Ιστορία των anime

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η ιστορία των anime αρχίζει στις αρχές του 20ου αιώνα, με τις πρώτες επαληθεύσιμες ταινίες να χρονολογούνται από το 1906. [1] Πριν από την έλευση του κινηματογράφου, η Ιαπωνία είχε ήδη πλούσια παράδοση στην ψυχαγωγία, με τις ιαπωνικές παραστάσεις "utsushi-e", που ήταν δημοφιλής τον 19ο αιώνα, ένας τύπος ιαπωνικής παράστασης με "magic lantern", όπου χρησιμοποιούνταν πολύχρωμες ζωγραφιστές φιγούρες που κινούνταν σε όλη την οθόνη προβολής. Πιθανώς εμπνευσμένο από τις ευρωπαϊκές παραστάσεις φαντασμαγορίας[2], οι σόουμαν utushi-e χρησιμοποιούσαν μηχανικές διαφάνειες και ανέπτυξαν ελαφρούς ξύλινους προβολείς χειρός, έτσι ώστε πολλά άτομα να ελέγχουν τις κινήσεις διαφορετικών προβαλλόμενων μορφών.

Η πρώτη γενιά animator στα τέλη της δεκαετίας του 1910 περιλάμβανε τους Ōten Shimokawa, Jun'ichi Kōuchi και Seitaro Kitayama, οι οποίοι συχνά αναφέρονται ως "πατέρες" των άνιμε. Ταινίες προπαγάνδας, όπως το Momotarō no Umiwashi (1943) και το Momotarō: Umi no Shinpei (1945), με την τελευταία να είναι η πρώτη ταινία άνιμε μεγάλου μήκους, δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, τα άνιμε αναπτύχθηκαν περαιτέρω, με την έμπνευση των animators της Disney, διαχωρίζοντας τα από τις δυτικές τους ρίζες, και αναπτύσσοντας ξεχωριστά υποείδη όπως το mecha και το super robot. Τυπικές εκπομπές αυτής της περιόδου περιλαμβάνουν τα Astro Boy, το Lupine III και Mazinger Z. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πολλοί παραγωγοί έγιναν διάσημοι, ειδικά οι Hayao Miyazaki και Mamoru Oshii .

Στη δεκαετία του 1980, τα anime έγιναν mainstream στην Ιαπωνία, βιώνοντας μια άνθηση στην παραγωγή με την άνοδο της δημοτικότητας κάποιων άνιμε όπως το Gundam, το Macross, το Dragon Ball και είδη άνιμε όπως το real robot, το space opera και το cyberpunk . Επίσης, τα άνιμε "Space Battleship Yamato" και "Super Dimension Fortress Macross" απέκτησαν παγκόσμια επιτυχία αφού προσαρμόστηκαν για το δυτικό κοινό ως Star Blazers και Robotech αντίστοιχα.

Η ταινία Akira έγραψε ρεκόρ το 1988 για το κόστος παραγωγής μιας ταινίας άνιμε και έγινε διεθνής επιτυχία. Αργότερα, το 2004, οι ίδιοι δημιουργοί παρήγαγαν το Steamboy, το οποίο πήρε την θέση ως την πιο ακριβή ταινία anime. Το Spirited Away μοιράστηκε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου το 2002 και κέρδισε το Βραβείο Ακαδημίας 2003 για την Καλύτερη Ταινία Κινουμένων σχεδίων, ενώ το Innocence: Ghost in the Shell εμφανίστηκε στο Φεστιβάλ των Καννών του 2004.

Προέλευση των anime (αρχές 1900 - 1922)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Katsudō Shashin

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Litten, Frederick S. (17 Ιουνίου 2014). «On the Earliest (Foreign) Animation Films Shown in Japanese Cinema» (PDF). Frederick S. Litten's website. Frederick S. Litten. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 27 Δεκεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2021. This article, by a German researcher, was first published on January 4, 2013 in The Japanese Journal of Animation Studies, vol. 15, no.1A, 2013, pp. 27-32
  2. Τύπος θεάτρου θρίλλερ.