Ιωάννης του Τσέσυν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωάννης του Τσέσυν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1339
Θάνατος1359
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΚαζιμίρ Α΄ του Τσέσυν και Ευφημία της Μαζοβίας
ΑδέλφιαΓιολάντα-Ελένη του Τσέσυν
Αγνή του Τσέσυν
Άννα του Τσέσυν
Ελισάβετ του Τσέσυν
Σιεμόβιτ του Τσέσυν
Μπολέσλαφ του Τσέσυν (απεβ. 1356)
Πσεμύσλαφ Α΄ του Τσέσυν
Βλάντισλαφ του Τσέσυν (απεβ. 1335)
ΟικογένειαΠιάστ του Τσέσυν

Ο Ιωάννης, πολων. Jan cieszyński (1339/40 - μετά τις 18 Μαΐου 1359) από τον Οίκο των Πιαστ-Σιλεσίας-Οπόλε προορίστηκε για τον κλήρο: έγινε αιδεσιμότατος σε 20 επισκοπές του Βρότσλαφ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο τέταρτος γιος του Καζιμίρ Α΄ δούκα του Τσέσυν, Μπύτομ, Σέβιες και της Ευφημίας των Πιαστ, κόρης του Τρόιντεν Α΄ δούκα της Μαζοβίας.

Από τους πέντε γιους του, ο Καζιμίρ Α΄ προόρισε τον Μπολέσλαφ, τον Ιωάννη και τον Σιεμόβιτ για εκκλησιαστική σταδιοδρομία, ώστε να μη διαιρεθεί περαιτέρω το ήδη μικρό δουκάτο του. Επίσης από τις τέσσερις κόρες του η Γιολάντα-Ελένη και η Ελισάβετ έγιναν ηγούμενες. Ο πατέρας τους ήταν υποτελής των βασιλέων της Βοημίας και ήλπιζε με τη βοήθεια εκείνων οι γιοί του να αποκτήσουν εκκλησιαστικά αξιώματα.

Το 1359 ο Ιωάννης αναφέρεται σε ένα παπικό έγγραφο που εκδόθηκε στην Αβινιόν, όπου τοποθετείται ως αιδεσιμότατος σε 20 επισκοπές του Βρότσλαφ. Δεν αναφέρεται έπειτα σε πηγές, έτσι υποθέτουμε ότι απεβίωσε πρόωρα (20 ετών), μάλιστα μερικοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι απεβίωσε λίγο πριν την έκδοση του εγγράφου και η είδηση του τέλους του δεν είχε ακόμη φθάσει στην Αβινιόν.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Cawley, Charles, SILESIA, Medieval Lands database, Foundation for Medieval Genealogy.
  • Marek, Miroslav. "Complete Genealogy of the House of Piast". Genealogy.EU.