Bad Company

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Bad Company
Οι Bad Company το 1976.
Πληροφορίες
ΠροέλευσηΜεγάλη Βρετανία
Μουσικά είδηΧαρντ ροκ, Μπλουζ ροκ
Παρουσία1973-1982
1986-2002
2008-παρόν
Δισκογραφική εταιρείαIsland, Swan Song, Atlantic
ΜέληΠωλ Ρότζερς
Μικ Ραλφς
Σάιμον Κερκ
Χάουαρντ Λις
Τοντ Ρόνινγκ
Πρώην μέληΜποζ Μπάρελ
Μπράιαν Χάουι
Στιβ Πράις
Γκρεγκ Ντεσέρτ
Λάρι Όουκς
Πωλ Κάλεν
Τζεφ Γουάιτχορν
Ντέιβ Κόλγουελ
Ρικ Γουίλς
Ρόμπερτ Χαρτ
Τζαζ Λόχρι
Λιν Σόρενσον
Φίλιξ Κρις
Ιστότοπος
http://www.badcompany.com

Οι Bad Company είναι βρετανικό ροκ συγκρότημα, το οποίο δημιουργήθηκε το 1973 από τον τραγουδιστή Πωλ Ρότζερς, τον ντράμερ Σάιμον Κερκ, τον κιθαρίστα Μικ Ραλφς και τον μπασίστα Μποζ Μπάρελ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η χρυσή εποχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μποζ Μπάρελ το 1976

Οι Bad Company σχηματίστηκαν το 1973 και το μάνατζμεντ τους ανέλαβε ο μάνατζερ των Led Zeppelin, Πίτερ Γκραντ, με το συγκρότημα να υπογράφει στη δισκογραφική εταιρεία "Swan Song" για την προώθηση τους στην Αμερική και την "Island Records" για την Ευρώπη.

Το 1974 κυκλοφόρησαν το ομώνυμο ντεμπούτο τους, το οποίο σκαρφάλωσε στο # 1 στις Ηνωμένες Πολιτείες και το # 3 στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ έχει γίνει πενταπλά πλατινένιο. Μαζί με το δίσκο κυκλοφόρησαν τα επιτυχημένα σινγκλ "Can't Get Enough" και "Movin' On", ενώ την επόμενη χρονιά ηχογράφησαν το "Straight Shooter", το οποίο έγινε τριπλά πλατινένιο και έφθασε στο # 3 και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τις επιτυχίες "Good Lovin' Gone Bad" και "Feel Like Makin' Love".

Ακολούθησε το "Run with the Pack" τον Φεβρουάριο του 1976, με το Top-20 σινγκλ "Young Blood". Τα τρία πρώτα άλμπουμ των Bad Company έχουν πλέον βραβευθεί ως πολύ-πλατινένια, με το "Burnin' Sky" του 1977 να σημειώνει τις χαμηλότερες πωλήσεις, αφού δεν κατάφερε να μπει στο Top-10 στις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Μεγάλη Βρετανία.

Η επιτυχία επανήλθε με το διπλά πλατινένιο "Desolation Angels" του 1979, το οποίο περιείχε το χρυσό σινγκλ "Rock 'n' Roll Fantasy". Η κούραση από τις συνεχείς περιοδείες και η έλλειψη ενδιαφέροντος από τον μάνατζερ τους, οδήγησε το συγκρότημα σε αποχή από την ενεργό δράση μέχρι το 1982, όταν κυκλοφόρησαν το "Rough Diamonds", το μοναδικό άλμπουμ πριν τη διάλυση τους το οποίο δεν έγινε χρυσό. Αυτή ήταν η τελευταία κυκλοφορία της κλασικής σύνθεσης του συγκροτήματος, το οποίο διαλύθηκε μέσα στο 1982.

Επανένωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πωλ Ρότζερς το 2008

Το 1986, ο Ραλφς και ο Κερκ δημιούργησαν και πάλι τους Bad Company, με τον Μπράιαν Χάουι στα φωνητικά και τον Στιβ Πράις στο μπάσο. Πρώτη κυκλοφορία της νέας σύνθεσης ήταν το "Fame and Fortune", το οποίο δεν κατάφερε να μπει στο Top-100 του Billboard. Νέα προσθήκη στον ήχο τους ήταν τα πλήκτρα του Γκρεγκ Ντεσέρτ, ο οποίος μετά την περιοδεία του άλμπουμ αντικαταστάθηκε από τον Λάρι Όουκς.

Το 1988, κυκλοφόρησαν το "Dangerous Age" το οποίο έγινε χρυσό, αλλά μετά την περιοδεία για την προώθηση του, οι Πράις και Όουκς αποχώρησαν. Το μπάσο ανέλαβε ο Φίλιξ Κρις για την ηχογράφηση του πλατινένιου "Holy Water", το οποίο περιείχε τα Top-20 σινγκλ "If You Needed Somebody" και "Walk Through Fire". Ο Κρις αντικαταστάθηκε αρχικά από τον Πωλ Κάλεν και στη συνέχεια από τον Ρικ Γουίλις, ενώ βρήκαν και δεύτερο κιθαρίστα στο πρόσωπο του Ντέιβ Κόλγουελ.

Η νέα μορφή του συγκροτήματος ηχογράφησε το "Here Comes Trouble" το 1992, το οποίο έγινε χρυσό και περιείχε την επιτυχία "How About That". Στην περιοδεία για την προώθηση του άλμπουμ ηχογράφησαν το "What You Hear Is What You Get: The Best of Bad Company", με τον Χάουι να αποχωρεί το 1994. Τη θέση του πήρε ο Ρόμπερτ Χαρτ, με τους Bad Company να ηχογραφούν τα "Company of Strangers" και "Stories Told & Untold", τα οποία απέτυχαν εμπορικά.

Το 1998, ο Πωλ Ρότζερς επέστρεψε στους Bad Company για την ηχογράφηση τεσσάρων νέων τραγουδιών για τη συλλογή "The Original Bad Company Anthology". Η αρχική σύνθεση του συγκροτήματος, περιόδευσε το 1999 στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά παρά την επιτυχία των συναυλιών τους, οι Ραλφς και Μπάρελ αποχώρησαν. Οι Ρότζερς και Κερκ ένωσαν τις δυνάμεις τους με τον Ντέιβ Κόλγουελ και τον Ρικ Γουίλις, περιοδεύοντας το 2001 μαζί με τους Styx. Την επόμενη χρονιά, οι Bad Company σταμάτησαν τις δραστηριότητες τους λόγω της επιστροφής του Ρότζερς στην προσωπική του καριέρα.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2006, ο Μποζ Μπάρελ πέθανε λόγω καρδιακής προσβολής. Το καλοκαίρι του 2008, οι Ρότζερς, Ραλφς και Κερκ, με τον μπασίστα Λιν Σόρενσον και τον κιθαρίστα Χάουαρντ Λις, εμφανίστηκαν στο "Seminole Hard Rock Hotel & Casino" στη Φλόριντα. Ένα χρόνο αργότερα, έδωσαν άλλες δέκα συναυλίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το 2010 περιόδευσαν στη Μεγάλη Βρετανία, τη Βόρεια Αμερική και την Ιαπωνία.

Το 2012, έπαιξαν σε διάφορα φεστιβάλ της Ευρώπης και ένα χρόνο αργότερα περιόδευσαν με τους Lynyrd Skynyrd για την τεσσαρακοστή επέτειο των δύο συγκροτημάτων, με τον Τοντ Ρόνινγκ να αναλαμβάνει το μπάσο των Bad Company.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Άλμπουμ Η.Π.Α.

[1]
Αγγλία

[2]
Αμερικάνικες
βραβεύσεις

[3]
1974 Bad Company 1 3 5 x πλατινένιος
1975 Straight Shooter 3 3 3 x πλατινένιος
1976 Run with the Pack 5 4 3 x πλατινένιος
1977 Burnin' Sky 15 17 Χρυσός
1979 Desolation Angels 3 10 2 x πλατινένιος
1982 Rough Diamonds 26 15
1986 Fame and Fortune 106 -
1988 Dangerous Age 58 -
1990 Holy Water 35 - Πλατινένιος
1992 Here Comes Trouble 40 - Χρυσός
1995 Company of Strangers 159 -
1996 Stories Told & Untold - -
Ζωντανές ηχογραφήσεις
Συλλογές

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αμερικάνικα τσαρτ
  2. «Βρετανικά τσαρτ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2012. 
  3. «Αμερικάνικες βραβεύσεις». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιουνίου 2007. Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2013. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]