Κιτρινομπομπίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κιτρινομπομπίνα

Κατάσταση διατήρησης

Ελαχίστης Ανησυχίας (IUCN 3.1)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Chordata (Χορδωτά)
Ομοταξία: Amphibia (Αμφίβια)
Τάξη: Anura (Άνουρα)
Οικογένεια: Bombinatoridae
Γένος: Bombina
Είδος: B. variegata
Διώνυμο
Bombina variegata
(Linnaeus, 1758)

Φυσική κατανομή κιτρινομπομπίνας

Η κιτρινομπομπίνα, Bombina variegata (Linnaeus, 1758) είναι ένας φρύνος της οικογένειας Bombinatoridae. Πρόκειται για ένα μικρό φρύνο με ολικό μήκος που συνήθως δεν ξεπερνά τα 5 cm[1]. Συναντάται σε ρηχά νερά, όπως λιμνούλες, ρεματιές, μικρά ποτάμια, ακόμα και σε περιστασιακά γεμάτες με νερό λακκούβες. Προτιμά συνήθως μεγαλύτερα υψόμετρα από την κοκκινομπομπίνα και μπορεί να παρατηρηθεί ακόμα και σε ύψος 2000 m[2].

Γεωγραφική κατανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απαντάται στη δυτική, κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλικής χερσονήσου (απουσιάζει από τη Σικελία). Στην Ελλάδα εξαπλώνεται σε όλο τον ηπειρωτικό κορμό, ενώ απουσιάζει από την Πελοπόννησο[1].

Βιολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυρίως ημερόβιος φρύνος παρόλο που δραστηριοποιείται συχνά και τη νύχτα. Τρέφεται κυρίως με έντομα και προνύμφες αυτών. Τα θηλυκά γεννούν αρκετές φορές ανά εποχή, 120-170 αυγά συνολικά[2].

Άμυνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν συλληφθεί, καμπυλώνει χαρακτηριστικά το σώμα και τα άκρα του προς τα πάνω, επιδεικνύοντας τα έντονα χρώματα της κοιλιάς του, προειδοποιώντας έτσι για το τοξικό υγρό που εκκρίνει μέσω αδένων του δέρματος σε περίπτωση άμυνας. Οι ουσίες αυτές, αν και αποτελεσματικές στην αποτροπή θηρευτών, είναι εντελώς ακίνδυνες για τον άνθρωπο όταν έρθουν σε επαφή με το δέρμα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Speybroeck, J., Beukema, W., Bok, B., Van Der Voort, J. (2016). Field Guide to the Amphibians and Reptiles of Britain and Europe.. San Diego, USA: Bloomsbury Natural History.
  2. 2,0 2,1 «.:| herpetofauna.gr |:. ..Ελληνική Ερπετοπανίδα». www.herpetofauna.gr (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2018.