Καρπαντρά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 44°3′18″N 5°2′53″E / 44.05500°N 5.04806°E / 44.05500; 5.04806

Καρπαντρά

Σφραγίδα

Έμβλημα
ΧώραΓαλλία
Διοικητική υπαγωγήκαντόνιο του Καρπαντρά-Νορ, καντόνιο του Καρπαντρά-Συντ, διαμέρισμα του Καρπαντρά, Βωκλύζ και Communauté d'agglomération Ventoux-Comtat-Venaissin
Ταχυδρομικός κώδικας84200[1]
Κωδικός Κοινότητας84031[2]
Πληθυσμός30.769 (1  Ιανουαρίου 2021)[3]
Έκταση37,92 km²[4]
Υψόμετρο95 μέτρα
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Καρπαντρά
44°3′18″N 5°2′53″E
Ιστότοποςhttps://www.carpentras.fr/accueil.html[5]
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Σελίδα στο Linkedin

Το Καρπαντρά (γαλλικά: Carpentras) είναι κοινότητα στο νομό Βωκλύζ στην περιοχή Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή στη νοτιοανατολική Γαλλία.

Ως πρωτεύουσα του Κοντά Βεναισέν, περιοχή που τα παπικά κράτη διατήρησαν μέχρι τη Γαλλική Επανάσταση, ήταν συχνά η κατοικία των Παπών της Αβινιόν. Σήμερα η πόλη είναι υπονομαρχία του νομού και εμπορικό κέντρο της περιοχής. Είναι γνωστή για την μαύρη τρούφα που παράγεται στην περιοχή της.

Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται σε 28.554 κατοίκους (2016).

Τοπωνυμία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Καρπαντρά ήταν εμπορικός χώρος που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες έμποροι στην αρχαιότητα και έγινε γνωστό στους Ρωμαίους αρχικά ως Carpentoracte Meminorum, όπως αναφέρεται από τον Πλίνιο, το οποίο έγινε Forum Neronis (Αγορά του Νέρωνα) υπό τον Τιβέριο. Στον Μεσαίωνα αναφέρεται ως Carpentoracte και στη συνέχεια Carpentràs στα οξιτανικά, την παραδοσιακή γλώσσα της περιοχής.

Η ετυμολογία σχετίζεται με τους κελτικούς όρους carbanto (κάρο) et rate (φρούριο). Αρχικά, αυτή η πόλη ήταν ένα φρούριο που επέβλεπε τη διέλευση στο πέρασμα του ποταμού Ωζόν. [6]

Γεωγραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κοινότητα Καρπαντρά βρίσκεται στο βορειο-κεντρικό τμήμα του νομού Βωκλύζ. Είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Ωζόν, παραπόταμου του Ροδανού, σε υψόμετρο 56 έως 212 μέτρων. Το ιστορικό κέντρο (εσωτερικό των παλιών τειχών και προμαχώνων) βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στην κορυφή ενός μικρού λόφου.

Η πόλη βρίσκεται στην κοιλάδα του Ροδανού, νότια του όρους Βαντού. Στα ανατολικά υψώνονται τα όρη του Βωκλύζ, στα δυτικά της διέρχεται ο Ροδανός και στα νότια ο ποταμός Ντυράνς. Η απόστασή της από την Αβινιόν, πρωτεύουσα του Βωκλύζ, είναι 25 χιλιόμετρα.

Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 28.554 κατοίκους (2016).

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Καρπαντρά υπόκειται σε μεσογειακό κλίμα. Τα καλοκαίρια είναι ζεστά και ξηρά και συνδέονται με την άνοδο των υποτροπικών αντικυκλώνων, με μερικές φορές βίαιες καταιγίδες. Οι χειμώνες είναι ήπιοι. Οι βροχοπτώσεις είναι μέτριες και οι χιονοπτώσεις σπάνιες. Η πόλη απολαμβάνει περίπου 2.800 ώρες ηλιοφάνειας το χρόνο.[7]

Στο Καρπαντρά σημειώθηκε το ρεκόρ όλων των εποχών σε υψηλές θερμοκρασίες της Γαλλίας κατά τη διάρκεια του Γαλλικού καύσωνα του Ιουνίου 2019. [8]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πύλη της Οράγγης, τμήμα των μεσαιωνικών τειχών
Η ρωμαϊκή Αψίδα του Θριάμβου

Σύμφωνα με τον Πλίνιο, την περιοχή κατοικούσε η γαλατική φυλή των Μεμινίων.[9] Μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση το 120 π.Χ., η πόλη διατήρησε τον ρόλο της ως εμπορικό κέντρο σε έναν δευτερεύοντα δρόμο μεταξύ της Ιταλίας και της βόρειας Γαλατίας. Από τη ρωμαϊκή εποχή η πόλη διατήρησε πολλά μνημεία, όπως την εντυπωσιακή Αψίδα του Θριάμβου. Μετά τον εκχριστιανισμό της περιοχής, η πόλη έγινε επισκοπική έδρα, η θέση αυτή εναλλάσσονταν μεταξύ Καρπαντρά και Βενάσκ, ανάλογα με τα ιστορικά γεγονότα.

Γύρω στο 1276, στην πόλη εγκαταστάθηκαν Εβραίοι, σύμφωνα με τους φορολογικούς καταλόγους της περιόδου αυτής, οι οποίοι ανέπτυξαν αξιόλογη κοινότητα.

Στην αρχή του παπισμού της Αβινιόν ο Πάπας Κλήμης Β' εγκατέστησε την κατοικία του και τους αξιωματούχους του στο Καρπαντρά το 1313. Η οριστική εγκατάσταση στην Αβινιόν έγινε από τον επόμενο Πάπα Ιωάννη ΚΒ΄. Ωστόσο, το 1320 η πόλη έγινε πρωτεύουσα της παπικής περιοχής Κοντά Βεναισέν και κυβερνούνταν από επισκόπους. Επεκτάθηκε και οχυρώθηκε με τείχος, από το οποίο παραμένει μόνο η λιθόστρωτη Πύλη της Οράγγης. Τα τείχη της πόλης κατασκευάστηκαν κατά το δεύτερο μισό του 14ου αιώνα. Σ' αυτή την ταραγμένη περίοδο, οι ληστές των δρόμων ήταν συνηθισμένο φαινόμενο. Ήταν κυρίως μισθοφόροι στρατιώτες, οι οποίοι, επωφελούμενοι από τις ανάπαυλες των εχθροπραξιών κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου, προέβαιναν σε επιθέσεις κατά ταξιδευτών αλλά και σε λεηλασίες πόλεων, καθώς ήταν οργανωμένοι σε συμμορίες.

Η δημοτική βιβλιοθήκη

Το 1745, ο Ζοζέφ-Ντομινίκ ντ' Ινγκαμπέρ, επίσκοπος του Καρπεντρά, ίδρυσε μια μεγάλη επιστημονική βιβλιοθήκη, την οποία σύγχρονος μελετητής[10] χαρακτήρισε ως την «παλαιότερη από τις δημοτικές βιβλιοθήκες μας». Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει 250.000 τόμους, συμπεριλαμβανομένων 100.000 παλαιών, 3.000 χειρόγραφα, 4.000 περιοδικά, 1.000 έργα ζωγραφικής, 300 γλυπτά και 1.500 έργα τέχνης.[11]

Όπως οι περισσότερες κοινότητες σε όλη τη Γαλλία, το Καρπαντρά διαδραμάτισε ρόλο στη Γαλλική επανάσταση του 1789, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εποχής του Διευθυντηρίου (1795-1799). Κατά το Πραξικόπημα της 18ης Φρουκτιντόρ του Έτους Ε΄( 22 Οκτωβρίου 1797), οι αντεπαναστάτες ανέλαβαν την κυβέρνηση της πόλης και την κράτησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για 24 ώρες.

Στον 20ό αιώνα και τον 21ο αιώνα, το Καρπαντρά αποτελεί σημαντικό κέντρο του γαλλικού ιουδαϊσμού και φιλοξενεί την παλαιότερη συναγωγή στη Γαλλία (από το 1367), η οποία εξακολουθεί να λειτουργεί.

Παραδοσιακά προϊόντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι παραδοσιακές καραμέλες

Το Καρπαντρά είναι διάσημο για την αγορά τρούφας που γίνεται κάθε Παρασκευή το πρωί κατά τους χειμερινούς μήνες. [8]

Το παραδοσιακό γλυκό της πόλης είναι το berlingot, μια μικρή σκληρή καραμέλα με λεπτές λευκές ρίγες, που παραδοσιακά κατασκευάζεται από το σιρόπι που έμενε από τη συντήρηση των φρούτων.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκκλησία του Σαιν-Σιφρέν, 1180

Πόλη της Τέχνης και της Ιστορίας, το Καρπαντρά έχει διατηρήσει πολλά οικοδομήματα από το παρελθόν. Η πρώην πρωτεύουσα της παπικής περιοχής, έχει μια ενδιαφέρουσα παλιά πόλη. Μερικά από τα αξιοθέατα είναι:

  • H Συναγωγή,  χρονολογείται από τον 14ο αιώνα και είναι η παλαιότερη συναγωγή στη Γαλλία.
  • Το Παρεκκλήσι της Παναγίας (Νοτρ-Νταμ ντε Σαντέ). Αυτό το παρεκκλήσι πήρε το όνομα της «Παναγίας της Υγείας» μετά την πανώλη του 1629.
  • Η παλιά Αρχιεπισκοπή (σημερινά δικαστήρια). Βρίσκεται δίπλα στον καθεδρικό Σαιν Σιφερέν, το κτίριο χρονολογείται από το 1640.  
  • Ο καθεδρικός ναός, χτισμένος τον 15ο αιώνα.
  • Η Πύλη της Οράγγης. Ένα παράδειγμα στρατιωτικής αρχιτεκτονικής του 14ου αιώνα, ύψους 27 μέτρων.
  • Η αρχαία ρωμαϊκή αψίδα. Ένα από τα παλαιότερα μνημεία στο Καρπαντρά.
  • Το Οτέλ Ντιέ, παλιό νοσοκομείο, και θέση των αγορών τρούφας το χειμώνα.
  • Η δημόσια βιβλιοθήκη, μία από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες (1754) στη Γαλλία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Base officielle des codes postaux» La Poste. 1  Οκτωβρίου 2018.
  2. (Γαλλικά) Code INSEE.
  3. «Populations légales 2021» Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών. 28  Δεκεμβρίου 2023.
  4. 4,0 4,1 répertoire géographique des communes. Institut national de l'information géographique et forestière. Ανακτήθηκε στις 26  Οκτωβρίου 2015.
  5. Annuaire de service-public.fr. Ανακτήθηκε στις 23  Σεπτεμβρίου 2023.
  6. Albert Dauzat et Charles Rostaing, Dictionnaire étymologique des noms de lieux en France, Éd. Larousse, 1968, p. 1731.
  7. . «laprovence.com». 
  8. . «heatwave-forecast». 
  9. . «Mémoires de l'Académie des sciences, agriculture, arts et belles-lettres d'Aix, Volumes 7 à 8, Nicot et Aubin, 1857». 
  10. Ο Jean-François Delmas, διευθυντής της βιβλιοθήκης από το 2009
  11. . «Vaucluse/Carpentras-L-Inguimbertine». 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]