Λεϊλά Σατσμπαγλί Σουλτάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λεϊλά Σατσμπαγλί Σουλτάν
ليلى صباغلي سلطان
Αυτοκρατορική σύζυγος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Χασεκί Σουλτάνα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Περίοδος19 Μαρτίου 1644 - 12 Αυγούστου 1648 (4 έτη)
Γέννηση1629
Σερβία ή Καύκασος
Θάνατος1694 (65 ετών)
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφήςΑγία Σοφία, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΙμπραήμ Α΄
ΕπίγονοιΗγεμόνας Σελίμ
ΟίκοςΟσμανιδών (από το γάμο)
ΘρησκείαΙσλάμ
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Χασεκί Λεϊλά Σατσμπαγλί Σουλτάν (Οθ. Τούρκικα:ليلى صباغلي سلطان) (Τούρκικα: Haseki Leyla Saçbağli Sultan, 1629 - 1694) ήταν η έκτη σύζυγος του σουλτάνου Ιμπραήμ Α΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Ο πλήρης τίτλος ήταν: Devletlu İsmetlu Haseki Leyla Saçbağli Sultan Aliyyetü'ş-Şân Hazretleri

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καταγωγή της Σατσμπαγλί είναι άγνωστη, αν και πιστεύεται ότι κατάγεται από τη Σερβία ή τον Καύκασο. Μια άλλη θεωρία για την προέλευσή της είναι ότι ήταν απόγονος της Μαχιντεβράν Σουλτάν, χάρη σε αυτό ο Χάνος του Χανάτου της Κριμαίας την παρουσίασε στον Κιοσέμ Σουλτάν και την έδωσε στον γιο της Ιμπραήμ.

Στο χαρέμι μπήκε ​​γύρω στο 1643. Πιστεύεται ότι ο Ιμπραήμ τη συνάντησε καθώς ήταν Κυρία Των Τιμών σε μια από τις αδερφές του. Το 1644 γέννησε το πρώτο της παιδί Ηγεμόνα Σελίμ, και έγινε "Πέμπτη Χασεκί" του. Είναι άγνωστο εάν η Σατσμπαγλί είχε αντιπαλότητα με τη μητέρα του διαδόχου του θρόνου, την Τουρχάν Χατιτζέ Σουλτάν.

Μετά το θάνατο του Ιμπραήμ, η Σατσμπαγλί στάλθηκε στο Παλιό παλάτι, ενώ ο γιος της φυλακίστηκε στο αυτοκρατορικό χαρέμι. Προφανώς σχεδίαζε κρυφά να ανεβάσει τον γιο της στο θρόνο αλλά δεν έλαβε μεγάλη υποστήριξη λόγω της χαμηλής της θέσης εκείνη την εποχή. Ο Ηγεμόνας Σελίμ πέθανε το 1669, πιστεύεται ότι ήταν από ευλογιά. Η ζωή της Σατσμπαγλί μετά το θάνατο του γιου της, είναι εντελώς άγνωστη.

Πέθανε το 1694 στην Κωνσταντινούπολη σε ηλικία 65 ετών και θάφτηκε στο μαυσωλείο του Ιμπραήμ Α΄.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)