Εμινέ Ναζικεντά Καντινεφέντι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εμινέ Ναζικεντά Καντινεφέντι
نازك ادا قادين
Αυτοκρατορική σύζυγος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Αυτοκρατορική σύζυγος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Περίοδος3 Ιουλίου 1918 – 1 Νοεμβρίου 1922
ΓέννησηΕμινέ Φατμά Μαρσάνια
9 Οκτωβρίου 1866
Τσεμπέλντα, Αμπχαζία, Ρωσική Αυτοκρατορία
Θάνατος4 Απριλίου 1941 (74 ετών)
Κάιρο, Αίγυπτος
Τόπος ταφήςΚοιμητήριο Αμπασιγιέ
ΣύζυγοςΜωάμεθ ΣΤ΄
ΕπίγονοιΜουνιρέ Σουλτάνα
Φενιρέ Σουλτάνα
Φατμά Ουλβιγιέ Σουλτάνα
Ρουκιγιέ Σαμπιχά Σουλτάνα
ΟίκοςΟσμανιδών (από τον γάμο)
ΠατέραςΧασάν Αλί Μαρσάνια
ΜητέραΦατμά Χορετζάν Αρεντμπά
ΘρησκείαΙσλαμισμός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Εμινέ Ναζικεντά Καντινεφέντι (Οθ. Τούρκικα:نازك ادا قادين) (Τούρκικα: Emine Nazikeda Kadınefendi, 9 Οκτωβρίου 1866 - 4 Απριλίου 1941) ήταν η πρώτη σύζυγος του τελευταίου σουλτάνου Μωάμεθ ΣΤ΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Ο πλήρης τίτλος ήταν: Devletlu İsmetlu Aliyyetü'ş-Şân Baş Emine Nazikeda Kadın Efendi Hazretleri

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εμινέ Ναζικεντά Καντινεφέντι γεννήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 1866 στο Τσεμπέλντα της Αμπχαζίας, και ήταν κόρη του Χασάν Αλί Μαρσάνια και της συζύγου του Φατμά Χορετζάν Αρεντμπά. Ήταν εξαδέλφη της Μεζιντέ Μεστάν Καντινεφέντι, έκτη σύζυγος του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β΄.

Το 1877, η Εμινέ μαζί με τις αδελφές της Νταριάλ και Νατσιγιέ Χανίμ και τις εξαδέλφες, Αμινέ, Ρουμεϊσά, Πακιζέ, Φατμά και Καμιλέ Χανίμ έφυγαν από την πόλη γέννησής τους και έφθασαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου παραδόθηκαν στο ανάκτορο της Τζεμιλέ Σουλτάν. Η θεία της Σουζιντίλ Χανίμ ήταν Κυρία Επί των Τιμών της Τζεμιλέ Σουλτάν. Είχε δυο μεγαλύτερους αδελφούς τον Μεχμέτ Μπέη και τον Αμπντουλκαντίρ Μπέη.

Πέρασε την παιδική της ηλικία στο παλάτι της Τζεμιλέ Σουλτάν, όπου πήρε έλαβε μαθήματα πιάνου. Ενδιαφερόταν επίσης για την ιππασία και έκανε μαθήματα ιππασίας στο πάρκο του παλατιού της Τζεμιλέ Σουλτάν. Ήταν Κυρία Επί των Τιμών στην κόρη της Τζεμιλέ Σουλτάν, Φατμά Χανίμσουλταν.

Το 1884 τράβηξε την προσοχή του ηγεμόνα Βαχιντεντίν Εφέντι (μετέπειτα Μωάμεθ ΣΤ΄) την οποία και ερωτεύτηκε. Ο ηγεμόνας ζήτησε το χέρι της, από την Τζεμιλέ Σουλτάν. Η Εμινέ και ο ηγεμόνας παντρεύτηκαν στο Παλάτι Ορτάκιοϊ στις 8 Ιουνίου 1895. Τρία χρόνια μετά τον γάμο, το 1888 η Εμινέ γέννησε τις δίδυμες κόρες της, Μουνιρέ Σουλτάν και Φεχιμέ Σουλτάν, οι οποίες πέθαναν λίγο καιρό μετά. Το 1892 γέννησε την τρίτη της κόρη, την Φατμά Ουλβιγιέ Σουλτάν και το 1894 την τέταρτη και τελευταία κόρη της, την Ρουκιγιέ Σαμπιχά Σουλτάν.

Κατά τη διάρκεια του τουρκικού πολέμου της ανεξαρτησίας που συνέβη μεταξύ 19 Μαΐου 1919 και 24 Ιουλίου 1923, η Εμινέ στήριξε φιλανθρωπικές οργανώσεις, σχολεία, νοσοκομεία και τζαμιά. Το 1922, ο σουλτάνος Μωάμεθ ΣΤ΄ καθαιρέθηκε και εξορίστηκε. Η Εμινέ, μαζί με άλλα μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας, τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό στο Παλάτι Φεριγιέ με εντολή του νέου κοινοβουλίου μέχρι τις 10 Μαρτίου 1924, όταν την έστειλαν στην εξορία.

Έζησε στο Σαν Ρέμο της Ιταλίας μέχρι το θάνατο του συζύγου της το 1926, στη συνέχεια στη Γαλλία και από το 1929 στο Κάιρο. Η Εμινέ Ναζικεντά Καντινεφέντι πέθανε στις 4 Απριλίου 1941 στο Κάιρο σε ηλικία 74 ετών. Είναι θαμμένη Κοιμητήριο Αμπασιγιέ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Nazikeda Kadın (wife of Mehmed VI) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).