Μπολέσλαφ του Τσέσυν (απεβ. 1356)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπολέσλαφ του Τσέσυν (απεβ. 1356)
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΔεκαετία του 1330[1]
Θάνατος23  Ιουλίου 1355
Πράγα
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΚανονικός (κληρικός)
Οικογένεια
ΓονείςΚαζιμίρ Α΄ του Τσέσυν και Ευφημία της Μαζοβίας
ΑδέλφιαΆννα του Τσέσυν
Ελισάβετ του Τσέσυν
Γιολάντα-Ελένη του Τσέσυν
Αγνή του Τσέσυν
Σιεμόβιτ του Τσέσυν
Ιωάννης του Τσέσυν
Πσεμύσλαφ Α΄ του Τσέσυν
Βλάντισλαφ του Τσέσυν (απεβ. 1335)
ΟικογένειαΠιάστ του Τσέσυν
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμακαπελάνος

Ο Μπολέσλαφ, πολων. Bolesław cieszyński (π. 1331/32 - 23 Ιουλίου 1356) από τον Οίκο των Πιαστ-Σιλεσίας ήταν πρίγκιπας της Άνω Σιλεσίας, μέλος του Συλλόγου των καθεδρικών της Κρακοβίας και του Βρότσλαφ, κοσμήτορας του Συλλόγου του ναού των Αγ. Πάντων στο κάστρο της Πράγας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Καζιμίρ Α΄ δούκα του Τσέσυν, Σέβιες, Μπύτομ και της Ευφημίας των Πιαστ, κόρης του Τρόιντεν Α΄ δούκα της Μαζοβίας.

Από μικρός προοριζόταν για εκκλησιαστική σταδιοδρομία, μαζί με τις αδελφές του Γιολάντα-Ελένη και Ελισάβετ και τους μικρότερους αδελφούς του Ιωάννη και Σιεμόβιτ. Ο κύριος λόγος γι' αυτό ήταν ότι ο Καζιμίρ Α΄ δεν ήθηλε περαιτέρω διαιρέσεις του ήδη μικρού Τσέσυν, έτσι τρεις από τους πέντε γιους του τους εκπαίδευσε για να γίνουν κληρικοί. Ως υποτελής των βασιλέων της Βοημίας, ήλπιζε ότι αυτοί θα τον βοηθούσαν να πάρουν οι γιοί του αξιώματα στην Εκκλησία.

Το 1345 ο Μπολέσλαφ ήταν ακόμη ιερέας. Τότε ο Ιωάννης της Βοημίας προσπάθησε να τον κάνει μέλος των Συλλόγων (canon) και επίτροπο (prebendary) των καθεδρικών της Κρακοβίας και του Βρότσλαφ μαζί. Τελικά το 1349 ο Μπολέσλαφ έγινε μέλος του Συλλόγου του καθεδρικού της Κρακοβίας. Ο γιος του Ιωάννη, ο Κάρολος Δ΄ της Γερμανίας τον έκανε μέλος του Συλλόγου του καθεδρικού του Βρότσλαφ και το 1353 τον έκανε ιερέα τού παρεκκλησίου τού ανακτόρου του και μαζί με αυτό έλαβε τη θέση του κοσμήτορα του Συλλόγου του ναού των Αγ. Πάντων στο βασιλικό κάστρο της Πράγας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Cawley, Charles, SILESIA, Medieval Lands database, Foundation for Medieval Genealogy.
  • Marek, Miroslav. "Complete Genealogy of the House of Piast". Genealogy.EU.
  1. 1,0 1,1 Ανακτήθηκε στις 26  Νοεμβρίου 2018.