Λουδοβίκος Ερρίκος ντε Λα Τουρ ντ'Ωβέρν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λουδοβίκος Ερρίκος ντε Λα Τουρ ντ'Ωβέρν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση2  Αυγούστου 1679
Παρίσι
Θάνατος3  Αυγούστου 1753
Παρίσι
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςMarie-Anne Crozat
ΓονείςΓοδεφρείδος Μαυρίκιος ντε Λα Τουρ ντ'Ωβέρν, δούκας του Μπουγιόν και Μαρία Άννα Μαντσίνι
ΑδέλφιαΕμμανουήλ-Θεοδόσιος ντε Λα Τουρ ντ'Ωβέρν (1668-1730)
Φρειδερίκος Ιούλιος ντε Λα Τουρ ντε Μπουγιόν
Λουδοβίκος Κάρολος ντε Λα Τουρ ντ'Ωβέρν
ΟικογένειαΟίκος ντε Λα Τουρ ντ'Ωβέρν
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςCoronel General
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Λουδοβίκος-Ερρίκος ντε Λα Τουρ ντ'Ωβέρν (γαλλ.: Louis Henri de La Tour d'Auvergne, 2 Αυγούστου 1679 – 3 Αυγούστου 1753) ήταν Γάλλος ευγενής και μέλος του Οίκου ντε Λα Τουρ ντ'Ωβέρν. Τού δόθηκε ο τίτλος τού Κόμη τού Εβρέ κατά τη γέννησή του και αργότερα έγινε υπολοχαγός των στρατών τού βασιλιά. Μερικές φορές αποκαλείται Ερρίκος-Λουδοβίκος. Δεν είχε απογόνους.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Παρίσι από τον Γοδεφρείδο-Μαυρίκιο ντε Λα Τουρ ντ'Ωβέρν, κυβερνήτη τού κυρίαρχου δουκάτου τού Μπουγιόν και την ιταλίδα σύζυγό του Mαρία-Άννα Μαντσίνι. Τα πρώτα εξαδέλφια του από τη μητέρα του ήταν οι διάσημοι στρατηγοί Ευγένιος πρίγκιπας της Σαβοΐας και Λουδοβίκος-Ιωσήφ των Βουρβόνων-Βαντόμ. Η μητέρα του ήταν ανιψιά τού καρδινάλιου Mαζαρέν.

Ήταν νυμφευμένος με τη Mαρία-Άννα Κροζά (1696–1729), τη μεγαλύτερη κόρη του Aντουάν Κροζά, μαρκήσιου ντυ Σατέλ, ιδρυτή μίας τεράστιας περιουσίας, ο οποίος ήταν ο πρώτος ιδιώτης ιδιοκτήτης της γαλλικής Λουιζιάνας από το 1712 έως το 1717.

Η τελετή έγινε στις 3 Αυγούστου 1707 και το ζευγάρι δεν είχε παιδιά. Ο θείος της Μαρίας-Άννας ήταν ο Πιέρ Κροζά, γνωστός συλλέκτης έργων τέχνης. Η Μαρία-Άννα είχε μία μικρή προίκα 15.000 λιβρών, ήταν δώδεκα ετών, ενώ ο Λουδοβίκος-Ερρίκος τριάντα δύο.

Ο Λουδοβίκος-Ερρίκος ήταν υπεύθυνος για την κατασκευή τού μεγάρου ντ'Ελυζέ (παλαιότερα ονομαζόταν μέγαρο ντ'Εβρέ) στο Παρίσι. Αγόρασε την τοποθεσία το 1718 από τον Aρμάν-Κλωντ Μολέ που διέθετε ένα ακίνητο μπροστά στο δρόμο προς το χωριό Ρουλ, δυτικά τού Παρισιού. Το 1718, ο Λουδοβίκος-Ερρίκος αγόρασε αυτό το ακίνητο και το μετέτρεψε σε ιδιωτική του κατοικία. Τελείωσε το 1722, χρησίμευσε ως κύρια κατοικία και έδρα κατά τη διάρκεια της αντιβασιλείας τού Φιλίππου της Ορλεάνης για το βρέφος Λουδοβίκο ΙΕ΄. Ο Λουδοβίκος-Φίλιππος και ο αντιβασιλιάς Φίλιππος ήταν καλοί φίλοι.

Μετά το τέλος του, το μέγαρό του πωλήθηκε στον Λουδοβίκο ΙΕ΄, ο οποίος το έδωσε στη μαντάμ ντε Πομπαντούρ . Αργότερα ήταν ιδιοκτησία της Βατθίλδη της Ορλεάνης, αδελφής τού Φιλίππου Ισότης.

Το 1720, ο διάσημος Υασίντ Ριγκώ απαθανάτισε τον Λουδοβίκο-Ερρίκο με έναν πίνακα (που φαίνεται παραπάνω). Τώρα εκτίθεται στις Βερσαλλίες.

Το 1721, ο πατέρας του απεβίωσε και ο μεγαλύτερος αδελφός τού Λουδοβίκου-Ερρίκου, ο Eμμανουήλ-Θεοδόσιος, τον διαδέχθηκε ως ηγέτης τού δουκάτου τού Μπουγιόν, το οποίο βρισκόταν στην οικογένεια από το 1594.

Μετά το τέλος τού Λουδοβίκου-Ερρίκου στο Παρίσι, η κομητεία Εβρέ επανήλθε στον Οίκο Λα Τουρ ντ'Ωβέρν ως ένας από τους μικρότερους τίτλους της.[1]

Τα ανίψια του περιελάμβαναν την Aρμάνδη, σύζυγο του Λουί ντε Μελύν, τη Mαρία-Ορτανσία-Βικτώρια ντε Λα Τουρ ντ'Ωβέρν, σύζυγο τού Καρόλου-Αρμάνδου-Ρενέ ντε Λα Τρεμουάλ και την Άννα-Μαρία-Λουίζα, πριγκίπισσα τού Σουμπίζ και σύζυγο τού Σαρλ ντε Ροάν.

Η νεότερη ανιψιά του, Μαρία-Καρλόττα, που έμεινε ορφανή το 1737, ανατράφηκε από τον Λουδοβίκο-Ερρίκο και αργότερα παντρεύτηκε τον πρίγκιπα του Κραόν.

Παραπομπές και σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ο Κόμης του Εβρέ είναι σήμερα ο Μισέλ ντε΄Ορλεάν, γιος του αείμνηστου Ανρί ντ'Ορλεάν