Μαχμούτ Α΄ (Σελτζούκος σουλτάνος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαχμούτ Α΄
Περίοδος1092–1094
ΠροκάτοχοςΜαλίκ Σαχ Α΄
ΔιάδοχοςΚιλίτζ Αρσλάν Α΄ (Ανατολία)
Τουτούς Α΄ (Συρία)
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Μαχμούτ Α΄ (1088 - 1094), Σουλτάνος της Αυτοκρατορίας των Σελτζούκων (1092 - 1094) ήταν γιος και διάδοχος του Μαλίκ Σαχ Α΄.[1] Δεν μπόρεσε να κερδίσει τον έλεγχο στην μεγάλη αυτοκρατορία, που είχαν δημιουργήσει ο πατέρας του και ο παππούς του Αλπ Αρσλάν, με αποτέλεσμα την κατάρρευσή της. Η μητέρα του Μαχμούτ Α΄, η Τουρκάν Χατούν προσπάθησε να εξασφαλίσει τη διαδοχή τού θρόνου για τον τετράχρονο γιο της, που ανακηρύχτηκε σουλτάνος στη Βαγδάτη. Ο μεγαλύτερος γιος του Μαλίκ Σαχ Α΄, ο Μπερκιαρούκ ανακηρύχτηκε επίσης αυτοκράτορας· οι στρατοί των δυο διεκδικητών αδελφών συναντήθηκαν κοντά στο Χαμαντάν, όπου ο στρατός του Μπερκιαρούκ νίκησε και κατέλαβε την πρωτεύουσα Ισφαχάν. Μετά την ήττα αυτή, ο Μαχμούτ Α΄ και η μητέρα του δολοφονήθηκαν από την οικογένεια του μεγάλου Πέρση βεζίρη Νιζάμ αλ-Μουλκ.

Μετά το θάνατο του Μαλίκ Σαχ Α΄, η Αυτοκρατορία των Σελτζούκων διασπάστηκε σε διάδοχα κράτη. Πολλοί τοπάρχες και εμίρηδες, είτε συνδεόταν με τον σουλτάνο των Μεγάλων Σελτζούκων είτε όχι, επιχειρούσαν να φτιάξουν τα δικά τους κράτη.[2] Ο Μαχμούτ Α΄ έγινε σουλτάνος του πυρήνα της παλαιάς αυτοκρατορίας. Τον Μαλίκ Σαχ Α΄ διαδέχθηκε στην Ανατολία ο (3ος εξάδελφός του) Κιλίτζ Αρσλάν Α΄ και στη Συρία ο (αδελφός του) Τουτούς· όλοι αυτοί αυτονομήθηκαν από τον σουλτάνο. Η έλλειψη ενότητας μεταξύ των Σελτζουκικών ηγεμονιών επέτρεψε λίγο αργότερα στην Α΄ Σταυροφορία (1096 - 1099) την απροσδόκητη επιτυχία της.[3] Παρόλο που η βασιλεία του ήταν σύντομη ο Μαχμούτ Α΄ κυβέρνησε με σιδερένια γροθιά το εναπομείναν μετά τις αποσκιρτήσεις κράτος του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. International encyclopaedia of Islamic dynasties, Ed. Nagendra Kr Singh, (Anmol Publication PVT Ltd., 2005), 1076
  2. Asbridge, Thomas S., The Crusades: The Authoritative History of the War for the Holy Land, (Harper Collins, 2010), σ. 22
  3. Asbridge, Thomas S., The First Crusade: A New History, (Oxford University Press, 2004), σ. 334

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Asbridge, Thomas S., The Crusades: The Authoritative History of the War for the Holy Land, (Harper Collins, 2010)
  • Asbridge, Thomas S., The First Crusade: A New History, (Oxford University Press, 2004)


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Mahmud I of Great Seljuq της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).
Μαχμούτ Α΄ (Σελτζούκος σουλτάνος)
Γέννηση: 1088 Θάνατος: 1094
Προκάτοχος
Μαλίκ Σαχ Α΄
Μεγάλος Σουλτάνος των Σελτζούκων

1092 - 1094
Διάδοχος
Μπερκιαρούκ