Κήρινθος Εύβοιας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°48′36.816″N 23°26′40.161″E / 38.81022667°N 23.44448917°E / 38.81022667; 23.44448917

Κήρινθος
Κήρινθος is located in Greece
Κήρινθος
Κήρινθος
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα[1]
ΠεριφέρειαΣτερεάς Ελλάδας
Περιφερειακή ΕνότηταΕύβοιας
ΔήμοςΜαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας, Δημοτική Κοινότητα Κηρίνθου Ευβοίας
Δημοτική ΕνότηταΚηρέως
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΣτερεά Ελλάδα
ΝομόςΕύβοιας
Υψόμετρο43
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας34 004
Τηλ. κωδικός22270

Η Κήρινθος είναι πεδινό χωριό του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας, στη βορειοκεντρική Εύβοια.[2] Βρίσκεται βορειοδυτικά του Μαντουδίου σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων και νοτιοανατολικά του χωριού Στροφυλιά. Το χωριό είναι κτισμένο στους πρόποδες ενός καταπράσινου λόφου και έχει υψόμετρο 43 μέτρα[3]. Στη νότια πλευρά του περνάει η ΕΟ Χαλκίδας - Αιδηψού ενώ νοτιοανατολικά του ο χείμαρρος Νηλέας. Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης μαζί με τη Ζωοδόχο Πηγή και την Κρύα Βρύση αποτελούν την τοπική κοινότητα Κηρίνθου που υπάγεται στη δημοτική ενότητα Κηρέως του Δήμου Μαντουδίου–Λίμνης–Αγίας Άννας και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ως πληθυσμό έχει 81 κατοίκους.[4] Πολιούχος άγιος του χωριού είναι ο Άγιος Γεώργιος ενώ ο νερόμυλος της κοινότητας έχει χαρακτηριστεί από το 1997 ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο γιατί αποτελεί "αντιπροσωπευτικό και αξιόλογο κτίριο της προβιομηχανικής αρχιτεκτονικής του περασμένου αιώνα".[5]

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ονομασία του χωριού προέρχεται από την ομώνυμη πόλη της αρχαιότητας που άκμασε στην περιοχή κατά την προϊστορική αλλά και αρχαϊκή εποχή. Η αρχαία Κήρινθος τοποθετείται στην παραθαλάσσια περιοχή της Κρύας Βρύσης Εύβοιας, περίπου στα 5 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του σημερινού χωριού στις εκβολές του ποταμού Βούδουρου.[6] Για την προέλευση του ονόματος (της αρχαίας Κήρινθου) υπάρχουν πολλές εκδοχές. Μία από αυτές είναι ότι το όνομα προέρχεται από το μικρό ποώδες φυτό «κήρινθα η κήρινθον» που κατέκλυζε τις λοφοπλαγιές της περιοχής.

Παλαιότερα το χωριό, έως και 1915 ονομαζόταν «Σκυλόγιαννη» οπότε με το ΦΕΚ 135Α - 11/04/1915 μετονομάστηκε σε Κήρινθος.[7] Για την προέλευση του ονόματος η παράδοση δίνει της δίκες της εκδοχές. Κάποτε ένας ξένος που επισκέφτηκε το χωριό γρήγορα διαπίστωσε ότι το όνομα των περισσότερων ανδρών ήταν Γιάννης. Ταυτόχρονα όμως είδε πως υπήρχαν και πολλά αδέσποτα σκυλιά. Περπατώντας δέχτηκε επίθεση από μικρή αγέλη σκύλων και έντρομος βρήκε καταφύγιο σε μια αυλή. Απευθυνόμενος στον ιδιοκτήτη του σπιτιού φώναξε «Αμάν! Σ΄αυτό το χωριό μονό Γιάννηδες και σκύλους βρίσκεις». Έτσι η ονομασία έμεινε ως Σκυλόγιαννη. Η δεύτερη εκδοχή είναι παραλλαγή της προηγούμενης. Ένας παπάς κάποτε πήγε να λειτουργήσει στο εκκλησάκι του Άη Γιάννη. Κυνηγήθηκε όμως από τα σκυλιά με αποτέλεσμα να καταφύγει στην εκκλησία λέγοντας: «εδώ δεν είναι ο Άη Γιάννης αλλά ο Σκύλο Γιάννης».[8]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορικά, το χωριό δημιουργήθηκε στη σημερινή του θέση στα χρόνια της τουρκοκρατούμενης Εύβοιας. Σημαντικά γεγονότα και ακριβείς αναφορές δεν υπάρχουν. Στο σημείο που βρίσκεται το χωριό έμεναν εργάτες που δούλευαν για τον Τούρκο τσιφλικά της περιοχής. Με την πάροδο του χρόνου και τον ερχομό τον προσφύγων από τη Μάκρη και το Λιβίσι της Μ. Ασίας την δεκαετία του 1920, από μικρός οικισμός μετατρέπεται σε μεγάλο χωριό.

Κατά τη γερμανική κατοχή, η Κήρινθος δέχτηκε μεγάλες καταστροφές από τους κατακτητές, πέρα από υλικές ζημιές, πλήρωσε και με ανθρώπινες απώλειες. Στη είσοδο του χωριού στην διαδρομή από την Χαλκίδα βρίσκεται το μνημείο που στήθηκε προς τιμήν των κατοίκων του χωριού που σκοτώθηκαν στην αντίσταση κατά των Γερμανών.[8]

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία στον κάμπο της Κρύας Βρύσης. Ξεχωριστή θέση έχει η καλλιέργεια βαμβακιού, σιτηρών αλλά και λαχανικών όπως η ντομάτα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Ελληνικά) Βάση δεδομένων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
  2. Εγκυκλοπαίδεια Νέα Δομή. Αθήνα: Τεγόπουλος - Μανιατέας. 1996. σελ. 87, τομ. 17. 
  3. «Κήρινθος ΕΥΒΟΙΑΣ, Δήμος ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ - ΛΙΜΝΗΣ - ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ | buk.gr». buk.gr. Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2021. 
  4. «ΦΕΚ αποτελεσμάτων ΜΟΝΙΜΟΥ πληθυσμού απογραφής 2011 Αρχειοθετήθηκε 2021-10-04 στο Wayback Machine.», σελ. 10658 (σελ. 184 του pdf)
  5. «ΔΙΑΡΚΗΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΗΡΥΓΜΕΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ». listedmonuments.culture.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2021. 
  6. «Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας». www.efaeuv.gr. Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2021. 
  7. «ΕΕΤΑΑ-Διοικητικές Μεταβολές των Οικισμών». www.eetaa.gr. Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2021. 
  8. 8,0 8,1 «Κήρινθος - Σκυλόγιαννη χωριό στην Βόρεια Εύβοια». Βόρεια Εύβοια. 10 Ιουνίου 2014. Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2021.