Κατάλογος τηγανητών τροφών από ζυμάρι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα τηγανητά φαγητά από ζυμάρι είναι γλυκά ή αλμυρά εδέσματα με κύριο συστατικό τη ζύμη και παρασκευάζονται με ρηχό ή βαθύ τηγάνισμα. Στα αλμυρά προστίθεται συνήθως τυρί ή καρυκεύματα (τυρόπιτες) ενώ στα γλυκά προστίθεται κρυσταλλική ζάχαρη ή ζάχαρη άχνη καθώς και σιρόπια, nutella (κρέμα σοκολάτας) ή μέλι (λουκουμάδες, ντόνατς). Οι παραλλαγές των τηγανητών φαγητών σε διαφορετικά σημεία του κόσμου ποικίλουν. Κάθε χώρα μπορεί να παρασκευάζει κι από τα δύο είδη: αλμυρά και γλυκά. Αυτή είναι μια λίστα με τηγανητά φαγητά από ζυμάρι που παρασκευάζονται σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Όνομα Εικόνα Προέλευση Περιγραφή:(συμπεριλαμβάνονται τα κύρια συστατικά και οι αξιοσημείωτες λεπτομέρειες)
Acara Δυτική Αφρική Πολύ διαδεδομένο στη Νιγηρία. Είναι ένα τηγανητό φαγητό από ζυμάρι, φτιαγμένο από αλεσμένα μαυρομάτικα μπιζέλια ή από αλεύρι μαυρομάτικων μπιζελιών. Κρεμμύδι, πιπεριές και αλάτι προστίθενται για περισσότερη γεύση. Τρώγεται στο πρόγευμα μαζί με χυλό ή τοπική κρέμα που ονομάζεται akamu από τη φυλή Igbo. Έχει πολλές ομοιότητες με το λατινικό Acaraje.
Bamiyeh, zulbiā, ballıbadı Ιράν, Αζερμπαϊτζάν Παραδοσιακό κέρασμα φτιαγμένο από γιαούρτι και ζυμάρι βασισμένο στο άμυλο και τηγανισμένο πριν βυθιστεί σε σιρόπι. Παρόμοιο με την Τουρκική τουλούμπα.
Bannock Καναδάς Ονομάζεται επίσης και τηγανόψωμο.
Bannock Σκωτία Το Bannock είναι ένα ψωμί που έχει το ίδιο πάχος όπως ένα κουλουράκι. Οι ιθαγενείς Αμερικανοί και ιδιαίτερα η φυλή Métis, στο δυτικό Καναδά και το βόρειο Great Plains στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, υιοθέτησαν το Bannock στην δική τους κουζίνα κάπου στον 18ο και 19ο αιώνα.
BeaverTails Καναδάς Αρτοσκεύασμα με σήμα κατατεθέν. Πρόκειται για επιμήκη τηγανητή ζύμη που μοιάζει με ένα αμερικανικό τηγανητό έδεσμα που έχει την ονομασία αυτιά ελέφαντα.
Brazilian Pastel Βραζιλία Βραζιλιάνικο αλμυρό έδεσμα γεμισμένο με κρέας, μπαχαρικά και καλαμπόκι που πωλείται κυρίως στον δρόμο. Υιοθετήθηκε από τους κατοίκους της Βραζιλίας από την Ιαπωνική ή την Κινεζική κουζίνα, όταν μεταξύ του 1870 και του 1953 άνοιξαν τα σύνορα της χώρας και εισχώρησαν Ασιάτες μετανάστες.
Beignet Γαλλία Το συγκεκριμένο γλυκό το βρίσκουμε στη Νέα Ορλεάνη και τηγανίζεται σε βαθύ τηγάνισμα. Στις ΗΠΑ και στο Βέλγιο καλύπτεται με ζάχαρη άχνη και μερικές φορές περιγράφεται ως γαλλικό ντόνατ. Ωστόσο, όπως συμβαίνει και με άλλες παραλλαγές τηγανητών γλυκών αρτοσκευασμάτων, το Beignet συνήθως έχει τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά (σχήμα και υφή).
Berliner ή Krapfen Γερμανία Γλυκά που είναι ισοδύναμα με τα ντόνατς, αν και δεν έχουν το τυπικό σχήμα δακτυλίου, εκτός από μια ποικιλία στη νότια Γερμανία που ονομάζονται Auszogne, έχουν σχήμα παρεμφερές και είναι στερεό, συνήθως γεμάτο με μαρμελάδα.
Bhatoora Πακιστάν Πολύ λαστιχωτό ψωμί. Η πεπλατυσμένη ζύμη τηγανίζεται μέχρι να φουσκώσει και να πάρει μια ανοιχτή καφέ αφράτη μορφή.
Binangkal Φιλιππίνες Τηγανητές μπάλες από αλεύρι, πασπαλισμένες με σπόρους σουσαμιού.
Bolinho de chuva Βραζιλία Γλυκές μπάλες από ζυμάρι, τηγανισμένες σε βαθύ τηγάνισμα.
Bomboloni Ιταλία Παρόμοια με τα γερμανικά κράπφεν, με γέμιση από κρέμα σοκολάτας ή κρέμα ζαχαροπλασικής.
Boortsog Κεντρική Ασία Τηγανητή τροφή από ζυμάρι που βρέθηκε στις κουζίνες της Κεντρική Ασίας, και Μογγολίας. Μπορούν να θεωρηθούν ως μπισκότα και δεδομένου ότι είναι τηγανητά, μερικές φορές παρομοιάζονται με τα ντόνατς.
Bugnes Γαλλία Γλυκό έδεσμα που προσφέρεται κυρίως την εποχή του Καρναβαλιού στην πόλη Λυών της Γαλλίας. Αρωματίζεται με φλούδα πορτοκαλιού και ρούμι. Ανοίγεται σε φύλλο, κόβεται σε ορθογώνια κομμάτια και στη μέση γίνεται μια μικρή εγκοπή. Τηγανίζεται σε βαθύ τηγάνισμα.
Buñuelo Μεξικό Γνωστό επίσης σαν "Μεξικάνικο τηγανητό μπισκότο" είναι στρογγυλό ντόνατ με μορφή μπισκότου τις περισσότερες φορές τηγανισμένο σε ρηχό τηγάνι παρά σε βαθύ.
Buñuelos Ισπανία Είναι τηγανητές μπάλες, παραδοσιακό γλυκό των μεγάλων εορτών όπως τα Χριστούγεννα, το Ραμαζάνι και τη Χανουκά των Εβραίων. Συνήθως έχει γέμιση ή επικάλυψη. Βασίζεται σε απλή συνταγή ζυμαριού με μαγιά, συχνά αρωματισμένο με άνηθο. Στην Λατινική Αμερική θεωρούν τα Buñueloς σύμβολο καλής τύχης.
Çäkçäk Ρωσία Γλυκό φτιαγμένο από άζυμο ζυμάρι (ζύμη που δεν έχει 'ανέβει') κομμένο και στρογγυλεμένο σε μπαλάκια μεγέθους φουντουκιού που είναι τηγανισμένο σε λάδι με βαθύ τηγάνισμα.
Chakli Murukku Ινδία Ένα τραγανό αλμυρό σνακ από τη Νότια Ινδία φτιαγμένο από ρύζι και αλεύρι. Murukku σημαίνει 'γυριστό' στην γλώσσα Tamil. Φτιάχνεται σε πολλές ποικιλίες σαν παραδοσιακό κέρασμα για τις γιορτές και τα φεστιβάλ.
Chiacchiere Ιταλία Παρασκευάζεται με μαλακωμένο βούτυρο σε νιφάδες, ζάχαρη, χτυπημένα αυγά, κονιάκ, κρασί, ξύσμα λεμονιού και μια πρέζα αλάτι. Είναι γλυκό καρναβαλιού και έχει καταγωγή από την Αρχαία Ρώμη. Καλύπτεται με ζάχαρη άχνη ή ακόμα και με μέλι, σοκολάτα. Σε μερικές συνταγές ποτίζονται με κόκκινο κρασί ή ζαχαρούχο μασκαρπόνε. Κυρίως τηγανίζονται σε λίπος. Στην Λομβαρδία ονομάζονται lattughe.
Cenci Ιταλία Το Chiacchiere στην Τοσκάνη ονομάζεται και Donzelle, αν και τα πραγματικά Donzelle είναι λωρίδες από τηγανητό ζυμάρι ψωμιού και σερβίρονται συνήθως με ζαμπόν και μοτσαρέλα. Τα Chiacchiere μπορούν επίσης να σερβιριστούν περιχυμένα με μέλι ή άχνη ζάχαρη.
Chiburekki Κεντρική Ασία, Κριμαία, Ρωσία Τηγανητό έδεσμα με γέμιση από κιμά και κρεμμύδια. Γίνεται με ένα μόνο στρογγυλό τεμάχιο ζύμης που διπλώνεται πάνω και κάτω από τη γέμιση σε σχήμα μισοφέγγαρου. Ένα εθνικό πιάτο των Τατάρων της Κριμαίας που είναι επίσης δημοφιλές σε όλη την Κεντρική Ασία, τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Τουρκία.
Chruściki Πολωνία Είναι επίσης γνωστό ως faworki. Είναι τηγανητό, τραγανό επίπεδο ζυμάρι, μερικές φορές στριμμένο και πασπαλισμένο με άχνη.
Churro Μεξικό Ένας λεπτός κύλινδρος που τηγανίζεται με βαθύ τηγάνισμα με χαρακτηριστική ραβδωτή επιφάνεια αστεροειδούς σχήματος, τρύπιο στο κέντρο. Είναι δημοφιλές έδεσμα στις ΗΠΑ, όπου μερικές φορές αναφέρεται σαν «μεξικάνικο ντόνατ». Στο Μεξικό, τα churros συχνά προσφέρονται για πρωινό ή πωλούνται στα τοπικά φεστιβάλ, σε συνδυασμό με παχιά σοκολάτα ή καφέ. Τα churros εκτός από σπιτικά αγοράζονται και κατεψυγμένα. Τα περισσότερα προσφέρονται σε καφετέριες ή από μικροπωλητές που ονομάζονται churrerías .
Churros Ισπανία Τα churros είναι ένα μείγμα από αλεύρι, νερό και αλάτι.Τυπικά τηγανίζονται μέχρι να γίνουν τραγανά και πασπαλίζονται με ζάχαρη. Η επιφάνεια ενός churro έχει ραβδώσεις λόγω του ότι το περνούν από την churrera, μία σύριγγα με ακροφύσιο σχήματος αστεριού. Τα churros έχουν σχήμα που μπορεί να είναι ίσιο, κατσαρό ή σπειροειδώς στριμμένο.
Ciambelle Ιταλία Είναι ισοδύναμα με τα ντόνατς αλλά ποτέ γλασαρισμένα.
Coxinha Βραζιλία Τηγανητή κροκέτα με γέμισμα από κοτόπουλο.
Crostoli Ιταλία Στη Βενετία λέγονται και crostui. Αρωματίζονται με ξύσμα πορτοκαλιού. Άλλη ονομασία τους είναι φτερά αγγέλων. Στην Ουγγαρία κατασκευάζονται από κρόκο αυγού, αλεύρι, ένα διογκωτικό παράγοντα, ζάχαρη, αλάτι και κονιάκ ή μπράντυ. Χρειάζονται βαθύ τηγάνισμα και πασπαλίζονται με ζάχαρη άχνη. Είναι παραδοσιακά στους γάμους.
Curry bread Ιαπωνία Ψωμί με κάρυ. Τηγανίζεται σε βαθύ τηγάνισμα. Συνήθως προ-συσκευάζονται και πωλούνται σε καταστήματα ψιλικών και αρτοποιεία.
Dutchie Καναδάς Είναι ένα τετράγωνο ντόνατ που στη ζύμη του προστίθενται σταφίδες και ζαχαρούχο γλάσσο.
Αυτιά ελέφαντα Ηνωμένες Πολιτείες Τοπική, μεγάλη, επίπεδη στρογγυλή τηγανητή ζύμη με μαγιά, που συχνά καλύπτεται από φρούτα ή ζάχαρη και ονομάζεται επίσης τηγανητό ψωμί, τηγανητή ζύμη, ουρά φάλαινας, αυτιά τίγρη, τηγανητή πίτσα, τηγανητά πιατάκια, Doughboys. Παρόμοια με τα καναδικά Beaver Tails.
Falafel Κεντρική Ανατολή Τηγανητές μπάλες σε βαθύ τηγάνισμα. Φτιάχνεται με πολτοποιημένα ρεβύθια ή φάβα ή και τα δύο μαζί. Είναι φαγητό της Μέσης Ανατολής και σερβίρεται με σαλάτα, τουρσιά, καυτερές σάλτσες ή σάλτσες βασισμένες σε ταχίνι.
Fartura Πορτογαλία Τοπικό τηγανισμένο έδεσμα με κυκλικό σχήμα το οποίο στη συνέχεια κόβεται σε κομμάτια που πασπαλίζονται με ζάχαρη.
Frappe Ιταλία Ονομάζονται και Sfrappole. Ένα παραδοσιακό γλυκό με τραγανή ζύμη που έχει διαμορφωθεί σε λεπτές στριμμένες κορδέλες, τηγανίζεται και πασπαλίζεται με ζάχαρη άχνη. Είναι διαδεδομένο σε αρκετές ευρωπαϊκές κουζίνες.
Fraser Αγγλία Ένας δίσκος από διογκωμένη ζύμη, τηγανισμένος σε λάδι. Ένα παραδοσιακό πιάτο που παρασκευάζεται από μετακινούμενες κοινότητες, συνήθως μέσα σε ρηχό τηγάνι σε ανοιχτή φωτιά. Τα Frasers μπορεί να είναι αλμυρά ή γλυκά και μπορεί να περιέχουν μπαχαρικά, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σκόρδο και ντομάτες. Στη δεκαετία του 1990 τα Frasers έπαιξαν το ρόλο βασικής τροφής των Βρετανών περιβαλλοντολόγων ακτιβιστών που καταλάμβαναν περιοχές άγριας φύσης οι οποίες απειλούνταν από κυβερνητικά προγράμματα οδοποιίας.
Fried bread Αγγλία Είναι τέταρτα ή μισές φέτες λευκό ψωμί τηγανισμένες. Παραδοσιακά τηγανίζονται σε λίπος από μπέικον και σερβίρονται με αυγά, μπέικον, λουκάνικο, φασόλια και ντομάτες ως μέρος ενός παραδοσιακού πλήρους αγγλικού πρωινού.
Fried Coke Ηνωμένες Πολιτείες Πρωτοφτιάχτηκε το καλοκαίρι του 2006 και αποδείχτηκε πολύ δημοφιλές έδεσμα στο Τέξας. Μείγμα αυγών αναμειγνύεται με σιρόπι Coca-Cola και τηγανίζεται, το όποιο μετά περιχύνεται με περισσότερο σιρόπι Κόκα-κόλας, κερασάκι στην κορυφή κ.λ.π.
Fritter Αγγλία, Αμερική, Ασία Έτσι ονομάζεται όποιο είδος ντόνατ έχει γέμιση από κομμάτια κρέας, θαλασσινά, φρούτα ή άλλα συστατικά. Τηγανίζεται σε βαθύ τηγάνισμα. Αν και μοιάζει πολύ με ντόνατ διαφέρει στο γεγονός ότι απαιτεί και κάποιο ακόμα βασικό συστατικό πέρα από το ζυμάρι από το οποίο είναι φτιαγμένο.
Fritule Κροατία Πρόκειται για ένα εορταστικό Κροατικό γλυκό που μοιάζει λίγο με ντόνατ, το οποίο προσφέρεται ιδιαίτερα τα Χριστούγεννα. Είναι κάπως παρόμοιο με το ιταλικό zeppole και το ενετικό Frìtole, αλλά συνήθως αρωματισμένο με ρούμι και ξύσμα εσπεριδοειδών. Περιέχει επίσης σταφίδες κι ολοκληρώνεται με ζάχαρη άχνη.
Frybread Ηνωμένες Πολιτείες Γνωστό επίσης σαν popovers. Τηγανητό ζυμάρι το οποίο είναι μεταξύ ψωμιού και λουκουμά ανάλογα από που προέρχεται, επειδή οι φυλές των ιθαγενών Αμερικανών χρησιμοποιούν διαφορετικές συνταγές.
Funnel cake Ηνωμένες Πολιτείες Μια δημιουργία η οποία είναι φτιαγμένη από τηγανητή γλυκιά ζύμη. Η ζύμη περνάει μέσα από μια χοάνη σε μια κατσαρόλα με καυτό λάδι και αφήνεται να πέσει σταυρωτά στο λάδι μέχρι το κορδόνι ζύμης να γεμίσει τον πάτο του τηγανιού με διάταξη σαν μπερδεμένα μακαρόνια. Το τελικό αποτέλεσμα μοιάζει περισσότερο σαν κέικ παρά σαν ατομικό σνακ. Τα κέικ Χωνιά συνήθως συνδέονται με καρναβάλια, εμπορικές εκθέσεις, λούνα παρκ και παραθαλάσσια θέρετρα.
Δίπλες Ελλάς Ένα ελληνικό έδεσμα το οποίο προσφέρεται κυρίως τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Είναι φτιαγμένο από αλεύρι, σόδα, χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού, γάλα κι αυγά. Ανοίγεται λεπτό φύλλο, κόβεται σε ορθογώνια κομμάτια και διπλώνεται σαν ρολό. Τηγανίζεται σε βαθύ τηγάνισμα. Σερβίρεται με μέλι και κανέλα και πασπαλίζεται με τριμμένο καρύδι.
Gogoşi Ρουμανία Στρογγυλό ή με σχήμα δαχτυλιδιού τηγανητό έδεσμα που συνήθως σκεπάζεται με άχνη ζάχαρη ή γεμίζεται με μαρμελάδα φρούτων ή κρέμα σοκολάτας.
Haliva Κιρκασία - Ρωσία Τηγανητή πίτα γεμιστή είτε με πατάτες είτε με Κιρκασιανό τυρί.
Hirschhörner Γερμανία Ένα ζυμάρι που χρησιμοποιεί Hirschhornsalz και Pottasche σαν παράγοντες φουσκώματος. Η ζύμη απλώνεται λεπτή, κομμένη σε σχήμα διαμαντιού. Στο κέντρο του διαμαντιού κόβεται μια σχισμή μέσα από την οποία τραβιέται η μία γωνία από το ζυμάρι. Στη συνέχεια τηγανίζεται σε βαθύ τηγάνισμα, αφήνεται να στραγγίξει και μετά τοποθετείται σε μπολ με κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να καλυφθεί. Στη Βόρεια Γερμανία παρασκευάζεται μια ειδική συνταγή του Hirschhörner την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Hushpuppies Ηνωμένες Πολιτείες Αλμυρές τηγανητές μπάλες από ζύμη οι οποίες παρασκευάζονται από ένα βαρύ μείγμα καλαμποκάλευρου και χτυπημένα αυγά.
Jalebi Ινδία, Πακιστάν Είναι ένα γλυκό που είναι ανακατεμένο με ροδόνερο και σαφράν, τηγανισμένο σε βαθύ τηγάνισμα. Παρόμοιο με το Περσικό Zoolbiya.
Jersey wonders Τζέρσεϋ Γλυκό έδεσμα που μοιάζει με ντόνατ κι έχει σχήμα κόμπου. Είναι επίσης γνωστό σαν Mèrvelles. Τα mèrvelles παραδοσιακά τρώγονταν μετά τη Σαρακοστή και την ημέρα του Πάσχα. Σήμερα, τα mèrvelles καταναλώνονται όλο το χρόνο, ειδικά κατά τη διάρκεια φεστιβάλ και εκθέσεων.
Jin deui Κίνα Κούφιο τηγανητό γλύκισμα που φτιάχνεται από αλεύρι ρυζιού το οποίο είναι πασπαλισμένο με σπόρους σουσαμιού και γεμισμένο με γλυκιά γέμιση.
Kachori Ινδία Λουκουμάδες γεμιστοί με ψημένο μείγμα από λιωμένα και πλυμένα φασόλια, μαύρο πιπέρι, κόκκινο τσίλι σε σκόνη, αλάτι και άλλα μπαχαρικά.
Kachori Πακιστάν Ντόνατς γεμισμένα με αλεσμένο κρέας ή αρνί, τηγανισμένο σε βαθύ τηγάνισμα. Η εκδοχή του σε λαχανικά μπορεί να περιέχει πατάτες.
Karinto Ιαπωνία Είναι ένα παραδοσιακό ιαπωνικό γλυκό σνακ. Τηγανίζεται σε βαθύ τηγάνισμα και είναι κατασκευασμένο κυρίως από αλεύρι, μαγιά και καστανή ζάχαρη. Έχει βαθύ καφέ χρώμα και αντιαισθητική εμφάνιση. Κόβεται σε μέγεθος μπουκιάς με σχήμα κοντού κυλίνδρου. Αν και παραδοσιακά το karinto είναι επικαλυμμένο με μαύρη ζάχαρη, πρόσφατα άλλες παραλλαγές εμφανίζονται στην αγορά, όπως λευκή ζάχαρη, σπόροι σουσαμιού ή φιστίκια.
Khuushuur Μογγολία Τηγανητή πίτα με γέμισμα από μοσχαρίσιο ή αρνίσιο κιμά, κρεμμύδια, σκόρδο καθώς και άλλα μπαχαρικά.
Khvorost Ρωσία Στη Ρωσία το Хворост, είναι τραγανή ζύμη κομμένη σε σχήματα που μοιάζουν με γυριστές κορδέλες, τηγανισμένες σε βαθύ τηγάνισμα και πασπαλισμένες με ζάχαρη άχνη.
Kleina Ισλανδία Klenät, Klena, klejne, kleina, kleyna είναι όλα τα ονόματα για το τηγανητό γλυκό που εἰναι πολύ συνηθισμένο στις σκανδιναβικές χώρες. Το όνομα σχετίζεται με τη λέξη Klen που στη σουηδική γλώσσα σημαίνει λεπτός. Είναι κατασκευασμένο από πεπλατυσμένη ζύμη η οποία κόβεται σε σχήμα τραπέζιου. Μια σχισμή κόβεται στη μέση και στη συνέχεια το ένα άκρο τραβιέται μέσω της σχισμής για να σχηματιστεί ένας κόμπος. Η kleina τηγανίζεται σε βαθύ τηγάνισμα με λάδι ή άλλο είδος λίπους.
Klejne Δανία Ελαστική ζύμη φτιαγμένη με αυγά και αλεύρι ως κύρια συστατικά. Στη γεύση συχνά προστίθεται κονιάκ ή λεμόνι και η ζύμη διατηρείται σε ψυχρό χώρο για αρκετές ώρες πριν τηγανιστεί. Η ζύμη στη συνέχεια ανοίγεται σε λεπτό φύλλο. Τα Klejne τηγανίζονται σε βαθύ τηγάνισμα και σερβίρονται πασπαλισμένα με ζάχαρη και κανέλα. Επίσης μπορεί να σερβιριστούν με μαρμελάδα ή χτυπημένη κρέμα.
Krofne Κροατία Το Krafne είναι το γερμανικό Krapfen. Είναι στρογγυλά και συνήθως γεμάτα με ζελέ, μαρμελάδα ή σοκολάτα, καθώς και βούτυρο, κρέμα σοκολάτας και κανέλα. Μπορούν επίσης να γεμίσουν με σαντιγύ, αλλά αυτό είναι λιγότερο συχνό. Το όνομα προέρχεται από το γερμανικό Krapfen. Παρόμοια με τους λουκουμάδες.
Kroštule Κροατία Άλλες τοπικές ονομασίες: hruštule, hrustule, hrostule, krustavice, krustule, από τη λατινική λέξη Crustulum. Μπισκότο ζαχαροπλαστικής.
Lángos Ουγγαρία Είναι ένα ιδιαίτερο Ουγγαρέζικο έδεσμα, τηγανισμένο σε βαθύ τηγάνισμα σαν λαγάνα, με ζυμάρι που περιέχει αλεύρι, μαγιά, αλάτι και νερό.
Laufabrauð Ισλανδία Ένα παραδοσιακό είδος Ισλανδικού ψωμιού το οποίο συνήθως τρώγεται την εποχή των Χριστουγέννων. Έχει καταγωγή από τη Βόρεια Ισλανδία αλλά σήμερα τρώγεται σε όλη τη χώρα. Αποτελείται από πολύ λεπτά επίπεδα κέικς με διάμετρο περίπου 15 με 20cm, διακοσμημένο με γεωμετρικά σχέδια σε σχήμα φύλλων. Τηγανίζεται πολύ λίγο σε καυτό λίπος ή λάδι.
Lokma Τουρκία Οι λουκουμάδες προσφέρονται σαν γλύκισμα αφού προστεθεί μέλι και κανέλλα.
Λουκουμάδες Ελλάς Τραγανές ζυμαρένιες μπάλες τηγανισμένες σε βαθύ τηγάνισμα και περιχυμένες με μέλι και κανέλα.
Τηγανίτες Ελλάς Παρασκευάζονται από χυλό που αποτελείται από αλεύρι, αυγά και γάλα. Τηγανίζονται σε ρηχό τηγάνι. Σερβίρονται συνήθως με μέλι και κανέλα ή ζάχαρη άχνη.
Lörtsy Φινλανδία Ένα λεπτό ζυμάρι με σχήμα μισοφέγγαρου, με καταγωγή από την ανατολική Φινλανδία. Η γέμισή του ποικίλει. Πιο συνηθισμένη γέμιση είναι το καρυκευμένο κρέας ή στην γλυκιά εκδοχή του, γέμιση μήλων.
Luchi Ανατολική Ινδία Μπανγκλαντές Κατασκευασμένο από αλεύρι σιταριού, τυπικό έδεσμα της κουζίνας των Oriya, Assamese και Bengali. Η ζύμη παρασκευάζεται με την ανάμειξη από λεπτό αλεύρι Maida, νερό και μια κουταλιά από βούτυρο που παρασκευάζεται από γάλα βουβαλιού ή αγελάδας, που χρησιμοποιείται στην ινδική μαγειρική. Το ζυμάρι γίνεται μικρές μπάλες, ανοίγεται σαν φύλλο με τον πλάστη και τηγανίζεται σε λάδι μαγειρέματος ή βούτυρο βουβαλιού ή αγελάδας. Συνήθως σερβίρεται με κάρυ και σάλτσες.
Luqmat al-qadi Κεντρική Ανατολή Το όνομά του αν μεταφραστεί ακριβώς, σημαίνει "το γεμάτο στόμα του δικαστή". Συγγενεύει με τους ελληνικούς λουκουμάδες κι επίσης ονομάζεται sfingis στα αραβικά and lokma στα τουρκικά.
Ma Hua Κίνα Τηγανισμένο στριφτό ζυμάρι σε φυστικέλαιο, το οποίο του δίνει μια λαμπερή και χρυσή όψη.
Malasada Πορτογαλία Τηγανητό ζυμάρι από το νησί Σάο Μιγκέλ της Πορτογαλίας το οποίο είναι επίσης δημοφιλές στην Χαβάη καθώς και στο Cape Cod της Μασσαχουσέττης όπου πωλείται με την ονομασία flippers.
Mandazi Ανατολική Αφρική Τηγανισμένο ψωμί που σερβίρεται χωρίς γλασσάρισμα το οποίο είναι δημοφιλές στις περιοχές που βρίσκονται γύρω από τις χώρες Swahili της Κένυας και της Τανζανίας. Συχνά τρώγεται μαζί με το πρωινό γεύμα ή με τη συνοδεία τσαγιού αλλά και μόνο του σαν σνακ.
Meat doughnut Φινλανδία (Lihapiirakka) Η Φινλανδική κρεατόπιτα. Γεμίζεται με κιμά και ρύζι και πωλείται στους δρόμους ή στα σούπερ-μάρκετ. Τηγανίζεται σε βαθύ τηγάνισμα.
Mekitzi Βουλγαρία (Мекици)- Παρόμοιο με Funnel cake. Γλυκιά ζύμη που παρασκευάζεται από αλεύρι, γιαούρτι γάλα και μαγιά. Γεμίζεται με μαρμελάδα και πασπαλίζεται με ζάχαρη. Η αλμυρή εκδοχή του τρώγεται με τυρί λευκό τυρί όπως η φέτα.
Mutzenmandeln Γερμανία Ζυμαρένια τρίγωνα τηγανισμένα σε βαθύ τηγάνισμα και καλυμμένα με ζάχαρη άχνη. Κατάγονται από τη Νότια Γερμανία όπου είναι συνηθισμένο σνακ και προσφέρεται σε υπαίθριους πάγκους τα Χριστούγεννα σε όλη τη Γερμανία.
Namak pare Ινδία, Πακιστάν Ένα τραγανό καρυκευμένο σνακ της Ινδίας, που μοιάζει με λωρίδες ζαχαροπλαστικής. Προσφέρεται απαλά καρυκευμένο με σπόρους κύμινο, τηγανισμένο με βαθύ τηγάνισμα σε καθαρό λίπος αγριοβούβαλου ή αγελάδας.
Nonnevotte Ολλανδία και Βέλγιο Ονομάζεται πισινά καλόγριας, και τρώγεται την εποχή του Καρναβαλιού στο Limburg.
Oliebollen / Smoutebollen Ολλανδία και Βέλγιο Αναφέρεται σαν "γερμανικό ντόνατ" και περιέχει κομμάτια μήλου ή αποξηραμένων φρούτων π.χ. σταφίδες και τρώγεται παραδοσιακά τις μέρες της Πρωτοχρονιάς.
Ox-tongue pastry Κίνα Ένα έδεσμα ελλειπτικού σχήματος το οποίο μοιάζει με γλώσσα βοδιού. Είναι γλυκό στην γεύση και η υφή του είναι μαστιχωτή και λεπτή.
Pączki Πολωνία Ελαστικοί λουκουμάδες γεμάτοι με μαρμελάδα. Συχνά επικαλύπτονται με κόκκους ζάχαρης ή ζάχαρη άχνη.
Pakora Ινδία, Πακιστάν Ονομάζεται επίσης bhajji στην Ινδία, είναι τηγανισμένο σε βαθύ τηγάνισμα με σπορέλαιο. Στο Πακιστάν τα pakoras γεμίζονται με μοσχαρίσιο κιμά.
Pampushky Ουκρανία (Пампушки) Γλυκά από ζύμη που προσφέρονται κυρίως τα Χριστούγεννα. Παρασκευάζονται με σπόρους παπαρούνας που μένουν σε ζεστό νερό όλο το βράδυ. Την επόμενη μέρα οι σπόροι που έχουν φουσκώσει αλέθονται και προστίθεται αλεύρι, αυγά, ζάχαρη, βούτυρο, γάλα και ξύσμα λεμονιού. Ανοίγονται σε φύλλο που κόβεται σε κυκλικά κομμάτια και τηγανίζονται σε λίπος. Πασπαλίζονται με ζάχαρη άχνη.
Papadum Papar Ινδία Άλλες ονομασίες papad, papar κλπ. Είναι ένα είδος γκοφρέτας με ζυμάρι φτιαγμένο από πολτό φακής και καρυκεύματα. Όταν τηγανίζεται σε λάδι ονομάζεται pappaṭam κι όταν ψήνεται στεγνά ονομάζεται appalam.
Papadum Πακιστάν Μια τηγανητή γκοφρέτα φτιαγμένη από ρυζάλευρο και συχνά πασπαλισμένη με καρυκεύματα που τρώγεται σαν σνακ.
Paraoa Parai Νέα Ζηλανδία Τηγανητό ζυμάρι από αλεύρι σταριού, μερικές φορές γεμιστό με πατάτες που έχουν υποστεί ζύμωση και προζύμι.Είναι συνταγή από την Αυστραλία. Συχνά σερβίρεται με βούτυρο και σιρόπι.
Paratha Μπανγκλαντές Επίσης ονομάζεται parantha, porota κλπ. Τηγανίζεται σε ρηχό τηγάνισμα. Έχει σχήμα λαγάνας και συχνά είναι γεμιστό με λαχανικά, τυρί ή κιμά. Στο Πακιστάν, το Parathas είναι είτε γεμιστό με πατάτες είτε με ραπανάκια ή κιμά και είναι αρκετά δημοφιλές σαν πρωινό πιάτο. Οι πίτες Parathas χρησιμοποιούνται συχνά ως περιτύλιγμα για ρολά κεμπάπ.
Pastel Βραζιλία Ένας λεπτός φάκελος από ζυμάρι που περιέχει ψιλοκομμένο κρέας και κοτόπουλο ή γαρίδες και είναι τηγανισμένο σε βαθύ τηγάνισμα.
Peremech Ταταρστάν, Ρωσία Το Peremech είναι ένα τηγανητό κουλούρι που γίνεται με προζύμι άζυμης ζύμης και γεμίζεται με κιμά. Συνήθως έχει μια τρύπα στη μέση.
Pestiños Ισπανία Αγαπητό γλυκό στην Ισπανία. Τραγανοί λουκουμάδες, πολύ δημοφιλείς, κυρίως στην Ανδαλουσία. Σερβίρονται πασπαλισμένοι με σουσάμι και γλυκάνισο.
Petulla Αλβανία Ζυμάρι με μαγιά. Παρόμοιο με το ντόνατ που υπάρχει στις ΗΠΑ και πωλείται στα πάρκα και στις πλατείες.
Picarones Περού Ένα γλυκό, με σχήμα δαχτυλιδιού και γέμιση από κομμάτια κολοκύθας. Συνήθως σερβίρεται με σιρόπι μελάσας.
Pirozhki, pyrizhki, ή belyashi Βουλγαρία, Ρωσία, Ουκρανία Τα Pirozhki ή pyrizhki είναι παραδοσιακά ψωμάκια της Ανατολικής Ευρώπης ψημένα ή τηγανισμένα και γεμιστά με διαφορετική γέμιση.
Ponchiki Ρωσία Пончики ή pyshki. Είναι ίδια με τα απλά ντόνατς με μόνη διαφορά ότι επικαλύπτονται με κρέμα σοκολάτας και πασπαλίζονται με ζάχαρη άχνη.
Ponichki Βουλγαρία (Понички) Όμοια συνταγή με τα Ponchiki. Γεμίζονται ή επικαλύπτονται με κρέμα σοκολάτας.
Porras Ισπανία Συχνά σερβίρονται σαν πρωινό ειδικά στη Μαδρίτη.
Puff Puff Δυτική Αφρική Είναι ένα Νιγηριανό πιάτο από τηγανητό γλυκό ζυμάρι χωρίς άλλη επικάλυψη, φτιαγμένο από αλεύρι, ζάχαρη, μαγιά και άρωμα βανίλιας. Σερβίρεται σαν ορεκτικό σε καλεσμένους ή πωλείται σαν σνακ από πωλητές των δρόμων.
Puftaloon Αυστραλία Φτιαγμένο από αλεύρι, αλάτι, βούτυρο, γάλα, και τηγανισμένο παραδοσιακά σε ζωικό λίπος, το Puftaloon είναι πολύ διαδεδομένο στα μικρά παιδιά τον χειμώνα.
Puri Ινδία Άζυμο ζυμάρι από αλεύρι σιταριού και λεπτό ή χοντρό αλάτι. Ζυμώνεται και κόβεται σε μικρούς κύκλους ή μεγαλύτερους, τηγανίζεται σε λίπος βουβαλιού ή αγελάδας ή σε φυτικό έλαιο και φουσκώνει σαν μπάλα. Παραλλαγές του περιλαμβάνονται στη βόρεια ινδική κουζίνα.
Poori Πακιστάν Άζυμο, φτιαγμένο από αλεύρι και βαθιά τηγανισμένο ψωμί. Σερβίρεται στο πρωινό με ρεβύθια και σιμιγδαλένιο χαλβά.
Rosette Σουηδία Γίνονται με περίτεχνα σιδερένια μικρά εργαλεία που βουτιούνται σε κουρκούτι. Στη συνέχεια τηγανίζονται στο καυτό λάδι. Η ζύμη φουσκώνει γρήγορα και διαχωρίζεται από το σίδερο, το οποίο απομακρύνεται. Οι ροζέτες μετά τηγανίζονται μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ καφέ χρώμα, βγαίνουν από το λάδι και πασπαλίζονται με ζάχαρη άχνη.
Rosquillas Ισπανία Είναι ένα γλυκό που γίνεται τηγανητό ή ψητό και με πολλούς διαφορετικούς τύπους ζύμης. Εξαρτάται από το πόσο περισσότερο ή λιγότερο γίνεται σπογγώδης η ζύμη.
Σαμόσα Ινδία, Πακιστάν Περιέχει ποικιλίες όπως η mitha samosa, shingara κλπ. Τηγανίζεται σε βαθύ τηγάνισμα.
Sata andagi Ιαπωνία Ένα γλυκό σνακ σε σχήμα μπάλας, παρόμοιο με ντόνατ.
Schneeballen Γερμανία "Χιονόμπαλες". Ζυμάρι κομμένο σε λωρίδες που του δίνουμε φόρμα βάζοντάς το μέσα σε ένα μπολ. Το τηγανίζουμε και του προσθέτουμε αλμυρές ή γλυκιές σάλτσες. Πολύ διαδεδομένο στο Rothenburg.
Shakoy Φιλιππίνες Μια παραδοσιακή ποικιλία ντόνατ από τα νησιά Βισάγιας, με διακριτικό στριμμένο σχήμα.
Shuangbaotai Κίνα Μια γλυκιά τηγανητή ζύμη με σπηλαιώδεις τρύπες από μέσα και τραγανή κρούστα απ' έξω. Είναι κατασκευασμένα από δύο μικρά κολλημένα κομμάτια ζύμης που τηγανίζονται μαζί. Στο τηγάνισμα τα δυο κομμάτια αρχίζουν να ξεχωρίζουν το ένα από το άλλο, κάνοντάς τα να μοιάζουν με σιαμαία δίδυμα. Γι' αυτό το λόγο ονομάζεται και horse hooves (οπλές αλόγου).
Shelpek Καζακστάν Ένα επίπεδο ψωμί σαν λαγάνα που τηγανίζεται σε βαθύ τηγάνισμα και είναι πολύ γνωστό στην περιοχή του Καζακστάν.
Smultring Νορβηγία Λέγεται και "δαχτυλίδι του Λόρδου". Μοιάζει με ντόνατ αλλά λίγο μικρότερο, χωρίς επικάλυψη ή γέμιση και αρωματίζεται με κάρδαμο.
Sopaipilla Βραζιλία Τα Sopaipillas σερβίρονται ζεστά περιχυμένα με μέλι. Τηγανίζονται σε βαθύ τηγάνισμα και στην ζύμη προστίθεται λαρδί ή λίπος.
Sopaipilla Ηνωμένες Πολιτείες Ένα δημοφιλές τηγανητό πιάτο ή επιδόρπιο από ζύμη που παρασκευάζεται στα νοτιοδυτικά του Αμερικανικού Μεξικού. Οι σφολιάτες Sopapillas γεμίζουν με αέρα κατά το τηγάνισμα, έτσι που το τελικό προϊόν φουσκώνει σαν μαξιλάρι. Συχνά σερβίρεται με μέλι, αλλά μπορεί επίσης να πασπαλιστεί με ένα μείγμα από κανέλα και ζάχαρη.
Struffoli Ιταλία Ένα επιδόρπιο της Ναπολιτάνικης κουζίνας.
Sufganiyah Ισραήλ Τα Sufganiyah είναι τηγανητά ντόνατς γεμάτα με ζελέ ή κρέμα, και στη συνέχεια πασπαλίζονται με ζάχαρη άχνη.
Tenkasu Ιαπωνία Συχνά θεωρείται ως υποπροϊόν του φαγητού Tempura όπου τα υπολείμματα από το τηγανητό κουρκούτι τηγανίζονται σε βαθύ τηγάνισμα.
Timbit Καναδάς Ντόνατ που πουλιούνται σε πολλές διαφορετικές γεύσεις.
Toutin or Touton Καναδάς Τηγανισμένα κομμάτια από απομεινάρια ζυμαριού από ψωμί. Συχνά σερβίρονται με μελάσα.
Tulumba Τουρκία, Βαλκάνια Παραδοσιακό κέρασμα που αποτελείται από χτυπημένα και τηγανισμένα υλικά βουτηγμένα στο σιρόπι. Παρόμοια με τα bamiyeh στην Ιρανική κουζίνα.
Urrädla Γερμανία Τηγανητό ζυμάρι φτιαγμένο στην Άνω Φρανκονία. Σερβίρεται πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη. Είναι σπεσιαλιτέ της Ελβετικής Φρανκονίας, στην περιοχή γύρω από το Forchheim. Επίσης ονομάζεται Braada (breite) ή Küchla.
Uštipci Σερβία Τηγανητό ντόνατ. Σερβίρεται ζεστό με τυρί, με ξινή ή γλυκιά κρέμα, μαρμελάδα ή μέλι.
Vada Ινδία Ονομάζονται επίσης vara, bara κλπ. Είναι κέικ φτιαγμένα από φακές που τους έχει δοθεί το στρογγυλό σχήμα του ντόνατ.
Verhuny Ουκρανία (Вергуни). Ονομάζονται και "φτερά αγγέλου".
Vetkoek Βόρεια Αφρική Προφέρεται ΦΕΤ-κουκ. Είναι τηγανισμένο ζυμάρι ψωμιού παραδοσιακό. Συνήθως παίρνει το σχήμα του μέσα σε ένα μπολ ή σε δοχείο για hot dog.
Youtiao Κίνα Ένα διαδεδομένο πρωινό έδεσμα στην κινέζικη κουλτούρα. Είναι καρυκευμένο και λιπαρό στη γεύση. Η υφή του είναι τραγανή από έξω και λαστιχωτή από μέσα με μεγάλες τρύπες.
Zeppole Ιταλία Ελαφρύ έδεσμα με τηγανισμένες μπάλες από ζύμη με περίπου 2Cm διάμετρο. Μοιάζουν με ντόνατ ή τηγανίτες και συνήθως σερβίρονται με ζάχαρη άχνη. Μπορεί να γεμίσουν με κρέμα, ζελέ, κρέμα ζαχαροπλαστικής ή μείγμα βουτύρου ανακατεμένου με μέλι.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]