνσι Σπούνγζεν (Nancy Spungen Laura) ( [3] 27 Φεβρουαρίου, 1958 - 12 του Οκτώβρη 1978) ήταν αμερικάνικης καταγωγής ήταν η κοπέλα του Άγγλου μπασίστα του Πανκ συγκροτήματος Sex Pistols Σιντ Βίσιους .[4] Η ζωή και ο θάνατος της Νάνσι Σπούνγζεν αποτέλεσαν αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ ιστορικών μουσικής και οπαδών των Sex Pistols.

Μεγάλωσε στη Φιλαδέλφεια από οικογένεια εβραϊκής καταγωγής , η Σπούνγζεν διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια σε ηλικία 15 ετών. Αφού απελάθηκε από το κολέγιο, πήγε στο Λονδίνο στο απόγειο της πανκ ροκ τρέλας και γνώρισε τον Sid Vicious.[4] Η σχέση τους στρεφόταν από περιόδους ενδοοικογενειακής βίας και κατάχρησης ναρκωτικών. Ο Τύπος σύντομα χαρακτήρισε το Spungen "Nauseating Nancy" για τη συγκλονιστική συμπεριφορά της. Μετά τη διάλυση των Sex Pistols, το ζευγάρι μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και έκανε check in στο Hotel Chelsea όπου πέρασαν τον χρόνο τους καταναλώνοντας ναρκωτικά.

Πρόωμη ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νάνσι Σπούνγζεν γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1958 στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβανίας στο Πανεπιστήμιο του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια [5]   από τον Franklin "Frank" και τη Deborah Spungen . Γεννήθηκε με σοβαρή κυάνωση από στέρηση οξυγόνου μετά από πνιγμό από τον ομφάλιο λώρο κατά τη διάρκεια του τοκετού. Φάνηκε να μην υπέστη εγκεφαλική βλάβη και έφυγε από το νοσοκομείο οκτώ ημέρες μετά τη γέννηση.   Οι Spungens ήταν μια εβραϊκή οικογένεια μεσαίας τάξης που κατοικούσε σε ένα προάστιο της Φιλαδέλφειας. Ο πατέρας της ήταν διακινούμενος πωλητής και η μητέρα της αργότερα κατείχε ένα κατάστημα βιολογικών τροφίμων που ονομάζεται The Earth Shop στην κοντινή Jenkintown της Πενσυλβανίας .  

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Spungen αποφοίτησε από το Λύκειο Lakeside τον Απρίλιο του 1974,[5] δύο εβδομάδες μετά την αποδοχή της αίτησής της για φοίτηση στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Boulder . Άρχισε να φοιτά στο πανεπιστήμιο στα 16 αλλά πέντε μήνες μετά το νέο έτος της συνελήφθη για αγορά μαριχουάνας από μυστικό αστυνομικό. Όταν αργότερα συνελήφθη για αποθήκευση κλεμμένων περιουσιών στο κοιτώνα της, το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο αποφάσισε να την αποβάλει.   Ο πατέρας της ταξίδεψε στο Boulder και δέχτηκε μια έκκληση για αυτήν, με αποτέλεσμα να αποβληθεί από την πολιτεία του Κολοράντο .  

Αφού απολύθηκε από την πρώτη της δουλειά την πρώτη μέρα, άρχισε να χρηματοδοτείται κλέβοντας από την οικογένειά της και εμπορεύοντας ναρκωτικά.   [ <span title="This claim needs references to reliable sources. (November 2013)">παραπομπή απαιτείται</span> ]

Σχέση με τον Sid Vicious[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Spungen έφυγε από το σπίτι του στα 17 και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη,[4] όπου εργάστηκε ως στριπτιζέζ και πόρνη.[5] Ακολούθησε συγκροτήματα όπως οι Aerosmith, Bad Company, The New York Dolls και Ramones . Το 1977, μετακόμισε στο Λονδίνο, πιθανώς για να κερδίσει τον Jerry Nolan των Dolls και τους Heartbreakers, αλλά συναντήθηκε αντ 'αυτού με τους Sex Pistols . Ο τραγουδιστής Johnny Rotten δεν έδειξε ενδιαφέρον για τη Spungen, οπότε κυνηγούσε τον μπασίστα Sid Vicious και το ζευγάρι σύντομα ήταν μαζί.

Κατά τη διάρκεια μιας ταραχώδους σχέσης 19 μηνών, ο Spungen και ο Vicious (που έκανε κατάχρηση πολλαπλών ναρκωτικών) εθίστηκαν στην ηρωίνη και άλλα ναρκωτικά.   Οι ταμπλόιντ ονομάστηκαν Spungen "Nauseating Nancy" για τις συχνές δημόσιες εμφανίσεις της για λεκτική κακοποίηση και βία. Μετά τη διάλυση των Sex Pistols τον Ιανουάριο του 1978, οι Spungen και Vicious μετακόμισαν στο ξενοδοχείο Chelsea στη Νέα Υόρκη.[5] Έμειναν στο δωμάτιο 100, εγγεγραμμένοι ως "Mr. and Mrs. John Simon Ritchie ", το πραγματικό όνομα του Vicious.

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τους επόμενους μήνες, οι Vicious και Spungen έφτασαν σε μια βαθύτερη κατάχρηση ναρκωτικών, η οποία χαρακτηρίζεται από ενδοοικογενειακή βία, με τον Vicious να φέρεται να επιτίθεται στο Spungen. Η σχέση τους έληξε βίαια στις 12 Οκτωβρίου 1978 όταν το σώμα της Σπούγκεν βρέθηκε κάτω από το νεροχύτη στο μπάνιο του δωματίου τους στο Hotel Chelsea. Η Spungen είχε υποστεί μία θανατηφόρα πληγή στη κοιλιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Vicious είχε το μαχαίρι που έκανε την πληγή.[5] Ένα μαχαίρι κυνηγιού "007" που είχε αποκτήσει αφού είδε τον Dee Dee Ramone να δίνει ένα στο Stiv Bators ττων Dead Boys, φημολογείται από καιρό ότι είναι το όπλο δολοφονίας, αλλά η έκθεση της αστυνομίας της NYPD σημειώνει ότι το μαχαίρι είναι Jaguar Wilderness K-11 με 5 inches (13 cm) λεπίδα.[6][7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 (Αγγλικά) SNAC. w6351r1d. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 2,2 (Αγγλικά) Find A Grave. 4388. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. «Say How: S». National Library Service for the Blind and Physically Handicapped. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2018. 
  4. 4,0 4,1 4,2 Wakeman, Jessica (12 Οκτωβρίου 2017). «Flashback: Nancy Spungen Found Dead at Chelsea Hotel». Rolling Stone. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2019. 
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 Spungen, Deborah (1983). And I Don't Want to Live This Life. Random House Inc. ISBN 978-0394533728. 
  6. Bardach, Ann (October 28, 1978). «The Not So Lonesome Death of Nancy Spungen». The SoHo Weekly News. http://www.philjens.plus.com/sid/sohonews.html#nancy. 
  7. Bruno, Anthony (Ιουλίου 2006). «Punk Rock Romeo and Juliet: Sid Vicious and Nancy Spungen». Crime Library. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιουλίου 2006. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2017.