Μάχη της Κιμπάτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 8°57′28″S 39°31′22″E / 8.95778°S 39.52278°E / -8.95778; 39.52278

Μάχη της Κιμπάτα
(Battle of Kibata)
Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
Χάρτης που απεικονίζει το θέατρο των επιχειρήσεων στην Ανατολική Αφρική, κατά τον Α΄ Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Χρονολογία14 Οκτωβρίου 1916 – 6 Ιανουαρίου 1917
ΤόποςΚιμπάτα, Γερμανική Ανατολική Αφρική
ΈκβασηΒρετανική νίκη υποχώρηση των Γερμανών
Αντιμαχόμενοι

Βρετανική Αυτοκρατορία

Ηγετικά πρόσωπα

Αντιστράτηγος Γιαν Σματς

Δυνάμεις
επί του παρόντος άγνωστες
επί του παρόντος άγνωστες
Απώλειες
επί του παρόντος άγνωστες
επί του παρόντος άγνωστες

Η Μάχη της Κιμπάτα (αγγλικά: Battle of Kibata) διεξήχθη βορειοδυτικά από την Κίλουα, κατά τη διάρκεια της Εκστρατείας στην Ανατολική Αφρική κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Βρετανική διοίκηση επιχειρήσεων, ο Νοτιοαφρικάνος Γιαν Σματς, σχεδίαζε να καταλάβει την Κιμπάτα (Kibata) και να αποτρέψει τους Γερμανούς να υποχωρήσουν νοτιότερα.

Μάχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 14 Οκτωβρίου 1916, είχε προσεγγισθεί από τους Βρετανούς και καταλήφθηκε το κενό της φρούριο· με τους Γερμανούς να έχουν υποχωρήσει στους λόφους. Στις 6 Δεκεμβρίου, η κύρια Γερμανική δύναμη, ηγούμενη από τον Λέτοβ-Φόρμπεκ προωθήθηκε στην Κιμπάτα. Οι Βρετανικές δυνάμεις οδηγήθηκαν εκτός των φυλακίων των οχυρών στο λόφο Πικέ (Picquet hill), βορείως από την Κιμπάτα (Kibata). Τα Γερμανικά Όπλα (Το ένα να έχει ανακτηθεί από το βυθισμένο ελαφρύ καταδρομικό SMS Königsberg)[Σημ. 1] ξεκίνησε να βομβαρδίζει εναντίων των δύο οχυρών που κρατούσαν οι Βρετανοί. Αργότερα Γερμανικές ομάδες[Σημ. 2] επιτέθηκαν στα οχυρά αλλά αποκρούστηκαν από τους Βρετανούς αμυνόμενους.

Μία από τις Γερμανικές ομάδες, έσκαψε μόνη της στη δυτική πλαγιά του λόφου Πικέ. Αυτή η Γερμανική θέση ονομάστηκε 'Θύλακας' (Lodgement). Μέχρι τότε οι Βρετανικές δυνάμεις, οι Baluchis (αυτών από το Μπαλουχιστάν) από την Ινδία και τα KAR από τη Νυασαλάνδη (Nyasaland — σημερινό Μαλάουι), ήταν καλά σκαμμένες σε μια σειρά χαμηλών λόφων κοντά στην Kibata, αλλά τα γερμανικά στρατεύματα με το βαρύ πυροβολικό καταλάμβαναν έναν περιβάλλοντα δακτύλιο υψηλότερων λόφων. Οι προσφάτως αφιχθέντες νεοσύλλεκτοι συνήθισαν τους βομβαρδισμούς και γρήγορα προσαρμόστηκαν στον πόλεμο των χαρακωμάτων. Η μάχη μαινόταν και έμοιαζε περισσότερο με τα πεδία των μαχών στην Ευρώπη παρά με την Αφρικανική ύπαιθρο.

Το βράδυ της 15ης Δεκεμβρίου 1916, οι Βρετανικές δυνάμεις επιτέθηκαν το Θύλακα των Γερμανικών θέσεων πλησίον των Βρετανικών οχυρών. Σε αυτή την επίθεση, οι Βρετανοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες (για πρώτη φορά στην Ανατολική Αφρική). Οι Γερμανοί έκαναν πίσω και ο Θύλακας καταλήφθηκε από στρατιώτες των Αφρικανικών Τυφεκίων του Βασιλιά (King's African Rifles – KAR), υποστηριζόμενοι από ένα τμήμα των οπλοπολυβόλων από του Loyal North Lancashire.[1]

Στις 1 Ιανουαρίου 1917, δύο πυροβόλα των 5-ιντσών από τη 14η Πυροβολαρχία Βαρέως Πυροβολικού Howitzer, του Royal Garrison Artillery, είχε φτάσει στην Κιμπάτα (Kibata),[2][3] που σηματοδοτούσε το τέλος των Γερμανικών ελπίδων για καταστροφή της Βρετανικής φρουράς.

Επακόλουθο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λίγες μέρες αργότερα, οι Γερμανοί απέσυραν έξι από τις εννέα ομάδες από την περιοχή της Κιμπάτα προς τα βόρεια για να συναντήσουν τα βασικά Βρετανικά στρατεύματα του Στρατηγό Σματς που πολεμούσαν για διελεύσεις πάνω από τον ποταμό Ρουφίτζι. Στις 6 Ιανουαρίου 1917, ο Ταξίαρχος O'Grady διέταξε γενική προέλαση και οι Ασκάρι των KAR πήραν γρήγορα τις κορυφές των λόφων που κατείχαν προηγουμένως οι Γερμανοί.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Τα αρχικά SMS, είναι η συντομογραφία του γερμανικού Seiner Majestät Schiff, το οποίο στα ελληνικά μεταφράζεται ως Πλοίο της Αυτού Μεγαλειότητος.
  2. Ομάδα (company) είναι μια στρατιωτική μονάδα, η οποία συνήθως αποτελείται από 80–250 στρατιώτες και συνήθως διοικείται από έναν ταγματάρχη ή έναν λοχαγό. Οι περισσότερες ομάδες αποτελούνται από τρεις έως επτά διμοιρίες (platoons), αν και ο ακριβής αριθμός τους μπορεί να διαφέρει ανά χώρα, τύπο μονάδας και δομή.
Παραπομπές Σημειώσεων


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Anderson, pp. 166–9.
  2. Drake, pp. 197–8.
  3. Farndale, pp. 333–5.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • (Αγγλικά) Lt-Col Ross Anderson, The Forgotten Front: The East African Campaign, Stroud: Tempus, 2004, (ISBN 0-7524-2344-4).
  • (Αγγλικά) Chisholm, Hugh (1922). The Encyclopædia Britannica, The Twelfth Edition, Volume 2. New York: The Encyclopædia Britannica Company, LTD. 
  • (Αγγλικά) Rupert Drake, The Road to Lindi: Hull Boys in Africa: The 1st (Hull) Heavy Battery Royal Garrison Artillery in East Africa and France 1914–1919, Brighton: Reveille Press, 2013, (ISBN 978-1-908336-56-9).
  • (Αγγλικά) Gen Sir Martin Farndale, History of the Royal Regiment of Artillery: The Forgotten Fronts and the Home Base 1914–18, Woolwich: Royal Artillery Institution, 1988, (ISBN 1-870114-05-1).