Καζιμίρ Γ΄ του Πουότσκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Καζιμίρ Γ΄ του Πουότσκ
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΔεκαετία του 1440[1] ή 1453[2]
Θάνατος9  Ιουνίου 1480
Πούουτουσκ[2]
Χώρα πολιτογράφησηςΠολωνία
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία[3]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΠολωνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαθολικός ιερέας
καθολικός επίσκοπος (από 1475)[4][5]
Οικογένεια
ΓονείςΜπολέσλαφ Δ΄ της Βαρσοβίας και Βαρβάρα Ολελκόβνα
ΑδέλφιαΜπολέσλαφ Ε΄ της Βαρσοβίας
Κορράδος Γ΄ ο Ερυθρός
Γιάνους Β΄ του Πουότσκ
ΟικογένειαΟίκος των Πιάστ
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαεπιχώριος επίσκοπος (από 1471)[4][6]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Καζιμίρ Γ΄, πολων. Kazimierz III (10 Ιουνίου 1448/8 Ιουνίου 1449 - 9 Ιουνίου 1480) από τον Οίκο των Πιαστ ήταν δούκας περιοχών της κεντρικής-ανατολικής Μαζοβίας: Βαρσοβίας, Νουρ, Βόμζα, Λιφ, Τσιεχάνουφ, Βυζόγκρουντ, Ζακρότσζυμ (1454-71) μαζί με τους αδελφούς του και δούκας των Πουότσκ, Πουόνσκ, Ζάφκζε και Βίζνα (1462-71). Το 1471 οι αδελφοί διαίρεσαν τις κτήσεις και ο Καζιμίρ Γ΄ έγινε κυβερνήτης των Πουότσκ, Βίζνα, Βυσζόγκρουντ, Πουόνσκ, Ζάφκζε (ως το 1480). Επίσης επίσκοπος τού Πουότσκ (1471-80).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δεύτερος (επιζήσας) γιος τού Μπολέσλαφ Δ΄ δούκα της Βαρσοβίας και της Βαρβάρας των Γκεντιμινιδών, κόρης τού Αλεξάνδρου (γιου τού Βλαντίμιρ μεγάλου πρίγκιπα της Λιθουανίας).

Το 1454 απεβίωσε ο πατέρας του· ο Καζιμίρ Γ΄ και οι τρεις αδελφοί του τέθηκαν υπό την επιτροπεία της μητέρας τους και τού Πάβελ Γκιζύτσκι επισκόπου τού Πουότσκ. Το 1462 ο πρωτότοκος αδελφός του Κορράδος Γ΄ ο ερυθρός ενηλικιώθηκε, ανέλαβε την εξουσία και την επιτροπεία των μικρότερων αδελφών του.

Το 1462 απεβίωσε ο Βλάντισλαφ Β΄ δούκας της δυτικής Μαζοβίας, 2ος εξάδελφος τού πατέρα τους και ο Καζίμιρ Δ΄ της Πολωνίας ζήτησε την κτήση του, όμως η Αικατερίνη, αδελφή τού αποβιώσαντος, αντέδρασε και έτσι ο βασιλιάς έλαβε μόνο τις περιοχές Μπελζ, Ράβα και Γκοστύνιν, ενώ τα τέσσερα αδέλφια, ως πλησιέστεροι άρρενες συγγενείς, έλαβαν τις περιοχές Πουότσκ, Πουόνσκ, Ζάφκζε.

Το 1471 ενηλικιώθηκε ο Καζιμίρ Γ΄ και οι δύο μικρότεροι αδελφοί του και οι κτήσεις διαιρέθηκαν: ο Καζιμίρ Γ΄ έλαβε τις περιοχές Πουότσκ, Πουόνσκ, Βίζνα, Βυσζόγκρουντ και Ζάφκζε. Ωστόσο ο Καζιμίρ Γ΄ αποφάσισε να ακολουθήσει εκκλησιαστική σταδιοδρομία και -παρά το ότι ήταν νέος- έγινε μέλος και μετά κοσμήτορας τού Συλλόγου τού καθεδρικού στο Πουότσκ.

Το 1471 απεβίωσε ο Στσίμπορ ζ Γκοστσιέντσυτς επίσκοπος τού Πουότσκ και ο Καζιμίρ Γ΄ δήλωσε υποψήφιος. Ο βασιλιάς πρότεινε τον αντικαγκελάριό του Ανντζέι Οπορόφσκι και ο Σύλλογος τού καθεδρικού τον Στσίμπορ Μπιέλσκι. Όταν τα μέλη τού Συλλόγου συνειδητοποίησαν, ότι δεν μπορούσαν να επιβάλουν τον υποψήφιό τους, υποστήριξαν τον Καζιμίρ. Το θέμα πήγε στη Ρώμη, όπου ο πάπας αποφάνθηκε υπέρ τού Καζιμίρ, χάρη στην υποστήριξή του από τον Φρειδερίκο Γ΄ των Αψβούργων της Γερμανίας (2ο εξάδελφο τού Μπολέσλαφ Δ΄). Η εκλογή του έγινε, παρά το ότι ήταν 25 ετών και όχι 30, όπως προβλεπόταν. Έτσι κυβέρνησε ως κοσμικός διοικητής την επισκοπή, ώσπου το 1474 ο πάπας χορήγησε ειδική εξαίρεση για την ηλικία του, οπότε εγκαταστάθηκε ως επίσκοπος τού Πουότσκ.

Έπειτα από τη χειροτόνησή του, ο Καζιμίρ Γ΄ παραχώρησε τις κτήσεις του στα αδέλφια του. Δεν έκανε κάτι σημαντικό στην επισκοπή του. Η απόκτησή της τού στοίχισε τεράστια ποσά χρημάτων, που προσπάθησε να τα αναλάβει από το θησαυροφυλάκιο της επισκοπής. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Συλλόγου τού καθεδρικού, που τα μέλη του διαμαρτυρήθηκαν στη Ρώμη. Ο πάπας έθεσε τη διαχείριση των οικονομικών της επισκοπής υπό τον έλεγχό του. Σύντομα μετά ο Καζιμίρ απεβίωσε 31-32 ετών από λοιμό στο Πούουτουσκ και τάφηκε εκεί.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Karol Maleczyński: Bolesław IV in: Polish Biographical Dictionary. vol. 2: Jan Beyzym, Marja Brownsford. Kraków: Polish Academy of Learning – Gebethner and Wolff Editorial, 1936, pp. 280–281. Reprint: National Ossoliński Institute, Kraków 1989.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ανακτήθηκε στις 26  Νοεμβρίου 2018.
  2. 2,0 2,1 2,2 dw.2560.
  3. «Catholic-Hierarchy.org» (Αγγλικά) Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. masow. Ανακτήθηκε στις 23  Οκτωβρίου 2020.
  4. 4,0 4,1 masow.
  5. «Catholic-Hierarchy.org» (Αγγλικά) Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. masow. Ανακτήθηκε στις 2  Δεκεμβρίου 2022.
  6. ploc.


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Casimir III of Płock της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).