Κορμοράνος της Σοκότρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κορμοράνος της Σοκότρα
Κατάσταση διατήρησης
Επιστημονική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώο
Συνομοταξία: Χορδωτά
Ομοταξία: Πτηνά
Τάξη: Σουλόμορφα
Οικογένεια: Phalacrocoracidae
Γένος: Phalacrocorax
Είδος:
P. nigrogularis
Διωνυμική ονοματολογία
Phalacrocorax nigrogularis

Συνώνυμο

Anacarbo nigrogularis

Ο κορμοράνος της Σοκότρα (Phalacrocorax nigrogularis) είναι ένα απειλούμενο είδος κορμοράνου που είναι ενδημικό στον Περσικό Κόλπο και στη νοτιοανατολική ακτή της Αραβικής Χερσονήσου.[2] Τα πτηνά μεταναστεύουν περιστασιακά τόσο δυτικά όσο μέχρι την ακτή της Ερυθράς Θάλασσας. Παρά το όνομά του, επιβεβαιώθηκε μόνο το 2005 ότι αναπαράγεται στα νησιά της Σοκότρα στον Ινδικό Ωκεανό.[3]

Ο κορμοράνος της Σοκότρα είναι ένα σχεδόν εντελώς μαύρο πουλί με συνολικό μήκος περίπου 80 εκατοστών.[3] Στην αναπαραγωγή κατάσταση, το μπροστινό μέρος του κεφαλιού του έχει ένα γυαλιστερό μοβ, το πάνω μέρος του σώματος του έχει μία σκούρα γκρι-πράσινη χροιά, υπάρχουν μερικά λευκά φτερά γύρω από το μάτι και το λαιμό και μερικές λευκές λωρίδες στο γλουτούς. Τα πόδια του είναι μαύρα και το ρινικό δέρμα του είναι μαυριδερό. Όλες αυτές οι αποκλίσεις από καθαρό μαύρο είναι λιγότερο έντονες εκτός της περιόδου αναπαραγωγής.

Υπάρχουν λίγες πληροφορίες για τη συλλογή τροφής ή τη διατροφή αυτού του είδους. Όπως όλοι οι κορμοράνοι, καταδύεται για το φαγητό του. Παλαιότερες αναφορές υποδηλώνουν ότι μπορεί να παραμείνει βυθισμένος για έως και 3 λεπτά, κάτι που είναι υψηλό για έναν κορμοράνο και υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να κάνει βαθιά κατάδυση. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης αναφορές για αναζήτηση τροφής σε σμήνη, και αυτό παρατηρείται συνήθως σε κορμοράνους που τρέφονται στα μέσα του νερού.

Τα πουλιά είναι πολύ κοινωνικά, με κουρνιασμένα σμήνη 250.000 κορμοράνων να έχουν αναφερθεί, και σμήνη έως και 25.000 στη θάλασσα.

Ορισμένοι συγγραφείς, όπως ο Πολ Τζόνσγκαρντ, τοποθετούν αυτό το είδος, μαζί με έναν αριθμό άλλων σχετικών κορμοράνων, σε ένα γένος Leucocarbo.

Από το 2000, αυτό το είδος έχει καταχωριστεί ως εκτεθειμένο στον κόκκινο κατάλογο της IUCN, λόγω του μικρού αριθμού των τόπων αναπαραγωγής και της συνεχιζόμενης ταχείας πτώσης.[1] Η πτώση προκαλείται από την παράκτια ανάπτυξη, τις διαταραχές και τη θαλάσσια ρύπανση κοντά στις αποικίες φωλιών του. Το 2000 εκτιμήθηκε ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός ήταν περίπου 110.000 ζευγάρια αναπαραγωγής ή 330.000–500.000 μεμονωμένα πουλιά. Η μόνη προστατευόμενη αποικία φωλιάσματος στον Περσικό Κόλπο για τα περίπου 30.000 ζευγάρια είναι τα νησιά Χαουάρ του Μπαχρέιν στα ανοικτά των ακτών του Κατάρ, όπου βρίσκονται στον κατάλογο της Σύμβασης Ραμσάρ.[4] Από τις υπόλοιπες 13 αποικίες (9 διαφορετικές τοποθεσίες), η αποικία Χαουάρ είναι η μεγαλύτερη. Μόνο στο βόρειο τμήμα της περιοχής του, περίπου 12 αποικίες είναι γνωστό ότι εξαφανίστηκαν από τη δεκαετία του 1960.[3] Τα πουλιά μπορεί επίσης να επηρεαστούν από τη ρύπανση του πετρελαίου στη θάλασσα. Κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου του Κόλπου, εικόνες κορμοράνων καλλυμένων με πετρέλαιο από τον Κόλπο εμφανίζονταν τακτικά στα δυτικά μέσα ενημέρωσης και παρόλο που ο μεγάλος κορμοράνος βρίσκεται επίσης στον Περσικό Κόλπο, είναι πιθανό ότι πολλοί από αυτούς ήταν κορμοράνοι της Σοκότρα.

Το 2012, η Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Αμπού Ντάμπι παρακολούθησε τα άγρια πτηνά σε όλο το Αμπού Ντάμπι σε σχεδόν 60 τοποθεσίες και κατέγραψε 420 είδη από 60 οικογένειες. Σχεδόν 12.000 ζευγάρια αναπαραγωγής του παγκόσμιου απειλούμενου κορμοράνου της Σοκότρα καταγράφηκαν σε πέντε έως έξι μικρά νησιά στο Εμιράτο.

Ο κορμοράνος της Σοκότρα είναι ένα από τα είδη για τα οποία ισχύει η συμφωνία για τη Συμφωνία για τη Προστασία Μεταναστευτικών Υδρόβιων Πτηνών των Αφρικής-Ευρασίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 BirdLife International (2012). "Phalacrocorax nigrogularis". Κόκκινος κατάλογος της IUCN για Απειλούμενα Είδη. 2012. Retrieved 26 Νοεμβρίου 2013.CS1 maint: ref=harv (link)
  2. "Persian Gulf Desert and Semi-desert." Ρόμπερτ Ουάρεν Χάουαρθ (ed.), Biomes & Ecosystemsvol. 3. Ipswich, MA: Salem Press, σελ. 1000-1002.
  3. 3,0 3,1 3,2 BirdLife International (2011). Species Factsheet: Phalacrocorax nigrogularis. Αρχειοθετήθηκε 2014-10-22 στο Wayback Machine. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2011.
  4. Bahrain Bird Report. Socotra Cormorant. Αρχειοθετήθηκε 2012-02-05 στο Wayback Machine. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2011.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]