Γιάνους Β΄ του Πουότσκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Γιάνους Β΄ του Πουότσκ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1455[1][2][3]
Θάνατος16  Φεβρουαρίου 1495[4]
Πουότσκ[4]
Τόπος ταφήςΚαθεδρικός Ναός του Πουότσκ[4]
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης[2]
Οικογένεια
ΓονείςΜπολέσλαφ Δ΄ της Βαρσοβίας και Βαρβάρα Ολελκόβνα
ΑδέλφιαΜπολέσλαφ Ε΄ της Βαρσοβίας
Καζιμίρ Γ΄ του Πουότσκ
Κορράδος Γ΄ ο Ερυθρός
ΟικογένειαΟίκος των Πιάστ[4]
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαδούκας[3]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γιάνους Β΄ ο υστερότοκος, πολων. Janusz II (π. 1455 - 16 Φεβρουαρίου 1495) από τον Οίκο των Πιαστ ήταν δούκας της κεντρικο-ανατολικής Μαζοβίας: Βαρσοβία, Νουρ, Βόμζα, Λιφ, Τσιεχάνουφ, Βυσζόγκρουντ, Ζακρότσυμ (1454-71) μαζί με τους αδελφούς του και δούκας στις περιοχές Πουότσκ, Πουόνισκ, Ζάφκζε, Βίζνα (1462-71). Το 1471 οι αδελφοί διαίρεσαν τις κτήσεις και ο Γιάνους Β΄ έγινε κυβερνήτης των Πουότσκ, Πουόνισκ, Ζάφκζε, Βίζνα (1475-), Μπουόνιε, Τάρτσυν, Καμιένιετς (1484-), Βυσζόγκρουντ (1489-).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο τέταρτος (επιζήσας) γιος τού Μπολέσλαφ Β΄ δούκα της Βαρσοβίας και της Βαρβάρας των Γκεντιμινιδών, κόρης τού Αλεξάντρ (γιου τού Βλαντίμιρ μεγάλου δούκα της Λιθουανίας).

Γεννήθηκε μερικούς μήνες μετά τον πατέρα του, είναι λοιπόν υστερότοκος. Ο Γιάνους Β΄ και οι τρεις μεγαλύτεροι αδελφοί του ήταν ανήλικοι, έτσι την εξουσία ανέλαβε η μητέρα τους Βαρβάρα και ο Πάβελ Γκιζύτσκι επίσκοπος τού Πουότσκ. Το 1462 ενηλικιώθηκε ο μεγαλύτερος αδελφός Κορράδος Γ΄ ο Ερυθρός. Οι υπόλοιποι ενηλικιώθηκαν το 1471 και τότε όλοι οι αδελφοί διαίρεσαν την πατρική κτήση: ο Γιάνους Β΄ έλαβε τις περιοχές Τσιεχάνουφ, Βόμζα και Ρουζάν. Οι επικράτειά του αυξήθηκε σημαντικά το 1475, όταν ο δευτερότοκος Καζιμίρ Γ΄ χειροτονήθηκε επίσκοπος τού Πουότσκ και μοίρασε τις γαίες του στους αδελφούς του· ο Γιάνους Β΄ έλαβε τις περιοχές Πουότσκ, Πουόνσκ, Ζάφκζε, Βίζνα.

Επίσης το 1484 ο τρίτος αδελφός Μπολέσλαφ Ε΄ παραχώρησε γαίες του στους άλλους δύο και ο Γιάνους Β΄ έλαβε τις περιοχές Βουόνιε, Τάρτσυν, Καμιένιετς. Το 1488 απεβίωσε ο Μπολέσλαφ Ε΄ και οι πολίτες της Βαρσοβίας επέλεξαν τον Γιάνους Β΄ ως κυβερνήτη τους· το επόμενο έτος ο Κορράδος Γ΄ τού έδωσε το Βυζόγκρουντ για να παραιτηθεί από τη Βαρσοβία.

Συνεργάστηκε στενά με τον Μπολέσλαφ Ε΄. Στην εξωτερική του πολιτική προσπάθησε να περιορίσει την αυξανόμενη επιρροή των Γιαγκελλόνων της Λιθουανίας. Στο τέλος ενώθηκε με το Τευτονικό Τάγμα το 1472 και το 1489 ο μέγας Μάγιστρος των ιπποτών Γιόχαν φον Τήφεν τού χορήγησε τον τίτλο τού οικείου (familiaris).

To 1476, μαζί με τον Μπολέσλαφ Ε΄, διαμαρτυρήθηκε για την απόσπαση τού Σοχάτσεφ από τον Καζίμιρ Δ΄ της Πολωνίας. Η περιοχή ήταν το μερίδιο της Άννας των Πιαστ-Σιλεσίας, χήρας τού Βλάντισλαφ Α΄ (εξαδέλφου τού πάππου τους). Ο βασιλιάς το διεκδικούσε ως επικυρίαρχος, ενώ οι δύο αδελφοί ως πλησιέστεροι άρρενες συγγενείς. Ο Καζίμιρ Δ΄ έστειλε στρατό και κατέλαβε την περιοχή, έτσι οι αδελφοί παραιτήθηκαν της αξίωσής τους.

Ο βασιλιάς απεβίωσε το 1492 και οι αδελφοί πρότειναν τον Γιάνους Β΄ ως υποψήφιο, αλλά όταν αυτός έφθασε στην Κρακοβία, ο Ιωάννης Α΄ Αλβέρτος (γιος τού Καζίμιρ Δ΄) είχε εκλεγεί βασιλιάς.

Απεβίωσε το 1495 σε ηλικία 40 ετών στο Πουότσκ και τάφηκε στον εκεί καθεδρικό. Ήταν άγαμος και μετά τον αιφνίδιο θάνατό του διαδόθηκαν φήμες δηλητηρίασής του. Παρά την αντίσταση τού Κορράδου Γ΄, το Πουότσκ περιήλθε στον βασιλιά της Πολωνίας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Karol Maleczyński: Bolesław V in: Polish Biographical Dictionary. vol. 2: Jan Beyzym, Marja Brownsford. Kraków: Polish Academy of Learning – Gebethner and Wolff Editorial, 1936, p. 283. Reprint: National Ossoliński Institute, Kraków 1989.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ανακτήθηκε στις 5  Ιουλίου 2019.
  2. 2,0 2,1 2,2 Ανακτήθηκε στις 5  Ιουλίου 2019.
  3. 3,0 3,1 3,2 Ανακτήθηκε στις 5  Ιουλίου 2019.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 Ανακτήθηκε στις 5  Ιουλίου 2019.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Janusz II of Płock της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).