Κιτρινομάγουλη Χελώνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κιτρινομάγουλη Χελώνα
Θηλυκή κιτρινομάγουλη χελώνα
Θηλυκή κιτρινομάγουλη χελώνα
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Ερπετά (Reptilia)
Τάξη: Χελώνια (Testudines)
Οικογένεια: Εμυδίδες (Emydidae)
Γένος: Τραχέμυς (Trachemys)
Είδος: Trachemys scripta
Υποείδος: Trachemys scripta scripta

Η κιτρινομάγουλη χελώνα (επιστημονική-λατινική ονομασία Trachemys scripta scripta) είναι υποείδος χελώνας, χερσαίας και υδρόβιας, που ανήκει στην οικογένεια εμυδίδες. Αυτό το υποείδος συναντάται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, και πιο συγκεκριμένα από τη Φλόριντα μέχρι τη νοτιοανατολική Βιρτζίνια [1] και μάλιστα θεωρείται ένα από τα πιο κοινά είδη χελώνας για την περιοχή.[2] Ζει σε μια μεγάλη ποικιλία υδροβιότοπων όπως λίμνες, ποτάμια και βάλτους. Εκτός από αυτά η Κιτρινομάγουλη Χελώνα είναι επίσης και πολύ δημοφιλή κατοικίδιο .

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε αυτή τη φωτογραφία είναι ευδιάκριτες οι μαύρες κηλίδες.

Τα αρσενικά συνήθως φτάνουν τα 13 έως 23 εκατοστά, μικρότερα από τα θηλυκά τα όποια κυμαίνονται στα 20 έως 33 εκατοστά. [3] Το καβούκι είναι συνήθως καφέ ή μαύρο, συχνά με κίτρινες γραμμώσεις ή κουκκίδες. Το χρώμα δέρματος είναι σκούρο πράσινο με εξίσου συχνά κίτρινες γραμμώσεις στο λαιμό και τα πόδια. Σε αυτά τα χαρακτηριστικά οφείλει και το όνομά της (κιτρινομάγουλη χελώνα). Ωστόσο το κάτω κέλυφός της τείνει να είναι κίτρινο με μαύρες κηλίδες κατά μήκος των άκρων και συχνά πάνω σε αυτό σχηματίζονται σχήματα όπως «S» και «?». Με την πάροδο του χρόνου όταν η χελώνα ενηλικιωθεί, φθάνοντας την ηλικία των 3 έως 4 ετών, το καβούκι της τείνει να γίνεται πιο σκούρο.

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Conant, R., J. Collins: Peterson Field Guides: Reptiles and Amphibians of Eastern/Central North America, Houghton Mifflin Co., Βοστώνη 1991
  2. Scriber, K. T. (August 4, 1986). «Genetic Divergence among Populations of the Yellow-Bellied Slider Turtle (Pseudemys scripta) Separated by Aquatic and Terrestrial Habitats». Copeia (American Society of Ichthyologists and Herpetologists) 1986 (3): 691–700. doi:10.2307/1444951. https://archive.org/details/sim_copeia_1986-08-04_3/page/691. 
  3. «Care Sheet — Yellow-bellied Slider». Austin's Turtle Page. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Οκτωβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2008.